AnasayfaBlogUluslararası Girişimcilik Bölümü
Bölümler

Uluslararası Girişimcilik Bölümü

03 Kasım 2020
Bir kişi her iki elinde de bir telefon ve dizüstü bilgisayar tutmaktadır. Telefon siyah ve dikdörtgen şeklindedir, sağ tarafında açık gri bir düğme bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayar gümüş rengindedir ve geniş bir ekranı vardır. Kişinin elleri her iki cihazı da güvenli bir şekilde tutmak için sıkıca konumlandırılmıştır. Arka planda siyah çizgileri olan sarı bir uçurtma ve yukarı doğru bakan bir roket tutan bir el yer almaktadır. Kişi doğal ışıkla aydınlatılmış ve sahneye bir gölge düşürmüştür. Işık görüntüye derinlik ve sıcaklık hissi veriyor.
Bölüm AdıAçıklamaDikkat Edilmesi Gerekenler
Uluslararası GirişimcilikDünya üzerindeki önemli ticari ve ekonomik bölgelere hakim olabilecek, uluslararası kuruluşlarda görev alabilecek kişiler yetiştirmeyi hedefler.Dışa dönük, sosyal ve yeniliklere açık bireylerin tercih etmesi gereken bir bölümdür.
Fizibilite Analizi ve İş PlanlamasıBölüm inovasyon, fırsat tanıma, teknoloji transferi, endüstri analizi ve rekabetçi strateji konuları üzerine eğitim verir.Sayısal derslere ilgili öğrencilerin tercih etmesi gerekmektedir.
Uluslararası İş İmkanlarıMezunlar için uluslararası alanda faaliyet gösteren işletmelerin ekonomi ve ticaret bölümlerinde çalışma fırsatı oldukça fazladır.KPSS'den yeterli puan almak gerekmektedir.
Uluslararası Girişimcilik MezunlarıAldıkları eğitim sayesinde çeşitli kurum ve kuruluşlarda kariyer yaşamlarına devam edebilirler.Sürekli araştırma yapılması ve girişimci bir bakış açısı sahibi olunması gerekmektedir.
Uluslararası Girişimcilik DersleriAdaylar eğitim yaşamları boyunca teorik ve mesleki olarak çok sayıda dersle karşılaşırlar.Teorik bilgileri uygulamaya geçirebilmek ve değer yaratma süreci hakkında bilgi sahibi olabilme yeteneği gerekir.
Dil EğitimiUluslararası Girişimcilik bölümü eğitim süresince Rusça, Arapça ve Çince dilleri üzerine eğitim verir.Yabancı dil eğitiminde başarı sağlamak for a wider range of job opportunities.
İş İmkanlarıDışişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Sanayi ve Ticaret Odaları, Devlet Malzeme Ofisi (DMO), KOSGEB, TİKA, DEİK gibi birçok yerde iş fırsatları sunar.Kamu sektöründe iş imkanlarından yararlanmak için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puan almak gerekiyor.
Çalışılacak AlanlarŞirketlerin hangi pazarlara girebileceği hakkında detaylı araştırmalar yapar, potansiyel müşteriler ile görüşmeler yapar ve gelir modellerinin sürekliliğini sağlar.Araştırma yapma, analiz yeteneği ve stratejik planlama yetenekleri geliştirmeniz gerekmektedir.
Uluslararası Girişimcilik Kariyer FırsatlarıMezunlar için uluslararası alanda ciddi kariyer fırsatları mevcuttur.Dünya piyasalarını ve ekonomisini yakından takip etmek önemlidir.
Eşit Ağırlık Puan TürüBölümü tercih edecek adayların, eşit ağırlık puan türüne göre tercih yapmaları gerekir.Lise eğitimi boyunca eşit ağırlık derslerine yoğunlaşmaları ve bu derslerden yüksek puan toplamaları gerekmektedir.

