Kurumsal Güç ve İletişim

Kurumsal Iletisim: Basarinin Anahtari
Konu | Açıklama | Sonuç |
---|---|---|
Kurumsal Güç ve İletişim | Kurumsal bir topluluk, bütünü oluşturan bireylerin iletişim yetenekleri ve kurallara uyumu ile güçlenir. | Kurum kültürü oluşur ve kurumsal güç artar. |
Kurum İçi İletişim | Departmanlar, çalışanlar, astlar ve üstler arasındaki iletişim, kurumun başarısı için kritiktir. | İletişim sorunları, kurumun gerilemesine ve hataların artmasına neden olabilir. |
İletişim Eksikliği | Kurumda yaşanabilecek en küçük iletişim eksikliği, iş gücü kaybına ve motivasyon eksikliklerine sebep olabilir. | Kurumsal bir firmanın performansı ve verimliliği düşer. |
İletişimin Önemi | Etkili iletişim, insani bir ihtiyaç ve deneyim olduğu kadar, iş dünyası için de önemlidir. | Etkili iletişim kurabilen bir kurum, daha verimli ve başarılı olur. |
Etkili İletişim Stratejileri | Çalışanların iletişim tekniklerini, tutum ve davranışlarını geliştirebilecek eğitimler, kurumsal başarı için önemlidir. | Kurum, verimi ve olumlu sonuçları artırabilir. |
Sözlü İletişim ve Yazışma Teknikleri | Kurum içi iletişimde sözlü iletişim kadar yazışma tekniklerine de önem verilmesi gerekir. | Kurumsal iletişim, düzgün ve etkili bir şekilde sağlanabilir. |
İletişim Eksikliğinin Zararları | İletişim eksikliği, iş tatmininin düşmesine ve zaman ve para kaybına neden olabilir. | Kurum içerisinde verim düşer, başarısızlık riski artar. |
Üstün Tutum ve Davranışlar | Kurum içerisindeki üst düzey yetkililerin tutum ve davranışları, kurum kültürünü ve iletişim kalitesini belirler. | Olumlu tutum ve davranışlar, etkili iletişim ve başarılı bir kurum kültürü oluşturur. |
Takdir Eksikliği | Çalışanların, üstleri tarafından takdir edilmemeleri, motivasyonlarının düşmesine ve işlerinden uzaklaşmalarına neden olabilir. | Kurum, değerli çalışanlarını kaybedebilir, verim ve performans düşer. |
Marka Değeri | Kurum içi iletişim problemleri, marka değerini olumsuz etkiler ve sektörde olumsuz bir imaj oluşturabilir. | Kurum, pazardaki konumunu ve güvenilirliğini kaybedebilir. |
Bir toplumun en kucuk yapitasi olan bireyin mensup oldugu kurum, aslinda bir mikro toplumdur. Her toplumda oldugu gibi, kurumlarda da yazili ve yazisiz bazi temel kurallar olmasi gerekir. Bu kurallar bir araya gelerek kurum kulturunu olusturur. Bir kurumun saglam temellere dayanan bir kulturunun oldugunu kanitlayan en onemli unsurlar, is hayatinda cogu zaman siradan gorunen ama aslinda olmazsa olmaz olan detaylardir.
Kilik kiyafet, dogru hitabet, ofis ve calisma alanlarinin duzeni, organizasyon semasi, sektorel kalite, calisan kalitesi, dogru ve islevsel departmanlar, yazisma tekniklerine dikkat edilmesi, kurum ici sosyal etkinlikler gibi pek cok unsur, ilk bakista bir kurumda onem veriliyormus gibi gorunse de bazen isin icine girip toplulugun bir parcasi olduktan sonra yanlis giden, eksik kalan bazi parcalari fark ederiz.
Kurum Ici Iletisim Neden Onemlidir?
