Kapsamlı Bir Özgeçmiş-CV Nasıl Hazırlanmalı?
Özgeçmiş Bölümü | Açıklama | Öneriler |
---|---|---|
İletişim Bilgileri | Kişisel iletişim bilgilerinin doğru ve güncel olması gerekmektedir. | Ad-soyad, adres, telefon numarası, e-mail adresi aktarılmalı ve vesikalık fotoğraf eklenmelidir. |
Kendinizi Tanımlayan Bir İfade | Kişinin kısa ve akıcı bir dille kendini tanıtması, becerilerini ve kariyer hedeflerini ifade etmesi gerekmektedir. | 50-200 kelimelik etkili bir tanıtım yazısı yazılmalıdır. |
Deneyimler | Daha önce çalışılan yerler, yapılan işler ve kazanılan deneyimler bu bölümde belirtilmelidir. | Ters kronolojik sıralama kullanılmalı ve en Güncel ve uygun deneyimler öne çıkarılmalıdır. |
Eğitim | Eğitim durumu ve alınan eğitimler hakkında bilgi verilmelidir. | Yine ters kronolojik sıralama tercih edilmeli, en son alınan eğitim öne çıkarılmalıdır. |
Sertifikalar | İş başvurusu yapılacak pozisyona uygun olan sertifikalar belirtilmelidir. | Alınan tüm sertifikalar listelenmeli, gerektiğinde belgeler eklenmelidir. |
Yetenekler | Kişisel yetenekler ve bu yeteneklerle elde edilen başarılar anlatılmalıdır. | Yetenekler somut olarak ifade edilmeli, yeterlilik seviyeleri belirtilmelidir. |
Hobiler | Kişinin ilgi alanları ve hobileri bu bölümde yer almalıdır. | İlgi alanları ve hobiler, başvurulan pozisyona uygun ve özgün olmalıdır. |
Dikkat Edilmesi Gerekenler | Özgeçmiş hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. | Doğru ve tam bilgi verilmeli, belge düzgün bir dil ve düzenle hazırlanmalıdır. |
CV Demek? | CV, bir kişinin eğitim, iş geçmişi ve yeteneklerini özetleyen belge. | CV ya da özgeçmiş terimleri birbirinin yerine kullanılabilir. |
Eğitim İmkanları | CV ve iş görüşmelerine hazırlık konusunda eğitim alınabilir. | İstanbul İşletme Enstitüsü'nün ücretsiz eğitimlerinden yararlanılarak sertifika alınabilir. |
Özgeçmişler iş başvurularımızda bizlerin ilgili alanlarımızdaki eğitimlerimizi, deneyimlerimizi, başarılarımızı ve becerilerimizi yansıtmaktadır. Hazırladığımız özgeçmişler işverenlerin gözünde ilk izlenim oluşturması dolayısıyla kritik öneme sahip olan bir ön hazırlık belgesidir. Bu yüzden belgi hazırlanırken belgenin profesyonellik kazanmasına dikkat ve önem vermemiz en önemli noktalardandır.
Aşırı dikkat ve planlama ile hazırlanması aşırı önem taşımaktadır. Yapılan genel araştırmaların sonuçlarına göre işverenler, bir kişinin özgeçmişi değerlendirme aşamasında ortalama 6 saniye harcamaktadırlar. Kısa sürede iyi bir izlenim bırakmamız için yani kendimizi en iyi şekilde yansıtabilmemiz için profesyonel bir özgeçmiş hazırlamak bizi düşünülenden daha çok etki sahibi yapmaktadır. Peki kusursuz özgeçmiş nasıl hazırlanır?
Özgeçmiş Hazırlarken Hangi Sıra İzlenmeli?
Öncelikle özgeçmişin iki sayfadan fazla olması olumsuz bir etki yaratabilmektedir. Kısa, öz, bizi en iyi bir şekilde yansıtan ve kolay anlaşılır olmak her zaman bir avantajdır. Yazdığımız her cümlede de bu püf noktalara dikkat etmemiz aşırı önem taşımaktadır.
İletişim Bilgileri
Ad-soyad, adres, telefon numarası, e-mail adresi yazmamız ve vesikalık bir remimizi kullanmak önemli bir noktadır.
Kendinizi Açıklayan Bir Cümle
Özgeçmişte kendimiz hakkında bölümü nasıl yazılır?
Kendiniz hakkında 50-200 kelime arasında kısa, akıcı ve anlaşılabilir bir dilde kim olduğunuzu, şirket için neler yapabileceklerinizi, kariyer hedeflerinizi belirten, sizi en iyi yansıtan bir yazı yazmak önemli esaslardandır.
