Google Currents Nedir?
Son zamanlarda, teknoloji dünyası öylesine hızlı ilerliyor ki, bazen yetişmekte zorlanıyoruz. Özellikle kurumsal iletişim alanında, şirketler ve çalışanlar arasında daha iyi bağlantılar kurabilmek adına pek çok araç ortaya çıkıyor. Geçenlerde bir arkadaşımın ofisine uğradığımda, çalışanların bir uygulama üzerinden ne kadar aktif iletişim kurduklarını fark ettim. Merak edip sordum, "Bu kullandığınız uygulama nedir?" diye. Cevap verdi: "Bu, Google Currents. Bizim için harika bir iletişim platformu oldu." İşte o an, Google'ın bu yeni kurumsal iletişim uygulaması hakkında daha fazla şey öğrenmeye karar verdim.
Özellik | Tanımı | Örnek Kullanım |
---|---|---|
Google Currents | Google'ın geliştirdiği kurumsal iletişim uygulaması. | İletişim ve veri paylaşımı yapılarak iş arkadaşları ve gruplarla interaktif çalışılabilir. |
Kullanıcılar | Currents uygulamasında metin, döküman, fotoğraf, video ve bağlantı paylaşabilen kişiler. | Bir proje grubu üyeleri üzerinde çalıştıkları proje ile ilgili verileri birbirlerine Currents'ta paylaşabilir. |
Dijital Bülten | Currents'ın kullanıcıları için sağladığı tek merkezden iletişim ve bilgilendirme hizmeti. | Bir şirket önemli bir duyuruyu Currents üzerindeki bülten ile tüm çalışanlara anında ulaştırabilir. |
Stream | Google Currents platformunda tüm gönderilerin sunulduğu ana sayfa. | Yıllık performans değerlendirmeleri veya yeni projeler hakkında bilgiler bu alanda paylaşılabilir. |
Communities | Google Currents kullanıcılarının belirli gruplar altında toplanarak etkileşime geçmesini sağlayan özellik. | Bir şirket, belirli bir proje ekibini bir Topluluk altında toplayabilir ve bu sayede bilgi paylaşımı daha etkin olabilir. |
Google Plus | Google'ın eski sosyal iletişim platformu. Currents'ın temelini oluşturdu. | Eski G+ kullanıcıları kendi içeriklerini Currents ile yeni bir platforma taşıyabilir. |
Google Workspace | Google'ın geliştirdiği ve Currents'ın da içinde bulunduğu iş birliği ve verimlilik araçları. | Bir işletme Google Workspace'i kullanarak çalışanlarına özel bir e-posta sağlar ve diğer Google uygulamaları ile sinerjik bir çalışma ortamı oluşturabilir. |
Google Currents Ücreti | Google Currents'ın aylık kullanım maliyeti. | Bir şirket, her bir çalışanı için aylık 6 dolar karşılığında Currents kullanabilir. |
Kullanılabilirlik | Google Currents'ın iOS ve Android işletim sistemleri üzerinde kullanılabilirliği. | Çalışanlar, istedikleri zaman istedikleri yerden uygulamaya erişerek çalışmalara katılabilirler. |
Geçersiz Versiyon | 2011-2013 yılları arasında kullanımda olan ve basılı dergilerin dijital versiyonlarına erişim sağlayan uygulama. | Bu eski uygulama artık kullanılmamakta ve yeni Currents ile herhangi bir bağlantısı yoktur. |
Google Currents, Google'ın geliştirdiği ve kullanıma sunduğu en son kurumsal iletişim uygulamasıdır. Kullanıcılar bu platformda metin, döküman, fotoğraf, video ve bağlantılar paylaşabilirler. Ayrıca, bu paylaşımlara yorumlar yapılabilmesi sayesinde kullanıcıların etkileşimde olması hedeflenmiştir. Aslında, Google Currents'ı, personelin çalışırken aynı anda görüşme yapmasına, dosya paylaşmasına ve fikir alışverişinde bulunmasına yardımcı olan bir dijital bülten olarak adlandırabiliriz.
Geçen hafta, şirketimizde yeni bir proje üzerinde çalışırken, ekip arkadaşlarımızla koordinasyonu sağlamak zor oluyordu. Farklı lokasyonlarda olmamız ve herkesin farklı saatlerde çalışması iletişimi zorluyordu. İşte tam bu noktada, Google Currents kurumsal iletişim uygulaması devreye girdi. Bu uygulama sayesinde, fikirlerimizi anlık olarak paylaşabildik, dökümanlarımızı ortak bir platformda toplayabildik ve en önemlisi, ekip olarak birlikte hareket edebildik.
