Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Bölüm | Fakülte | Özellikler |
---|---|---|
Türk Dili ve Edebiyatı | Fen Edebiyat Fakültesi | Tercih edilme oranının yüksek olması |
Türk Dili ve Edebiyatı | Fen Edebiyat Fakültesi | Sözel bölüm olması |
Türk Dili ve Edebiyatı | Fen Edebiyat Fakültesi | Geniş bir disiplin eğitimi vermesi |
Türk Dili ve Edebiyatı | Fen Edebiyat Fakültesi | Türk dili ve edebiyatına odaklanması |
Türk Dili ve Edebiyatı | Fen Edebiyat Fakültesi | Üniversiteye girişte SÖZ puan türünden öğrenci alması |
Türk Dili ve Edebiyatı | Fen Edebiyat Fakültesi | Mezunlarına yetkinlik kazandırma hedefi |
Türk Dili ve Edebiyatı | Fen Edebiyat Fakültesi | Dikkat çeken bir program olması |
Türk Dili ve Edebiyatı | Fen Edebiyat Fakültesi | Öncelikli olarak Türk dili ve edebiyatını merkeze alması |
Türk Dili ve Edebiyatı | Fen Edebiyat Fakültesi | Edebiyat ve dil bilimleri konusunda geniş bilgi verme |
Türk Dili ve Edebiyatı | Fen Edebiyat Fakültesi | Öğrenim süresi boyunca disiplinli bir eğitim anlayışı |
Yıllardır Sözel bölümler arasından öne çıkmasıyla dikkat çeken Türk dili ve edebiyatı bölümü, tercih edilme noktasında da göze çarpıyor. Türk dili ve edebiyatını merkeze alan bölüm, SÖZ alanından tercih edilebilen, Fen Edebiyat Fakültesine bağlı bir disiplindir. Geniş bir disiplin eğitimi veren Türk dili ve edebiyatı bölümü, mezunlarına bu alanda yetkinlik kazandıracak bir öğretimi vaat etmektedir.
tercih döneminde de sıkça araştırılan bölüm, fen edebiyat fakültesinde olduğundan daha çok uzmanlık öğrenimi sağlayan bir alana dahildir. bölümün; türk dili ve edebiyatı öğretmenliği adıyla başka bir eğitimi bulunması sebebiyle de bölümde verilen eğitim, öğretmenlik uygulamasını içermeyen bir anlayışla sürdürülüyor. fen edebiyat fakültelerinin varlık sebeplerinden biri olan akademisyenlik mesleği de bu bölüm dahilinde gerçekleştirilebilen bir durumdur.
Türk dili ve edebiyatı bölümü, alanlarında kendi bilgilerini sunabilecek mezunlar yetiştirmeyi amaçlar. Alınan eğitim neticesinde mezunlar, Türkoloji ve Türk dili alanlarında geniş bilgi birikimi edinirler. Genellikle teorik derslerin ağırlıkta olduğu bölüm, Türk dil yapısını ve edebiyatını dönemler ile anlayışlara göre inceler. Derslerin bu denli ağırlığını hissettirmesi de tercih döneminde göz önünde bulundurmanız gereken etkenlerden biridir. Türk dili ve edebiyatı bölümünü seçerken yalnızca sıralamanıza göre karar vermeniz doğru bir tercih sonucu olacaktır. Bölümü daha yakından tanımak ve bu doğrultuda tercih etmek için hazırladığımız aşağıdaki bilgileri inceleyebilirsiniz.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?
Türk dili ve edebiyatı; dilin yapısını ve Türk edebiyat tarihini esas alan sosyal bilimlerden biridir. Bölüm olarak ise Türkiye'de eğitimi verilen en eski alanlardan birini oluşturmaktadır. Devlet ve özel üniversitelerde eğitimi bulunan Türk dili ve edebiyatı, Türkçeyi doğru kullanan, öğreten ve Türk edebiyatına aşina olan öğrenciler yetiştirmektedir.
Bölüm, Türkçe öğretmenliği gibi Türkçe kullanımına yönelik eğitimler sunmaktadır. Türk dilini bildiğimiz haliyle değil, kapsamlı ve kurallarıyla değerlendiren bölüm, Türk edebiyatını da dil, tarih ve dönemler açısından incelemeye alır. Gerçekten kapsamlı ve geniş bir ders içeriğine sahip Türk dili ve edebiyatı bölümü, bu gerçeği bilerek bölümü tercih edenleri mutlu edebiliyor.
