AnasayfaBlogSinema -Televizyon Bölümü Okumak 
Video

Sinema -Televizyon Bölümü Okumak 

01 Mayıs 2021
Kollarını kavuşturmuş bir grup adam açık havada rahat bir pozda duruyor. Soldaki adamın dolgun, koyu renk bir sakalı var ve lacivert bir tişört ile mavi bir kot pantolon giyiyor. Ortadaki adamın kısa, koyu renk saçları var ve gri bir tişört ile açık mavi bir kot pantolon giyiyor. Sağdaki adamın kısa, açık renk bir sakalı var ve siyah beyaz puantiyeli bir gömlek ve siyah pantolon giyiyor. En sağdaki kadının uzun, koyu renk saçları var ve siyah beyaz puantiyeli bir gömlek ve mavi kot pantolon giyiyor. Hepsi de rahat ve gevşemiş bir tavır sergiliyor.
KonuAçıklamaEk Bilgiler
Semih Kaşıkçı Kimdir?Semih Kaşıkçı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışan bir akademisyendir.Trabzonlu olup, üniversite eğitimini Akdeniz Üniversitesi'nde tamamlamıştır.
Bölüm SeçimiRadyo, Televizyon ve Sinema bölümü iletişim fakültelerinde yer almaktadır. Bölüm seçiminde içerikleri ve yetenek gereksinimlerini araştırmak gereklidir.Bölümün üzerinde değişiklikler yaşanan isimlere aldanmamak gereklidir.
Öğrenci MotivasyonuÖğrenciler genellikle bu bölümü kendi sevdikleri için tercih ederler, ünlü olma düşüncesi genellikle hakim değildir.Polis olmayı düşünen bazı öğrenciler ise diplomaya sahip olmak için bu bölümü seçerler.
Ders İçerikleriBölümde teori ve uygulama ağırlıklı dersler bulunmaktadır. Sinopsis, senaryo yazımı, kamera ve ışık uygulamaları gibi konular öğrenilir.Film çekme teknikleri ikinci sınıftan itibaren öğretilir.
Derslerin YeterliliğiKurgu atölyesi ve mekan tasarımı gibi dersler bazen iptal edilebilir ve bu derslerin içeriği yeterli olmayabilir.Derslerin eksikliğini kapatabilmek için ek derslere ihtiyaç duyulabilir.
Kariyer OlanaklarıBölüm mezunları genellikle setlerde kablo taşıyarak başlarlar ve zamanla yükselirler.Kurgu sektöründe ya da post-produksiyon alanında çalışabilirler. Ancak sektöre giriş genellikle zordur.
KazançGüzel sanatlar mezunlarının işsizlik oranı 2019 yılında %20 idi.İyi bir iş bulmak için yetenek, çaba ve ağ kurma becerisi gereklidir.
Mesleki GelişimSinema-TV bölümünde öğretilenlerle farklı bakış açıları kazanılır ve üretkenlik arttırılır.Özellikle post-prodüksiyon sürecinde ses ve özel efekt konularında yetenek geliştirme önemlidir.
İş OlanaklarıMezunlar, radyo, televizyon ve kurgu sektörlerinde iş bulma fırsatı bulurlar.Bunun yanı sıra, dijital platformlar ve sosyal medya da potansiyel iş alanları olabilir.
ÖnerilerSemih Kaşıkçı, öğrencilere sektöre adım atmayı sağlayacak işlere başlamalarını ve yeteneklerini geliştirmelerini önerir.Özellikle post-production ve özel efekt konularında kendilerini geliştirmeleri faydalı olacaktır.

Öğretim Görevlisi/Akademisyen Semih Kaşıkçı ile Sinema - Televizyon bölümünü konuştuk. Bölümü okumak isteyen öğrenciler için mezuniyet sonrası çalışma alanları, kariyer imkanları ve kazançları üzerine bilgi aldık. 

Semih Kaşıkçı Kimdir?

1990 yılında Giresun’da doğdum. Aslen Trabzonluyum. Üniversiteyi Akdeniz Üniversitesi’nde okudum. Lisanstan sonra Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne atandım. Eğitim için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne gittim. Oradan bir Trabzon Üniversitesi geçmişim var. En son Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne geri döndüm. Araştırma Görevlisi olarak çalışmalarıma devam ediyorum. Lisansta ikinci sınıfta akademisyen olmaya karar vermiştim. Bölümümü seviyorum. 

