AnasayfaBlogBaskı Altında Sakin Kalabilme Becerileri
Mobbing

Baskı Altında Sakin Kalabilme Becerileri

18 Eylül 2015
Bir odada bir grup insan bir araya toplanmış, el ele tutuşuyor. Görüntünün odağında ön planda bir adama bağıran bir kadın var. Kadının yüzü yakın plandadır ve çeşitli duygular sergilemektedir. Arka plandaki adamın yüzü de yakın plandadır ve yüzünde bir şaşkınlık ifadesi vardır. Odadaki diğer insanlar önlerinde gelişen sahneye şaşkınlıkla bakmaktadır. Kadın ve adam karşı karşıya dururken oda gerilimle doludur.
KonularÖnerilerAçıklamalar
Duyguları Kontrol EtmeDuygularınızı istediğiniz davranışlara dönüştürme becerisi geliştirin.Baskı anında duygularınızı kontrol ederek, kaygı ve endişenizi enerji ve heyecana dönüştürebilirsiniz.
Durumu Mantıksal olarak DeğerlendirmeYaşadığınız durumu en kötü ve gelecek üzerinden değerlendirebilme yeteneğini edinin.Panik yaratıcı düşünceler yerine mantığınızı kullanarak geleceğe yönelik etkileri düşünmek, durumu daha objektif bir şekilde değerlendirme imkanı sunar.
Özgüven'Ben göründüğümden çok daha fazlasıyım.' kendinize hatırlatın.Yapılan hata ne olursa olsun, Kendinize olan inancınızı yitirmeden durumu çözüme kavuşturabilirsiniz.
Paniğe YenilmemeYapılan bir hatanın tüm hayatınızı mahvetmesine izin vermeyin.Hata yapma olasılığını göz önünde bulundurarak, hata anında panik yerine sakinliğinizi koruma becerisini geliştirin.
Enerjiyi Geleceğe OdaklamaEnerjinizi hep geleceğe ve değiştirebileceğiniz şeylere odaklayınHatalarınızdan ders alarak, enerjinizi geleceğe ve değiştirebileceğiniz şeylere odaklama yeteneği edinin.
Pozitif DüşünceZihninizi pozitif düşünceler ile besleyin.Pozitif düşünme becerisi, hata anında bile çözüm üretebilmeyi sağlar.
Yeni Planlar GeliştirinYeni planlar geliştirin ve değişime açık olun.Yeni planlar ve çözümler geliştirerek, değişime açık olmayı ve esneklik gösterebilme becerisini kazanabilirsiniz.
Sorumluluk AlabilmeSorumluluk almaya hazır olun.Yapılan hatalar için sorumluluk alarak, bu durumu düzeltme konusunda daha etkin olabilirsiniz.
Mantığınızı KullanınMantığınızı kullanın.Mantıklı düşünmek, doğru kararlar almanızı sağlar ve böylece daha az hata yapabilirsiniz.
Harekete GeçinHarekete geçin.Baskı anında çözüm üretmek ve bu yönde adımlar atmak, kriz yönetiminde önemli bir beceridir.

Birçoğumuz, geri dönülemez ya da ciddi bir hata yaptığımızda kendimizi berbat durumda hissederiz. Oysa hatalar ve baskılar yaşadığımız hayatta kaçınılmazdır. Üstesinden gelebilmenin tek yolu ise, sakin kalabilme becerisidir. Soğukkanlılığı koruyabilme; zihin kontrolünüzü nasıl sağladığınız ile ilgilidir. Krizleri başarı ile yöneten kişilerde mevcut olan en belirgin özellik; bu kişilerin duygularını istedikleri davranışlara dönüştürebilme özellikleridir. Bir diğer deyiş ile, bu kişiler kaygı ve endişelerini enerji ve heyecana dönüştürebilirler. Ancak mantığınızı kullanmazsanız bu durum gerçekleşemez. Evet, hata yapmak sizin için utanç verici olabilir. Yöneticiniz size herkesin önünde bağırabilir ve yaptığınız hata, gelecekteki performansınıza negatif  bir etkide bulunabilir, ama büyük bir olasılıkla, bu işten çıkarılmanıza ya da evinizi kaybetmenize neden olacak türden bir sonuç doğurmayacaktır. Sakin kalabilme farklı bir bakış açısıyla mümkün olabilir. Baskı altında yaşadıklarınızı yeni bir bakış açısı ile değerlendirebilmek için kendinize yalnızca şu iki basit soruyu sorun:



  • Yaşadığım bu olayın sonunda en kötü ne olabilir?

