AnasayfaBlogNetflix Pazarlama Başarısını Neye Borçlu?
Video

Netflix Pazarlama Başarısını Neye Borçlu?

29 Aralık 2021
Mor bir gömlek giyen uzun, dalgalı saçlı bir kadının yakın çekimi. Kadın kameradan uzağa bakmakta ve çenesini hafifçe kaldırarak boynunun zarif kıvrımını vurgulamaktadır. Ellerini önünde kavuşturmuştur ve gömleğinin sol tarafındaki tek bir düğme görünmektedir. Gömleğin kumaşı hafifçe buruşmuş ve mor rengi canlı ve zengin. Genel olarak, kadın sessiz bir güç havasıyla huzurlu ve mutlu görünüyor.
BaşlıkDetaylarEk Bilgi
Netflix’in VarlığıFilm, belgesel ve TV şovları yayınlayan bir medya şirketiVideo satan bir medya şirketi olarak da tanımlanabilir
Abone Sayısı2021 itibariyle 207 milyon aboneye ulaştıPopüler dizilerin eklenmesi ile bu sayının artması bekleniyor
Teknoloji YatırımlarıYüksek teknoloji yatırımları ile mükemmel bir altyapı sunuyorBu sayede abonelerin platformda sorunsuz deneyim yaşamasını sağlıyor
Pazarlama BaşarısıNetflix'in görünürlüğünü ve bilinirliğini artıran etkili pazarlama stratejileriNetflix'in gelirini arttırıyor ve büyüme hızını hızlandırıyor
Büyüme HızıSon 5 yılda 4 kat büyüdü2000 yılında Net 2 TV'nin satın alınması ile milyonlarca yeni abone kazandı
Müşteri SadakatiNetflix'in oluşturduğu müşteri sadakati, büyümesindeki önemli rolünü oynuyorMüşteri sadakatine yatırım yapmayı ilk olarak 2013 yılında başladı
Orijinal İçeriklerNetflix, 2013 yılında 'House Of Cards'ı üreterek içerik üreten bir platform haline geldiNetflix'in orijinal dizilerini izlemek için insanlar Netflix'e abone oldu
Competitorler ile FarkıRakiplerinin aksine, Netflix sadece içerik yayınlamakla kalmıyor, aynı zamanda kendi içeriklerini de üretiyorBu özelliği ile kablolu yayıncıların müşterilerini bile Netflix’e çekiyor
Görünürlük ve BilinirlikNetflix, artan görünürlüğü ve bilinirliği ile her geçen gün daha çok yeni üye kazanıyorBöylece gelirlerini artıyor ve şirket olarak büyümeyi sürdürüyor
Büyük Pazar PayıSatın aldığı Net 2 TV ile milyonlarca aboneye ve büyük bir pazar payına sahip olduBu durum Netflix'in müşteri sadakatini de artırdı

Hepimizin bildiği Netflix film, belgesel ve TV şovları yayınlayan bir medya şirketidir. Daha doğrusu video pazarlayan bir medya şirketidir. İrili ufaklı birçok rakibi olmasına rağmen en popüler şirketlerden biridir çünkü güçlü bir şirkettir. Güçlü diyorum çünkü yaptıkları iş sadece film izleme sitesi gibi videoları insanlara sunmak değildir. Ya da sadece filmleri insanlara sunmuyorlar. İşlerini o kadar iyi yapıyorlar ki benzer alanda faaliyet gösteren kablolu yayıncıların müşterileri bile netflix’e geçiş yapıyor. 

2021 itibariyle 207 milyon aboneye ulaşan netflix’in son eklenen popüler dizilerle birlikte sayısının artması da bekleniyor. Mevcut haliyle bile 207 milyon abone saatlerce video izliyor ve platformda herhangi bir yavaşlık bile yok. Popüler olmasının sebebi dediğim gibi sadece içerikleri değil aynı zamanda sunmuş olduğu altyapı ve üstün teknoloji yatırımı. 

Tabi sadece bu da değil. Yani sadece eğlenceli içerikler, kaliteli içerikler sunmaları ve teknolojiyi iyi kullanmaları değil, Netflix’in en büyük başarısı Pazarlama. 

Netflix'in Pazarlama Başarısı

Pazarlama, bir şirketin görünürlük kazanmasını sağlayan şeydir. Görünürlük ne kadar artarsa, görüntüleme ne kadar artarsa ve bilinirlik ne kadar artış gösterirse netflix'e o kadar fazla yeni üye katılır. Dolayısıyla netflix’in gelirini arttırır ve geçmişe dönüp baktığımızda da son 5 yılda 4 kat büyüdüğünü görmek mümkün. Bunu bir zaman çizelgesi gibi düşünürsek eğer biraz daha geriye gitmek ve 2000 yılına bakmak gerekiyor. Netflix Net 2 TV yi satın aldığında milyonlarca müşteriye ve aboneye sahip oldu. Bu da onlara çok büyük bir pazar payı sağladı. Daha da önemlisi müşteri sadakati sağladı.



