AnasayfaBlogNe Kadar Maaş İstiyorsunuz Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?
Mülakat Soruları

Ne Kadar Maaş İstiyorsunuz Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?

09 Mart 2018
Bakımlı sakalı ve sıcak gülümsemesiyle bir adam gri bir takım elbise giymiş ve lacivert bir kravat takmıştır. Kamera adamın yüzünü yakın plan çekerek gözlerini, burnunu ve ağzını gösterir. Görüntü daha sonra yakınlaştırılarak başının üstünden ayakkabılarının ucuna kadar tüm vücudu ortaya çıkarılır. Çekimde sağ kolu dirseğinden hafifçe bükülmüş halde görünür. Kamera daha sonra kravatını yakınlaştırarak karmaşık desenini ve parıldayan kumaşını gösterir. Daha ileride, sağ eli, kol saati, alyansı ve özenle yerleştirilmiş birkaç yüzüğüyle birlikte odak noktasına gelir. Son olarak, görüntü son bir kez yakınlaştırılarak, kendinden emin ve günün getireceklerine hazır görünen adam bütünüyle gösteriliyor.
YöntemAçıklamaNeden Önemli
Hazırlıklı gitmekMülakat öncesinde pozisyon için verilen ortalama maaşları ve endüstri standartlarını araştırın.Piyasa değerini bilerek, mülakatta daha güvenli ve bilinçli bir maaş teklifi sunabilirsiniz.
Strateji oluşturunEğer bir gizlilik anlaşmanız veya çalışan sözleşmenizde bir gizlilik koşulu yoksa ve maaşınızı paylaşmanız gerekirse, bu duruma karşı bir strateji geliştirin.İşe alım süreci boyunca tutarlılık ve düşünülmüş bir yaklaşım gösterir.
Diyaloğu değiştirinEğer rahat hissediyorsanız soruyu mülakatçıya çevirin ve şirketin pozisyon için ne kadar bütçe ayırdığını sorun.Bu, sizin maaş talebinizin şirketin bütçesi ile uyumlu olup olmadığı konusunda bilgi verir.
Soruyu saptırmaya hazır olunBirçok kez, işe alım yöneticisi şirketin maaş aralığını açıklamak istemeyebilir. Bu durumda, niteliklerinizi ve becerilerinizi vurgulayarak maaş konusunu hafife alabilirsiniz.Geçmiş deneyiminizin daha yüksek bir maaş hak ettiğini göstererek, maaş paketi teklif edilme şansınızı arttırabilirsiniz.
ÜltimatomEğer maaşınızdaki kararlılığınız kabul edilmemişse, maaş konusunun teklif masaya gelene kadar tartışılmaması gerektiğini belirtebilirsiniz.Bu seçenek, işe alma sürecinde güçlü bir duruş sergilemenizi sağlar, ancak iş alma şansınızı azaltabilir.
Dürüst olmakHer zaman doğru ve net olun. Başvurduğunuz şirket bazı durumlarda geçmiş maaş belgelerinizi kontrol etmek isteyebilir.Eğer maaşınızı yüksek gösterip, sonrasında bunun gerçek olmadığı ortaya çıkarsa, bu durum iş teklifini riske atabilir.
İçerik Sağlayın ve Pozisyonunuzu DestekleyinYapılan maaş araştırmalarından çıkan sonuçları kullanarak istediğiniz maaşı haklı çıkarabilirsiniz.İstediğiniz maaşı makul ve mantıklı hale getirir ve karşı tarafın konuya daha fazla anlayışla yaklaşmasına yardımcı olur.
Mevcut zorunluluklarınızı kontrol edinMaaşınızı gizli tutmak için bir gizlilik anlaşması veya çalışan sözleşmesine mi bağlısınız? Eğer öyleyse, tebrikler! İpten sıyrıldınız ve eğer sorulursa maaşınızdan bahsetmemek için geçerli ve legal olarak bağlayıcı bir nedeniniz var.Bu, sizin maaşınızı gizli tutmak ve bu tür tartışmalardan kaçınmak için yasal bir hakka sahip olabileceğinizi bilmeniz için önemlidir.
Önceden belirli bir maaşı istemekten kaçınınBazı durumlarda, maaş beklentisi konusunda çok erken bir aşamada kesin bir rakam vermekten kaçınmak faydalı olabilir.Bu, maaşınızı pazarlık sürecinin daha sonra aşamalarında, daha fazla bilgi sahibi olduğunuzda belirlemenize olanak sağlar.
Maaş talebi ile değerinizi kanıtlayınİstediğiniz maaşla ilgili olarak, deneyiminizi, becerilerinizi, eğitim durumunuzu ve konuma getireceğiniz benzersiz değeri vurgulayın.Bu, sadece maaş talebinizin ne olduğunu değil, aynı zamanda bu talebi haklı çıkaracak değeri de gösterir.

