AnasayfaBlogÖn Mektup Nedir? Nasıl Hazırlanmalıdır?
Ön Yazı ve Kapak Mektubu

Ön Mektup Nedir? Nasıl Hazırlanmalıdır?

26 Eylül 2018
Bir ekrana dokunan bir kişinin elinin yakın çekimi gösterilmektedir. Kişinin işaret parmağı ekrana bastırılmıştır ve parmak izinin çıkıntıları görülebilir. Arka plan karanlık ve odak dışıdır. Parmak ekranın sol tarafına doğru konumlandırılmıştır ve elin geri kalanı görünmemektedir. Kişinin yüzünde odaklanmış ve kararlı bir ifade vardır. Ekran yukarıdan gelen parlak bir ışıkla aydınlatılıyor. Işık, kişinin parmağını arka planın karanlığına karşı öne çıkarıyor.
KonularAçıklamaÖnemli Notlar
Ön Mektup Nedir?Ön mektup, özgeçmişinizin tamamlayıcısıdır ve genellikle iş başvurusunda bulunurken eklenir.Ön mektup, özgeçmişinizde belirtilmeyen kariyer hedeflerinizin ve önemli hususların üzerinde durulmaya yardımcı olan bir vitrindir.
Ön Mektup Ne Değildir?Ön mektupta eksik bilgiler yerine tamamlayıcı bilgiler olmalıdır.Bilgi ve yeteneklerinizi tamamen anlatma yeri değildir, biyografi niteliğinde yazılan bir metin hiç değildir.
Ön Mektup'un ÖnemiÖn mektup, işverene yazılı iletişim kalitenizi gösterme fırsatıdır.Başvurduğunuz işin niteliklerine uygun beklentileri ortaya koyabilen bir metindir.
Ön Mektup Hazırlarken Dikkat Edilmesi GerekenlerÖn mektup, bir sayfayı geçmemeli ve başvurduğunuz işin niteliklerine uygun olmalıdır.Özgeçmişinizi tekrarlamamanız ve yaşam öykünüzü anlatmamanız gerekmektedir.
Ön Mektup Nasıl Hazırlanır?Ön mektup, giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Her bir bölümün önemi ve üzerinde durulacak konular, başvurulan işin niteliklerine bağlıdır.
Ön Mektup'ta Giriş BölümüGiriş bölümünde, iş ilanına nasıl ulaştığınızı ve kısaca kim olduğunuzu açıklanır.İşe neden başvurduğunuzu ve özgeçmişinizi neden bu şirkete gönderdiğinizi detaylı olarak anlatmanız beklenir.
Ön Mektup'ta Gelişme BölümüGelişme bölümü, başvurulan işe neden uygun olduğunuz ve neler katabileceğiniz hakkında detaylı bilgi içermelidir.Adayın belirli nitelikleri ve başarıları üzerinde durulması, katma değeri anlatması ve neden bu göreve uygun olduğunu belirtmesi gerekmektedir.
Ön Mektup'ta Sonuç BölümüSonuç bölümü başvurulan iş ve şirket bilgilerini içermeli, neden bu firmayı seçtiğinizi açıklamalıdır.Bu bölümde firmanın kurum kültürüne dikkat çekmelisiniz ve firmanın bilinmesi gereken önemli konulardaki bilgi seviyesini belirtmelisiniz.

Özgeçmiş (CV) hazırlanmasına yönelik bir çok yöntem bulunsa da işin özünde iyi bir özgeçmiş; yapacağınız iş başvurularında, işe uygun özellikleri ve başarıları özetleyen bir tür sunum tekniğidir. Her şeyden önemlisi özgeçmiş raporunuz amaca uygun olarak sizin kim olduğunuz, neler yaptığınız, yetenekleriniz, ne bildiğiniz ve gelecekte neler yapmak istediğinize yönelik kendinizi ifade etme yöntemidir. Bugün sizlere, özgeçmiş'ten ziyade özgeçmiş raporunun ayrılmaz bir parçası olan, yapacağınız iş başvurularında kullanmanız büyük önem arz eden ön mektup kullanımı hakkında izlenmesi gereken yol haritası hakkında ipuçları vereceğim.

Ön Mektup Nedir?

