IoT Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Konu | Tanım | Örnek |
---|---|---|
IoT Kavramı | Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) olarak bilinen IoT; fiziksel objelerin birbirleriyle ya da daha fazla sistemlerin bir arada bağlantılı olduğu iletişim ağlarına denir. | Erişim düzenekleri, biochipler, sensörler, izleme cihazları vb. |
IoT Kavramının Ortaya Çıkışı | IoT kavramı ilk kez 1991 yılında İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde kameralı bir sistemle kahve makinesinin içini sürekli gözlemleyen bir sistemle ortaya çıkmıştır. | Cambridge Üniversitesi'nde bulunan ve kahve makinesini gözlemleyen sistem |
IoT'nin Dilimize Çevrilmesi | 'Internet of Things' kelimesinin tam karşılığı olarak Prof. Dr. Aydın Köksal tarafından 'nesnelerin interneti' ifadesi kabul edilmiştir. | Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) 32. Ulusal Bilişim Kurultayı |
IoT'nin Gelişimi | IoT teknolojisi, ilk ortaya çıktığından bu yana gelişimini hızla sürdürmüştür. İnternete bağlı cihazlar mevcut haliyle belirgin bir biçimde çoğalmıştır. | 2020 yılına gelindiğinde internete bağlanan cihaz sayısının 45 milyarı geçmesi |
IoT'nin Kullanım Alanları | IoT'nin kullanım alanları oldukça geniş olup sadece birkaç sektörle sınırlı değildir. | Akıllı evler, otomotiv sektörü, sağlık sektörü, tarım sektörü vb. |
IoT'nin İletişim Kanallarındaki Rolü | IoT teknolojisi, iletişim kanallarını daha fazla açmış ve bu sayede iletişimin kolaylaşmasını sağlamıştır. | Evde bulunan cihazların birbirleriyle ve kullanıcıyla iletişim halinde olması, otomatikleşen süreçler |
IoT'nu Geleceği | IoT teknolojisi, gelecekte daha fazla kullanılmaya devam edecektir. Beklentiler, cihazların daha fazla bilgi ve erişim hakkı ile komuta sistemli hareket edebilmesidir. | Daha geniş alanlarda kullanılacak olan IoT teknolojileri, hayatımızın her alanında yer alması beklenen olaylar |
IoT ve Akıllı Cihazlar | IoT'nun gelişmesine paralel olarak akıllı cihazların da artması, IoT teknolojisinin anlaşılmasını ve kullanılmasını artırmıştır. | Akıllı telefonlar, akıllı ev aletleri, giyilebilir teknolojiler vb. |
IoT ve Bilgi Trafik | IoT teknolojisi sayesinde, cihazlar arasındaki bilgi trafiği artmış ve bu bilgilerin hızla işlenmesi gerekmeye başlamıştır. | 2020 yılında ev cihazlarının trafiği, 2008 yılında tüm internet trafiğinden daha fazla olmuştur. |
IoT'nun Eşanlamlı Kavramları | IoT kavramı bazen 'Nesnelerin İnterneti' ya da 'İnternetin Nesneleri' gibi farklı şekillerde ifade edilebilir. | Nesnelerin İnterneti, İnternetin Nesneleri |
IoT kavramını etraftan ya da internetten sıkça duyarız. Özellikle dijital dünyanın içinde bulunan bireyler teknolojik terimlerle sürekli karşılaşır. Merak ettiğimiz bu kavramları çoğu zaman es geçer veya merak etsek de incelemeyiz. Aslında bu kavramlar bizim için önemlidir. Bilinçli şekilde teknolojiyi kullanmamıza fayda sağlar. Dijital okuryazarlık işte bu kavramla başlar. Görebildiğimizi anlayabilme ve okuyabilme yetisi ile bilinçli şekilde bir tüketim sağlayabiliriz. Aksi halde sadece internete girip gezinen bilinçsiz bireyler oluruz. Ancak doğru şekilde görüp ve yorumlamak daha bilinçli kullanmamıza yardımcı olur.