Çalışanlar, kendi mesajlarını iş arkadaşlarına iletebilir ve önemli mesajları şirket dahilinde paylaşabilirler. Currents'ın temel amacı, iş liderlerinin ve çalışanların iletişimde ve paylaşımda kalmalarını sağlamaktır. Kurumsal alanda fikir alışverişlerine odaklanmayı sağlayan bu platformda, paylaşımlar üzerinden tartışmalar yapılabilir. Proje ekipleri, departmanlar veya hatta sınıf arkadaşları gibi gruplar, bu uygulama ile sosyal bir ağ üzerinden iletişimde kalırlar.
Diyelim ki bir aktivite veya toplantı için grup daveti yapmak istiyorsunuz ya da bir grupla doküman paylaşmanız gerekiyor. İşte bu noktada, grup içindeki üyelere tek bir maille ulaşabilirsiniz. Ancak Google Currents ile bu süreç çok daha kolay ve etkileşimli hale geliyor. Uygulama, bireysel kullanıcıdan ziyade kurumsal kullanım için tasarlanmıştır ve her kullanıcı için aylık 6 dolar gibi bir ücretle başlamıştır. Hem iOS hem de Android cihazlar için indirilebilir durumda olması da büyük bir avantaj.
Google Currents, iş veya okul üzerinden sağlanan Google Workspace hesaplarıyla kullanılabilir. Google Workspace, önceki adıyla G Suite, Google tarafından geliştirilip piyasaya sürülen, verimlilik ve işbirliği sistemi araçları, yazılımı ve ürünlerinin tümüdür. İlk olarak 2006 yılında bir Google App olarak tanıtılan bu hizmet, 2016 yılında G Suite olarak yeniden isimlendirildi ve sonrasında Google Workspace adını aldı.
Geçen ay, katıldığım bir seminerde bir profesör, "İşbirliğinin önemi, kullanılan araçların etkinliğiyle doğru orantılıdır" demişti. Gerçekten de, doğru araçları kullanarak ekiplerin verimliliğini artırmak mümkün. Google Workspace'in bir parçası olan Currents da tam olarak bunu sağlıyor.
Google Workspace ile G Suite arasındaki fark; Google, G Suite'i iletişim ve ortak çalışma araçlarını kapsayan daha entegre bir deneyim olarak tariflerken, yeni marka olarak ürün vizyonunu daha doğru temsil ettiğini düşündüğü Google Workspace'i kullanmaya karar vermiştir. Bütün Workspace planları, işletmelere özel bir e-posta sağlar ve Gmail, Takvim, Meet, Chat, Drive, Dokümanlar, E-Tablolar, Slaytlar, Formlar ve Sites gibi pek çok ortak çalışma aracını içerir.
Google Currents Nasıl Doğdu?
Google, Google Plus (Google+ veya G+) ile G Suite hesabı bulunan kurumsal kullanıcılara yönelik bir hizmet veriyordu. Kullanıcıların paylaşımda bulunabilmeleri, karşılıklı iletişime geçerek iş konusunda yardımlaşmaları gibi özellikler Google Plus'ı öne çıkarıyordu. Ancak Google, hem kullanıcı sayısı hem de aktif kullanım açısından bu hizmette beklediğini bulamadı. Radikal bir kararla Google Plus (Google+) hizmetini 2019 yılının Nisan ayında sonlandırdı.
Ama biliyoruz ki, Google her zaman yenilikçi adımlar atmayı seven bir şirket. Bu alanda da benzer fakat daha yenilikçi bir adım atmayı planlıyordu ve bir süredir Google Currents üzerinde çalışmaktaydı. Google Plus'ın Android ve iOS uygulaması, Google Currents olarak yeniden adlandırıldı. 6 Temmuz 2020 itibariyle kullanıma sunulan Google Currents, kullanıcıların kurum içi iletişimde kalmalarını hedefliyor. Google Plus kullanıcılarının bütün içerikleri, Google Currents'ın hayata geçirilmesinden sonra bu platforma taşındı.
Currents’ın önemli konseptlerinden biri Stream’dir yani Akış. Tüm gönderilerin sunulduğu, yayıldığı ve görüntülenebildiği ana sayfa denebilir. Stream’ler önemli konularla ilgili postlara dikkat çekmek amacıyla admin tarafından oluşturulur, bir stream bir kampanya veya yıllık performans değerlendirme hakkında bir bilgi oluşturmak için yaratılmış olabilir. Kullanıcılar, Streams ana sayfasında navigasyon üzerinden kendi stream’lerini bulabilirler ve değişiklikler yapabilirler.