Ön mektup, kapak yazısı olarak da ifade edilen İngilizce "Cover Letter" olarak literatürde yer alan, bir çok tanımı olmakla beraber, en basit tanımıyla ön mektup "özgeçmişte belirtilmeyen kariyer hedeflerinizin ve kariyeriniz açısından size yönelik olarak önem arz eden hususların üzerinde durulmasına yardımcı olan vitrindir."

Ön Mektup Ne Değildir?

  • Bilgi ve yeteneklerinizi tamamıyla anlatacağınız yer değildir. 

  • "Ben" merkezi değildir. Yani, ben bunu yaptım, ben şunu yapacağım vb...

  • Çelişkilerin cirit arttığı bir alan değildir. Çelişkiye yer yoktur.

  • Yaşam öykünüzü, hayatınızdaki olayları belirli bir sıraya göre anlatacağınız bir edebiyat türü olan "Biyografi" hiç değildir. 

Ön mektup, özgeçmiş raporunuzu destekleyecek nitelikte, başvurduğunuz işin niteliklerine uygun olarak beklentilerinizi ortaya koyma fırsatı bulabildiğiniz bir metindir. Bir noktada, işverenin sizin yazılı iletişiminizin kalitesini analiz edebileceği bir alandır.

Ön Mektup'un Hazırlanmasında Göz Önünde Bulundurmanız Gereken Hususlar Nelerdir?

  • Ön Mektup vitrindir. Bizim pazarlama metnimizdir.

  • Ön Mektup, bir sayfayı geçmemelidir.

  • Ön Mektup, başvurduğunuz işin niteliklerine uygun olarak, işverenin beklentilerini karşılayacak veya işverenin aklında oluşması olası soruları cevaplayacak nitelikte olmalıdır.

  • Neden bu işe başvurduğunuzu, bu işin size verilmesi için motivasyon kaynağınızın neler olduğunu belirtmelisiniz.

  • Başvurduğunuz işin sizin için öneminden ziyade, İş yerine kazandıracağınız kazancı, sağlayacağınız faydaları diğer bir ifadeyle katma değerinizi anlatmalısınız.

  • Hiçbir işveren sizin yaşam öykünüzü okumak istemeyecektir. Anlaşılır, kısa ve öz olmalıdır.

  • Kariyer beklentilerinizi açıkça ortaya koyunuz. Hedeflerinizi kısa ve anlaşılır bir şekilde anlatmalısınız.

  • Ne yaparsanız yapın sakın özgeçmişinizi TEKRARLAMAYIN.

  • Başarılarınızı anlatınız. Ancak "BEN" dili kullanmayın. Örnek; "Öğrenmeyi seven, rutinin ötesine bakan ve yaşam boyu gelişim ve dönüşüme inanan yenilikçi bakış açısıyla...

  • Çelişkili cümleler kullanmayın. İşverenin aklında soru işaretleri oluşturmayın.

  • Kısa paragraflar ve anlaşılır bir dil ile yazdıklarınızın okunabilir olduğundan emin olun.

  • İmla ve gramer hatası olmamasına dikkat edin.

  • İmzalamayı unutmayın.  

Ön mektup nedir? ne değildir?, göz önünde bulundurmamız gereken hususlar nelerdir? gibi konuları inceledikten sonra geldik asıl soruya;

Ön Mektup Nasıl Hazırlanır?

Bu sorunun cevabı aslında çok basittir. Ön mektup da tüm yazılarda olduğu gibi, giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Her bir bölümün önemini siz belirleyeceksiniz. Başvurduğunuz işin niteliklerine uygun olarak hangi bölüm üzerinde ne kadar duracağınızı siz ortaya koyacaksınız. Ancak unutmayın ki ön mektubunuz bir sayfayı geçmeyecektir. Bu nedenle, cümleleriniz kısa öz ve anlaşılır olmalıdır.

Ön Mektup'da Giriş Bölümü

Bu bölümde, iş ilanına nasıl ulaştığınızı ve kısaca kim olduğunuzu açıklamanız beklenmektedir. Özgeçmişinizi neden bu şirkete gönderdiğinizi anlatınız. 

Örnek: 

24 Eylül 2018 Tarihinde firmanıza ait https://www.iienstitu.com internet sayfanızda yayınlanan ilanınızda ki sosyal medya uzmanlığı pozisyonu ile ilgileniyorum.