Biliyoruz ki Fen Edebiyat bölümleri, çoğunlukla istekli tercihten öte zorunluluktan doğan bir seçimle tercih ediliyor. Türk dili ve edebiyatı da bu durumdan nasibini alan bölümlerden biri. Bu gibi tercih hataları neticesinde de 4 yıllık eğitim, bazı öğrencileri hüsrana uğratarak sona eriyor. Bu durumun hiç yaşanmaması adına bölümü biraz daha ayrıntılı inceleyelim.
Türk dili ve edebiyatı bölümü, teorik ağırlıklı olmakla beraber dilin kullanımına yönelik pratik uygulamalar da barındıran bir anlayışa sahiptir. Bir dilin sahip olduğu özelliklere göre kullanılmasına yönelik diksiyon, sunum teknikleri ve dil bilgisi dersleri bölümde ayrıntılı olarak görülür. Geniş ve ayrıntılı dil ve edebiyat dersleri doğrultusunda, bölümü tercih ederken dersleri de dikkate almalısınız. Birçok uzmanlık dersleri bulunan bölümde, zorlanmamak adına önceden ders içeriğini araştırmak ve hazırlık yapmak yerinde olacaktır.
İlgili eğitim: Sunum Eğitimi
İlgili eğitim: Diksiyon Kursu
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü İş İmkânları Nelerdir?
Sözel bölümlerin genel olarak iş bulma sıkıntısı yarattığını görüyoruz. Aslında bu durum sözel bölümlerin gereksizliği ile ilgili değil, yeterli arzın yaratılamaması ve desteklenmemesiyle ilişkilidir. Bunun sonucu olarak da yüksek talebe karşı yetersiz arz ve düşük değer ile karşı karşıya kalıyoruz. Türk dili ve edebiyatı bölümü için de bunun rahatlıkla söyleyebiliriz. Her yıl artan yüksek mezun sayısına, yeterli iş alanı yaratılamıyor. Yine de Türk dili ve edebiyatı alanı, geniş konuları merkeze almasından dolayı belli başlı sektörlere de yetkin mezunlar yetiştiriyor. Bu sektörler; eğitim, yayıncılık, reklamcılık, kütüphane, medya ve akademi alanıdır.
Özellikle Fen Edebiyat Fakültesi bölümü olarak Türk dili ve edebiyatı alanı, akademisyen yetiştirmeyi amaçlar. Bu amaç ne kadar doğru olsa da ülkemizdeki öğrenci algısı Türk dili ve edebiyatını, öğretmenliğe giden bir yol olarak görüyor. Bu durum, formasyon alımına yol açsa da son gelişmelerle birlikte formasyonun da kalkmasıyla Fen Edebiyat bölümlerinin düzenlemeye gitmesi bir zorunluluk hâlini aldı.
Türk dili ve edebiyatı bölümüne geri dönecek olursak bölümü okuyup öğretmenlik hedefinizi gerçekleştirmek istiyorsanız özel sektör dahilinde bunu yapabilirsiniz. Pek çok lise düzeyindeki özel okul, Türk dili ve edebiyatı mezunlarını arayabiliyor. Kamu sektöründe ise formasyon almak yerine yüksek lisans yaparak öğretmenlik icra edebilirsiniz. Eğitim sektörü dışında alacağınız derslere ve edindiğiniz iletişim ağına bağlı olarak yayıncılık alanında redaktör, editör olabilirsiniz.
Yine reklamcılık sektöründe de Türkçe dil bilgisi ve yaratıcı yazarlık önemsendiğinden bu alanda reklam ve metin yazarı olarak çalışabilirsiniz. Medya alanında da haber editörü mesleğini icra edebiliyorsunuz. Yalnız eğitim sektörü dışındaki tüm alanlar ek beceriler ve güçlü bir referans ağı istemektedir. Yani öğrencilik yıllarında dergilerde yazı yazmanız, yayıncılık sektörünü takip etmeniz ve çeşitli eğitimler aracılığıyla deneyim elde etmeniz gerekir. Yine günümüzde her iş alanı için geçerli olan iletişim ağınızı kuvvetlendirerek kendinizi öne çıkarmanız gerekir. Bunun için staj yapmak, hocalardan destek almak ve farklı becerileri edinmeniz gerekecektir.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?