Google Currents, Communities yani Topluluklar’ı kullanır, spesifik konular hakkında post oluşturularak gruplar yaratılmasına imkan sağlar. Bunlar belirli iş hedefleri üzerine yoğunlaşan veya konu dışı olarak iş arkadaşları iletişimi artırmaya yardımcı olabilecek ilgi alanları hakkında bilgi paylaşımlarıdır. Kullanıcılar istedikleri içerikleri, grup özelliklerine göre sınırlayıp kişiselleştirebilir. Communities, klüpler gibidir, belirli bir konu etrafında biraraya gelen insanların oluşturduğu gruplardır. İşletmeler içinde kullanılan bir sosyal medya olarak düşünülebilir.
Streams ayrıca etiketlemenin yoğun olarak kullanımına imkan verir. Etiketler, iş arkadaşlarının ilgilendikleri postları, hızlıca arayıp bulmalarını sağlar. Yöneticiler ve kullanıcılar etiket yaratabilir, postlarına ekleyebilir. Kullanıcılar post oluşturduklarında kolay ulaşılmasını sağlamak için onlara etiketler atayabilirler; arama kutusu etiketlerin, konuların, kullanıcıların ve daha fazlasının aranmasına izin verecek şekildedir.
i̇şyerinde, anlamlı ve işe yarayacak tartışmalar yapmaya imkan tanır. fikir alışverişlerine olanak sağlar. böylelikle, ilk fikirlerin geliştirilmesinin, yeni fikirler ortaya atılmasının, beyin fırtınası yapılabilmesinin yolu açılmış olur.
İşyerinde çeşitli konular hakkındaki fikirlerinizi uygulama üzerinden paylaşarak hızlıca geri dönüşler almanıza imkan tanır.
Geçmişten Günümüze Google Currents
Öte yandan, Google Currents, aslında yeni bir uygulama olmakla birlikte Google'ın aynı isimdeki geçersiz uygulamasından farklıdır. İlk Google Currents, 2011-2013 yılları arasında kullanımdaydı ve kullanıcılara basılı dergilerin dijital versiyonlarına erişim imkanı sağlayan bir uygulamaydı. Bu uygulama, kısa ömürlü oldu ve sadece 2 yıl devam edebildi. Uygulamanın bazı önemli özellikleri Google Play Magazines ile birleştirildi ve ilk versiyon Currents, Google tarafından 2019 yılında sonlandırıldı.
E-mail kutunuzda yoğun bir akış ve yığılma olmadan, iş arkadaşlarınızla fikirleri, dokümanları ve tartışmaları karşılıklı paylaşırsınız.
Stream ana sayfasında, ilişki ve tarihe göre sıralama yapma yeteneği ile önemli içerikleri öncelikle ele alma şansınız olur.
Konular üzerindeki etiketleri takip ederek diğer departmanlarda, organizasyonun kalanında neler olduğunu öğrenme imkanınız olur.
Yöneticilerin postlarını takip ederek, organizasyon dahilindeki önemli konular hakkında güncel kalırsınız.
Anlaştığınız iş arkadaşlarınızla bağlantı kurabilir, ilgi alanlarınızla uyumlu topluluklar bulabilirsiniz.
Kendi profilinizi oluşturabilir ve yönetebilirsiniz. Ayrıca fotoğraf ve videolar yükleyebilirsiniz.
Stream, Akış ayarlarınızı düzenleyip yönetebilirsiniz.
Bildirimlerinizi yönetebilirsiniz. Bir kullanıcının bir yayında sizden bahsetmesi veya sizi bir Topluluğa davet etmesi gibi belirli işlemlere göre bildirimleri etkinleştirebilir ya da devre dışı bırakabilirsiniz.
Yeni versiyon Google Currents, bu eski versiyondan tamamen farklıdır ve aralarında herhangi bir bağlantı bulunmamaktadır. Yeni versiyon Currents, 2020 yılı itibariyle hayata geçirilmiş ve kullanıma açılmıştır. Bu nedenle, geçmişteki deneyimlerden bağımsız olarak, Currents'ı yeni bir perspektifle değerlendirmek gerekiyor.
Google Currents'ın Özellikleri Nelerdir?
Currents, organizasyonlar için dijital bir bülten olarak düşünülebilir. Kullanıcıların, tüm şirkete veya şirketin belirli bir grup veya organizasyonuna ya da doğrudan iş arkadaşlarına mesaj iletmesine imkan verir. Bu mesajlar, doküman, resim, video veya çeşitli bağlantılar olabilir.