Radyo Televizyon ve Sinema bölümü neye göre seçilmeli? Öğrenciler hangi konuda iyi düşünmeliler?

İsim karmaşasından bir bahsedeyim. Güzel sanatlar fakültesi altında ve iletişim fakültesi altında bölümler var. Sanat ve Tasarım gibi fakülte isimleri de değişmeye başladı. Radyo, Televizyon ve Sinema dediğimiz bölüm genellikle iletişim fakültelerinin altında olan bölüm. Güzel sanatlar altındaki bölüm ise genellikle sinema televizyon ve film tasarımı adında oluyor. İletişim Fakültesi hakkında konuşamayacağım çünkü ora çıkışlı değilim. İletişim fakültesinde ders içerikleri biraz değişiklik gösteriyor. 

Güzel sanatlarda pek çok okul yetenek sınavıyla almıyor. Bunu iyi araştırmak gerekiyor. Birtakım özelliklere sahip olmak gerekiyor. Bir hocam; “Herkes sosyal bilimler fakültesinden mezun olur” derdi. Güzel sanatlar uygulamaya dayalı bir alan. Sabır gerekiyor. Bu fakülteyle nelerle karılacağınızı iyi araştırmanız gerekiyor. 

Bu bölüm öğrencileri ünlü olmak için mi okuyorlar? Şöyle bir yüzdelik pay verseniz isteyen ve istemeyenler ne dersiniz?

Yüzdelik olarak bir pay veremeyeceğim. Benim gördüğüm kadarıyla kimsenin ben ünlü olacağım diye bir derdi yok. Sevdikleri için geliyorlar; sınıfın yarısı kendi sevdiği için geliyor. Diğer yarısı da ben polis olacağım bana diploma lazım diye geliyor. Polis olmak istiyorsanız farklı fakülteleri seçin. 

Sinema ve Televizyon bölümünde hangi dersler var? 



Dersler teori ve uygulama ağırlıklı dersler var. Uygulama alanı üniversitenin imkanlarına bağlı olarak da ciddi zorluklar yaşıyorsunuz. Maddi durumu iyi olmayanlar için ayrı bir külfet oluşturuyor. YÖK’ün belirlediği dersler oluyor, zorunlu dersler. Film kültürü üzerine dersler oluyor, fazla film izliyorsunuz. Birikim sağlamaya ve alışma sürecine giriyorsunuz. Grup da oluşturmanız gerekiyor, iyi grupla çok fazla içerik üretiyorsunuz ve çok şey yapıyorsunuz. 

İkinci sınıftan itibaren film yapım tekniklerine geçiyorsunuz. Senaryo öğreniyorsunuz, sinopsis ve senaryo yazımızı öğreniyorsunuz. Kamera uygulamaları, ışık uygulamaları oluyor. Ders isimleri üniversiteler arasında değişiklik gösteriyor. Sanat tarihi, felsefe, psikoloji görüyorsunuz. Film çekmeye başladıktan sonra her dönem film çekiyorsunuz. Maddi ve manevi olarak ciddi yük biniyor. Belgesel dersleri de oluyor. Belgesel sinemayı da öğreniyorsunuz. Bir sene içinde 2 film 2 belgesel seçiyorsunuz. Ciddi bir zorluk oluşturuyor. Seçmeli dersler de önemli. 

Bu derslerin üniversite hayatı bittikten sonra yeterli olacağını düşünüyor musunuz? Okurken kendilerini hangi alanlarda geliştirmeye özen göstermeliler?

Sinema ve televizyon bölümü adıydı ama televizyonla ilgili hiçbir ders almadık. İsimlere çok fazla aldanmasınlar. İçeriklerine iyi baksınlar. Bizde kurgu atölyesi yoktu, iletişim fakültesine gidiyorduk. Dersler yeterli olmuyor. Mekan tasarımını giriyorsunuz, sonra o ders iptal oluyor. Biz mesela photoshop öğrendik. Kısa film yapımı ve senaryo yazarlığı derslerine şaşırmadım çünkü eksik kalıyor dersler. 

Kariyer olanaklarından bahsedebilir misiniz?