Müşteri sadakati pazarlama için çok önemli bir aktördür. Netflix bunu çok iyi kullanıyor. İlk olarak buna yoğunlaşarak belki de bugünün adımlarını attı. Bugün netflix’in büyümesini sağlayan şeyin başında da müşteri sadakatine yatırım yapmasıdır. Buna ne zaman başladı? 2013 yılında. 2013 yılında House Of Cards’ı piyasaya sürdüğünde kimsenin yapmadığı bir şeyi yapmıştı Netflix. Orijinal dizi. Diğer adıyla Netflix dizisi. Beğenin ya da beğenmeyin ama bu devrim niteliğinde bir pazarlama hareketiydi. Netflix içerik yayınlayan bir film platformu olmaktan çıkıp içerik üreten platform haline geldi. İnsanlar film izlemek için değil, Netflix filmi izlemek için bu platforma para verdiler. Netflix dizilerini izlemek için netflix’e aylık ücret ödediler. 
Orange Is The New Black ve Stranger Things gibi şovlar da orijinal içeriklerin tuttuğunu gösterdi. Fakat Netflix yöneticilerini heyecanlandıran şey bu içeriklerin tutması değildi. Tamam, müşteri sadakatine yönelik mükemmel bir hareket tek başına bu pazarlama faaliyeti yeterli değil. Netflix veriye ihtiyaç duyuyordu. İzleyicilerin ne izlediği, nasıl izlediği, nereden izlediği, ne zaman izlediği ve beğenip beğenmediği. Bunları merak ediyordu ve kendi içeriklerini üreterek bunlar üzerinde daha fazla kontrol şansına sahip oldu. Bu hem müşteriyi tanımak, hem müşteri sadakati sağlamak hem de müşteriye özel içerik üretmek anlamına geliyor.

Aslına bakarsanız Netflix devasa bir Influencer. İsteğinize göre içerik üretiyor. Takipçileri için içerik üreten bir Influencer gibi Netflix içerikler üretiyor :)



Kendi orijinal içeriklerini üretmeye başladıktan sonra yapması gereken şeyi zaten biliyorsunuz. Kullanıcıların isteklerine göre içerik üretmek. O zaman yapacağı şey onların yorumlarını almak. Facebook ve Twitter gibi sosyal medya siteleri aracılığıyla mükemmel bir pazarlama stratejisi izledi. Bu platformlarda belirli bölümleri yayınladı ve yorum yapmalarını istedi. Ayrıca beğeni algoritmasını çalıştırdı. Bu da Netflix algoritmasının tercihlerinize göre öneriler üretmesini sağladı. İnsanlar sosyal medya sitelerinde izledikleri diziyi gördükçe yorum yaptı ve dizi hakkında konuştu. Bu da House Of Cards gibi dizilerin daha fazla pazarlanabilmesini sağladı.

Son olarak, Netflix'in pazarlamada bu kadar başarılı olmasının önemli bir nedeni, gelirlerinin yüksek bir yüzdesini pazarlamaya harcamalarına rağmen faydalarının maliyetlerden ağır basmasıdır. Televizyon ve diğer medya kuruluşları gibi geleneksel pazarlama biçimlerini kullanmanın yanı sıra, hedeflediği kitleyi rakiplerine nazaran daha verimli bir şekilde tespit edebiliyor.  Bu da biraz önce bahsettiğimiz analiz kısmına giriyor. Örneğin, Netflix'in veri analizi ekibi, kullanıcıların hangi programları izlediğini ve benzer başka bir dizi izleme olasılığının yüksek olup olmadığını kolayca belirleyebilir ve ardından işe yarayacağını düşünüyorlarda yeni bir dizi önerir. Bu, algoritmalarının izleyici alışkanlıkları hakkında daha hızlı bilgi edinmesini kolaylaştırır ve bu da daha fazla pazar payına yol açan daha hızlı büyümeyi sağlar.

Hedef kitle demişken, hedef kitleyi belirleyen tek şey kullanıcının hangi içerikleri izlediği değildir. Netflix'in pazarlama konusunda yaptığı en önemli şey, ortaya çıkan kültür değişikliklerine göre sürekli olarak gelişmesidir, pazarlama stratejilerinin başarılı olmasının en büyük sebeplerinden biri de budur.. Eğlence endüstrisinde yenilikçi olarak itibar kazanmalarına yardımcı olan orijinal diziler ve filmler yapmak ve yayınlamak gibi değişikliklere ayak uydurmakla kalmadılar, aynı zamanda benimsediler. Daha fazla müşteri çekebilmelerinin en büyük sebeplerinden biri de bu. Düşünsenize, ücretsiz olarak film veya dizi içeriği sunan binlerce platform var ama Netflix 207 milyon ücretli aboneye ulaşıyor. Kullanıcıyı etkileyen şey ne olabilir?