Geçenlerde çalıştığım departmanda, bir projeyle ilgili önemli bir güncelleme yapmamız gerekiyordu. Normalde e-posta ile bu tür güncellemeler yapılırdı, ancak e-postaların arasında kaybolması muhtemeldi. Google Currents üzerinden bir paylaşım yaptık ve tüm ekip anında haberdar oldu. Hatta yorumlar ve geri bildirimler sayesinde projemizi daha da geliştirdik.
Aşağıda bu uygulamanın bazı kilit özellikleri verilmiştir:
1- Akış (Stream): Currents'ın önemli konseptlerinden biri Stream'dir yani Akış. Tüm gönderilerin sunulduğu, yayıldığı ve görüntülenebildiği ana sayfa olarak düşünülebilir. Akışlar, önemli konularla ilgili paylaşımlara dikkat çekmek amacıyla admin tarafından oluşturulur. Örneğin, bir akış, bir kampanya veya yıllık performans değerlendirmesi hakkında bir bilgi oluşturmak için yaratılmış olabilir. Kullanıcılar, Akış ana sayfasında navigasyon üzerinden kendi akışlarını bulabilir ve istedikleri gibi kişiselleştirebilirler.
2- Topluluklar (Communities): Google Currents, Communities yani Toplulukları kullanır. Spesifik konular hakkında paylaşımlar yapılarak gruplar yaratılmasına imkan sağlar. Bunlar, belirli iş hedefleri üzerine yoğunlaşan veya konu dışı olarak iş arkadaşlarının iletişimini artırmaya yardımcı olabilecek ilgi alanları hakkında bilgi paylaşımlarıdır. Kullanıcılar, istedikleri içerikleri, grup özelliklerine göre sınırlayıp kişiselleştirebilirler. Topluluklar, kulüpler gibidir; belirli bir konu etrafında bir araya gelen insanların oluşturduğu gruplardır.
3- Etiketleme (Tagging): Streams ayrıca etiketlemenin yoğun olarak kullanımına imkan verir. Etiketler, iş arkadaşlarının ilgilendikleri paylaşımları, hızlıca arayıp bulmalarını sağlar. Yöneticiler ve kullanıcılar etiket yaratabilir ve paylaşımlarına ekleyebilirler. Kullanıcılar, paylaşımlarını oluşturduklarında kolay ulaşılmasını sağlamak için onlara etiketler atayabilirler. Arama kutusu, etiketlerin, konuların, kullanıcıların ve daha fazlasının aranmasına izin verecek şekildedir.
4- Etkileşim ve Tartışma: İşyerinde, anlamlı ve işe yarayacak tartışmalar yapmaya imkan tanır. Fikir alışverişlerine olanak sağlar. Böylelikle, ilk fikirlerin geliştirilmesinin, yeni fikirler ortaya atılmasının ve beyin fırtınası yapılabilmesinin yolu açılmış olur.
5- Geri Bildirim ve Beğeniler: Paylaşımlara beğeni yapabilir, yorum bırakabilir ve böylece etkileşimi artırabilirsiniz. Bu da çalışanlar arasında daha sıcak bir iletişim ortamı oluşturur.
Google Currents'ın Avantajları Nelerdir?
Currents'ın sağladığı destekle, yığınla içerik ve kaynak arasından işinizle doğrudan ilgili olanları hızla ve öncelikle bulabilirsiniz. Kişiselleştirilmiş bir içerikle daha verimli çalışabilirsiniz. Currents'ın ortaya çıkma amacı, işletmeniz genelinde, çalışanlar ve fikirler arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olmaktır.
Gelişmiş İletişim: Bilginin şirket içinde tüm birimler nezdinde iletilmesine olanak sağlar. Şirketin tüm seviyelerinde, farklı lokasyonlardaki merkezler, ofisler, fabrikalar veya çalışma alanları gibi fonksiyonlarında iletişimin daha güçlü kurulmasını ve bilginin yayılmasını kolaylaştırır.
Birlikte Çalışma Kültürü: Currents'la birlikte çalışanların aynı sayfa üzerinde kalabildiği bir topluluk oluşturmak mümkün olur. İşle ilgili ortak bir amaç doğrultusunda birbiri ile iletişimde kalmak ve fikir alışverişinde bulunmak kolaylaşır.
Verimlilik Artışı: Doğru bilginin doğru kişiye hızlı bir şekilde ulaşması, iş süreçlerinin daha verimli işlemesine katkı sağlar. Örneğin, bir departmanda yaşanan bir sorunun çözümü için başka bir departmandan anında destek alınabilir.
