İngilizce CV Hazırlama İpuçları
Önemli Adım | Açıklama | Ek Bilgi |
---|---|---|
Detay Vermekten Uzaklaşın | İngilizce düşünmeyi unutun ve işe alım uzmanını etkileyecek, dikkat çekici kısımları yazmaya odaklanın. | Tüm bilgi birikimlerinizi bir taslak halinde yazıya dökün ve vermek istediğiniz mesajı ileteceğiniz bir özetini çıkarın. |
Gramer ve İmla Hatalarından Kaçının | İmla ve gramer hataları özensizlik izlenimi bırakır ve okuyucunun algısını olumsuz etkiler. | Mesleki ve teknik terimlere dikkat etmeli, işe olan hakimiyetiniz yazacağınız kelimelere göre değerlendirilir. |
Cover Letter Hazırlayın | Ön yazı, iş başvurusu sürecinin bir parçasıdır ve CV'nizin önünde olmalıdır. Ancak CV'yi gölgelememeli. | Etkileyici bir giriş cümlesi yazmalı, deneyimlerinizde öne çıkmasını istediğiniz yerleri vurgulayın. |
CV Formatını Değiştirmeyin | Klasik CV formatının dışına çıkmamalısınız. | Birçok online CV hazırlama sitesi bulunmaktadır. Size bu konuda yardımcı olabilirler. |
Deneyimlerinizi Kısa Cümleler İle Anlatın | Experience kısmında uzun cümleler kullanmamalı, yaptığınız işi net ve ayrıntılı bir şekilde anlatmalısınız. | Interest yani ilgi alanları kısımlarını da bu kurala göre yazmalısınız. |
Profesyonel Destek Alın | İngilizce CV hazırlarken profesyonel bir destek almak daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. | Enstitü'nün İngilizce Mülakata Hazırlık Eğitimi, bu konuda size yardımcı olabilir. |
Personel Bilgilerinizi Yazın | Adınız ve iletişim bilgilerinizi içeren bu kısma LinkedIn profilinizi de ekleyebilirsiniz. | Bazı yerlerde bu bölüm 'Contact Info' olarak geçebilir. |
Profile Bölümünü Doldurun | Kendinizi birkaç cümleyle tanıtan bu bölümde, işe alıcıyı etkileyecek detaylara yer verin. | Birkaç cümleyi geçmeyecek şekilde kendinizi tanıtın. |
Work Experience Bölümünü Doldurun | Deneyimlerinizi anlattığınız bu bölüm, başvurduğunuz pozisyon için ne kadar uygun olduğunuzu ve neler yaptığınızı gösterir. | Cümleleriniz yaptığınız işi tam anlatacak kadar ayrıntılı ancak net olmalıdır. |
Education Bölümünü Doldurun | Eğitim geçmişinizi özlü ve net bir şekilde anlattığınız bu bölümde, hangi okulda ne zaman ve neyi okuduğunuzu belirtin. | Ayrıca, bu bölümde aldığınız ek eğitim ve sertifikalara da yer verebilirsiniz. |
İlk CV’yi kimin hazırladığını hiç düşündünüz mü?
Yüzlerce iş başvurusu yaparken, oluşturduğunuz özgeçmişin tarihi 1400’lere kadar uzanmaktadır. Curriculum Vitae sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ve “Yaşam Boyu” anlamına gelen CV, ilk olarak Leonardo Da Vinci tarafından hazırlanmıştır. Da Vinci, 1482’de Milano Dükü’nün desteğini ve himayesini kazanabilmek için deneyimlerini ve yeteneklerini anlatan bir mektup hazırlamıştır ve özgeçmişin temelini atmıştır. Zaman içerisinde şekil değiştirerek ve dijitalleşerek son halini almıştır.
Günümüzde her meslek ve pozisyon seviyesinde CV hazırlanmaktadır. Hatta birçok iş başvurusu için Türkçe olması yetmemektedir. Bu yüzden kişiler bildikleri yabancı dile göre ikinci bir CV daha hazırlamaktadır. Ülkemizde Türkçe’den sonra en çok İngilizce konuşulduğunu düşünürsek, İngilizce CV hazırlama başvurularınızın önemli bir adımını oluşturur.