Ön Mektup'da Gelişme Bölümü

Bu bölümde, okuyucunun dikkatini çekmelisiniz. Kısa ve anlaşılır cümlelerle başvurduğunuz firma ve iş ile neden ilgilendiğinizi, sizin hangi niteliklerinizin bu iş de avantaj sağlayabileceğini, katacağınız katma değeri belirtiniz. Geçmişteki, başvurduğunuz iş ile ilgili başarılarınızdan bahsediniz. Yeteneklerinizi genel olarak ifade edin. Neden bu göreve uygun olduğunuzu anlatınız.

Ön Mektup'da Sonuç Bölümü

Bu bölümde, başvurduğunuz işe ve firmaya yönelik bildiklerinizi anlatınız. Neden bu firmayı seçtiğinizi anlatınız. Onlarla neden çalışmak istediğinizi ortaya koyunuz. Özellikle firmanın kurum kültürü üzerinde durunuz. O firmada çalışan herkesin bilmesi gereken konulardaki bilgi seviyenizi belirtiniz. 

Örnek: 

Türkiye çapında tanınan önemli eğitim kurumları arasında yer alan ve online eğitim alanında öncü, eğitim sektöründe dinamizmi ile öne çıkan kurumunuz İstanbul İşletme Enstitüsü'nde, yenilikçi ve sürekli kendini yenileyen anlayışıyla sosyal medya alanında 2 yıla aşkın bilgi birikimim ile sosyal medya uzmanı olarak kariyerime devam etmek istiyor, konu ile ilgili cevabınızı bekliyorum.

Şeklinde bir metin olabilir. Sonuç cümlenizde; sadece okuyucuya zaman ayırdığı ve sizi olumlu bir aday olarak değerlendirdiği için teşekkür ettiğiniz yer olmalıdır. Bundan sonra sizinle iletişimin nasıl sürdürüleceği, görüşme randevusu belirleyebilmek için ne zaman arayacağınızı belirtmelisiniz.

Ön mektubunuzu göndermeden önce mutlaka farklı bir göze okutunuz. İmla, anlam, gramer gibi kontrollerden geçiriniz. Yazım hatası olmaması gerekmektedir. İmzanızı attığınızdan emin olunuz. Dijital olarak gönderiyor iseniz imza atmanıza gerek olmayabilir. 

Ön Mektup Nedir?, Ön mektup, özgeçmişinizin tamamlayıcısıdır ve genellikle iş başvurusunda bulunurken eklenir, Ön mektup, özgeçmişinizde belirtilmeyen kariyer hedeflerinizin ve önemli hususların üzerinde durulmaya yardımcı olan bir vitrindir, Ön Mektup Ne Değildir?, Ön mektupta eksik bilgiler yerine tamamlayıcı bilgiler olmalıdır, Bilgi ve yeteneklerinizi tamamen anlatma yeri değildir, biyografi niteliğinde yazılan bir metin hiç değildir, Ön Mektup'un Önemi, Ön mektup, işverene yazılı iletişim kalitenizi gösterme fırsatıdır, Başvurduğunuz işin niteliklerine uygun beklentileri ortaya koyabilen bir metindir, Ön Mektup Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler, Ön mektup, bir sayfayı geçmemeli ve başvurduğunuz işin niteliklerine uygun olmalıdır, Özgeçmişinizi tekrarlamamanız ve yaşam öykünüzü anlatmamanız gerekmektedir, Ön Mektup Nasıl Hazırlanır?, Ön mektup, giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur , Her bir bölümün önemi ve üzerinde durulacak konular, başvurulan işin niteliklerine bağlıdır, Ön Mektup'ta Giriş Bölümü, Giriş bölümünde, iş ilanına nasıl ulaştığınızı ve kısaca kim olduğunuzu açıklanır, İşe neden başvurduğunuzu ve özgeçmişinizi neden bu şirkete gönderdiğinizi detaylı olarak anlatmanız beklenir, Ön Mektup'ta Gelişme Bölümü, Gelişme bölümü, başvurulan işe neden uygun olduğunuz ve neler katabileceğiniz hakkında detaylı bilgi içermelidir, Adayın belirli nitelikleri ve başarıları üzerinde durulması, katma değeri anlatması ve neden bu göreve uygun olduğunu belirtmesi gerekmektedir , Ön Mektup'ta Sonuç Bölümü, Sonuç bölümü başvurulan iş ve şirket bilgilerini içermeli, neden bu firmayı seçtiğinizi açıklamalıdır, Bu bölümde firmanın kurum kültürüne dikkat çekmelisiniz ve firmanın bilinmesi gereken önemli konulardaki bilgi seviyesini belirtmelisiniz
ön mektup nedir ön mektup nasıl yazılır ön mektup nasıl hazırlanır ön mektup hazırlama
Bu, resmi siyah takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Düz beyaz duvarları olan bir odada duruyor ve ışık duvarlarda gölgeler oluşturuyor. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve yüzünde ciddi bir ifade var. Beyaz gömlekli, siyah kravatlı ve cep mendilli koyu renk bir takım elbise giymektedir. Siyah bir kemer ve siyah elbise ayakkabıları giymiştir. Elleri iki yanında, kendinden emin ve odaklanmış görünüyor. Hazırlıklı ve her türlü mücadeleye hazır görünüyor.
Mustafa Gölbaşı
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezundur. Anadolu Üniversitesi Ön Lisans Adalet - Hukuk eğitimi almıştır. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Eliyle kalemi sıkıca kavrayan bir kişi bir belgeyi imzalıyor. Görüntü, parmaklarının kalemi sıkıca tuttuğu görülebilen ellerinin yakın çekimidir. Kolundaki kol saati de dirseğinin hemen üzerinde görülebiliyor. Kalem hafif bir açıyla tutulmakta ve kalemin ucu belgenin üzerinde durmaktadır. Kişi gözleri kağıda sabitlenmiş bir şekilde görevine odaklanmıştır. Arka plan odak dışıdır, sadece ön plandaki belge görünür. Belge beyaz, kalem ise siyahtır.
Referans Mektubu

