AnasayfaBlogİç Mekan Tasarımı Bölümü (MYO)
Bölümler

İç Mekan Tasarımı Bölümü (MYO)

12 Ekim 2020
Bu görüntüde beyaz bir arka plan üzerinde bir grup plan görülmektedir. Görüntünün ortasında bir binanın haritası olan bir planın yakın çekimi yer almaktadır. Planın üzerinde mavi arka plana karşı göze çarpan beyaz bir metin yazılıdır. Haritanın sağında, daha fazla beyaz metin içeren bir diyagramın bilgisayar ekran görüntüsü var. Bunun altında ise küçük detaylar içeren bir haritanın yakın çekimi yer alıyor. Son olarak, görüntünün sağ alt kısmında, ana hatları ve şekilleri açıkça görülebilen bir binanın planının yakın çekimi yer alıyor. Genel olarak bu görüntü, ayrıntılı tasarımlar oluşturmak için kullanılan beyaz metinli planların mükemmel bir örneğidir.
KonuDetaylarİlgili Bilgiler
İç Mekan Tasarımı Bölümü Nedir?Mekanların iç kısımlarının düzenlenmesi için sanat ve teknolojiyi kullanarak teknik çizim yapabilen ve dekorasyon konusunda bilgi sahibi kişileri yetiştirmek amacı ile kurulmuş bir ön lisans programı.2 yıl süren bu bölüm sonunda İç mekan tasarımı teknikeri ünvanı alınıyor.
İç Mekan Tasarımı Bölümü DersleriMesleki Teknik Resim, Temel Sanat Eğitimi, Mimari Sunum Teknikleri, Bilgisayarda İç Mekan Tasarım, Proje Yönetimi dersleri veriliyor.Bu dersler öğrencilere hem teknik bilgi kazandıyor hem de sanatsal ve dekoratif bakış açısı sunuyor.
İç Mekan Tasarımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?İç mekan tasarımcıları müşterinin beklentilerini göz önünde bulundurarak mekanda yapılması gereken değişiklikleri belirliyor ve uyguluyor.Devlete alım olmadığı için bölüm mezunlarının iş imkanı özel sektör ile sınırlı.
İç Mekan Tasarımcısının Görevleri Nelerdir?Müşterilerinin isteklerine göre hareket etmek, malzeme seçimi yapmak ve işlerin teslim süresine uymakTasarımını yapacağı mekandaki elektrik, su vb. donanımsal konuları da göz önünde bulunduruyor.
İç Mekan Tasarımı Mezunları Çalışma AlanlarıBirçok alanda iş bulma olanağına sahiptirler. Özellikle özel sektörde.Kalite ve rekabetin oldukça yoğun yaşandığı bir alanda profesyonelleşmeye ihtiyaç duyuluyor.
İç Mekan Tasarımı Bölümü'ne Genel BakışMimari mekanların üzerinde kendi bilgi ve yorumlarını katarak gereken seçimleri yapıyorlar ve mekanın mimari özelliklerini gözardı etmeden önerilerde bulunuyorlar.Görsel ve fonksiyonel zenginliği yakalama ve mimari mekanları dönüştürme olanaklarına sahip.
İç Mekan Tasarımı Bölümü Eğitim Süresiİç Mekan Tasarımı Bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdırSüre sonunda 'İç Mekan Tasarımı Teknikeri' unvanı alınıyor.
İç Mekan Tasarımı Bölümüne İlgiGörselliğin ve fonksiyonelliğin önem kazandığı günümüzde iç mekan tasarımına ilgi artmaktadırBu ilgiye bağlı olarak iç mekan tasarımı bölümleri her yıl yeni mezunlar vererek sektöre katkıda bulunur.
Staj Olanaklarıİç Mekan Tasarımı Bölümünde okuyan öğrencilerin 2 yıllık eğitimleri süresince stajlarını tamamlamalarına imkan sağlanmaktadırStaj süreci, öğrencilerin deneyim kazanmalarına ve sektörle daha erken tanışmalarına imkan sağlar.
Bölüm StandartlarıTasarımcı adayı öğrencilerden yaptıkları işi standartlara uygun bir şekilde tamamlamaları beklenirBu standartlar, bireylerin sektörde başarılı olabilmeleri için gereklidir.

