Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü (MYO)
Bölüm Adı | Açıklama | İş İmkanları |
---|---|---|
Turizm ve Otel İşletmeciliği (MYO) | Turizm sektöründe yönetici ve uzman yetiştirme amacına sahip iki yıllık bir önlisans programıdır. | Oteller, restoranlar, turistik bölgelerdeki diğer işletmeler |
Konaklama İşletmeciliği | Lisans programıdır. Önlisansın ardından DGS ile bu bölüme geçiş yapılabilir. | Oteller, motel ve apartlar, pansiyonlar |
Turizm ve Otelcilik | Lisans programıdır. DGS ile bu bölüme geçiş yapılabilir. | Oteller, tur operatörleri, seyahat acentaları, turizm danışmanlık firmaları |
Konaklama ve Turizm İşletmeciliği | Lisans programıdır. DGS ile bu bölüme geçiş yapılabilir. | Oteller, konaklama işletmeleri, seyahat acentaları |
İşletme | Lisans programıdır. DGS ile bu bölüme geçiş yapılabilir. | Geniş kapsamlı işletmeler, yönetici pozisyonları |
İşletme Yönetimi | Lisans programıdır. DGS ile bu bölüme geçiş yapılabilir. | İşletmelerin genel yönetimi, yönetici pozisyonları |
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik | Lisans programıdır. DGS ile bu bölüme geçiş yapılabilir. | Oteller, tur operatörleri, seyahat acentaları |
Turizm İşletmeciliği | Lisans programıdır. DGS ile bu bölüme geçiş yapılabilir. | Tur operatörleri, seyahat acentaları, turizm danışmanlık firmaları |
Turizm İşletmeciliği ve Otel İşletmeciliği | Lisans programıdır. DGS ile bu bölüme geçiş yapılabilir. | Oteller, tur operatörleri, seyahat acentaları |
Yüksek Lisans | Akademik kariyer için ön lisans veya lisans sonrasında yapılabilecek bir programdır. | Üniversiteler, akademik kariyer |
Ülkemiz, hem yerli hem de yabancı turistler için eşsiz bir turizm cennetidir. Dolayısıyla turizm alanında birçok turistik işletmemiz bulunuyor. Özellikle turistik bölgelerimizde bulunan bu işletmelerin doğru şartlarda işletilmesi gerekiyor. Kalite standartlarına göre düzenlenmiş ve çağa uygun olarak yönetilen işletmeler, günümüzün olmazsa olmazıdır artık.
İşletmeciliği iyi olan bir turizm kuruluşu, ülkemiz için iyi bir tanıtım aracıdır. Bunun gibi, iyi işletilemeyen bir turistik kuruluş da ülkemizin tanıtımını olumsuz olarak etkiliyor. Bu nedenle hem işletme, hem tanıtım hem de hizmet konularında bilimsel yöntemler ve çağdaş teknikler kullanılmalıdır. Her işletme kendini çağa uygun olarak yenileyebilmeli ve insanların taleplerine göre güncelleyebilmelidir.
Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında açılmış olan bütün akademik programların değeri tam da burada ortaya çıkmakta. Ülkemizin turistik ve kültürel olarak iyi tanıtılabilmesi için, iyi eğitilmiş yöneticilere ihtiyaç vardır. Modern, yeniliklere açık ve güncel teknolojileri ustalıkla kullanabilen uzmanlar ve yöneticiler, turizm için cankurtarandır. Bu akademik programlar, insanların ihtiyaçlarını temel alan ve teknolojinin son imkânlarını kullanan bir anlayış içindeler. Bu sayede çağa ayak uyduran, dinamik ve yenilikçi yöneticiler yetişmekte.
Ülke turizmini canlı tutmak ve geleceğe taşımak için bilimsel ve teknolojiye uygun çağdaş eğitimler şarttır. Bilimsel eğitimlerin ve son teknolojilerin adresi de akademik programlardır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği konusunda eğitim veren ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde akademik programlar bulunuyor. Adaylar, meslekî yönelimlerine ve kariyer amaçlarına göre ön lisans veya lisans programlarını tercih edebilirler. Bu yazıda tanıyacağımız bölüm, bir ön lisans programı olan Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümüdür.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü (MYO) Nedir?
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü, turizm sektöründeki işletmeler için uzman ve yönetici yetiştiren iki yıllık bir ön lisans programıdır. TYT puan türüyle öğrenci kabul edilen bölüm, genellikle Meslek Yüksekokulu çatısı altında eğitim vermekte. Türkçe eğitim diline sahip olan bu bölüm için İngilizce hazırlık okuma şansı veren üniversiteler de bulunuyor.
Ülkemizde çok sayıda üniversitede açılmış olan bu bölüm hem devlet hem de özel üniversitelerde bulunuyor. Ayrıca KKTC’deki bazı üniversitelerde de bu bölüm aktif eğitim veriyor. Özel üniversitelerdeki tercih seçenekleri de şöyle: ücretli, burslu, %75 indirimli, %50 indirimli ve %25 indirimli. Bölümün amaçları arasında; turizm işletmelerini modern turizm anlayışına göre yönetebilecek işletmeciler yetiştirmektir. Günümüz koşullarında sürekli değişen ve dönüşen bir hizmet anlayışı mevcuttur. Bu nedenle, insanların ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda kendini yenileyen işletmelere ve yöneticilere ihtiyaç vardır. İşte Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü de bu ihtiyaca cevap verebilecek uzmanlar yetiştirmeyi amaç edinmiştir.