Referans Mektubu Yazmaktan Korkmayın

17 Ocak 2019
Bu görüntüde bir kağıda yazı yazan bir kişi görülüyor. Kişinin eli bir kalem tutuyor ve odak noktası tırnağın net bir şekilde görülebileceği kadar yakın. Kalem rahat bir tutuşla tutuluyor ve kişi kağıdı doldurmak için el yazısını kullanıyor. Kâğıt beyaz renktedir ve kişi görevine odaklanmıştır. Arka plan bulanıklaştırılmış ve kişi ile kağıt arasında hoş bir kontrast yaratılmış. Kişi yazdıklarına konsantre olduğu için yüzünde ciddi bir ifade vardır. Elleri sabittir ve bu faaliyette deneyimli olduklarını gösterir. Genel olarak, bu görüntü yoğun bir odaklanma ve konsantrasyon anını yakalıyor.
İnsan Kaynakları

Referans Mektubu Nasıl Yazılır?

01 Mart 2022
Bir kişi elinde bir kalem tutuyor ve boş bir kağıdın üzerinde duruyor. Kişi görevine odaklanmış ve niyetli görünüyor, gözleri kağıda sabitlenmiş. El biraz bulanık, ancak kişinin kalemi sıkıca kavradığı açık. Arka planda, birkaç tuşa hafifçe dokunulan bir klavye görülüyor. Kişi bir belge imzalıyor ya da önemli bir şey yazıyor gibi görünüyor. Kalem siyah, kağıt ise beyazdır ve keskin bir kontrast yaratmaktadır. Sahne sakin ve huzurludur, izleyiciyi konsantrasyon anını gözlemlemeye davet eder.
Referans Mektubu

Referans İsterken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

05 Şubat 2019
Bir kişi dizüstü bilgisayarında parmaklarıyla bir şeyler yazıyor, odaklanmış ve niyetli görünüyor. Dizüstü bilgisayar düz bir yüzeye yerleştirilmiştir ve kişinin elleri klavyenin üzerinde durmaktadır. Elleri yazma pozisyonundadır ve parmakları tuşların üzerinde gezinmektedir. Tuşlar görünür durumdadır ve kişinin parmakları hafifçe kıvrılmıştır. Dizüstü bilgisayar ekranı aydınlatılmış, tuşlar ve kişinin elleri görüntüleniyor. Arka plan görünmemektedir. Kişi düz renkli bir gömlek giymektedir ve ışık parlaktır. Görüntü, ellerinin duruşundan konsantrasyonu ve odaklanması anlaşılan bir kişiyi yazı yazma seansının ortasında yakalıyor.
CV - Özgeçmiş

İngilizce CV Hazırlama İpuçları

26 Şubat 2020