Bir binaya veya kapalı bir mekana adım attığınızda hissettiğiniz bazı duygular vardır. Kimi zaman ferahladığınız hissedersiniz, kimi zaman mekan bunaltıcı gelir, kimi zaman karanlık hissiyatı kaplar içinizi. Mekandaki bu hisler ve mekanı algılama biçimi tamamen mekanın içinde yer alan zemin, duvar ve tavanın bir ara verdiği etkiye bağlı olarak değişir. Tüm bu öğeler, içeride varolan hacimsel algıların sınırlarını tanımlayan mimari ögelerdir. İçeri girdiğimizde bizi kuşatan bu hisler mekanları ve hatta mekanın içindeki bölümleri de diğerlerinden ayırmaya olanak sağlar. Zeminde yer alan döşemeler, duvar renkleri, pencere şekilleri, boyutları gibi mekana ait ögeler, bir dört duvarı mimari mekanlara dönüştürür. 

İç Mekan Tasarımı, mekanı mimari açıdan yorumlamanın daha da ötesinde mekana yorum katarak görsel açıdan da zenginliğini sağlamakla görevlidir. Bu konuda çalışan, mekanı yeniden ele alıp kimlik kazandıran bazı kişiler vardır. Bunlar iç mimarlar, iç mekan tasarımcıları ve dekoratörlerdir. İç mekanı tasarlamakla görevli olan bu kişilerden de mekanın mimari karakterini de tanıyor olması beklenir. Bir iç mekan tasarımcısının en büyük görevi, mimari mekanın üzerinde kendi bilgi ve yorumlarını katarak gereken seçimleri yapmak ve mekanın mimari özelliklerini gözardı etmeden önerilerde bulunmaktır.

İç mimari veya iç mekan tasarımı günümüzde önem kazanmaya devam eden meslekler arasındadır. Görselliğin ve fonksiyonelliğin bir arada görülmek istendiği bu dönemde herkes evinin, ofisinin, odasının en güzel ve kullanışlı şekilde tasarlanmasını istemektedir. Bunun için profesyonel yardım almak isteyen kişiler de iç mekan tasarımcılarından destek almaktadır. İç mekan tasarımına artan ilgi ile birlikte iç mekan tasarımı bölümleri de her yıl yeni mezun vererek sektöre yeni tasarımcılar mezun etmektedirler.  

İç Mekan Tasarımı Bölümü Nedir? 

İç mekan tasarımı; mekanların iç kısımlarının düzenlenmesi için sanat ve teknolojiyi kullanarak teknik çizim yapabilen ve dekorasyon konusunda bilgi sahibi kişileri yetiştirmek amacı ile kurulmuş bir ön lisans programıdır.

2 yıl sonunda İç mekan tasarımı teknikeri olarak mezun olan tasarımcı adayları; müşterinin beklentilerini göz önünde bulundurarak mekanda yapılması gereken değişiklikleri belirler. Aynı zamanda mekandaki işleri planlar, organize eder, elektrik, su gibi donanımsal ihtiyaçları da göz önünde bulundurmak mesleğinin gereğidir. Malzeme seçiminde de yetkili olan iç mekan tasarımcıları hem teknik bilgiye sahip hem de sanatsal ve dekoratif özgünlüğü yakalayabilen tasarımcılar olmalıdırlar. Bu bölümlerde okuyan öğrencilerin 2 yıllık eğitimleri süresince stajlarını tamamlayarak eğitim süresince deneyim kazanmalarına imkan tanınmaktadır. 

2 yıl sonunda iç mekan tasarım teknikeri ünvanı alırlar. Tasarımcı adayı öğrencilerden yaptıkları işi standartlara uygun bir şekilde tamamlamaları beklenir.

İç Mekan Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir? 

İç mekan tasarımı bölümünde  iç mimarlık ve tasarım bölümlerinden ortak bir çok ders bulunmaktadır. 

