AnasayfaBlogPsikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken 10 Kitap
Kişisel Gelişim

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken 10 Kitap

11 Mayıs 2021
Bir kitabın yakın çekimi, bir grup erkeğin ellerinin bulunduğu bir kitap kapağını ortaya çıkarır. Bir yığın yapboz parçası boğa şeklinde dizilmiş ve bir telefonun ekran görüntüsünün yanında bir kitap kapağı görülüyor. Ayrıca, su üzerinde yüzen bir bulmaca topu ve arka planda üzerinde bir insan olan büyük beyaz bir kaya görülüyor. Daha arkada, dağlarda bir kaya oluşumu görülüyor. Kitapların yakın çekiminde çok çeşitli ayrıntılar ve renkler görülüyor.
Kitap AdıYazarKonu
Psikolojiye GirişClifford Thomas MORGANPsikolojiye giriş niteliğinde, vakalar ve deneyler üzerinden bilgi sağlayan bir kitap.
İnsan Olmanın PsikolojisiAbraham MASLOWHümanist psikoloji ve insanın potansiyelinden bahseden bir kitap.
Günübirlik HayatlarIrvin David YALOMHayatın anlamı ve ölüm korkusu üzerine odaklanan bir kitap.
Kendini Arayan İnsanRollo MAYİnsanın içindeki gücü ve kişilik özelliği üzerine bir kitap.
İnsan OlmakEngin GEÇTANİnsan ilişkileri, toplumların çağdaşlaşması ve bireyin ikilemleri üzerine bir kitap.
Deliliğin TarihiMichel FOUCAULTBatı toplumlarında deliliğe bakışın tarihsel değişimini ele alan bir kitap.
Çağımızın Nevrotik KişiliğiKaren HORNEYNevrotik kişilikleri ve bu durumdan çıkmayı ele alan, kültürel etkileri üzerinde duran bir kitap.
Kendine Ait Bir OdaVirginia WOOLFKadınların toplumda ki yeri ve edebiyat üzerine feminist bir bakış açısı sunar.
Davranış Bilimleri İçin Araştırma TeknikleriDavid L. SACKETTPsikoloji ve sosyal bilimlerde kullanılan araştırma teknik ve yöntemlere yönelik bir kitap.
Kendine YardımLaurie HELGOEİçe dönük bireyler için psikolojik öz-bilinç ve kişisel gelişim üzerine bir kitap.

Ruh bilimi olarak da bilinen psikoloji insan davranışlarını ve zihnini incelemektedir. Bu alanda uzmanlaşmış olan kişilere psikolog denir. Psikologlar insanları yakından inceleyerek davranışlarının nedenlerini anlamaya ve bunları bilimsel olarak açıklamaya çalışır. 

Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar

İnsan zihni ve davranışları üzerine her geçen gün daha da ilgi çekici çalışmalarda bulunan psikoloji bilim dalı üzerine yazılmış çok sayıda kitap bulunmaktadır. Bu bilim dalını kendisine meslek edinecek olan öğrenciler de temel psikoloji bilgilerini öğrenmek ve kendilerini geliştirmek için psikoloji alanındaki kitaplardan yararlanmalıdır. Sizler için psikoloji öğrencilerinin okuması gereken kitaplardan en çok tercih edilen 10 tanesini sıraladık. Şimdiden keyifli okumalar. 

  • Psikolojiye Giriş - Clifford Thomas MORGAN

Her psikoloji öğrencisi psikolojiye giriş niteliğinde kitaplar okumalıdır. Clifford Thomas Morgan’ın Psikolojiye Giriş kitabı da bu hususta tercih edilebilecek kaynaklardan bir tanesidir. Morgan, bu kitapta vakalar açısından dünyada yapılan deneylerden bahsetmektedir. Bu yönüyle de psikoloji öğrencileri ve psikolojiye ilgisi olanların okuması gereken bir kitaptır.

  • İnsan Olmanın Psikolojisi - Abraham MASLOW

Abraham Maslow, hümanist psikolojinin kurucuları arasında yer almaktadır. Hümanist psikolojiden önce insanın eksikliklerine yoğunlaşan bir bakış açısı hakimdi. Maslow, hümanist yaklaşımla insanın gücüne ve potansiyeline yoğunlaşmıştır. Ona göre ruh hastalıklarını anlamak için öncelikle ruh sağlığı anlaşılmalıdır. Maslow, İnsan Olmanın Psikolojisi kitabında diğer teorileri de reddetmeden farklı bakış açılarını bir araya getirerek insana dair özellikleri incelemiştir. 