  • Yaşadığım bu olay 5 yıl içinde benim için herhangi bir sorun teşkil eder mi?

Cevaplarınız, durmaksızın korku senaryoları üreten düşüncelerinizi frenlemiş olmalı. Toplumun ve başkalarının ne düşündüğü; benim için her şeyden daha önemli-öngörünüz yüzünden panik yaptığınızı fark edeceksiniz. Bu durumun bir kez üstesinden geldiğinizde;  parçaları birleştirip, daha iyisini yapabilme becerisini çok kısa sürede edineceksiniz.

Sakin Kalabilme Becerileri Neler?

Kendinize Hatırlatın

''Ben göründüğümden çok daha fazlasıyım.'' Özgüveninizi yitirmeyin. Büyük ihtimalle, şirketinizde daha önce sizin gibi hata yapmış olan birçok kişi bulunuyor ve bir çoğu halen orada ve gayet iyi durumdalar. Yaptığınız ufak bir hatanın tüm hayatınızı mahvetmesine izin vermeyin. Kendinize olan inancınız arttığında,  etrafınızdaki insanların yaptığınız hataya tahmininizden çok daha az odaklandığını göreceksiniz. Baskı altında iken kendinizi bir girdabın ortasında görmek oldukça kolaydır. Bunun sebebi, utanmış ve muhtemelen işiniz ile ilgili kendinizi üzgün hissetmiş olmanızdır. Başkaları tarafından yargılandıkça, endişeleriniz de aynı oranda gitgide artacaktır. Ancak, yöneticiniz ve diğer herkes, tahmin ettiğinizden çok daha az vaktini size üzülmek ile harcayacaktır. Onlar hatanın sebep olduğu güçlüğün üstesinden nasıl gelebileceklerini düşüneceklerdir ki, bu aslında sizin ilk andan itibaren kaygı ve endişe ile hareket etmek yerine odaklanmanız gereken en temel konudur. Bilmeniz gerekir ki, durum düzelene kadar sizin hakkınızda düşünecek vakitleri olmayacaktır ve o zamana kadar da sizden beklenen yalnızca bu çözümün bir parçası olmanızdır. Kendi kendinizi suçlayarak veya aşağılayarak aklınızı karıştırmayın. Bu tür düşüncelerin zihninizi meşgul etmesine izin vermeyin. Kimse hata yapmak istemez. Ancak yapılan hata ne denli büyük olursa olsun, paniğe yenik düşmenin size bir faydası olmayacaktır. Panik halde düşünmek,  doğru ve yerinde karar verme becerinizi de sekteye uğratır. İlerlemenizi olumsuz etkiler. Enerjinizi hep geleceğe ve değiştirebileceğiniz şeylere odaklayın. En başarılı insanlar bile ciddi hatalar yapabilir.



Sakin Kalabilme Becerimi Nasıl Geliştiririm?

Baskı altında sakin kalabilme becerinizi geliştirebilmek için; uygulayabileceğiniz bu 5 temel yöntem size yardımcı olacaktır;

  • Zihninizi pozitif düşünceler ile besleyin.

  • Yeni planlar geliştirin ve değişime açık olun.

  • Sorumluluk almaya hazır olun.

  • Mantığınızı kullanın.

  • Harekete geçin.