Uluslararası girişimcilik işleyişinde dünya üzerindeki tüm bölgelerde önemli ticari ve ekonomik yerlere sahip olan bölgeler belirlenir, bu bölgelere hakim olacak, bölge tecrübesi olan, uluslararası kuruluşlarda görev alabilecek kişilerin ortaya çıkarılması sağlanır. Ülkemiz hızla büyümeye devam ediyor. Her dönem için belirlenen hedef bölge ülkeleri ile ticari bağlar kuvvetlendirilmeye devam ediyor. Aynı zamanda ticari bölgeler arasında bir köprü olma görevi de devam ediyor. Bu görevi üstlenecek donanımlı, bilgi sahibi uzmanlara her zaman ihtiyaç duyuluyor.

Ülkemiz kendi toprakları üzerinde ve küresel alanda üstlendiği liderlik rolünü gerektiği gibi yerine getirmek ve daha da güçlendirmek için uluslararası tecrübeye sahip konusunda uzman kişilerle çalışması gerekiyor. Uluslararası girişimcilik bölümü verdiği eğitim sayesinde ülke sınırları içinde ve dışında verilen tüm yetkileri yerinde kullanabilecek mezunlar vermeyi hedefliyor.

İlgili eğitim: Liderlik Sertifikası

Uluslararası Girişimcilik Bölümü Nedir?

Uluslararası girişimcilik bölümü, öğrencilere girişimciliğin önemli noktalarını öğrenme imkanlarını tanıma ve geliştirmeleri aracılığı ile değer yaratma süreci hakkında bilgi vermeyi hedefleyen akademik bir disiplindir. Teorik bilgiler ile bilimi uygulamaya geçirmenin bir yolunu bulmayı öğreterek, mezunların kariyer yaşamı boyunca çalışmalarını beklenenler doğrultusunda tamamlamasını sağlar.



Uluslararası girişimcilik bölümünün temel amacı, bulundukları sektörde değer yaratacak gerekli bilgi ve becerilerin edinilmesini sağlamaktır. Bölüm fizibilite analizi ve iş planlamasının yanında,  inovasyon, fırsat tanıma, teknoloji transferi, endüstri analizi ve rekabetçi strateji konuları üzerinde de özenle durmaktadır. Uluslararası girişimcilik bölümü 4 yıllık lisans eğitimi olarak, üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapsamında eğitim vermektedir. Bölümü tercih edecek adayların eşit ağırlık puan türüne göre tercih yapmaları gerekir.

Uluslararası Girişimcilik Bölümü, 2019-2020 eğitim yılında sadece bir üniversitede dört farklı tercih seçeneğiyle faaliyet göstermektedir. Bölümü tercih edecek adayların bazı özelliklere sahip olması beklenir. Bunlar; dışa dönük, iletişimi kuvvetli olan sosyal bir birey olması şartlar arasındadır. Mezunların belirlenen hedef ülkede belli bir süre yaşamaları gerekeceği için yeniliklere açık ve araştırmayı sevmesi gerekir. Öğrencilerin sayısal derslere ilgili olması beklenir. Girişimci, genel kültürle yakından ilgilenmeleri ve dünyayı tanımaya istekli olmaları da oldukça önemlidir.

Uluslararası Girişimcilik İş İmkanları Nelerdir?

Gelişen teknoloji, küresel yaşam şekli yeni sektörlerin gelişmesine ve bu sektörlerde hizmet gösteren elemanlara ihtiyaç duymuştur. Uluslararası girişimcilik bölümü de küresel anlamda ihtiyaç duyulan iş gücüne destek verecek elemanları yetiştirmeye devam etmektedir. Uluslararası Girişimcilik bölümü eğitim süresince Rusça, Arapça ve Çince dilleri üzerine eğitim verir. Bu eğitimler sayesinde çok daha geniş bir alanda iş imkanı ortaya çıkar.



