AnasayfaBlogNe Kadar Maaş İstiyorsunuz Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?
Mülakat Soruları

Ne Kadar Maaş İstiyorsunuz Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?

09 Mart 2018
Bakımlı sakalı ve sıcak gülümsemesiyle bir adam gri bir takım elbise giymiş ve lacivert bir kravat takmıştır. Kamera adamın yüzünü yakın plan çekerek gözlerini, burnunu ve ağzını gösterir. Görüntü daha sonra yakınlaştırılarak başının üstünden ayakkabılarının ucuna kadar tüm vücudu ortaya çıkarılır. Çekimde sağ kolu dirseğinden hafifçe bükülmüş halde görünür. Kamera daha sonra kravatını yakınlaştırarak karmaşık desenini ve parıldayan kumaşını gösterir. Daha ileride, sağ eli, kol saati, alyansı ve özenle yerleştirilmiş birkaç yüzüğüyle birlikte odak noktasına gelir. Son olarak, görüntü son bir kez yakınlaştırılarak, kendinden emin ve günün getireceklerine hazır görünen adam bütünüyle gösteriliyor.

İş görüşmeleri, kariyer basamaklarında yükselmenin en önemli adımlarından biridir. Ancak, bu süreçte herkesin karşılaştığı ve çoğu zaman tedirgin olduğu konulardan biri maaş beklentisidir. İş görüşmesi maaş beklentisi nasıl ifade edilir? İşte bu sorunun cevabını bulmak, sadece profesyonel hayatınızdaki başarınızı değil, aynı zamanda kişisel tatmin seviyenizi de etkileyebilir. Bu noktada, kendi deneyimlerimden ve gördüğüm örneklerden yola çıkarak sizlere bazı önemli ipuçları vermeye çalışacağım.

YöntemAçıklamaNeden Önemli
Hazırlıklı gitmekMülakat öncesinde pozisyon için verilen ortalama maaşları ve endüstri standartlarını araştırın.Piyasa değerini bilerek, mülakatta daha güvenli ve bilinçli bir maaş teklifi sunabilirsiniz.
Strateji oluşturunEğer bir gizlilik anlaşmanız veya çalışan sözleşmenizde bir gizlilik koşulu yoksa ve maaşınızı paylaşmanız gerekirse, bu duruma karşı bir strateji geliştirin.İşe alım süreci boyunca tutarlılık ve düşünülmüş bir yaklaşım gösterir.
Diyaloğu değiştirinEğer rahat hissediyorsanız soruyu mülakatçıya çevirin ve şirketin pozisyon için ne kadar bütçe ayırdığını sorun.Bu, sizin maaş talebinizin şirketin bütçesi ile uyumlu olup olmadığı konusunda bilgi verir.
Soruyu saptırmaya hazır olunBirçok kez, işe alım yöneticisi şirketin maaş aralığını açıklamak istemeyebilir. Bu durumda, niteliklerinizi ve becerilerinizi vurgulayarak maaş konusunu hafife alabilirsiniz.Geçmiş deneyiminizin daha yüksek bir maaş hak ettiğini göstererek, maaş paketi teklif edilme şansınızı arttırabilirsiniz.
ÜltimatomEğer maaşınızdaki kararlılığınız kabul edilmemişse, maaş konusunun teklif masaya gelene kadar tartışılmaması gerektiğini belirtebilirsiniz.Bu seçenek, işe alma sürecinde güçlü bir duruş sergilemenizi sağlar, ancak iş alma şansınızı azaltabilir.
Dürüst olmakHer zaman doğru ve net olun. Başvurduğunuz şirket bazı durumlarda geçmiş maaş belgelerinizi kontrol etmek isteyebilir.Eğer maaşınızı yüksek gösterip, sonrasında bunun gerçek olmadığı ortaya çıkarsa, bu durum iş teklifini riske atabilir.
İçerik Sağlayın ve Pozisyonunuzu DestekleyinYapılan maaş araştırmalarından çıkan sonuçları kullanarak istediğiniz maaşı haklı çıkarabilirsiniz.İstediğiniz maaşı makul ve mantıklı hale getirir ve karşı tarafın konuya daha fazla anlayışla yaklaşmasına yardımcı olur.
Mevcut zorunluluklarınızı kontrol edinMaaşınızı gizli tutmak için bir gizlilik anlaşması veya çalışan sözleşmesine mi bağlısınız? Eğer öyleyse, tebrikler! İpten sıyrıldınız ve eğer sorulursa maaşınızdan bahsetmemek için geçerli ve legal olarak bağlayıcı bir nedeniniz var.Bu, sizin maaşınızı gizli tutmak ve bu tür tartışmalardan kaçınmak için yasal bir hakka sahip olabileceğinizi bilmeniz için önemlidir.
Önceden belirli bir maaşı istemekten kaçınınBazı durumlarda, maaş beklentisi konusunda çok erken bir aşamada kesin bir rakam vermekten kaçınmak faydalı olabilir.Bu, maaşınızı pazarlık sürecinin daha sonra aşamalarında, daha fazla bilgi sahibi olduğunuzda belirlemenize olanak sağlar.
Maaş talebi ile değerinizi kanıtlayınİstediğiniz maaşla ilgili olarak, deneyiminizi, becerilerinizi, eğitim durumunuzu ve konuma getireceğiniz benzersiz değeri vurgulayın.Bu, sadece maaş talebinizin ne olduğunu değil, aynı zamanda bu talebi haklı çıkaracak değeri de gösterir.