Genellikle iş arayanların iş başvuru süreci sırasında "şu anki maaşınız nedir" ve "ne kadar maaş istiyorsunuz" gibi fazlaca kişisel sorulara cevap vermeleri gerekiyor. Kendinizi bu soruları cevaplamaya hazırlamanız gerekiyor. Bu maaş görüşme süreci boyunca tutarlılığınızı elden bırakmamanızda yardımcı olacaktır.

Bu sekiz ipucunu etkinizi sürdürmek ve istediğiniz maaşı alma konusunda anlaşmak için aklınızda bulundurun.

Ne kadar maaş istiyorsunuz sorusunda önemli noktalar neler?

Hazırlıklı gitmek, strateji oluşturmak, dürüst olmak...

Hazırlıklı gidin.

Mülakat öncesinde pozisyon için verilen ortalama maaşı araştırın. Eğer o iş takımından birini tanıyorsanız ona pozisyon için tipik bir maaşın ne olacağını sorun. Tipik maaşın şu anki maaşınızdan daha düşük olması durumunda neden şu anki maaşınıza eş veya daha fazla almanız gerektiğine dair birçok güçlü nedeni kuşanarak mülakata girin.

Mevcut zorunluluklarınızı kontrol edin. Maaşınızı gizli tutmak için bir gizlilik anlaşması veya çalışan sözleşmesine mi bağlısınız? Eğer öyleyse, tebrikler! İpten sıyrıldınız ve eğer sorulursa maaşınızdan bahsetmemek için geçerli ve legal olarak bağlayıcı bir nedeniniz var.



Strateji oluşturun.

Eğer bir gizlilik anlaşmanız veya çalışan sözleşmenizde bir gizlilik koşulu yoksa mülakata başladığınız andan itibaren mülakatçı ile ilişkinizi değerlendirmelisiniz. Eğer sorudan kaçınırsanız size sinirlenecek mi? Sorulara direkt olarak cevap vermemek sizin bir sonraki mülakat sürecine geçiş şansınızı azaltacak mı? Mülakatçı ile olan bağınız dahilinde sorulan soruya karşı nasıl bir strateji kullanacağınıza hızlı bir şekilde karar vermeli ve onu uygulamaya hazır olmalısınız.

Diyaloğu değiştirin.

Sizden maaşınızı söylemeniz istendi. Eğer rahat hissediyorsanız soruyu mülakatçıya çevirmelisiniz. Eğer mevcut maaşınız sorulduysa şirketin pozisyon için ne kadar bütçe ayırdığını ve maaş aralığının ne olduğunu sorun. Eğer mülakatçı kritik bilgi sağlarsa, işte o zaman üstünlük sağladınız demektir.



Soruyu saptırmaya hazır olun.

Bazen işe alım yöneticisi şirketin fiyat aralığını açıklamaya yanaşmayacaktır. Bu durumda niteliklerinizi tartışana kadar soruyu geçiştirmeye hazır olmalısınız. Geçmiş deneyiminizin daha yüksek bir maaş hak ettiğini göstererek şirketin size çok tatlı bir maaş paketi teklif etme şansını önemli derecede arttırmış olursunuz.

Ültimatom.

Mülakatta sorudan kaçınma girişimlerinizin işe yaramadığı ve işe alım yöneticisinin sizden soruyu ısrarla cevaplamanızı istediği noktaya ulaştınız. İşte şimdi o işi ne kadar istediğinize karar verme zamanı. Mülakatçıya teklif masada olana kadar maaşı tartışmamayı tercih ettiğinizi açıklayabilirsiniz. Maalesef bu seçim sizin işi alma şansınızı düşürebilir. İşe alım uzmanı eğer siz bedel gerekçelerini paylaşmazsanız mülakatı sonlandırmak isteyebilir ve adaylığınızı bir sonraki aşamaya taşımayabilir. Eğer gardınızı indirirseniz mülakatçı devam edebilir ama siz avantajınızın çoğunu kaybedersiniz. Seçiminiz ve durumu nasıl ele aldığınız mülakatçı ile olan uyumunuza ve o işi ne kadar istediğinize bağlı.

İçerik Sağlayın ve Pozisyonunuzu Destekleyin.

İşin hayalinizdeki iş olduğuna karar verdiniz ve soruya cevap vereceksiniz. Kaybettiğiniz avantajı geri kazanmak için; mülakatçıya hazırlıklı olduğunuzu göstermek için yaptığınız araştırmadan çıkan maaşı paylaşın. Bu size bütün avantajınızı geri sağlamasa da mülakatçınıza kendi değerinizi ve uygun bir maaş paketinin nasıl gözükeceğini bildiğinizi gösterir.