İnternette yer alan her kavramın bir karşılığı vardır. Hiçbir kavramın ucu açık ya da anlamsız şekilde bırakılmamıştır. Kelimeler, biz insanlara anlattığı bir şeyler vardır. Bu kavramları doğru görerek anlamak gerekir. Genel çerçeveden baktığımızda o kadar derine girmemize gerek yok. Kelimelerin anlamını ve manasını bilsek, özünde ne olduğunu anlasak yeter. Sonuçta kelime karşımıza bir kez çıkabilir.
IoT kelimesi, internet aleminde son yıllarda sıkça kullanılan bir kavramdır. Bazı yerlerde ‘’IoT’’ ya da ‘’iot’’ olarak geçer. Açılımı ise, Internet of Things şeklinde yazılır. Anlaşılacağı üzere kelime İngilizce kökenlidir. Türkçeye çevirdiğimizde ‘’nesnelerin interneti’’ anlamına gelir. Türkçe kavramı ortaya çıkaran isim ise, TBD’nin 32. Ulusal Bilişim Kurultayı'dır. Prof. Dr. Aydın Köksal da ismin tam karşılığı olduğunu düşünürek bu şekilde kabul edilmiştir. Şimdi konuya biraz daha açıklık getirelim. IoT nedir ya da iot nedir?
IoT Ne Demek?
IoT, fiziksel objelerin birbirleriyle ya da daha fazla sistemlerin bir arada bağlantılı şekilde olduğu iletişim ağlarına denir. Burada yer alan obje ya da nesnenin kelime kavramı oldukça geniştir. Nesnelerin interneti denildiği zaman dar bir alanda düşünmek olamaz. Nesneler geniş bir perspektifte ele alınır. Erişim düzenekleri, biochipler, sensörler, izleme cihazları ve daha birçok alanı kaplar.
Internet of Things ilk olarak kavramı 1991 yılında ortaya çıkmıştır. 1991 yılında İngiltere de bulunan Cambridge Üniversitesi, nesnelerin interneti tanımına eş değer bir buluş yapmıştır. Günümüzde belki de basit gelen bu buluş, 1991 senesi için oldukça iddialıydı. 15 akademisyenin bir araya gelerek, kameralı sistem ile birlikte kahve makinasının içini gözlemledi. Ve bulunan bu sistem tam 10 yıl kullanıldı. Kahve makinasının görüntüleri 60 saniyede üç kez bilgisayara aktarabiliyordu. Olayın hem çevrimiçi hem de gerçek zamanlı olması nesnelerin interneti kavramının ilk örneği olarak tarihe geçti.
1999 yılında ise Kevin Ashton tarafından bir sunum esnasında dile getirilmiştir. Hazırladığı sunumda iot nedir kavramı kendini belli etmiştir. Daha sonrasında teknoloji günümüze kadar gelmiştir. Güncel olarak halen bir dijital terim olarak kullanılmaktadır. Kavram hayli geniş bir anlam taşıdığı için kullanım alanları da fazladır.
Günümüzde IoT Nasıl Gelişmektedir?
IoT nedir ve ne anlama gelmektedir, sorularına cevap verdik. Nesnelerin interneti tarihine göz attık. İngilizceden Türkçeye çevrilmesine değindik. Peki günümüzde nasıl kullanılıyor? Geçmişten gelen bu kavram günümüzde de aynı sıklıkla kullanılıyor mu? Kullanım alanları yeteri kadar geniş mi?
2020 yılına geldiğimizde internete bağlanan cihaz sayısı 45 milyarı geçti. Düşünsenize dünyada 45 milyarın üzerinde elektronik cihaz internete bağlı. Diğer bir araştırmaya göre, 2003 yılında her bireyin bağlantılı cihaz oranı 0,08’di. Günümüze geldiğinde bu rakamda da gözle görülür bir artış var. Bu oran 2020 yılında 6,48 olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca kullanılan ev cihazlarının 20 tanesinin bilgi trafiği, 2008 yılında tüm internet trafiğinden daha fazladır. Bunların hepsi birer araştırmaya dayalıdır. Sonuç olarak geçmişte kullanılan nesnelerin internetinde bir artış gözlemlenmiştir. Cihazların daha fazla bilgi ve erişim hakları doğmuştur.