Bu yazıya bir başlık eklememize gerek yoktur. Üçüncü tekil şahıs kullanımı daha uygun olmaktadır. Örneğin; "Grafik tasarım bölümü mezunu bir kişi kendini geliştirmek ve tecrübe kazanmak için uyumlu bir iş ortamı arıyor."
Deneyimler
Bu bölümde çalışma geçmişinizi veya öğrenci iseniz nerelerde staj yaptığınızı anlatmakta olduğunuz bölümdür.
Özgeçmişte deneyimler bölümü nasıl yazılır?
Ters kronolojik sıraya göre deneyimlerinizi yazmak daha doğru olacaktır. Yani en son çalışmış olduğunuz iş en başta yer almalıdır. Burada en önemli olan güncel ve başvuracağınız iş alanı ile ilişkili deneyimleri belirtmeliyiz.
Her çalışmış olduğunuz şirketin adını, lokasyonu, çalıştığınız tarihleri, pozisyonunuzu belirtin. Geçmiş iş tecrübelerinize doğru gittikçe işiniz hakkında daha az detay vermeye çalışın. İsterseniz sorumlu olduğunuz alanları da belirtebilirsiniz. Asla maaş gibi kesin yargıları yazmayın. Cümleleri kısa tutmak sizin yararınıza olacaktır.
Eğitim
Yeni mezunsanız bu durumu tecrübeler bölümünden önce belirtmek çok daha önemlidir. Eğitimlerinizi yine ters kronolojik sıraya göre tarihleriyle listelemeliyiz. Eğer üniversite mezunuysanız diğer mezuniyet bilgilerinizi yazmanıza gerek yoktur. Üniversite bilgilerinizi, bölümünüzü yazmanız yeterli düzeyde olacaktır.
Sertifika/Eğitimler
Başvurduğunuz iş alanıyla ilgili almış olduğunuz katılım sertifikalarınız var ise ek olarak ekleyebilirsiniz. Eğer yeni bir sertifika almak ve kendinize yeni bir bilgi birikimi eklemek istiyorsanız İstanbul İşletme Enstitüsü sayfasına ulaşarak ücretsiz sertifika sahibi olabilirsiniz. Alacağınız ücretsiz sertifikalar ile özgeçmişinizi taçlandırın. Katıldığınız konferans ve münazaralardan aldığınız her katılım sertifikasını eklemek size pek avantaj sağlamayabilir.
Başarılar/Yetenekler
Bu bölümde kişisel olarak başarı elde ettiğiniz alanları ve bölümleri belirtmek sizi iş görüşmesi sağlamak için öne çıkaracak adımlar arasındadır. Aynı zamanda yetenekli olduğunuz ilgi alanlarını da belirtmek aynı şekilde size ayrıcalık kazandıracaktır.
Hobiler/İlgi Alanları
Başvuru yapacağınız iş bölümüne göre değişiklik gösteren hobi ve ilgi alanları yazmaya önem veriniz. Bu hobi ve ilgi alanları basit olmamalıdır. Örnek: kitap okumak, müzik dinlemek gibi.
Başarılı Bir Özgeçmiş Hazırlamak İçin Eğitim Var mı?
İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda ücretsiz online eğitimler kapsamında CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık Eğitimi veriyor. Eğitimin sonunda eğitim süresince edinmiş olduğunuz bilgiler ışığında sınava tabi tutulursunuz. Yapılan sınavda başarılı olmanız halinde ücretsiz sertifika alabilirsiniz. Başarı sertifikası özel ve resmi kurumlarda geçerlidir.
CV’nin Anlamı Nedir?
Kişiler iş ararken kurumlar çalışan ararken kullanılan CV kelimesi dilimizde “Curriculum Vitae” kelimesinin baş harflerinin kısaltmasından oluşmuştur. Curriculum-yaşam, Vitae-özet demektir. Tükçe tanımıyla CV “özgeçmiş” demektir.
O iş başvurularımızın vazgeçilmez unsurudur. İş biyografimiz olan CV kelimesi günlük hayatta sık kullanılsa da CV henüz TDK sözlüğüne girememiştir. Ülkemizde hem CV hem de özgeçmiş sözcüğü genel kabul görmüş olup her ikisi de kullanılmaktadır.
CV Hazırlarken Dikkatli Olunması Gereken Hususlar Nelerdir?