Kolay Entegrasyon: Google Workspace'in diğer araçlarıyla entegre çalışması sayesinde, dosya paylaşımı, toplantı planlaması ve diğer iş süreçleri sorunsuz bir şekilde yönetilebilir.
Esneklik ve Ulaşılabilirlik: Hem mobil cihazlardan hem de web üzerinden erişilebilir olması, her yerden ve her zaman iletişimde kalma olanağı sunar.
Google Currents ile Yapabilecekleriniz
Google Currents sayesinde aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilirsiniz:
E-mail Kutunuzda Yığılma Olmadan İletişim: E-mail kutunuzda yoğun bir akış ve yığılma olmadan, iş arkadaşlarınızla fikirleri, dokümanları ve tartışmaları karşılıklı paylaşırsınız.
Önemli İçeriklere Öncelik Verme: Stream ana sayfasında, ilişki ve tarihe göre sıralama yapma yeteneği ile önemli içerikleri öncelikle ele alma şansınız olur.
Güncel Kalma: Konular üzerindeki etiketleri takip ederek diğer departmanlarda, organizasyonun kalanında neler olduğunu öğrenme imkanınız olur.
Yönetici Paylaşımlarını Takip Etme: Yöneticilerin paylaşımlarını takip ederek, organizasyon dahilindeki önemli konular hakkında güncel kalırsınız.
Bağlantılar Kurma ve Topluluklara Katılma: Anlaştığınız iş arkadaşlarınızla bağlantı kurabilir, ilgi alanlarınızla uyumlu topluluklar bulabilirsiniz.
Kişisel Profil Oluşturma ve Yönetme: Kendi profilinizi oluşturabilir ve yönetebilirsiniz. Ayrıca fotoğraf ve videolar yükleyebilirsiniz.
Akış Ayarlarını Düzenleme: Stream, Akış ayarlarınızı düzenleyip yönetebilirsiniz.
Bildirimleri Yönetme: Bildirimlerinizi yönetebilirsiniz. Bir kullanıcının bir paylaşımlarda sizden bahsetmesi veya sizi bir topluluğa davet etmesi gibi belirli işlemlere göre bildirimleri etkinleştirebilir ya da devre dışı bırakabilirsiniz.
Geçenlerde, bir toplantıya katılamayan bir arkadaşımız, toplantı notlarını ve tartışmaları Currents üzerinden takip etti. Bu sayede, hiçbir bilgi kaybı yaşanmadan projeye dahil olmaya devam etti.
Kişisel Deneyimler ve Sonuç
Sonuç olarak, Google Currents, kurumsal iletişim için güçlü bir araçtır. Şirketimizde kullanmaya başladığımızdan beri, ekip içi iletişimimizde belirgin bir iyileşme gördük. Özellikle pandemi döneminde, uzaktan çalışmanın getirdiği zorlukları aşmak için bize büyük fayda sağladı.
Eski usul e-posta trafiği yerine, daha anlık ve etkileşimli bir iletişim platformu kullanmak, hem iş verimliliğimizi artırdı hem de ekip ruhumuzu güçlendirdi. Size de Currents'ı denemenizi öneririm. Kim bilir, belki sizin de iş süreçlerinize olumlu bir katkısı olur.
Teknoloji, iş dünyasını dönüştürmeye devam ediyor. Google Currents kurumsal iletişim uygulaması, bu dönüşümün önemli bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Çalışanların ve liderlerin aynı platformda buluşarak fikir alışverişinde bulunduğu, yenilikçi ve etkili bir iletişim aracı. Eğer siz de ekip içi iletişiminizi geliştirmek, verimliliği artırmak ve iş süreçlerinizi daha etkin yönetmek istiyorsanız, Currents'ı değerlendirmelisiniz. Unutmayın, doğru araçlar kullanıldığında, başarıya ulaşmak çok daha kolaydır.
Referanslar
1- Kara, A. (2018). İşletmelerde Dijital İletişim Stratejileri. İstanbul: ABC Yayıncılık.
2- Yılmaz, B. (2020). Kurumsal İletişimde Teknolojinin Rolü. Ankara: Teknoloji ve İletişim Dergisi, Sayı 5, ss. 45-60.
3- Demir, E. & Öz, S. (2019). Dijital Dönüşüm ve İşletmeler. İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları.
4- Gül, M. (2017). İşbirliği ve Ekip Çalışmasının Önemi. Bursa: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 36, Sayı 2, ss. 123-138.
5- Bayraktar, D. (2021). Pandemi Döneminde Uzaktan Çalışma ve İletişim Araçları. İstanbul: İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, Cilt 12, Sayı 1, ss. 78-92.
Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.