Mezunlar için uluslararası alanda faaliyet gösteren işletmelerin ekonomi ve ticaret bölümlerinde çalışma fırsatı oldukça fazladır. Özel ve kamu sektöründe bir çok alanda çalışma imkanı elde eden mezunlar kamu sektöründe söz konusu iş imkanlarından faydalanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edecekleri yeterli puan ile başvuru yapmaları gerekir. Uluslararası girişimcilik bölümü mezunlarının iş imkanlarına örnekler aşağıdaki gibidir.

  • Dışişleri Bakanlığı,

  • Dış Ticaret Müsteşarlığı,

  • Sanayi ve Ticaret Odaları,

  • Devlet Malzeme Ofisi (DMO),

  • KOSGEB,

  • TİKA,

  • DEİK

Uluslararası Girişimcilik Mezunları Ne İş Yapar?

Uluslararası girişimcilik bölümü mezunları aldıkları eğitim sayesinde kariyer yaşamlarını çeşitli kurum ve kuruluşlarda devam ettirme fırsatı yakalar. Bölüm mezunları ortaya çıkan iş fırsatlarını keşfetmek ve doğru yönlerden değerlendirme çalışmaları yaparak yeni sektörlerin doğmasında veya mevcut sektörlerin gelişmesi konusunda çalışmaları yürütürler. Uluslararası girişimcilik mezunlarının çalıştıkları kurumlarda sorumlulukları detaylı olarak aşağıdaki gibidir.

  • şirket hangi pazarlara girebileceği hakkında detaylı araştırma yapmak.

  • Potansiyel müşteriler ile görüşmeler yaparak, şirket yetkililerine raporlamak.

  • Gelir modellerinin sürekliliğini sağlamak için çalışmalar yapmak.

  • Müşteriler için gerekli çalışma modellerini ve ürünleri oluşturmak.

  • Çalışılacak iş sahası üzerine araştırmalar yapmak.

  •  Uzun vadeli planlama yapabilecek araçları düzenlemek.

  • Yatırımları en aktif hale gelecek şekilde planlanmasını sağlamak.

Uluslararası Girişimcilik Dersleri Nelerdir?

Uluslararası Girişimcilik bölümünü tercih etmeyi düşünen adaylar, eğitim yaşamları boyunca karşılaşacakları dersleri araştırmak ister. Eğitim yaşamları boyunca teorik ve mesleki olarak çok sayıda dersle karşılaşırlar. Aynı zamanda mesleki gelişimleri için ve teorik olan dersleri uygulamada görmeleri için deneyim elde etmelerine fırsat sunan zorunlu staj süreleri de bulunmaktadır. Stajlarını çalıştıkları kuruma onaylatan mezunların daha sonra üniversitenin uygun gördüğü tarihte staj komitesine iletmeleri beklenir. Tüm bu dersleri ve zorunlu stajını başarı ile tamamlayan ve bölümün gereklerini yerine getiren öğrenciler uluslararası Girişimcilik Lisans Diploması almaya hak kazanır. Lisans diplomasını elde eden mezunlar kariyerlerini oluşturmak için çalışma yaşamlarına başlayabilir. Uluslararası Girişimcilik bölümü mezunları 4 yıllık lisans eğitimi boyunca alacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Girişimcilik ve İşletmecilik,