CV’nizi hazırlarken itinalı olun. Eksik bilgi vermeyin, iletişim bilgileriniz, kişisel bilgileriniz, eğitim bilgileriniz detaylı olsun, deneyimlerimizi sizi öne çıkaracak şekilde yazın. CV’lerin birçok türü vardır. Öncelikle hangi tür CV hazırlamak istediğinize karar verin. CV’leriniz kişisel bilgi içerdiğinden özenli hazırlanmalı, gereksiz bilgiden, abartıdan, ağdalı kelimelerden uzak, net ifadelerle yazılmalıdır.
Hazırladığınız CV’lerin amaca uygun, sade, anlaşılır, yaratıcı ve başvurduğunuz pozisyonun gerekliliklerine uyup uymadığını kontrol edin. CV’niz bir hedefiniz olduğunu ve hedef odaklı bir insan olduğunuz izlenimini vermelidir. Her iş başvurusunda aynı CV’yi kullanmak doğru değildir. Her işin, her pozisyonun bir gerekliliği vardır. Buna uygun davranmanız beklenir.
Başvuracağınız Şirketi İyice Araştırın
Başvuracağınız pozisyonun gerekliliklerini öğrenin. Tüm bu araştırmalar ve çalışmaların ardından CV hazırlamaya başlayabilirsiniz. Asla araştırma yapmadan iş başvurusu yapmayın, CV hazırlamayın. Bunu iş dünyasında dikkat edilmesi gereken temel iş kurallarından biri olarak görün.
CV Sizin Aynanızdır Ona Zaman Ayırın
Araştırma yapmadan, çalakalem, üstünkörü CV hazırlamak doğru değildir. CV hazırlamak için en doğru zamanı ayırın. CV’nizde sizden beklenen her ayrıntı olsun. Hangi tür CV çeşidi hangi formatta CV hazırlayacağınıza iyi karar verir. Deneyimli biriyseniz, sektörde devam etmek istiyorsanız, yeni mezun insanlar gibi klasik CV hazırlamayın, sizin deneyiminize, uzmanlığınıza yakışmaz.
Gereksiz Detaylardan Uzak Tutun
Ne bir eksik ne bir fazla, CV’niz sizin ne kadar özenli bir insan oluğunuz algısını oluştursun, abartılı ifadelerden uzak durun. Asla amatör duruma düşmeyin. Sürekli CV hazırlıyor bir türlü iş görüşmesine davet edilmiyorsanız hazırladığınız CV’leri tekrar gözden geçirin bir yerlerde yanlışlık yapıyor olmalısınız.
CV Uzunluğu
Her şeyden önce CV çok uzun veya çok kısa olmamalıdır. CV ideal olarak bir sayfayı geçmemelidir, ancak önemli unsurları tek bir sayfaya sığdırmaya çalışmayın. Bir sayfaya sığabilecek bilgileri de gereksiz birtakım bilgilerle ve uzatmaya çalışmayın. Gereksiz kişisel bilgiler yazmaktan sakının. Akılda kalabilecek nitelikte, anahtar kelimeler kullanmaya dikkat edin.
Fotoğraf
Cv’nize profesyonel bir vesikalık fotoğraf ekleyin. Ancak pek çok adayın yaptığı hata gibi CV’ye mankenlik ajansına uygun resimler eklemeyin.
Referanslar
Hiçbir işveren CV’nizdeki referansları tek başına ele alıp, size iş vermez. Referanslar, sizin kişiliğiniz ya da çalışma sisteminiz hakkında doğru bilgileri verebilecek kişilerdir. Genelde 3 referans yeterlidir. Referans listesine yazılacak kişilerin adını, ünvanını/pozisyonunu, adres ve iş saatleri içinde ulaşılabilecek telefonunu mutlaka yazın.
İsim, E-mail, Telefon, Adres
CV’nizi gönderdiğiniz kişilerin sizinle irtibata geçebilmek için, CV’nize yazmış olduğunuz adres ve irtibat numaralarından başka bir olanaklarının olmadığını unutmayın. Size her zaman ulaşabilecek e-mail veya telefon numaraları, CV’niz içinde bulunan en hayati bilgilerden biridir. Bu bilgileri genellikle kağıdın sol üstüne veya üst-ortasına yazın. İsminizi büyük harflerle gene üst tarafta sola veya ortaya yazabilirsiniz.
İş / Kariyer Hedefi
İş / kariyer hedefinizin CV’nizde yer almasını istiyorsanız bunu son derece açık ve sınırları çizilmiş bir şekilde ifade etmelisiniz. Bunu yaparak işverenin sizi istediğinizden başka bir pozisyonda konumlandırmasının önüne geçmiş olursunuz. Doğru bir ön mektup ile başvurunuzun değerlendirilme şansını artırabileceğinizi unutmayın.