  • Günübirlik Hayatlar - Irvin David YALOM

Irvin David Yalom, Günübirlik Hayatlar kitabında iki ana konu üzerinde durmaktadır. Bunlardan bir tanesi hayatın anlamıyla ilgilidir. Hayatımızın kısa da olsa anlamlı ve mutlu olup olamayacağı sorusu pek çok kişi tarafından merak konusu olabilmektedir. Kitapta üzerinde durulan bir diğer konu ise ölüm korkusuna bağlı olarak ölümün gerçekte ne ifade ettiğidir. Yalom, üzerinde çalıştığı bu kitabı hazırlarken kendisini de etkileyen vakalarla karşılaşmış ve kendi hayatına dair çıkarımlarda da bulunmuştur. Günübirlik Hayatlar, sadece psikoloji öğrencileri değil, psikoterapiye ve kitabın ana konusunu oluşturan sorulara ilgi duyan herkes tarafından okunması gereken bir kitaptır.



  • Kendini Arayan İnsan - Rollo MAY

İnsanın içinde olan ve farkında olmadığı kişiliklerini ortaya çıkarmada kişisel gelişim ve psikoloji kitaplarının büyük bir önemi vardır. Bunlardan bir tanesine de Rollo May’in Kendini Arayan İnsan kitabı örnek verilebilir. May bu kitabında insanların içinde olan ve fark edemedikleri güçten bahsetmektedir. May’e göre insanlar kendilerini aramamakta ve bu sebeple de güçlerinin farkına varamamaktadır. May bu durumun değişmesini ve insanların sahip oldukları gücün farkına varmalarını istemekte ve bu kitapla bunu amaçlamaktadır. Rollo May, esprilerle eğlenceli hale getirdiği Kendini Arayan İnsan kitabıyla sizi düşünmeye sevk ederek içinizdeki gücün farkına varmanıza yardımcı olacaktır. 

  • İnsan Olmak - Engin GEÇTAN

1983 yılında yayımlanan ve baskısı defalarca tekrar eden bir kitap olan İnsan Olmak, insan olmanın ikileminden bahsetmektedir. Engin Geçtan’a göre toplumların çağdaşlaşması ile birlikte insanlar arasındaki ilişkiler de değişime uğramıştır. Artık insanlar eskisinden çok daha fazla insanla ilişki kurmayı tercih etmektedir. Ancak bu ilişkiler uzun süreli ve kalıcı olmaktan ziyade kısa süreli devam eden ve yüzeysel bir ilişkiden öteye gitmemektedir. Bu durum günümüz insan ilişkilerinde çokça yayılmış durumdadır. İnsan Olmak kitabı da bu konuya yönelik okunması gereken faydalı bir kitaptır.

  • Deliliğin Tarihi - Michel FOUCAULT

Michel Foucault, Deliliğin Tarihi kitabında Batı’da deliliğe bakışın zamanla nasıl değiştiğini anlatmaktadır. Orta Çağ döneminde normal olarak görülen ve gündelik yaşamın bir parçası olan delilik zamanla dikkat çekici bir hale gelmiştir. Sokaklarda rahatlıkla dolaşabilen çılgınlar ve kaçıklar zamanla kendini normal olarak nitelendiren diğer insanlar tarafından tehlikeli sayılmaya başlamıştır. Böylece deliler ve diğer insanlar arasında tarihte ilk kez duvarlar örülmeye başlamıştır. Modernleşmeyle birlikte, insanların değişen düşünce yapısı sonucunda örülmeye başlayan bu duvar kaçıkların deli olarak nitelendirilmesine ve tımarhanelere kapatılmasına sebebiyet vermiştir. Sizler de deliliğin zaman içindeki değişimini daha detaylı öğrenmek istiyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız. 



  • Çağımızın Nevrotik Kişiliği - Karen HORNEY

Karen Horney, Çağımızın Nevrotik Kişiliği kitabında nevrotik kişiliklerin tanımını yaparken aynı zamanda bunun üstesinden nasıl gelinebileceğine de değinmiştir. Horney, bu durumun sebeplerinin kültürel olduğunu düşünmektedir. Horney’e göre nevrozların temelinde yatan kaygının sebebi insanların kendi içlerinde yaşadıkları çatışmalardan ve içerisinde bulunduğu toplumun kültüründen kaynaklanmaktadır. 