  • Mikroekonomi,

  • Makroekonomi,

  • Uluslararası İlişkiler ve Hukuk Sistemi,

  • Karşılaştırmalı Ekonomik ve Politik Sistemler,

  • Pazarlama Prensipleri,

  • Girişimcilik ve Liderlik,

  • Bölgesel Enerji Ekonomisi ve Politikası,

  • Karşılaştırmalı Ekonomik Analiz,

  • Karşılaştırmalı Çalışma Mevzuatı,

  • İnsan Kaynakları Yönetimi,

  • İş Planı ve Girişimcilik Uygulamaları,

  • Türkiye Ekonomisinden Güncel Konular,

  • Finansal Yönetim

Uluslararası Girişimcilik Taban Puanları ve Sıralama

2020 YKS’ye katılan üniversite adayları aşağıda yer alan tablodan Uluslararası Girişimcilik 2020 taban puanları ve 2020 Uluslararası Girişimcilik başarı sıralamalar hakkında bilgi edinebilir. Aşağıda paylaştığımız sıralama ilk 4 eğitim kurumunu kapsamaktadır. Sayfamızda paylaştığımız puanlar bu sene yerleşen adayların puanları ve sıralamaları olup verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi (Ankara)Uluslararası Girişimcilik (Burslu)485,606311726
TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi (Ankara)Uluslararası Girişimcilik (%50 İndirimli)349,87752132835
TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi (Ankara)Uluslararası Girişimcilik (Ücretli)258,49031524782
Uluslararası Girişimcilik, Dünya üzerindeki önemli ticari ve ekonomik bölgelere hakim olabilecek, uluslararası kuruluşlarda görev alabilecek kişiler yetiştirmeyi hedefler, Dışa dönük, sosyal ve yeniliklere açık bireylerin tercih etmesi gereken bir bölümdür, Fizibilite Analizi ve İş Planlaması, Bölüm inovasyon, fırsat tanıma, teknoloji transferi, endüstri analizi ve rekabetçi strateji konuları üzerine eğitim verir, Sayısal derslere ilgili öğrencilerin tercih etmesi gerekmektedir, Uluslararası İş İmkanları, Mezunlar için uluslararası alanda faaliyet gösteren işletmelerin ekonomi ve ticaret bölümlerinde çalışma fırsatı oldukça fazladır, KPSS'den yeterli puan almak gerekmektedir, Uluslararası Girişimcilik Mezunları, Aldıkları eğitim sayesinde çeşitli kurum ve kuruluşlarda kariyer yaşamlarına devam edebilirler, Sürekli araştırma yapılması ve girişimci bir bakış açısı sahibi olunması gerekmektedir, Uluslararası Girişimcilik Dersleri, Adaylar eğitim yaşamları boyunca teorik ve mesleki olarak çok sayıda dersle karşılaşırlar, Teorik bilgileri uygulamaya geçirebilmek ve değer yaratma süreci hakkında bilgi sahibi olabilme yeteneği gerekir, Dil Eğitimi, Uluslararası Girişimcilik bölümü eğitim süresince Rusça, Arapça ve Çince dilleri üzerine eğitim verir, Yabancı dil eğitiminde başarı sağlamak for a wider range of job opportunities, İş İmkanları, Dışişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Sanayi ve Ticaret Odaları, Devlet Malzeme Ofisi (DMO), KOSGEB, TİKA, DEİK gibi birçok yerde iş fırsatları sunar, Kamu sektöründe iş imkanlarından yararlanmak için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puan almak gerekiyor, Çalışılacak Alanlar, Şirketlerin hangi pazarlara girebileceği hakkında detaylı araştırmalar yapar, potansiyel müşteriler ile görüşmeler yapar ve gelir modellerinin sürekliliğini sağlar, Araştırma yapma, analiz yeteneği ve stratejik planlama yetenekleri geliştirmeniz gerekmektedir, Uluslararası Girişimcilik Kariyer Fırsatları, Mezunlar için uluslararası alanda ciddi kariyer fırsatları mevcuttur, Dünya piyasalarını ve ekonomisini yakından takip etmek önemlidir, Eşit Ağırlık Puan Türü, Bölümü tercih edecek adayların, eşit ağırlık puan türüne göre tercih yapmaları gerekir, Lise eğitimi boyunca eşit ağırlık derslerine yoğunlaşmaları ve bu derslerden yüksek puan toplamaları gerekmektedir
uluslararası girişimcilik ticari bölgeler iş planlaması kariyer KPSS
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.