İş görüşmesine hazırlanmak, tıpkı bir sınav için çalışmak gibidir. Çalışmanız ve bir strateji oluşturmanız gerekir. İş görüşmesine giderken duruşunuz ve söyleyecekleriniz, sizin o işi ne kadar ciddiye aldığınızı gösteren temel unsurlardandır. İşte bu yüzden hazırlıklı gitmek her zaman önemlidir.

Hazırlıklı Gitmenin Önemi

İlk iş görüşmemi hatırlıyorum da, ne kadar heyecanlı ve hazırlıksızdım. O dönemde iş görüşmelerine dair en ufak bir fikrim yoktu ve kendimi nasıl ifade edeceğimi de bilmiyordum. Neyse ki, yanımda oldukça tecrübeli bir arkadaşım vardı ve bana bazı püf noktaları gösterdi. Mülakat öncesinde pozisyon için ortalama maaşı araştırmanın ne kadar kritik olduğunu onun sayesinde öğrendim. Bir keresinde, iş görüşmesine gidip ortalama maaş bilgisi olmadığını söyleyen bir eski iş arkadaşımdan bahsetmişti ve bu durumun görüşme sırasında nasıl bir dezavantaja yol açtığını anlatmıştı. İşte, bu nedenle her iş görüşmesine gitmeden önce pozisyonun sektördeki genel maaş aralığını öğrenmek, sizi rakiplerinizden bir adım öne taşıyacaktır.



Pazar araştırması yapmak ve çevrenizdeki insanlardan bilgi toplamak faydalı olabilir. Hatta, tanıdığınız birinden pozisyon için tipik maaşın ne olabileceğini sormak da oldukça yararlıdır. Eğer tanıdığınız yoksa, sektör raporlarına ve maaş değerlendirme sitelerine göz gezdirmek iyi bir başlangıç olabilir. Çalıştığınız alanla ilgili yayımlanan kitaplar ve raporlar da size bu konuda fikir verebilir. Örneğin, Daniel Kahneman’ın “Thinking, Fast and Slow” adlı eseri karar verme süreçlerinde bilinçli düşünmenin önemini anlatırken, finansal beklentilerin belirlenmesinde de bu tür bir bilinçli yaklaşımın ne kadar kıymetli olduğunu vurguluyor.



Gizlilik ve Strateji Oluşturma

Bazı şirketlerin gizlilik anlaşmaları ve çalışan sözleşmeleri, çalışanların maaş bilgilerini paylaşmalarını yasaklayabilir. Eğer böyle bir anlaşmanız varsa, bu durumu görüşme sırasında kibarca belirterek, maaşınıza dair bilgi vermekten kaçınabilirsiniz. Bu durum, hem profesyonel duruşunuzu korumanızı sağlar hem de yasal olarak arkanızda duran geçerli bir sebebiniz olduğunu gösterir.

Belki de en önemli adımlardan biri, işe alım uzmanı ile kurduğunuz ilişkidir. Görüşmenin başından itibaren karşınızdaki kişiyle kurduğunuz iletişimin kalitesi, ileride karşılaşacağınız zorlukları nasıl aşabileceğinize dair ipuçları verebilir. Şayet mülakatçınızın soruyu sormaktan vazgeçmeyeceğine kanaat getirirseniz, duruma uygun bir strateji geliştirmelisiniz. Öyle ki, bazen doğru olmayan veya eksik cevaplar, adayın bir sonraki görüşme aşamasına geçme şansını düşürebilir. Bu yüzden ilişkinizi dikkatlice değerlendirip, soruyu nasıl yönlendireceğinize dair bir plan yapmak her zaman iyi bir fikirdir.