Çağımızın Nevrotik Kişiliği kitabı, okurken kişinin kendisini veya çevresindeki kişileri de sorgulamasına sebep olmaktadır. Kitap, kişiyi “Bende mi nevrotiğim?” veya “O da mı nevrotik?” gibi sorular sormaya ve düşündürmeye yönlendirmektedir.

  • Keşfedilmemiş Benlik - Carl Gustav JUNG

Her insanın zihnini meşgul eden ve kaygılanmasına sebep olan çeşitli konular bulunmaktadır. Bunların en başında da kişinin hayatında gelecekte neler olacağına yönelik düşünceleri geldiğini söyleyebiliriz. Yaşamları süresince insanlar ekonomik, fiziksel veya kültürel anlamda gelecekte kendilerini nelerin beklediğini merak etmekte ve bu konularda beklentiye girmektedir. 

Carl Gustav Jung, Keşfedilmemiş Benlik kitabıyla insanların benliğine ışık tutmaktadır. Bu kitapla insanların kendilerini tanımasına ve benliğindeki duyguları keşfetmesine yardımcı olmaktadır. Jung’e göre toplumu bireyler oluşturmakta ve bu sebeple gerçek bir toplum oluşturmak ancak kaliteli bireylerle mümkün olabilmektedir. 

  • Akıl Hastalarının İç Dünyası - Bert KAPLAN

Akıl hastalarının psikolojik durumlarını ele alan bu kitap, bilinen yanlışlara ışık tutmakta ve deliliğe olan bakış açısını değiştirmektedir. Sağlıklı olan bireylerin akıl hastalığına geçiş süreci ve sonrasında yaşadıkları ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Hastaların akıl hastanesinde geçirdikleri krizler ve bu krizler esnasında neler hissettikleri konusunda pek çok detaya yer verilen kitap sayesinde merak edilen pek çok soruya cevap bulabilmek mümkündür. Dostoyevski ve Tolstoy gibi isimlerin yaşadıklarına da yer verilen kitap okuyucuyu sıkmayacak şekilde kısa öykülerden oluşmaktadır. Sizler de akıl hastalarının yaşadıklarını daha ayrıntılı öğrenmek isterseniz bu kitabı mutlaka okumalısınız. 

  • Dinle Küçük Adam - Wilhelm REICH 

Wilhelm Reich, Dinle Küçük Adam kitabında hem kendisini hem de okuru “küçük adam” olarak nitelendirmektedir. Reich, toplumda yapılan yanlışlar ve yozlaşmış düşünceleri olan insanlar için “küçük adam” tabirini kullanmaktadır. Ona göre duygusu olmayan, üretmek yerine tüketmeyi tercih eden, başkalarına itaat eden kişilere “Dinle Küçük Adam” diyerek seslenmektedir. Bu seslenme bir bakıma insanların hayvani yönüne yapılan bir seslenmedir. Yazarın amacı insanların bu durumlardan kurtarılmasıdır ve kitapta da bu konunun çözümüne yönelik açıklamalarda bulunmaktadır. 

Reich, ilişkilerdeki doğallık ve saflığın insan yaşamının temeli olduğunu ve bunun tüm insanlarda var olduğunu söylemektedir. Ancak hayattaki acımasız koşullar bireyin bu duruma boyun eğmesine ve itaatkar tutum sergilemesine neden olmaktadır. Reich ise bireyin tüm gücü eline alarak neler yapabileceğinin farkına varılmasını sağlamaktadır. Dünyanın en çok satan psikoloji kitapları arasında yer alan Dinle Küçük Adam, yayımlandığı günden bu yana bireylere ve toplumlara yol göstermeye devam etmektedir.