Yabancı dilinizin iyi olduğunu vurgulamak için İngilizce CV en kısa yollardan biridir. Ancak İngilizce CV hazırlama aşamasında titizlikle hareket etmeniz gerekiyor. Başarılı bir şekilde hazırladığınız İngilizce CV ile sadece mülakata davet edilmekle kalmazsınız. Daha olumlu bir süreç geçirirsiniz. Yeter ki doğru ipuçlarını takip ederek güzel bir CV ortaya çıkarın.
İngilizce CV Hazırlama Nasıl Yapılmalı?
Çok uluslu şirkette çalışma hayaliniz mi var? O zaman neden İngilizce CV hazırlamıyorsunuz. İstediğiniz işe başlayabilmeniz hazırlayacağınız 2 ya da maksimum 3 sayfalık bir yazıda gizli.
Detay Vermekten Uzaklaşın: İngilizce CV hazırlamak istiyorsanız en klasik cümleden başlamalıyız, Türkçe düşünmeyi unutun! Bu yüzden işe alım uzmanını etkileyeceğiniz, en dikkat çekici kısımları yazmaya odaklanın. Tüm bilgi birikimlerinizi bir taslak halinde yazıya dökün ve vermek istediğiniz mesajı ileteceğiniz bir özetini çıkarın. CV’niz iki sayfayı geçmesin. Bilgi birikiminize göre tecrübeniz fazla ise maksimum 3 sayfa olabilir. Her zaman ki gibi ters kronolojiye dikkat etmelisiniz.
Gramer ve İmla Yanlışlarından Kaçın: Hangi dilde CV hazırladığınız fark etmez, asla imla hatası yapmayın. İngilizce CV hazırlarken buna ek olarak gramer yanlışı da yapmamanız gerekiyor. Özensiz şekilde hazırladığınız İngilizce özgeçmişiniz, işe alım yapacak kişide dağınık algısı oluşturur. İtina ile hazırladığınızı sandığınız CV, okunmaya değer bulunmayabilir. Mesleki ve teknik terimlere dikkat etmelisiniz, işe olan hakimiyetiniz yazacağınız kelimelere göre değerlendirilir.
Cover Letter Hazırlayın: Cover Letter için ön yazı diyebiliriz. İngilizce CV hazırlayacaksanız mutlaka cover letter da yazmalısınız, olmazsa olmaz gibi düşünebilirsiniz. Ancak kesinlikle kısa olmalı ve CV’nizin önüne geçmemelidir. En fazla 3 paragraf olmalı ve her paragraf 4 cümleyi geçmemelidir. Etkileyici bir giriş cümlesi yazmalısınız, adınızı ve başvurduğunuz pozisyonu değil. Deneyimlerinizde öne çıkmasını istediğiniz yerleri vurgulayın. Güçlü bir son ile bitirici vuruşu yapabilirsiniz. Kısaca dikkat çekici olmalı ve okuyan insan kaynakları uzmanı CV’nizi görmek için sabırsızlanmalıdır. Tek bir Cover Letter yazabileceğiniz gibi, her şirket için ayrı da yazabilirsiniz.
CV Formatını Değiştirmeyin: İngilizce yazıyor olmanız, referansları en başa, iletişim bilgilerinizi en sona yazacağınız anlamına gelmiyor. Klasik CV formatının dışına çıkmayın. İnternette biraz araştırma yapabilirseniz çok fazla cv hazırlama sitesi olduğunu görebilirsiniz. Üstelik bir çoğu ücretsiz destek sağlıyor ve size bu konuda yol gösteriyor.
Deneyimlerinizi Kısa Cümleler İle Anlatın: Experience kısmı başvurduğunuz pozisyon için ne kadar uygun olduğunuzu anlatacağınız kısımdır. İşte tam olarak bu kısımda uzun cümleler kullanmamalısınız. Cümleleriniz yaptığınız işi tam anlatacak kadar ayrıntılı ancak net olmalıdır. Interest yani ilgi alanları kısımlarını da bu kurala göre yazmalısınız.
İngilizce CV hazırlamak için profesyonel bir destek almanız sizin için daha iyi olacaktır. Enstitü’nün İngilizce Mülakata Hazırlık Eğitimi, bu konuda size fayda sağlar. Eğitim içeriği İngilizce CV hazırlama ve ön yazı yazma sürecinden başlayarak İngilizce mülakatta yapmanız gerekenlere kadar birçok konuda size elzem ipuçları veriyor. Alacağınız eğitim ile CV’nizi püf noktalara göre oluşturabilirsiniz. Sınavı geçmeniz durumunda alacağınız sertifika ile bu konuda ki başarınızı kanıtlamış olursunuz.