Nesnelerin interneti sayesinde iletişim kanalları daha fazla açılır hale geldi. Daha fazla açılmasıyla birlikte iletişim kolaylaştı. Nihayetinde nesneleri kontrol etme ve gözlemleme imkanı doğdu. IoT ile beraber asıl yapılmak istenen ise, komut sistemiyle hareket edebilmektir. İnsanlara komut vermekten bahsetmiyoruz. Elektronik cihazlara emir ve komut vermekten bahsediyoruz. Nesneleri istediğimiz şekilde yönlendirmektir. Verdiğimiz söylemleri yerine getirmesidir. Şimdilerde bunları yerine getiren birçok akıllı cihaz ya da yapay zeka var. Ancak gelecekte nesnelerin internetinden beklentiler daha fazla.
Akıllı cihazların artması, iot kavramıyla doğru orantılıdır. Akıllı cihazlar sayesinde nesnelerin interneti daha iyi anlaşılır hale geldi. Birçok alanda Internet of Things kavramının önü açıldı. Birbirinden farklı sektör ve alanda kullanılmaya başlandı. Bu kavram gelecekte daha fazla kullanılmaya devam edecek.
IoT Kullanım Alanları
Nesnelerin internetini sadece bir alanla kısıtlamak yanlış olur. Yazının ilk kısmında da belirttiğimiz gibi nesnelerin interneti geniş bir alanda faaliyet gösterir. Her sektörün içinde belli alanlarda kullanılır.
Akıllı Trafik ve Ulaşım Uygulaması: Şehirlerde bulunan trafik akışı, ışıklandırma ve park yeri gibi konularda uygulanır. Bu uygulamada ulaşımın aksamaması ve kuralların daha iyi işlenmesi esas alınır. Anlık takip etme, trafik yoğunluğu ve acil müdahale ile entegre bir şekilde sağlanır. Akıllı park sistemleri ve akıllı trafik kontrolü iot sistemi içinde yer alır. Araçların park yeri esnasında doluluk oranı gibi uygulamalara da yardımcı olur.
Sağlık Uygulaması: Nesnelerin interneti sağlık sektöründe önemli rol oynar. Dijital alanda medikal sistemlerinin gelişmesini sağlar. Acil bildirim sistemleri, giyilebilir sağlık cihazları, uzaktan izleme. Saydığımız alanlarda sağlık uygulaması daha iyi bir gelişkenlik gösterir.
Enerji Uygulaması: Enerji sistemlerinin verimli ve doğru kullanılmasında nesnelerin interneti yöntemi kullanılır. Akıllı otomasyon ve şebekeler için ıot oldukça uygundur.
Endüstri Uygulaması: Endüstrinin içinde iot yöntemi fazla kullanılabilir. Üretim ve tedarik noktasında gerçek zamanlı entegrasyon yapar. Güvenliği ve verimliliği en üst seviyede tutar.
Akıllı Ev Uygulaması: Evin içinde ya da binada bulunan akıllı cihazları kontrol etmenizi sağlar. Elektrik, ısı, güvenlik gibi nesnelerin uzaktan yönetimini kullanıcılara sunar.
Internet Of Things Yönteminin Faydaları
Nesnelerin interneti sayesinde daha fazla bilgiye sahip olabiliriz.
IoT ile birlikte izleme yetisi kazanılır. Nesneleri daha yakından takip edebilme mekanizması oluşur.
En büyük faydalarından biri de maliyet tasarrufu yaptırır. Fazla para harcamaya engel olur.
Internet of Things sayesinde zaman tasarrufu büyük ölçüde değişir.
Çalışma verimliliği en üst seviyeye çıkar.
Karar verebilme mekanizma gelişir ve yanlış kararlardan vazgeçilir.
Az para harcaması olduğu gibi fazla kazanma imkanı da doğurur.
Şirketler için iş süreçler daha iyi takip edilebilir hale gelir.
Müşteri deneyimleri istenilen düzeyde gelişim gösterir.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.