Diyalog ve Etkileşim

Bir diğer önemli husus, soruyu nasıl karşılayacağınız ve diyalogda nasıl bir yol izleyeceğinizdir. İş görüşmelerinde genellikle iki taraf arasında bir nevi satranç oyunu oynanır. Eğer stratejik bir adım atıp soruyu mülakatçıya çevirebilirseniz, bu size avantaj sağlar. Mevcut maaşınızı sormak yerine, pozisyon için şirketin bütçesinin ne olduğunu veya maaş aralığının ne olduğunu sormak, mülakatçının kartlarını açık oynamasına vesile olabilir. Bu durumda, sorunun ağırlığını üzerinizden atmış ve durumu kendi lehinize çevirmiş olursunuz.

Zaman zaman ise işveren, maaş aralığını açıklamak istemeyebilir. Bu gibi durumlarda, niteliklerinizi ve yetkinliklerinizi vurgulayarak dikkatleri başka yöne çekmek akıllıca olacaktır. Örneğin, sahip olduğunuz yetenekler ve bu yeteneklerin şirket için getireceği faydalardan bahsetmek, sizin talep ettiğiniz maaşı hak ettiğinize dair iyi bir argüman oluşturmanıza yardımcı olabilir. Böylelikle, şirketin size uygun bir maaş paketi teklifi sunma olasılığını artırmış olursunuz.

Hazırlıklı gitmek, Mülakat öncesinde pozisyon için verilen ortalama maaşları ve endüstri standartlarını araştırın, Piyasa değerini bilerek, mülakatta daha güvenli ve bilinçli bir maaş teklifi sunabilirsiniz, Strateji oluşturun, Eğer bir gizlilik anlaşmanız veya çalışan sözleşmenizde bir gizlilik koşulu yoksa ve maaşınızı paylaşmanız gerekirse, bu duruma karşı bir strateji geliştirin, İşe alım süreci boyunca tutarlılık ve düşünülmüş bir yaklaşım gösterir, Diyaloğu değiştirin, Eğer rahat hissediyorsanız soruyu mülakatçıya çevirin ve şirketin pozisyon için ne kadar bütçe ayırdığını sorun, Bu, sizin maaş talebinizin şirketin bütçesi ile uyumlu olup olmadığı konusunda bilgi verir, Soruyu saptırmaya hazır olun, Birçok kez, işe alım yöneticisi şirketin maaş aralığını açıklamak istemeyebilir Bu durumda, niteliklerinizi ve becerilerinizi vurgulayarak maaş konusunu hafife alabilirsiniz, Geçmiş deneyiminizin daha yüksek bir maaş hak ettiğini göstererek, maaş paketi teklif edilme şansınızı arttırabilirsiniz, Ültimatom, Eğer maaşınızdaki kararlılığınız kabul edilmemişse, maaş konusunun teklif masaya gelene kadar tartışılmaması gerektiğini belirtebilirsiniz, Bu seçenek, işe alma sürecinde güçlü bir duruş sergilemenizi sağlar, ancak iş alma şansınızı azaltabilir, Dürüst olmak, Her zaman doğru ve net olun Başvurduğunuz şirket bazı durumlarda geçmiş maaş belgelerinizi kontrol etmek isteyebilir, Eğer maaşınızı yüksek gösterip, sonrasında bunun gerçek olmadığı ortaya çıkarsa, bu durum iş teklifini riske atabilir, İçerik Sağlayın ve Pozisyonunuzu Destekleyin, Yapılan maaş araştırmalarından çıkan sonuçları kullanarak istediğiniz maaşı haklı çıkarabilirsiniz, İstediğiniz maaşı makul ve mantıklı hale getirir ve karşı tarafın konuya daha fazla anlayışla yaklaşmasına yardımcı olur, Mevcut zorunluluklarınızı kontrol edin, Maaşınızı gizli tutmak için bir gizlilik anlaşması veya çalışan sözleşmesine mi bağlısınız? Eğer öyleyse, tebrikler! İpten sıyrıldınız ve eğer sorulursa maaşınızdan bahsetmemek için geçerli ve legal olarak bağlayıcı bir nedeniniz var, Bu, sizin maaşınızı gizli tutmak ve bu tür tartışmalardan kaçınmak için yasal bir hakka sahip olabileceğinizi bilmeniz için önemlidir, Önceden belirli bir maaşı istemekten kaçının, Bazı durumlarda, maaş beklentisi konusunda çok erken bir aşamada kesin bir rakam vermekten kaçınmak faydalı olabilir, Bu, maaşınızı pazarlık sürecinin daha sonra aşamalarında, daha fazla bilgi sahibi olduğunuzda belirlemenize olanak sağlar, Maaş talebi ile değerinizi kanıtlayın, İstediğiniz maaşla ilgili olarak, deneyiminizi, becerilerinizi, eğitim durumunuzu ve konuma getireceğiniz benzersiz değeri vurgulayın, Bu, sadece maaş talebinizin ne olduğunu değil, aynı zamanda bu talebi haklı çıkaracak değeri de gösterir