Dürüst olmak neden önemli?

Her zaman dobra ve açık sözlü olun. Özellikle işe alım şirketi kanıt istiyorsa... Bazı şirketler geçmiş kontrolünün bir parçası olarak sgk dökümü isteyebileceğinden dolayı en kötü cevap yalan söylemek ve blöf yapmaktır. Eğer ödeme bordrosunda veya sgk verilerindeki rakam mülakatta verdiğiniz rakam ile uyuşmuyorsa şirket bütün o baş ağrısından sonra sizin iş teklifinizi iptal edebilir.

Hazırlıklı gitmek, Mülakat öncesinde pozisyon için verilen ortalama maaşları ve endüstri standartlarını araştırın, Piyasa değerini bilerek, mülakatta daha güvenli ve bilinçli bir maaş teklifi sunabilirsiniz, Strateji oluşturun, Eğer bir gizlilik anlaşmanız veya çalışan sözleşmenizde bir gizlilik koşulu yoksa ve maaşınızı paylaşmanız gerekirse, bu duruma karşı bir strateji geliştirin, İşe alım süreci boyunca tutarlılık ve düşünülmüş bir yaklaşım gösterir, Diyaloğu değiştirin, Eğer rahat hissediyorsanız soruyu mülakatçıya çevirin ve şirketin pozisyon için ne kadar bütçe ayırdığını sorun, Bu, sizin maaş talebinizin şirketin bütçesi ile uyumlu olup olmadığı konusunda bilgi verir, Soruyu saptırmaya hazır olun, Birçok kez, işe alım yöneticisi şirketin maaş aralığını açıklamak istemeyebilir Bu durumda, niteliklerinizi ve becerilerinizi vurgulayarak maaş konusunu hafife alabilirsiniz, Geçmiş deneyiminizin daha yüksek bir maaş hak ettiğini göstererek, maaş paketi teklif edilme şansınızı arttırabilirsiniz, Ültimatom, Eğer maaşınızdaki kararlılığınız kabul edilmemişse, maaş konusunun teklif masaya gelene kadar tartışılmaması gerektiğini belirtebilirsiniz, Bu seçenek, işe alma sürecinde güçlü bir duruş sergilemenizi sağlar, ancak iş alma şansınızı azaltabilir, Dürüst olmak, Her zaman doğru ve net olun Başvurduğunuz şirket bazı durumlarda geçmiş maaş belgelerinizi kontrol etmek isteyebilir, Eğer maaşınızı yüksek gösterip, sonrasında bunun gerçek olmadığı ortaya çıkarsa, bu durum iş teklifini riske atabilir, İçerik Sağlayın ve Pozisyonunuzu Destekleyin, Yapılan maaş araştırmalarından çıkan sonuçları kullanarak istediğiniz maaşı haklı çıkarabilirsiniz, İstediğiniz maaşı makul ve mantıklı hale getirir ve karşı tarafın konuya daha fazla anlayışla yaklaşmasına yardımcı olur, Mevcut zorunluluklarınızı kontrol edin, Maaşınızı gizli tutmak için bir gizlilik anlaşması veya çalışan sözleşmesine mi bağlısınız? Eğer öyleyse, tebrikler! İpten sıyrıldınız ve eğer sorulursa maaşınızdan bahsetmemek için geçerli ve legal olarak bağlayıcı bir nedeniniz var, Bu, sizin maaşınızı gizli tutmak ve bu tür tartışmalardan kaçınmak için yasal bir hakka sahip olabileceğinizi bilmeniz için önemlidir, Önceden belirli bir maaşı istemekten kaçının, Bazı durumlarda, maaş beklentisi konusunda çok erken bir aşamada kesin bir rakam vermekten kaçınmak faydalı olabilir, Bu, maaşınızı pazarlık sürecinin daha sonra aşamalarında, daha fazla bilgi sahibi olduğunuzda belirlemenize olanak sağlar, Maaş talebi ile değerinizi kanıtlayın, İstediğiniz maaşla ilgili olarak, deneyiminizi, becerilerinizi, eğitim durumunuzu ve konuma getireceğiniz benzersiz değeri vurgulayın, Bu, sadece maaş talebinizin ne olduğunu değil, aynı zamanda bu talebi haklı çıkaracak değeri de gösterir
maaş pazarlığını nasıl yapmalıyım ne kadar maaş alıyorsunuz ne kadar maaş istemeliyim ne kadar maaş istersiniz sorusu
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.