Duyguları Kontrol Etme, Duygularınızı istediğiniz davranışlara dönüştürme becerisi geliştirin, Baskı anında duygularınızı kontrol ederek, kaygı ve endişenizi enerji ve heyecana dönüştürebilirsiniz, Durumu Mantıksal olarak Değerlendirme, Yaşadığınız durumu en kötü ve gelecek üzerinden değerlendirebilme yeteneğini edinin, Panik yaratıcı düşünceler yerine mantığınızı kullanarak geleceğe yönelik etkileri düşünmek, durumu daha objektif bir şekilde değerlendirme imkanı sunar, Özgüven, 'Ben göründüğümden çok daha fazlasıyım' kendinize hatırlatın, Yapılan hata ne olursa olsun, Kendinize olan inancınızı yitirmeden durumu çözüme kavuşturabilirsiniz, Paniğe Yenilmeme, Yapılan bir hatanın tüm hayatınızı mahvetmesine izin vermeyin, Hata yapma olasılığını göz önünde bulundurarak, hata anında panik yerine sakinliğinizi koruma becerisini geliştirin, Enerjiyi Geleceğe Odaklama, Enerjinizi hep geleceğe ve değiştirebileceğiniz şeylere odaklayın, Hatalarınızdan ders alarak, enerjinizi geleceğe ve değiştirebileceğiniz şeylere odaklama yeteneği edinin, Pozitif Düşünce, Zihninizi pozitif düşünceler ile besleyin, Pozitif düşünme becerisi, hata anında bile çözüm üretebilmeyi sağlar, Yeni Planlar Geliştirin, Yeni planlar geliştirin ve değişime açık olun, Yeni planlar ve çözümler geliştirerek, değişime açık olmayı ve esneklik gösterebilme becerisini kazanabilirsiniz, Sorumluluk Alabilme, Sorumluluk almaya hazır olun, Yapılan hatalar için sorumluluk alarak, bu durumu düzeltme konusunda daha etkin olabilirsiniz, Mantığınızı Kullanın, Mantığınızı kullanın, Mantıklı düşünmek, doğru kararlar almanızı sağlar ve böylece daha az hata yapabilirsiniz, Harekete Geçin, Harekete geçin, Baskı anında çözüm üretmek ve bu yönde adımlar atmak, kriz yönetiminde önemli bir beceridir
Baskı Altında Sakin Kalabilme Becerilerimobbing mobbing karşısında sakin kalmak sakin kalabilme tükenmişlik stres
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Elini yüzüne götürmüş, bilgisayar ekranına bakan bir kadın görüntünün odak noktasıdır. Kadın masada oturuyor ve ellerini yanağına dayamış. Gözleri bilgisayar monitörüne odaklanmıştır ve yüzünde dalgın bir ifade vardır. Arkasında bir masanın üzerinde bir yığın gazete, bir bardak süt ve bir kablo var. Ön planda, bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Kadın bir bilezik takmış, kırmızı tırnakları ve parmağında bir yüzük var. Görüntü bulanık ve odak dışı olduğundan daha fazla ayrıntıyı ayırt etmek zor. Genel olarak, görüntüde bilgisayar ekranına bakan ve elini yüzüne dayamış düşüncelere dalmış bir kadın görülüyor.
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi İçin 4 İpucu

04 Kasım 2015
Kısa saçlı, mavi gömlekli ve siyah pantolonlu bir adam iki eliyle bir bara yaslanmış. Gözleri kapalı ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Bar hafif ahşap kalaslardan yapılmıştır ve arkasında cam şişelerden oluşan bir duvar ve ışıklı bir tabela vardır. Odadaki ışıklandırma sessizdir ve sahneye huzurlu bir atmosfer verir. Adamın ifadesi sakin ve düşünceli, beden dili ise rahatlama hissi veriyor.
Stres Yönetimi

Sporcularda Stres Yönetimi

17 Haziran 2018
Bir kişi spor salonunda ayakta duruyor ve iki eliyle bir ağırlık kaldırıyor. Dikkatle elindeki işe konsantre oluyor. Kişinin kafası tıraşlı ve beyni görülebiliyor. Fiziksel efor nedeniyle alnında ter parlamaktadır. Ellerindeki ağırlık parlak gümüş kaplamalı gri metal bir halterdir. Beyaz bir tişört, siyah şort ve beyaz spor ayakkabı giyiyorlar. Duvarlar açık gri renktedir ve zemin gri ve siyah kareli bir paspasla kaplıdır. Kişi kararlı ve beyniyle ağırlığı kaldırma görevine odaklanmış görünüyor. Hedeflerine ulaşmak için kendilerini sınırlarına kadar zorluyorlar.
Stres Yönetimi

Stres İçin Egzersiz Önerileri

17 Mayıs 2019