  • Mesleki Teknik Resim 

  • Temel Sanat Eğitimi 

  • Mimari Sunum Teknikleri 

  • Perspektif Bilgisi

  • Metraj ve Maliyet Analizi

  • Uygulama Tasarımı

  • Tasarım Tarihi

  • Rölöve

  • Bilgisayarda İç Mekan Tasarım 

  • Proje Yönetimi

İlgili eğitim: Sunum Teknikleri Eğitimi

İç Mekan Tasarımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? 

İç Mekan Tasarım Bölümü mezunları “tekniker“ unvanı ile birlikte iç mekan tasarımcısı olarak da anılırlar. Devlete alım olmadığı için bölüm mezunlarının iş imkanı özel sektör ile sınırlıdır. Bölümü bitirenler birçok alanda iş bulma olanağına sahiptir. Kalite ve rekabetin oldukça yoğun yaşandığı, tüketici ihtiyaçlarının değiştiği günümüzde İç Mekan Tasarımı Programı gitgide önem kazanmaktadır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda bu programdan mezun olan öğrenciler iş bulma sorunu yaşamadan meslek sahibi olabilmektedirler. Ancak her meslekte olduğu gibi iç mekan tasarımcılarında da fark yaratan okuldan çok eğitim sürecinde değil bir çok konuda kendini yetiştirmiş olmalarıdır.

İç Mekan Tasarımcısının Görevleri Nelerdir? 

Farklı alanlarda farklı işler yapmalarına rağmen genel olarak İç Mekan Tasarımcısının belli başlı görevleri şunlardır.

  • Müşterilerinin isteklerine göre hareket etmek ve seçim yapmak en öncelikli görevidir. Elbette kendi özgün tasarımları olmalı ve önerilerde bulunması gereklidir, ancak bu meslekte müşteri çoğunlukla ön plandadır.

  • Müşteri ve çalışan kişilerle iletişiminin iyi olması da önemli bir faktördür. 

  • Yapacağı işlerin bir sıralaması vardır, bu konuda planlı ve disiplinli çalışmak en önemli görevleri arasındadır. 

  • Tasarımını yapacağı mekandaki elektrik, su vb. donanımsal konuları da hesaba katmalı ve eksikleri tespit etmek gözden kaçırmamak zorundadır.

  • Mekanın tasarımında kullanılacak malzemeleri seçme, mekan için ayrılan bütçeyi aşmama, tüm işlerin teslim sürelerine uymakla yükümlüdür. 

İç Mekan Tasarımı Mezunları Çalışma Alanları Nelerdir? 

Birden farklı ortamlarda çalışma koşulları olabilen iç mekan tasarımcılarının çalışma alanları şunlardır:

  • Mobilya ve Dekorasyon konusunda hizmet veren büyük-küçük atölyelerinin tasarım bölümlerinde çalışabilirler.

  • Restorasyon yapan mimari - inşaat firmalarında proje elemanı olarak görev yapabilirler.

  • Mimarlık ve mühendislik bürolarında çizim yapabilir ve tasarımcı rolünü üstlenebilirler.

  • Maket yapan çeşitli şirketler ve buna benzer alanlarda yönetici, yönetici asistanı yetkili, kontrolör unvanları ile görev yapabilirler.

İç Mekan Tasarımı Bölümünü Kimler Seçmelidir? 

İç Mekan Tasarımı bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerin bir çok alanda kendini geliştirmeye açık olması gereklidir. Teknik bilgi konusunda kendini geliştirebilen, disiplinli ve planlı bir şekilde çalışmayı seveni yaratıcı, estetik bakış açısına sahip ve sorumluluk sahibi olması gerekliliği aranan başlıca özellikler arasındadır.

Buna ek olarak Dikey Geçiş Sınavında başarılı olan mezun öğrenciler üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Mimarlık, İç Mimarlık, İç Mekan ve Çevre Tasarımı, El Sanatları Tasarımı ve Üretimi, Geleneksel Türk El Sanatları, bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler. Dikey geçiş yapabildikleri bölümler arasında iş imkanı en yüksek olan bölümler Mimarlık ve İç Mimarlık bölümleridir. Özellikle mimarlık bölümüne dikey geçiş yapan biri, mezun olduktan sonra çok kolay bir şekilde devlette de özelde de iş imkanına sahip olabilir. 