Türk dili ve edebiyatı bölümü, teorik bilgileri ve bu teorik bilgilerin pratik hâlde uygulanmasını kapsar. Bölümdeki dersler, dil ve edebiyat ağırlıklı olmakla birlikte kültür, tarih, halk bilimi, eleştirel düşünme adıyla dersler de bulunmaktadır. Türk dili ve edebiyatı bölümü dersleri arasında en fazla merak edilen Osmanlı Türkçesi dersinin de her üniversitede zorunlu olduğunu belirtelim.
Genellikle bu ders ve lehçe dersleri zorlayıcı olsa da yeni bir dil öğrenme sürecinin genel olarak kolay olmadığı biliniyor. Bu gibi dersleri başarıyla geçmek için ders ve sınav öncesi bolca alıştırma-pratik yapmanız yararınıza olacaktır. Diğer Türk dili ve edebiyatı bölümü dersleri ise genel itibariyle aşağıdaki gibidir.
Türk Dil Bilgisinde Temel Kavramlar
Türkiye Türkçesi
Osmanlı Türkçesi
Eski Türk Edebiyatı
Yeni Türk Edebiyatı
Türk Halk Edebiyatı
Temel Yabancı Dil
Eski Anadolu Türkçesi
Edebi Bilgiler- Akımlar
KökTürkçe
Yazılı ve Sözlü Anlatım
Türk Şiiri
Türk Tiyatrosu
Karahanlı Türkçesi
Dil Bilimi
Cumhuriyet Devri Türk Romanı
Türk Mitolojisi
Karşılaştırmalı Edebiyat
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Türk dili ve edebiyatı bölümü, SÖZ puan türünden öğrenci aldığından bu puan türündeki derslerin başarısı her zaman daha öncelikli olmaktadır. Bununla birlikte yüksek sıralama ve puan aralığı için Matematik testindeki başarı da çok önemlidir. Bilhassa kaliteli özel ve devlet üniversitelerinde okumak için her testten başarı elde etmek bir avantajdır.
Türk dili ve edebiyatı sıralama ve puan aralığı, özel üniversitelerden başlayarak yükselmekte, devlet üniversitelerinde ise gittikçe düşmektedir. Aşağıda İlk 5'te yer alan üniversitelerin sıralama ve puanlarına göz atabilirsiniz.
Beykent Üniversitesi Burslu Puan 477 Sıralama 497
Yeditepe Üniversitesi Burslu Puan 460 Sıralama 1068
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Burslu Puan 457 Sıralama 1177
Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Puan 457 Sıralama 1185
İstanbul Şehir Üniversitesi Burslu Puan 453 Sıralama 1382
İlk 5 üniversitede sadece 1 devlet üniversitesi olduğundan, en yüksek sıralamaya sahip diğer devlet üniversitelerini de aşağıda bulabilirsiniz.
İstanbul Üniversitesi 11.348
Marmara Üniversitesi 28.390
Hacettepe Üniversitesi 29.786
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 36.659
Yıldız Teknik Üniversitesi 37.355
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?
Bölüm, Türk dili ile edebiyatını derinlemesine inceleyen ve değerlendiren bir disiplindir. Hem devlet hem de özel üniversitelerde bulanan Türk dili ve edebiyatı, Söz alanından öğrenci alan yüksek sıralamaya sahip bölümlerden biridir. Bölüm, Türkoloji alanında yetkin bilim insanları ve eğitimciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü İş İmkânları Nelerdir?
Bölüm; eğitim, yayıncılık, reklamcılık, medya ve akademi sektörlerine yetkin mezunlar yetiştirmektedir. Kamu ve özel sektörde belli şartları yerine getirerek öğretmenlik yapılabiliyor. Bunun dışında reklam yazarlığı, haber editörü, dergi yayıncılığı ve medya alanlarında kişinin beceri ve yatkınlığına göre iş bulunabiliyor.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Türk dili ve edebiyatı mezunu, kamu ve özel sektörde lise branş öğretmeni olarak çalışabilir. Yine reklam ve metin yazarı olarak markalara metin hazırlayabilir. Editör olarak yayıncılık sektöründe metni düzenler, inceler ve hazır hâle getirir.
Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.