Yeniliğe açık bir anlayışla oluşturulan bölüm, işletmelere ve insanların ihtiyaçlarına hitap eden ders plânlarına sahiptir. Otel, restoran ve turistik işletmelerin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak olan dersler bu plânda mevcuttur.
Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünden mezun olanların DGS ile lisans tamamlama olanağı da bulunuyor. Lisans tamamlamak, kariyer plânlaması için oldukça doğru bir adım olacaktır. Çünkü lisans mezunlarının yönetici olma şansı, ön lisans mezunlarına göre daha fazladır.
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Tercih Edilebilecek Lisans Bölümleri şunlardır:
İşletme Yönetimi
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Lisans tamamlama yapan öğrencilerin yüksek lisans programlarına devam etme olanağı da bulunuyor. Akademisyen olmak isteyen mezunların mutlaka yüksek lisans yapmaları gerekiyor. akademik kariyerin temel şartlarından birinin ALES puanı olduğunu da belirtmeliyiz.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?
Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü mezunlarının iş alanları genellikle turistik bölgelerdeki işletmelerdir. Çoğunlukla otellerde çalışma imkânı bulan mezunlar, turizm sektöründe iş yapan bütün kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Bireysel yeteneklere ve yabancı dile hâkimiyete göre, çalışılan birimler de değişkenlik gösterebiliyor.
Kendisini geliştiren ve modern turizm anlayışıyla çalışan bir mezun, hızlı bir kariyer başarısı elde edebiliyor. Ayrıca, yüksek lisans yapan mezunlar için akademik iş imkânı da mevcut. Akademisyen olmak isteyen mezunlar, gerekli şartları tamamladıktan sonra üniversitelerde çalışabilirler. Akademik kariyer yapan mezunların, ön lisans mezunlarına göre daha avantajlı bir konuma gelebildiğini de belirtmeliyiz.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü mezunlarının yapabilecekleri işler şunlardır:
İnsan Kaynakları, Pazarlama ve Satış, Ön Büro, Satın Alma gibi birimlerde ofis işleri yaparlar.
Bu ofis işlerinde memurluktan genel müdürlüğe kadar uzanan bir kariyer basamağı da bulunuyor.
Mutfak, Bar, Kat Hizmetleri ve Servis gibi birimlerdeki her tür hizmet işlerini yaparlar.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü ders programı, turizm sektörünün her alanına hitap eden temel derslerden oluşuyor.
Ders plânlarında; işletmeden halkla ilişkilere, bilgi ve iletişim sistemlerinden antropolojiye kadar uzanan eğitimler bulunuyor. Bu da bölüm eğitiminin diğer disiplinlerle desteklendiğini bize gösteriyor.
Bölümdeki verilen zorunlu derslerden bazıları şunlardır:
Önbüro İşlemleri
Otel İşletmeciliği
Görgü Kuralları ve Protokol
Temizlik Ürünleri Kullanımı ve Denetimi
İşletme Matematiği
Mesleki Yabancı Dil (İngilizce)
Turizm Ekonomisi
Hukukun Temel Kavramları
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Genel Muhasebe
Turizm Pazarlaması
Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi
Halkla İlişkiler
Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Menü Planlama
Bilgisayar Uygulamaları
Antropoloji
Kongre ve Fuar Yönetimi
Turizm Mevzuatı
Önbüro Yönetimi
Seyahat Acenteciliği ve Tur Operatörlüğü
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Meslek Sağlığı ve İlk Yardım
Rekreasyon ve Animasyon
Barda Servis
Alternatif Yabancı Dil
Anadolu Uygarlıkları
Özel İlgi Turizmi
Araştırma Yöntem ve Teknikleri
İkram ve Servis Teknikleri
Turizm ve Çevre
Kat Hizmetleri Yönetimi
Konaklama İşletmeleri Muhasebesi
Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim
Kültürlerarası İletişim
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü, 2020 yılı itibariyle ülke çapında ve Kıbrıs’ta birçok üniversitede bulunuyor. Hem devlet ve hem de özel üniversitelerde bulunan bu bölümün tercih seçenekleri de çok geniş. Özellikle özel üniversitelerin sağladığı bu tercih seçenekleri; burslu, ücretli, %75 indirimli, %50 indirimli ve %25 indirimli olanlardır. Ayrıca devlet üniversitelerinin açık öğretim seçenekleri de bulunuyor.
2020 yılında bölümün en yüksek taban puanı Haliç Üniversitesi’nin burslu seçeneğine ait olan 328,69187 puandır. Başarı sıralaması 263025 bu seçeneğin kontenjanı 3 olarak belirlenmiştir. Bölümün en düşük taban puanı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesine ait olan 174,66442 puandır. Başarı sıralaması ise 1755572’dir ve bölüme 30 kişilik kontenjan ayrılmıştır.
Ayrıca çok sayıda üniversitenin taban puanı ve başarı sıralamasının oluşmadığını da eklemeliyiz.
1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.