Ültimatom Vermek ve Dürüstlük

Eğer mülakat sırasında uyguladığınız taktikler işe yaramazsa ve işe alım uzmanı sizden net bir cevap isterse, o işi ne kadar istediğinizi değerlendirmenin zamanı gelmiştir. Bu noktada mülakatçıya, teklif masa üstüne gelene kadar maaşı konuşmamayı tercih ettiğinizi ifade edebilirsiniz. Ancak, bu durumda işi alma şansınızın düşebileceğini de unutmamak gerekir. İşe alım uzmanı sizin değerlerinizin şirket ile uyumlu olmadığını düşünebilir ve bu yüzden mülakatı sonlandırabilir.

Yalan söylemenin iş görüşmelerinde yeri yoktur. İşte bu yüzden dürüst olmak her zaman en iyi yaklaşımdır. Hatırlıyorum da, yıllar önce bir arkadaşıma iş görüşmesi sırasında mevcut maaşından çok daha yüksek bir rakam talep etmesi gerektiğini söylemiştim. Ancak bunu yaparken, daha düşük maaşını sakladı ve bu yüzden süreç içinde büyük bir huzursuzluk yaşadı. Şirket, daha sonra geçmiş maaş bordrolarını talep etti ve bu durum iş teklifi iptali ile sonuçlandı. Bu sebeple, şeffaflık, profesyonellik ve güven oluşturmak için şarttır.

İş Görüşmesindeki Daha Fazla Öneri ve Kapanış

Araştırmanızdan Yola Çıkın: Araştırmalar, maaş görüşmelerinde kendinize güveninizin ve hazırlık seviyenizin size avantaj sağladığını gösteriyor (Carnegie, 2011). Dolayısıyla, derinlemesine bir araştırma yaparak ve sektördeki maaş trendlerini takip ederek işe gitmek her zaman faydalı olacaktır.

Geri Bildirim İsteyin: Görüşmeden sonra, mümkünse mülakatçıdan geri bildirimde bulunmasını isteyin. Bu, potansiyel hatalarınızı ve eksiklerinizi görmenizi sağlayarak, sonraki görüşmelerde daha başarılı olmanıza katkı sunar.

Esnek ve Dinamik Olun: Her iş görüşmesi kendine özgüdür ve bu yüzden duruma göre esneklik göstermeyi unutmayın. Her ne kadar hazırlıklı olsanız da bazen beklenmedik sorular ve durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlar için mental olarak hazırlanmak önemlidir.

İş görüşmeleri her zaman biraz stresli olabilir, fakat hazırlıklı olduğunuzda ve doğru adımları attığınızda bu süreç çok daha sorunsuz ve faydalı olabilir. İş görüşmesi maaş beklentisi nasıl ifade edilir sorusuna dair bilgi ve stratejilerle donanmış bir halde, kendinize ve yeteneklerinize güvenerek görüşmelerinize katılabilirsiniz.

Sonuç ve Kişisel Deneyimler

Kendi iş görüşmelerimde, yukarıda bahsettiğim taktikler ve stratejiler son derece etkili oldu. Bir defasında, yakından tanıdığım bir arkadaşımın tavsiyesiyle iş görüşmesine tutarlı ve kendime güvenerek girdim. Beklenen maaş hakkında dürüst oldum, niteliklerimi öne çıkardım ve araştırmamı paylaşarak teklif edilen maaşı görüşmenin sonucunda artırmayı başardım.

Bu sürecin sonunda, iş arama yolculuğunun her adımının sadece profesyonel olarak değil, kişisel olarak da öğrenme ve gelişme fırsatları sunduğunu fark ettim. İş görüşmesi süreci zorlayıcı olsa da, doğru stratejilerle donanarak ve kendinize olan inancınızı koruyarak istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Tüm bu ipuçları ve öneriler, kendi deneyimlerimle harmanlanmış olarak iş görüşmelerinde size rehberlik edebilir. İş görüşmesinde maaş beklentisini ifade etmek zor olabilir ama doğru yaklaşımlarla başarılı olacağınızdan eminim.

Kaynaklar

  1. Newport, C. (2016). Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World. Grand Central Publishing.

  2. Kahneman, D. (2011). Thinking, Fast and Slow. Farrar, Straus and Giroux.

  3. Carnegie, D. (2011). How to Win Friends and Influence People. Gallery Books.

maaş pazarlığını nasıl yapmalıyım ne kadar maaş alıyorsunuz ne kadar maaş istemeliyim ne kadar maaş istersiniz sorusu
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.