AnasayfaBlogPilotaj Bölümü Nedir?
Bölümler

Pilotaj Bölümü Nedir?

27 Kasım 2020
Bu resimde üniformalı, kollarını önünde kavuşturmuş bir kadın görülüyor. Siyah kravatlı beyaz bir gömlek giymiş, kravatını düzgünce sıkıştırmış. Saçları kahverengi ve sıkı bir topuzla geriye toplanmış. Gözleri dümdüz ileriye odaklanmış, ifadesi ciddi ve kararlı. Omuzları geride ve kolları kendinden emin bir duruşla kavuşturulmuş halde uzun boylu duruyor. Giydiği üniforma bir rozet ve bir kemerle tamamlanmış, renkleri soluk. Arka plan bulanık, fotoğrafa sanki izleyici kadına yakın duruyormuş gibi samimi bir his veriyor. Çerçevenin merkezinde yer alan kadın, izleyicinin dikkatini üzerinde topluyor. Fotoğraf bir güç ve dayanıklılık anını yakalıyor.
KonuDetaylarÖzellikler veya Gereklilikler
Pilotaj Bölümü4 yıllık lisans programı ile pilot yetiştirilir.Yükseklik korkusu ve konuşma bozukluğu olmamalı, soğukkanlı olmalı.
Sivil ve Askeri PilotSivil pilotlar yolcu, yük, hayvan taşımacılığı yaparlar; Askeri pilotlar askeri uçakların ve helikopterlerin kullanımından sorumludur.İyi bir dil bilgisi, soğukkanlı olma ve düzgün bir diksiyon gerekir.
Pilotaj İş İmkanlarıUlaştırma Bakanlığı, özel hava yolu şirketleri, hava yolu taksileri ve uçuş okullarında iş olanakları vardır.Eğitmenlik sertifikası için eğitim almak gereklidir.
Pilot Olma YeterlilikleriSabırlı, özgüvenli ve soğukkanlı olmak gerektiği belirtilmiştir.Sağlık problemi olmaması, konuşma problemleri bulunmaması ve düzgün bir diksiyon ve telaffuz gerekir.
Pilot LisanslarıPPL (Hususi Pilot Lisansı), CPL (Ticari Pilot Lisansı) ve ATPL/ATP (Hava Yolu Nakliye Pilotu Lisansı).ATPL/ATP lisansı için önce PPL, sonra CPL lisansına sahip olmak gerekir.
Pilot MaaşlarıPilot maaşları uçuş saatine ve deneyime göre değişkenlik gösterir.Farklı uçak türleri ve uçuş mesafeleri maaşı etkiler.
Pilotaj Mezunları Ne İş YaparPilotaj mezunları pilot lisansı alarak pilotluk unvanını kazanırlar.Pilot olabilmek için müracaatta bulunulan kurumun hem teorik sınavını hem uygulama sınavını geçmek gerekir.
Pilotaj Eğitimi Ne Kadar SürerPilotaj eğitimi toplamda yaklaşık 4 yıl sürer.Üst düzey yabancı dil bilgisi ve sağlık durumunun uçuşa elverişli olması gerekir.
Hangi Üniversitelerde Pilotaj Bölümü VarBazı üniversiteler pilotaj bölümü sunar ve bazıları isteğe bağlı olarak İngilizce hazırlık senesi bulundurur.Belirli bir üniversiteye giriş yapabilmek için gereken puanı almak gerekir.
Pilotlukta Kariyer YoluPilotlar, uçuşlarına bağlı olarak deneyim kazanır ve maaşları artar.Belli bir uçuş saati doldurulduktan sonra pilot kaptan pilot olabilir.

Hangi özelliğe sahip olmak isterdin diye sorsalar çocuğumuz sanırım "uçmak" deriz. Kulağa her zaman büyülü bir şey gibi gelir. Çünkü özgürlük vadeder. Okuduğumuz kitaplar, izlediğimiz filmler sayesinde hayallerimizde ve rüyalarımızda uçabiliriz. Peki gerçek hayatta? Gerçek hayatta da bir bakıma böyle bir özgürlük mümkün. Tabii ki pilotaj bölümü sayesinde.