Söyleyeyim. Yaşam tarzı. Bir tür ülkemizde sıkça tartışılan Starbucks gibi. Facebook gibi. Ülkemizde belirli bir kesim mesela Facebook’tan vazgeçemiyor. Facebook onlar için yaşam tarzı. Netflix’de öyle. Kendi dönemini tanımlayan şey olarak görüyorlar. 

İkinci kez son olarak diyorum ama Netflix aynı zamanda işveren olarak da pazarlama yapıyor. Kendilerini yalnızca teknolojinin en ilerisinde olarak göstermekle kalmıyor aynı zamanda potansiyel çalışanlara da pazarlama yapıyor. Teknolojik altyapı olarak en ileri seviyede olmak için yetenekli kişilere şirketin pazarlamasını yapıyor. Bu önemlidir çünkü çalışanlar orada çalışmayı seviyorsa müşteri kitlesi de günden güne artar. 

İşte tüm bu pazarlama stratejileri Netflix’in bugünlere gelmesini sağladı. Netflix’in stratejileri hakkında ve çok daha fazla Pazarlama stratejisini Enstitüde yer alan eğitimlerim de detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Canlı derslerde çok daha fazla konuyu tartışıyoruz.

Sonraki videoda görüşmek üzere. Hoşçakalın.

Netflix’in Varlığı, Film, belgesel ve TV şovları yayınlayan bir medya şirketi, Video satan bir medya şirketi olarak da tanımlanabilir, Abone Sayısı, 2021 itibariyle 207 milyon aboneye ulaştı, Popüler dizilerin eklenmesi ile bu sayının artması bekleniyor, Teknoloji Yatırımları, Yüksek teknoloji yatırımları ile mükemmel bir altyapı sunuyor, Bu sayede abonelerin platformda sorunsuz deneyim yaşamasını sağlıyor, Pazarlama Başarısı, Netflix'in görünürlüğünü ve bilinirliğini artıran etkili pazarlama stratejileri, Netflix'in gelirini arttırıyor ve büyüme hızını hızlandırıyor, Büyüme Hızı, Son 5 yılda 4 kat büyüdü, 2000 yılında Net 2 TV'nin satın alınması ile milyonlarca yeni abone kazandı, Müşteri Sadakati, Netflix'in oluşturduğu müşteri sadakati, büyümesindeki önemli rolünü oynuyor, Müşteri sadakatine yatırım yapmayı ilk olarak 2013 yılında başladı, Orijinal İçerikler, Netflix, 2013 yılında 'House Of Cards'ı üreterek içerik üreten bir platform haline geldi, Netflix'in orijinal dizilerini izlemek için insanlar Netflix'e abone oldu, Competitorler ile Farkı, Rakiplerinin aksine, Netflix sadece içerik yayınlamakla kalmıyor, aynı zamanda kendi içeriklerini de üretiyor, Bu özelliği ile kablolu yayıncıların müşterilerini bile Netflix’e çekiyor, Görünürlük ve Bilinirlik, Netflix, artan görünürlüğü ve bilinirliği ile her geçen gün daha çok yeni üye kazanıyor, Böylece gelirlerini artıyor ve şirket olarak büyümeyi sürdürüyor, Büyük Pazar Payı, Satın aldığı Net 2 TV ile milyonlarca aboneye ve büyük bir pazar payına sahip oldu, Bu durum Netflix'in müşteri sadakatini de artırdı
netflix pazarlama
Uzun, düz, sarı saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömlek giyiyor. Kollarını iki yana açmış ayakta duruyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Taze ve doğal bir görünümü var ve gözleri uzaktaki bir şeye odaklanmış durumda. Gömleğinin bel kısmı hafifçe bol ve çizgiler ince ve eşit. Saçları düzgünce ayrılmış ve kaküllerinde birkaç röfle var. Cildi hafifçe bronzlaşmış ve sağlıklı, genç bir ışıltıya sahip. Duruşu rahat ve kendinden emin, dengeli ve kendinden emin görünüyor.
Ezgi Dağdaş
Blog Yazarı

Gazi Üniversitesi Pazarlama Öğretmenliği mezunu olan Ezgi Dağdaş,  Gazi Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde Bankacılık Eğitimi üzerine yüksek lisans yaptı. İstanbul İşletme Enstitüsü'nde Tüketici Davranışları ve Satın Alma ile Perakende Yönetimi Eğitimi vermekte.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.