Bir hocamız, “kırmızı halı seriyorum önünüze gidin” dedi. 2019 yılında bir araştırma yapıldı. Güzel sanatlar mezunlarının işsizlik oranı %20 oranında. Bu oranın çok daha fazla olduğunu düşünüyorum. İyi bir iş bulabilmeniz için çok fazla tırmalamanız ve yetenek kazanmanız gerekiyor. Çok fazla inan tanımış olmanız gerekiyor. Bu bölümü okuduğunuzda şöyle bir atınınız oluyor. Farklı bakabiliyorsunuz, farklı yorumlamayı öğreniyoruz. Çok üretken bir bölümdür. Her yere evrilebilir.

Sinema TV mezunu sinema alanında çalışmak üzere yetiştirilmiş bir alan oluyor. Yönetmen olmuyorsunuz ama setlerde kablo taşıyarak başlarsınız. Yavaş yavaş yükselirsiniz süre uzundur ve çevrelerine göre değişir. Kurgu sektöründe çalışabilirsiniz. Başlangıç için önerim budur. Sektöre adımınızı atmanız sağlayacak bir iştir. Sinema bölümünde temelde 2 açık var. Post productiondaki ses, bu alanda geliştirmeye çalışın. İkinci konuda özel efekt. İyi bir renk bilgisi olan kişi sektörde yolunu bulacaktır. Kimse mezunsun gel şu filmin başına geç demeyecek. 



Bölüm mezunları iyi kazanıyor mu? Hemen iş bulabiliyorlar mı?

Radyodan başlamak istiyorum. İnternette çok güzel radyolar var, böyle ilerleyebilirler. Televizyonda çalışabilirler. Bütün sektörlerde asgari ücretle başlanır. İsminiz duyulduğu zaman, kendinizi geliştirmeye başladığınızda kazanacağınız paranın haddi hesabı yok. Ucu açık bir alan. Belgesel yapıp uluslararası mecralarda yayıyor. Telif ciddi bir getiri kaynağı oluyor. Sabırlı olmanız lazım. Sinema TV okuyan arkadaşlara önerim, kesinlikle sosyal medya üzerinde yaptığınız işleri yaymaya başlayın. Kendi adınızı bir şekilde duyurmanız gerekiyor. Artık piyasa sosyal medyada. 

Bu bölümlere alanında ünlü kişiler gelerek öğrencilere fırsatlar sunuyor mu?

genelde ünlü yönetmenler, sinema alanındaki ünlü insanlar gelip birtakım dersler veriyor. üniversitede hoca olarak da çalışıyorlar. sempozyuma geliyorlar. mimar sinan’da iken yüzüklerin efendisi filmin görüntü yönetmeni geldi ve workshop yaptı. gelip ders veriyor ancak kimse gel benimle çalış demez. bölümü okuyan öğrenciler çekingen olmamalı. aktif olmanız ve iyi iletişim kurmanız gerekiyor. çok fazla tanıdığa ihtiyacınız var. 

Maddi olanaklar ya da üniversitedeki kısıtlı durumlar nedeniyle öğrenciler nasıl çözümler üretebilirler?

Uygulama alanındaki okulları ziyaret etmeniz önemli. Hocalarla tanışın, hocalar orada sizin için var. Telefon çekiyor, telefonla çekilmiş uzun metrajlı film var. Ancak sinema bu değil, sizin ekipmana ihtiyacınız var. Türkiye’de çok pahalı. Kurgu bilgisayarı yok, ekran kartına ihtiyacınız var. İyi inceleyin ve imkanları olan üniversiteleri tercih edin. 

Sinema - Televizyon alanında çalışmak yetenek işi mi yoksa okullu olmak şart mı?

Okullu olmak şart değil ama kesinlikle okullu olunması gerektiğini savunanlardanım. Çok iyi film izleyicisidir taklit edebilir. Okulun açtığı ufuk çok farklı, dışardan olanlar onu görmüyor. 

Özellikle şu festivalleri takip edin dediğiniz önerileriniz var mı?

Cannes, Berlin ve Venedik film festivallerini takip edebilirler. Lokarno Film Festivali var, takip etmelerini öneririm. İstanbul Bağımsız Filmler Festivalini kesinlikle takip etmeleri gerektiğini öneririm. Öğrencinin bakış açısına yakın şeyler bulacaklar. İstanbul Film Festivali, online platform kurdular. Online platforma girerek bilet alıyorsunuz ve istediğiniz filmi izleyebiliyorsunuz. 