Üniversite sınavlarına hazırlananların hayallerini süsleyen bölümlerden biri de pilotajdır. Hatta belki kiminin çocukluk hayalidir. Her ne kadar hayalleri süslese de bilmeyen yönleri çoktur. Kamu ya da özel sektör diye bir ayrım var mıdır? Bu bölümü bitirenler nerelerde çalışır? Eğitimleri boyunca hangi dersleri alırlar? Mezunlar kolay iş bulabilir mi? Ne kadar maaş alınır? Hangi puan türü ile tercih edilebilir? Her üniversitede var mıdır? Kaç puanla girilebilir? Hangi yetkinliklere sahip olmak gerekir? Ben sizin için çeşitli başlıklar altında bu bilgileri derledim.

Pilotaj Bölümü Nedir?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün personel ihtiyacını sağladığı bir bölümdür. Bu bölümde pilot yetiştirilir. Pilotlar bu bölümü bitirdiklerinde uçakları kullanabilmek için yeterliliğe sahip olurlar. Pilotlar sivil pilotlar ve askeri pilotlar olarak ikiye ayrılır. Askeri pilotlar askeri uçakların helikopterlerin ve keşif uçaklarının kullanımdan sorumludur. Sivil pilotlar ise şehirler ya da ülkeler arasında yolcu, yük ve hayvan taşımacılığı yaparlar.



Pilotaj bölümü tercih edilirken bazı yeterlilikler aranır. Tercih edilen üniversitenin istedikleri arasında boy, kilo, sağlık durumu gibi şartlar olur. Pilotaj bölümü okumak isteyenlerde yükseklik korkusu ve herhangi bir konuşma bozukluğu olmamalıdır. Bunun yanında soğukkanlı olmaları beklenir.

Pilotlar ülkeler arası da yolculuk yaparlar. Bu nedenle üst düzey yabancı dil bilgisi gerekir. Pilotaj, 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Pilot adayları burada hem teorik hem uygulamalı dersleri alırlar. Bazı üniversitelerde isteğe bağlı olarak İngilizce hazırlık senesi bulunur. Bu sene 4 yıllık lisans eğitimine dahil değildir.

Pilotaj İş İmkanları Nelerdir? 

Pilotaj bölümü bitirenler Ulaştırma Bakanlığının havacılık ile ilgili kısımlarında çalışabilir. Bunun dışında özel hava yolu şirketlerinde pilot olabilirler. Son dönemde yaygınlaşmaya başlayan hava yolu taksilerinde çalışabilirler. Ayrıca eğitmenlik sertifikası alarak uçuş okullarında hem pilot hem eğitmen olabilirler.

Pilotaj Mezunları Ne İş Yapar? 

Pilotaj mezunları pilot lisansı alarak pilotluk unvanını kazanırlar. Bu diploma hem askeri hem sivil alanda uçuş donanımına sahip olduklarını gösterir. Bu lisanları sayesinde askeri pilot ya da sivil pilot olarak çalışabilirler. Uçuşlarda kaptan pilot ve yardımcı pilot olarak görev alırlar. Ulusal ya da bölgesel havacılık okullarında eğitmenlik yapabilirler.

Pilot Olma Yeterlilikleri Nelerdir?