İç Mekan Tasarımı Bölümü Taban Puanları ve Sıralama 

2019-2020 İç mekan tasarımı bölümü taban puanı, başarı sıralaması (ilk 5 üniversite) aşağıdaki gibidir. Paylaşılan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazıdaki verilerin tamamı ÖSYM - YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ  Meslek Yüksekokulu (İSTANBUL-Vakıf)İç Mekan Tasarımı (Burslu)338,41797226.831
İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ   Plato Meslek Yüksekokulu (İSTANBUL-Vakıf)İç Mekan Tasarımı (İÖ)(Burslu)329,59840259.386
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ   Meslek Yüksekokulu (İZMİR-Vakıf)İç Mekan Tasarımı (Burslu)320,47450298.146
İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ   Meslek Yüksekokulu (İSTANBUL- Vakıf )İç Mekan Tasarımı (Burslu)303,67583385.949
HALİÇ ÜNİVERSİTESİ   Meslek Yüksekokulu (İSTANBUL-Vakıf)İç Mekan Tasarımı (Burslu)302,77372391.460
İç Mekan Tasarımı Bölümü Nedir?, Mekanların iç kısımlarının düzenlenmesi için sanat ve teknolojiyi kullanarak teknik çizim yapabilen ve dekorasyon konusunda bilgi sahibi kişileri yetiştirmek amacı ile kurulmuş bir ön lisans programı, 2 yıl süren bu bölüm sonunda İç mekan tasarımı teknikeri ünvanı alınıyor, İç Mekan Tasarımı Bölümü Dersleri, Mesleki Teknik Resim, Temel Sanat Eğitimi, Mimari Sunum Teknikleri, Bilgisayarda İç Mekan Tasarım, Proje Yönetimi dersleri veriliyor, Bu dersler öğrencilere hem teknik bilgi kazandıyor hem de sanatsal ve dekoratif bakış açısı sunuyor, İç Mekan Tasarımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?, İç mekan tasarımcıları müşterinin beklentilerini göz önünde bulundurarak mekanda yapılması gereken değişiklikleri belirliyor ve uyguluyor, Devlete alım olmadığı için bölüm mezunlarının iş imkanı özel sektör ile sınırlı, İç Mekan Tasarımcısının Görevleri Nelerdir?, Müşterilerinin isteklerine göre hareket etmek, malzeme seçimi yapmak ve işlerin teslim süresine uymak, Tasarımını yapacağı mekandaki elektrik, su vb donanımsal konuları da göz önünde bulunduruyor, İç Mekan Tasarımı Mezunları Çalışma Alanları, Birçok alanda iş bulma olanağına sahiptirler Özellikle özel sektörde, Kalite ve rekabetin oldukça yoğun yaşandığı bir alanda profesyonelleşmeye ihtiyaç duyuluyor, İç Mekan Tasarımı Bölümü'ne Genel Bakış, Mimari mekanların üzerinde kendi bilgi ve yorumlarını katarak gereken seçimleri yapıyorlar ve mekanın mimari özelliklerini gözardı etmeden önerilerde bulunuyorlar, Görsel ve fonksiyonel zenginliği yakalama ve mimari mekanları dönüştürme olanaklarına sahip, İç Mekan Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi, İç Mekan Tasarımı Bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır, Süre sonunda 'İç Mekan Tasarımı Teknikeri' unvanı alınıyor, İç Mekan Tasarımı Bölümüne İlgi, Görselliğin ve fonksiyonelliğin önem kazandığı günümüzde iç mekan tasarımına ilgi artmaktadır, Bu ilgiye bağlı olarak iç mekan tasarımı bölümleri her yıl yeni mezunlar vererek sektöre katkıda bulunur, Staj Olanakları, İç Mekan Tasarımı Bölümünde okuyan öğrencilerin 2 yıllık eğitimleri süresince stajlarını tamamlamalarına imkan sağlanmaktadır, Staj süreci, öğrencilerin deneyim kazanmalarına ve sektörle daha erken tanışmalarına imkan sağlar, Bölüm Standartları, Tasarımcı adayı öğrencilerden yaptıkları işi standartlara uygun bir şekilde tamamlamaları beklenir, Bu standartlar, bireylerin sektörde başarılı olabilmeleri için gereklidir
İç Mekan Tasarımı Bölümü İç Mekan Tasarımı Bölümü Dersleri İç Mekan Tasarımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar İç Mekan Tasarımı Mezunları Çalışma Alanları İç Mekan Tasarımcısının Görevleri İç Mekan Tasarımı Bölümünü Kimler Seçmeli İç Mekan Tasarımı Bölümü Taban Puanları ve Sıralama İç Mekan Tasarımı Nedir
Bu, elini çenesine doğru kaldırmış, düşünceli bir ifadeyle uzaklara bakan bir kadının görüntüsüdür. Uzun, koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Gözleri odaklanmış ve dudakları derin düşüncelere dalmış gibi hafifçe ayrılmış. Üzerinde beyaz bir bluz, siyah bir hırka ve ince altın bir kolye var. Beden dili rahat ve duruşu kendinden emin. Dikkatli ve düşünceli bir şekilde bir şeyler düşünüyor gibi görünüyor. Bakışları mesafeli ve yüzü sıcak, doğal bir ışıkla aydınlatılmış.
Aysun Şahin Besci
Blog Yazarı

Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek adına Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Marka İletişimi bölümlerini bitirdikten sonra tasarım bilgisiyle yeteneklerini buluşturduğu Noipaper Art&Craft'ı kurdu. 2009'dan bu yana çeşitli ürün tasarımı projelerine danışmanlık yapmakta bir yandan da Noipaper ile el yapımı ürünlerin değerini artırmak adına yetişkin ve çocuklara özel kağıt atölyeleri düzenlemektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
7350
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Bu online kurs, bilgileri daha etkili bir şekilde hatırlamanıza ve geri çağırmanıza yardımcı olabilecek hafıza tekniklerine odaklanmaktadır. Anımsatıcı, görselleştirme ve ilişkilendirme tekniklerini anlamanıza ve bu tekniklerde ustalaşmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu kurs sayesinde hafızanızı geliştirmeyi ve hatırlama becerilerinizi artırmayı öğreneceksiniz. İnteraktif ve ilgi çekici bir ortamda hafıza tekniklerini ezberleme ve uygulama pratiği yapma fırsatına sahip olacaksınız. Ayrıca, bilgileri daha verimli bir şekilde depolamaya ve hatırlamaya yardımcı olacak stratejiler geliştireceksiniz. Gerçekleri ve rakamları daha kolay hatırlamak için anımsatıcı aygıtları nasıl kullanacağınızı da öğreneceksiniz. Bu eğitim ayrıca, bilgileri kolayca hatırlanabilecek görüntülere veya hikayelere bağlayarak hatırlamak için görselleştirme ve ilişkilendirme tekniklerinin nasıl kullanılacağına dair ipuçları da sunmaktadır. Bu eğitimin yardımıyla hafıza ve hatırlama becerilerinizi geliştirebilir ve bunları günlük hayatınıza uygulayabilirsiniz.
4.9
(59)

Hafıza Teknikleri Eğitimi

13 Konu5 Saat
Uzun, koyu renk saçlarını at kuyruğu yapmış bir kadın kollarını kavuşturmuş ayakta durmaktadır. Üzerinde siyah, kısa kollu, yuvarlak yakalı ve etek ucunda karmaşık bir dantel tasarımı olan bir gömlek var. Bakışları uzaklara odaklanmış, düşünceli bir ifade veriyor. Soluk pembe bir duvarın önünde duruyor ve beyaz bir kapı çerçevesi de görülebiliyor. Saçları hafifçe dağınık ve ten rengi açık.Hacer Doğaner
11750