Sinema ve Televizyon bölümü okuyan ve okuyacak öğrencilere neler söylemek istersiniz? 

Sinema ve televizyon bölümü okumak başta senaryoyu çok iyi bilmek demek. Herhangi bir şeye ihtiyacını olmadan yapabileceğiniz tek şey senaryo. Bir bilgisayarla iyi bir senaryo yazarı olabilirsiniz, tabi kendinizi geliştirmek şartıyla. O kediyi kurtar diye bir kitap var. O kitabı alın. Yazar yaptığı formulüze ile her film birbirine benziyor yaklaşımıyla giriyor. Siz bu senaryoyu nasıl satarsınız üzerinden gitmiş. Senaryo yazım formatları zaten anlatılacak ancak nasıl satılacağını bilmeyeceksiniz. O yüzden bu kitabı alın. Robert McKee’inin Hikaye ve Diyalog kitaplarını lütfen edinsinler. Bu üç kitapta başvuru kaynağıdır.

Kurguyu çok iyi öğrenin. Youtube’da bir kanal yapın ve yaptığınız işleri orya yükleyin. Kendi kurgunuzu başkasına yaptırmayın. Dier insanlardan bir adım önde olacaksınız. Kurgu programı öreneceğim. Avid, Finalcut ve Adobe ürünleri kullanılıyor. Küçük bir girişimle başlayacaksınız, geleceğiniz sizin yapacağınız işlerde. 

Filmin profesyonel göstermesini sağlayan unsurlardan biri de sestir. Ses konusuna çok özen gösterin. Ortam sesini mutlaka alın. Bilgisayar destekli tasarımı öğrenin. Oyun tasarımı için senaryo yazan ekipler var. Bu tip yerlere de içerik verebiliyorsunuz.

Semih Kaşıkçı Kimdir?, Semih Kaşıkçı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışan bir akademisyendir, Trabzonlu olup, üniversite eğitimini Akdeniz Üniversitesi'nde tamamlamıştır, Bölüm Seçimi, Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü iletişim fakültelerinde yer almaktadır Bölüm seçiminde içerikleri ve yetenek gereksinimlerini araştırmak gereklidir, Bölümün üzerinde değişiklikler yaşanan isimlere aldanmamak gereklidir, Öğrenci Motivasyonu, Öğrenciler genellikle bu bölümü kendi sevdikleri için tercih ederler, ünlü olma düşüncesi genellikle hakim değildir, Polis olmayı düşünen bazı öğrenciler ise diplomaya sahip olmak için bu bölümü seçerler, Ders İçerikleri, Bölümde teori ve uygulama ağırlıklı dersler bulunmaktadır Sinopsis, senaryo yazımı, kamera ve ışık uygulamaları gibi konular öğrenilir, Film çekme teknikleri ikinci sınıftan itibaren öğretilir, Derslerin Yeterliliği, Kurgu atölyesi ve mekan tasarımı gibi dersler bazen iptal edilebilir ve bu derslerin içeriği yeterli olmayabilir, Derslerin eksikliğini kapatabilmek için ek derslere ihtiyaç duyulabilir, Kariyer Olanakları, Bölüm mezunları genellikle setlerde kablo taşıyarak başlarlar ve zamanla yükselirler, Kurgu sektöründe ya da post-produksiyon alanında çalışabilirler Ancak sektöre giriş genellikle zordur, Kazanç, Güzel sanatlar mezunlarının işsizlik oranı 2019 yılında %20 idi, İyi bir iş bulmak için yetenek, çaba ve ağ kurma becerisi gereklidir, Mesleki Gelişim, Sinema-TV bölümünde öğretilenlerle farklı bakış açıları kazanılır ve üretkenlik arttırılır, Özellikle post-prodüksiyon sürecinde ses ve özel efekt konularında yetenek geliştirme önemlidir, İş Olanakları, Mezunlar, radyo, televizyon ve kurgu sektörlerinde iş bulma fırsatı bulurlar, Bunun yanı sıra, dijital platformlar ve sosyal medya da potansiyel iş alanları olabilir, Öneriler, Semih Kaşıkçı, öğrencilere sektöre adım atmayı sağlayacak işlere başlamalarını ve yeteneklerini geliştirmelerini önerir, Özellikle post-production ve özel efekt konularında kendilerini geliştirmeleri faydalı olacaktır
sinema
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.