Pilotluk diğer mesleklerden biraz daha farklı bir meslektir. Pilotaj bitiren herkes bu mesleği yapamayabilir. Göreve başlamak için yalnızca üniversiteyi bitirmek yetmez. Müracaatta bulunulan kurumun hem teorik sınavını hem uygulama sınavını geçmek gerekir. Tabii kişisel olarak da bazı yeterlilikler aranır. Bu özelliklerden bazıları şöyle sıralanabilir:



  • Sabırlı olmak

  • Özgüvenli olmak

  • Soğukkanlı olmak

  • Uçuş yapmasını engelleyecek herhangi bir sağlık problemi bulunmamak

  • Kekemelik ya da tutukluk gibi konuşma problemleri bulunmamak

  • Düzgün bir diksiyon ve telaffuza sahip olmak

İlgili eğitim: Diksiyon Sertifikası

Pilot Lisansları

Sivil havacılık alanında üç tip lisans vardır.

PPL (Hususi Pilot Lisansı): Hobi amaçlı uçuşlarda, tek motoru bulunan küçük uçaklarda kullanılır. Ticari amaç güdülmez.

CPL (Ticari Pilot Lisansı): Ticari uçuşlarda geçerlidir. Para kazanmak için yapılan uçuşlarda kullanılır.

ATPL/ATP (Hava Yolu Nakliye Pilotu Lisansı): En üst seviyedeki ticari pilot lisansıdır. Bu lisansı edinebilmek için önce PPL, sonra CPL lisansına sahip olmak gerekir.

Pilot Maaşları Ne Kadardır? 

Pilotluğu en çok cazip kılan iki şeyden biri farklı yerler görme heyecanıdır. Diğeri de tabii ki maaşı. Birçok etkene bağlı olarak değişiklik gösterir. Pilotluk lisansınızın tipi, bulunduğunuz şehir, çalıştığınız ülke deneyiminiz maaşınızı etkiler. Pilotlar uçtukları saat kadar ücret alırlar. Bu nedenle aylık belli bir saat uçuş garantisi ile işe alınırlar.

Dünyada pilot maaşlarında ilk sırada Çin gelir. Onu da Hollanda, Fransa, İrlanda, Katar ve Türkiye izler. Ülkemizde yeni başlayan yani deneyimsiz bir pilotun maaşı 30 bin TL’dir. Bu da eğitiminizi dışarıdan aldıysanız. Eğer çalıştığınız hava yolundan uçuş eğitimi alırsanız şirket sizden kesinti yapar. Bu kesinti eğitim ücreti karşılığıdır. 5-6 bin lirayı bulabilir. Belli bir uçuş saatini doldurduktan sonra deneyiminiz artar ve kaptan pilot olursunuz. Yaklaşık 3-4 yıl içinde deneyimli bir pilot haline gelirsiniz. Bu durumda maaşınız yardımcı pilotun iki katına yani 60 bin TL’ye kadar ulaşır.

Bunun dışında hava yolunun cirosu da maaşınızı belirler. Kullandığınız uçağın tipine göre maaşınız farklı olur. Kısa mesafe uçağı ile uzun mesafe uçağının pilotları farklı ücretlendirilir. Uçağın tipini de ancak kura yoluyla belirleyebilirsiniz. Yani şansınıza ne çıkarsa. Bir diğer etken ise pilot lisansınızdır.

Pilotaj Bölümü Dersleri Nelerdir? 

Pilotaj eğitiminde teorik ve uygulama dersleri birlikte alınır. Uygulama dersleri çoğunlukla simülasyon şeklinde olur. Gerçek uygulamalar ise uzman pilotlar eşliğinde yapılır. Teorik dersler de şunlardır:

  • Havacılık Fiziği

  • Hava Hukuku

  • Genel Uçak Bilgisi

  • Matematik

  • Seyrüsefer

  • Mesleki İngilizce

  • Meteoroloji

  • Uçuş Aletleri

  • Uçuş Prensipleri

  • Uçuş Uygulaması

  • Simülatör Uygulaması

  • Uçuş Usulleri

  • Uçak Tanıma

Pilotaj Bölümü Taban Puanları ve Sıralaması 

Pilotaj her üniversitede bulunan bir bölüm değildir. Sayısal puan türü ile öğrenci alır. Tercih yapabilmek için Üniversite sınavının ikinci bölümü olan AYT puanı gerekir. Bulunduğu üniversitelerden, taban puanları ve sıralamaları en yüksek olanlar 2020 tercih kılavuzuna göre şu şekildedir:

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
Özyeğin ÜniversitesiPilotaj (İngilizce) (Burslu)520.895642315
Türk Hava Kurumu ÜniversitesiPilotaj (İngilizce) (Burslu)509.528864493
Eskişehir Teknik ÜniversitesiPilotaj503.274086051
Bahçeşehir ÜniversitesiPilotaj (İngilizce) (Burslu)502.428256316
KTO Karatay ÜniversitesiPilotaj (Burslu)497.329527767
Antalya Bilim ÜniversitesiPilotaj (Burslu)492.094059516
Pilotaj Bölümü, 4 yıllık lisans programı ile pilot yetiştirilir, Yükseklik korkusu ve konuşma bozukluğu olmamalı, soğukkanlı olmalı, Sivil ve Askeri Pilot, Sivil pilotlar yolcu, yük, hayvan taşımacılığı yaparlar; Askeri pilotlar askeri uçakların ve helikopterlerin kullanımından sorumludur, İyi bir dil bilgisi, soğukkanlı olma ve düzgün bir diksiyon gerekir, Pilotaj İş İmkanları, Ulaştırma Bakanlığı, özel hava yolu şirketleri, hava yolu taksileri ve uçuş okullarında iş olanakları vardır, Eğitmenlik sertifikası için eğitim almak gereklidir, Pilot Olma Yeterlilikleri, Sabırlı, özgüvenli ve soğukkanlı olmak gerektiği belirtilmiştir, Sağlık problemi olmaması, konuşma problemleri bulunmaması ve düzgün bir diksiyon ve telaffuz gerekir, Pilot Lisansları, PPL (Hususi Pilot Lisansı), CPL (Ticari Pilot Lisansı) ve ATPL/ATP (Hava Yolu Nakliye Pilotu Lisansı), ATPL/ATP lisansı için önce PPL, sonra CPL lisansına sahip olmak gerekir, Pilot Maaşları, Pilot maaşları uçuş saatine ve deneyime göre değişkenlik gösterir, Farklı uçak türleri ve uçuş mesafeleri maaşı etkiler, Pilotaj Mezunları Ne İş Yapar, Pilotaj mezunları pilot lisansı alarak pilotluk unvanını kazanırlar, Pilot olabilmek için müracaatta bulunulan kurumun hem teorik sınavını hem uygulama sınavını geçmek gerekir, Pilotaj Eğitimi Ne Kadar Sürer, Pilotaj eğitimi toplamda yaklaşık 4 yıl sürer, Üst düzey yabancı dil bilgisi ve sağlık durumunun uçuşa elverişli olması gerekir, Hangi Üniversitelerde Pilotaj Bölümü Var, Bazı üniversiteler pilotaj bölümü sunar ve bazıları isteğe bağlı olarak İngilizce hazırlık senesi bulundurur, Belirli bir üniversiteye giriş yapabilmek için gereken puanı almak gerekir, Pilotlukta Kariyer Yolu, Pilotlar, uçuşlarına bağlı olarak deneyim kazanır ve maaşları artar, Belli bir uçuş saati doldurulduktan sonra pilot kaptan pilot olabilir
Pilotaj pilotaj bölümü nedir pilotaj iş imkanları nelerdir pilotaj mezunları ne iş yapar pilotaj dersleri nelerdir pilotaj taban puanları ve sıralaması
Kadın mavi bir arabanın yanında duruyor. Beyaz bir üst ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçları uzun ve kahverengidir. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Kollarını önünde kavuşturmuş. Araba krom aksanlı ve alaşım jantlı dört kapılı bir sedan. Arka planda ağaçların olduğu asfalt bir yola park edilmiş. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve yerde gölgeler yaratıyor.
Seray Akyüz
Blog Yazarı

Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.