Bir kurumda eksik olmasi durumunda geri donulmez hatalara, gerilemelere ve daha bircok olumsuzluga yol acabilecek en onemli alan iletisimdir. Departmanlar, calisanlar, astlar ve ustler arasindaki iletisim sorunlari, gecmiste ve bugun bircok kurumu zorlayan bir sorun olmustur. Kurum ici iletisim saglanamadigi takdirde kurumda kaos ortami baslar.
Kurum ici iletisimi en basit sekliyle, bir kurumun amaclari dogrultusunda sistematik bir sekilde islemesini saglayabilmek amaciyla, kuruma ait birim ve calisanlarin surekli bilgi, dusunce ve deneyim alis verisi halinde olmasi seklinde aciklayabiliriz. Bir kurumda yasanabilecek en kucuk iletisim kopuklugu bile, geri donulmez sonuclara neden olabilecegi gibi, en siradan islerin aksamasina, zaman ve is gucu kaybina, motivasyon eksikliklerine sebep olabilir (Gürüz & Gürel, 2006, s. 45).
Insan olmanin en onemli ozelligi iletisimdir. Bizi diger tum varliklardan ayiran, ustun kilan, bize en dogru savunma mekanizmamizi saglayan ozelligimizdir. Gunluk hayatimizda gerek konusmalarimiz, gerek hal ve hareketlerimiz, gerek mimiklerimizle onlarca iletisim teknigi kullaniriz.
Is Hayatinda Etkili Iletisim Kurma Yollari
Is hayatinda etkili iletisim kurmak icin oncelikle iletisimin insani bir ihtiyac ve deneyim oldugunu kabul ederek baslamaliyiz. Bu surecin tam tersi bir sekilde seyretmesi durumunda ise zaman ve is gucu kaybindan baska hicbir sey elde edilemez.
Bir kurumda calisan kisilerin yetki ve pozisyonlari fark etmeksizin, kullandiklari iletisim dili, tutum ve davranislari, olaylara yaklasimlari gerek kurum ici gerekse kurum disi marka degeri bakimindan belirleyici bir ozelliktir. Kurum icinde calisanlar ve birimler arasinda kurulacak etkili iletisim, verimi ve olumlu sonuclari artiracagi gibi yetersiz iletisim, belirsizlik ve karisikliga sebep olarak bircok olumsuz sonuc dogurur. Bu nedenle kurumsal firmalarda is hayati egitimleri, yazisma teknikleri egitimi veya iletisim becerileri egitimi kadar kurum ici iletisim de onemlidir.
Iletisim eksikligi olan bir kurumda bireyler:
Yetki ve sorumluluklari konusunda belirsizlige duserler, bu da ivme ve is tatmini kaybina sebep olur.
Ne yapacagini bilemeyen calisanlar, yanlis yapmaktansa hicbir sey yapmamayi tercih eder.
Kendinden emin, sorumluluklarini bilen verimli personel, verimsiz personele donusur.
Ust-ast iliskilerinde de iletisim tarz ve tutumlari belirleyicidir. Sozlu iletisimin yani sira beden dili de kurum ici iletisimde oldukca onemlidir. Elde ettigi basari sebebiyle ustu tarafindan takdir gormeyen bir calisan, zamanla hedefledigi noktaya gelemedigini dusunmeye baslayacak ve kurumundan uzaklasacaktir. Isini severek yapmayan calisanlardan olusan bir kurum ise basarisizliga mahkumdur.
Kurum Kulturu Nasil Olusturulur?
Bir kurumun saglikli isleyebilmesi ve hedeflerine ulasabilmesi icin en onemli unsurlardan biri de kurum kulturudur. Kurum kulturu, bir kurumun inanc, deger, davranis ve sembollerinin butunudur (Bakan, 2008, s. 24). Kurum kulturu, calisanlarin davranislarini, is yapma sekilleri ve birbirleriyle olan iletisimlerini belirler.