Psikolojiye Giriş, Clifford Thomas MORGAN, Psikolojiye giriş niteliğinde, vakalar ve deneyler üzerinden bilgi sağlayan bir kitap, İnsan Olmanın Psikolojisi, Abraham MASLOW, Hümanist psikoloji ve insanın potansiyelinden bahseden bir kitap, Günübirlik Hayatlar, Irvin David YALOM, Hayatın anlamı ve ölüm korkusu üzerine odaklanan bir kitap, Kendini Arayan İnsan, Rollo MAY, İnsanın içindeki gücü ve kişilik özelliği üzerine bir kitap, İnsan Olmak, Engin GEÇTAN, İnsan ilişkileri, toplumların çağdaşlaşması ve bireyin ikilemleri üzerine bir kitap, Deliliğin Tarihi, Michel FOUCAULT, Batı toplumlarında deliliğe bakışın tarihsel değişimini ele alan bir kitap, Çağımızın Nevrotik Kişiliği, Karen HORNEY, Nevrotik kişilikleri ve bu durumdan çıkmayı ele alan, kültürel etkileri üzerinde duran bir kitap, Kendine Ait Bir Oda, Virginia WOOLF, Kadınların toplumda ki yeri ve edebiyat üzerine feminist bir bakış açısı sunar, Davranış Bilimleri İçin Araştırma Teknikleri, David L SACKETT, Psikoloji ve sosyal bilimlerde kullanılan araştırma teknik ve yöntemlere yönelik bir kitap, Kendine Yardım, Laurie HELGOE, İçe dönük bireyler için psikolojik öz-bilinç ve kişisel gelişim üzerine bir kitap
Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken 10 Kitap Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar Psikolojiye Giriş Kendini Arayan İnsan İnsan OlmakDeliliğin Tarihi Keşfedilmemiş Benlik Dinle Küçük Adam
Sarı saçlı genç bir kadın kameraya mutlu bir şekilde gülümsüyor ve doğrudan objektife bakıyor. Açık ve dostça bir ifadesi var, gözleri geniş ve dudakları hafif bir sırıtış içinde. Yanakları hafifçe kızarmış ve teni ışıkta parlıyor. Beyaz bir tişört ve üzerinde küçük bir tılsım olan bir kolye takıyor. Saçları geriye doğru düşük bir at kuyruğu şeklinde toplanmış ve kolları göğsünün önünde kavuşturulmuş. Düz beyaz bir arka planın önünde duruyor ve yanında birkaç bitki var. Rahat ve memnun görünüyor, anı yaşıyor ve kamera önünde geçirdiği zamanın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.
Bahriye Özgür
Blog Yazarı

2019 yılında Celal Bayar Üniversitesi'nde Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Kendini geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek amacıyla çeşitli eğitimlere katıldı, sertifikalar aldı. Okumaya ve araştırmaya olan ilgisi zamanla yazmaya yöneldi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz metinli mor bir arka plan görüntüsü mevcuttur. Metin, çerçevenin büyük bir bölümünü kaplayacak şekilde görüntünün ortasında gösterilmektedir. Kullanılan yazı tipi kalın bir sans serif yazı tipi olup, tüm karakterler aynı boyut ve aralıklara sahiptir. Metin, bol miktarda boş alanla çevrili olduğu için bir başlık veya unvan gibi görünüyor. Mor arka plan canlıdır ve beyaz metne benzersiz bir kontrast katarak daha da öne çıkmasını sağlar. Görsel dikdörtgen bir şekilde çerçevelenmiş ve kenarları hafifçe bulanıklaştırılmış. Genel olarak görsel, izleyicinin dikkatini çekeceği kesin olan profesyonel ve çekici bir görsel sunuyor.
Meslekler

Psikoloji Bölümünü Tanıyalım

18 Temmuz 2020
Bir grup insan bir sıra sandalyede oturmaktadır. Sıradaki ilk kişi sakallı bir adamdır. Mavi bir gömlek giyiyor ve bir tuvalette oturuyor. İkinci kişi siyah bir elbise giymiş kızıl saçlı bir kadındır. Kollarını kavuşturmuş bir sandalyede oturuyor. Üçüncü kişi sarı gömlek ve mavi kot pantolon giymiş bir kadın. Bir sandalyede oturuyor ve elindeki bir kağıda bakıyor. Dördüncü kişi beyaz gömlek ve siyah pantolon giyen bir adam. Bir sandalyede oturmakta ve elinde bir kağıt parçası tutmaktadır. Beşinci kişi, elinde mor bir nesne tutan bir kişinin yakın çekim görüntüsüdür. Hepsi beyaz duvarları olan parlak ışıklı bir odadadır.
Bölümler

Psikoloji Bölümü Nedir?

01 Ağustos 2020