“Bugüne kadar edindiğim iş tecrübelerimi ve eğitimlerimi en iyi şekilde kullanarak kariyerime …………………………………. alanında devam etmek istiyorum” gibi.
Eğitim
Yeni mezun ya da öğrenci iseniz bu bölümü mümkün olduğunca uzun tutup iş tecrübenizden daha önce yazmanızda fayda vardır. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili olarak, pozisyonu destekleyebilecek derslerinizi listeleyebilirsiniz. Eğer belli bir iş tecrübesine sahipseniz, eğitim kısmını, iş tecrübesinden sonra yazmanız daha doğrudur.
Okullarınızı yazarken aşağıda yazılı olan bilgilere mutlaka yer verin:· Mezuniyet yılı - Mezuniyet derecesi - Bölüm· Adı ve yeri bunların yanı sıra yaptığınız özel projeler, aldığınız kurslar, katıldığınız eğitim ve seminerler ve son olarak başvurduğunuz pozisyona uygun teknik becerilerinizi yazılabilirsiniz.
İş Tecrübesi
İş tecrübesine sahip iseniz bu bölümün CV’nizin en önemli kısımlarından biri olduğunu unutmayın. CV’nizi inceleyen kişi daha önceki tecrübelerinize, başarılarınıza ve o şirkete neler katmış olduğunuza bakarak kendi şirketlerine uygun olup olmadığınıza karar verir. Şirketlerin kendilerine yapılan başvuruları değerlendirmede birçok değişik kriterleri olabilir.
Ancak bunlar arasında satış artışı ve verimliliğin artması gibi hususlar en çok dikkate alınanlardır. Bu nedenle varsa bu tip başarılarınızı CV’nizde öne çıkarın. Bu bölümde, daha önce çalıştığınız işyerlerinin adlarına ve o yerlerdeki pozisyonunuzun başlayış ve bitiş tarihlerine ve unvanınıza yer verin
Yabancı Dil
Eğer herhangi bir yabancı dil bilmiyorsanız, CV’nizde bu bölüme hiç yer vermeyin. Bir ya da daha çok sayıda yabancı dil biliyorsanız bunları derecelendirme yaparak yazın. Başvurduğunuz işyerine karşı görüşme sırasında ya da daha sonraki zamanlarda zor duruma düşmemek için dil bilginizi ölçmek için yapılacak testte çıkacak olası sonuçları göz önüne alarak derecelendirme yapın.
Aktiviteler ve Hobiler
Kendinizi olduğunuzdan başka biri gibi göstermeye çalışmayın. Genellikle bu bölümde kişiler gerçek hayatlarında hiçbir zaman ilgi duymadıkları ya da hakkında hiçbir şey bilmedikleri aktiviteleri yazarlar. Sırf yazmış olmak için gerçekte yapmadığınız şeyleri yazmayın. Eğer gerçekten kitap okuyorsanız ne tür kitaplar okumaktan hoşlandığınızı belirtebilirsiniz.
Düzgün bir cv hazırlamak için eğitim var mı?
İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda ücretsiz online eğitimler kapsamında CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık Eğitimi veriyor. Yapılan sınavda başarılı olmanız halinde ücretsiz sertifika alabilirsiniz.
Ekstra Tavsiyeler
Ön mektubunuzu gönderdiğiniz hedef okuyucuya ve sektöre göre özelleştirin.
Başvurduğunuz şirketin size neler katabileceğinden çok, sizin onlara neler katabileceğinizden bahsedin.
Kariyer hedeflerinize odaklanın. Şirketin size verebileceği her türlü pozisyonu kabul edebilecek durumda olsanız bile bunu belli etmeyin.
Genel anlamda hem eski işyerlerini hem de yaşamınız hakkında herhangi bir negatif olaydan bahsetmeyin.
Anlatmak istediğiniz konunun etrafında dolaşarak anlatmayın, kısa ve öz biçimde anlatmaya çalışın.
Mektubu bir sayfadan fazla uzatmayın.
Mutlaka ve mutlaka iki kere hatta üç kere tekrar geriye dönüp mektubu kontrol edin.
Ön mektubu ve CV’nizi göndermeden evvel, arkadaşlarınıza okutarak onların fikirlerini alın
Kolay erişebileceğiniz yerlerde ön mektubunuzun ve CV’nizin kopyalarını farklı şekillerde (mektup, fax ve e-mail dosyası) olarak saklayın.
Gönderi yaptıktan sonra hangi firmaya ne zaman gönderdiğinizin kayıtlarını tutun.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.