Guclu bir kurum kulturu olusturmak icin su adimlari izlemek gerekir:
1- Kurumun vizyonunu, misyonunu ve degerlerini netles tirmek
2- Bu degerleri tum calisanlarla paylasmak ve benimsetmek
3- Ortak bir dil ve iletisim tarzi olusturmak
4- Calisanlari guclendirmek ve inisiyatif almalarini tesvik etmek
5- Basari ve basarisizliklari tum calisanlarla seffaf bir sekilde paylasmak
Departmanlar Arasi Iletisim Sorunlari Nasil Cozulur?
Kurumsal sirketlerde sIklikla karsilasilan sorunlardan biri de departmanlar arasi iletisim ve bilgi paylasimi sorunlaridir. Her departman kendi icerisinde etkin calisirken, diger departmanlarla olan iletisim ve isbirliginde aksakliklar yasanabilir. Bu durum verimsizlige, zaman ve kaynak israfina yol acar.
Bu sorunlarin cozumu icin:
Duzekurumlin toplantil vear yapilmali
Ortak projeler ve hedefler belirlenmeli
Departmanlar arasi rotasyon ve egitimler dudzenlenmeli
Etkin bir bilgi paylasim sistemi kurulmali
Calisanlarin birbirlerinin rol ve sorumluluklarini anlamalari saglanmali
Kurumsal Iletisim ve Marka Degeri Iliskisi
Guclu bir kurumsal iletisim, marka degerinin artmasinda onemli bir rol oynar. Kurum ici ve kurum disi iletisimin etkin bir sekilde yonetilmesi, marka imajini ve itibarini guclendirir. Marka degerini artirmak icin:
Kurumsal kimlik ve marka kimligi uyumlu olmali
Tum iletisim kanallari entegre bir sekilde yonetilmeli
Tutarli bir marka mesaji ve dili kullanilmali
Musteri iliskileri etkin bir sekilde yonetilmeli
Sosyal sorumluluk projelerine onem verilmeli
Kurum ici yasanan iletisim problemleri ve sonuclari, zaman icinde sektorde de duyulmaya basladiginda marka degerinde sarsinti ve kayiplar yasanmasi kacınilmazdir.

Sonuc
Hayatin her alaninda oldugu gibi, is hayatinda da dogru ve etkili iletisim kurmak hem bireysel hem kurumsal basarinin anahtaridir. Iletisimin etkin saglandigi bir kurumda, basarisizlik mumkun degildir.
Kurumsal iletisim, kurumlardaki gelisim ve surekliligin en onemli faktorlerinden biridir. Kurum ici ve kurum disi iletisim becerileri, kurumlarin marka degerini, verimlilik ve etkinliklerini dogrudan etkiler. Bu nedenle, tum kurumsal personelin etkin iletisim becerilerini ogrenmesi ve uygulamasi esastir.
Is hayatinda etkili iletisim kurabilmek, e-posta ve raporlar gibi belgeler araciligiyla etkin bir sekilde yazisma teknikleri uygulayabilmek de bu konuda onemlidir. Aksi halde, iletisim eksiklikleri ve sorunlari hem kurum ici calisma ortamini hem de kurum disi is iliskilerini ve marka imajini olumsuz etkileyebilir.
Dolayisiyla, kurum ici iletisimi guclendirmek ve iyilestirmek, tum kurumlarin oncelikli hedefleri arasinda yer almalidir. Etkin iletisim, guclu kurum kulturu, departmanlar arasi isbirligi ve tutarli marka yonetimi ile kurumlar basariyi yakalayabilir ve rekabet avantaji elde edebilirler.
Kaynaklar
Bakan, İ. (2008). Örgüt Kültürü ve Liderlik Türlerine İlişkin Algılamalar ile Yöneticilerin Demografik Özellikleri Arasındaki İlişki: Bir Alan Araştırması. KMU İİBF Dergisi, 10(14), 13-40.
Gürüz, D., & Gürel, E. (2006). Yönetim ve Organizasyon. Nobel Yayın Dağıtım.
Sabuncuoğlu, Z. (2004). İşletmelerde Halkla İlişkiler. Aktüel Yayınları.
Tutar, H. (2003). Örgütsel İletişim. Seçkin Yayıncılık.

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.