İngilizce CV Hazırlarken Kullanmanız Gereken Başlıklar
Herkes CV nasıl yazılır konusunda sizi bir şekilde bilgilendirmiştir. Aldığınız tüm bilgiler ile kafa karışıklığı yaşamanız oldukça normal. Vermek istediğiniz mesajları net olarak belirledikten sonra aşağıdaki başlıkları kullanarak CV hazırlayabilirsiniz.
Personel: Bu başlık altına adınız ve iletişim bilgilerinizi yazabilirsiniz, LinkedIn profilinizi eklemenizde bir sakınca olmaz. Birçok yerde Contact Info olarak geçen bölüm için her iki başlıkta uygundur.
Profile: Birkaç cümleyi geçmeyecek şekilde kendinizi tanıtın.
Work Experiences: İş tecrübelerinizi ekleyeceğiniz başlıktır. Son iş tecrübenizden başlayarak yazın ve uzun cümleler yerine kısa cümleler kurun.
Education: Eğitim bilgilerinizi yazmalısınız.
Skills: Pozisyon ile ilgili olan becerilerinizi yazmaya odaklanın. Pozisyonun gereği liderlik özelliğinizi ön plana çıkarmalısınız. Yabancı dil bilginiz ve aldığınız sertifikalara yer verebilirsiniz. Alt başlıklar halinde yazmanız uygun olabilir.
Additional Sections: Ek bölümler başlığına CV’nizde konumlandıramadığınız bilgilerinizi yazabilirsiniz.
İlgili eğitim: Liderlik Sertifikası
Genel olarak bu sıralamayı kullanabilirsiniz. Fakat yeni mezunsanız "Profile" başlığının altına "Education" başlığını alarak sıralama değişikliği yapabilirsiniz.
CV Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gereken Önemli Noktalar
İmla ve gramer kurallarına dikkat etmelisiniz.
Kısa ve net cümleler kurmalısınız, uzun paragraflar yerine maddeleme yöntemini kullanabilirsiniz.
Cover Letter eklemeyi ihmal etmeyin. Ön mektup da cv gibi hatasız olmasına en dikkat edeceğiniz noktalardan biridir.
Mesleki terimleri ve kısaltmaları doğru kullandığınızdan emin olun. Sözlük ayrılmaz bir parçanız olsun.
Kullanacağınız kelimelerin ilk anlamını, doğru yerde kullanmaya gayret edin.
Sayfa sayısının çok olması kaliteli bir CV olduğunu göstermez, 2 sayfayı geçmemesine özen gösterin.
Eğitim ve iş tecrübelerinizi ters kronoloji ile yazın.
CV’nizde sayısal verilere yer verebilirsiniz. Bu şekilde yazdıklarınız ile tutarlı olduğunuz düşüncesi oluşur.
Son olarak çok iyi İngilizce bilen birine kontrol ettirin.
CV’niz sizin kimliğinizdir. Sizin hakkınızda insanların fikir edinmesini sağlar. Size özel olmalı, en nihayetinde bir pazarlama aracı olduğunu unutmamalısınız. Sizin bilgi, beceri veya ilgi alanlarınızı yansıtmalı. Kendi içerisinde tutarlı olmalı ve mülakata çağırıldığınızda CV’nizde yazılanlara göre görüşmenizi tamamlamalısınız. Karışık bilgiler içeren, düzensiz ve yanlışlarla dolu bir özgeçmiş, sizi yanlış tanıtacaktır. Bol bol taslak oluşturarak doğru özgeçmişe ulaşabilirsiniz.
CV’nizi okuyan işe alımcı, hızlı bir şekilde görmek istediği bilgilere ulaşabilmelidir. Bu nedenle başvurduğunuz pozisyon özelinde CV hazırlamak daha akıllıca olacaktır. O pozisyona özgü çalıştığınız projeleri ve aldığınız eğitimleri yazmanız olumlu bir etki bırakır. Özenli ve hatasız CV, istediğiniz kariyer hayatına hızlı ulaşmanızı sağlar.
İnsan kaynakları, mülakat tavsiyeleri ve cv hazırlama konularında içerik üretiyor.