AnasayfaBlogİç Hastalıkları Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

İç Hastalıkları Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

21 Mart 2021
Beyaz gömlekli bir kadın bir çocuğun göğsünü dinlemek için stetoskop kullanıyor. Kadın yakından eğilmiş, kolunu hafifçe çocuğun göğsüne dayamış. Stetoskopun ucunu çocuğun göğsüne doğru tutan eli görülüyor. Odak kadın ve stetoskop üzerindedir ve çocuk arka planda hafifçe odak dışıdır. Kadının yüzü görünmüyor ama niyeti ve kararlılığı belli oluyor. Çocuk hareketsiz ve güven dolu, kadının onu dinlemesine ve ilgilenmesine izin veriyor.
HastalıkKısa TanımıYönlendirme Branşı
HipertansiyonKan basıncının normalin üzerinde olması durumu.Kardiyoloji
DiyabetVücudun kan şekeri seviyesini düşüremez duruma gelmesi ile oluşan kronik rahatsızlık.Endokrinoloji
Üst ve alt solunum yolu hastalıklarıBronşit, zatürre gibi solunum yollarını etkileyen rahatsızlıklar.Göğüs hastalıkları
İdrar yolu iltihaplarıİdrar yollarında enfeksiyonlara bağlı iltihaplar.Üroloji
Tiroid hastalıklarıTiroid bezinin fazla veya az çalışması, tümörleri gibi rahatsızlıklar.Endokrinoloji
Kolesterol yüksekliğiKan yağlarının (lipidlerin) normalin üzerine çıkması ile meydana gelen durum.Kardiyoloji
Sindirim sistemi hastalıklarıKaraciğer, safra kesesi, mide hastalıkları gibi sindirim sistemini etkileyen rahatsızlıklar.Gastroenteroloji
Akciğer HastalıklarıAstım, bronşit, KOAH gibi akciğerleri etkileyen hastalıklarGöğüs Hastalıkları
Böbrek HastalıklarıBöbrek kistleri, taşları, enfeksiyonları gibi rahatsızlıklarNefroloji

Araştırmalara göre ülkemizdeki ebeveynlerin %22'si çocuğunun doktor olmasını istiyor. Çocukları da ilköğretimin ilk basamağından başlayarak doktor olmaya kodlanıyor. LGS ve YKS derken sınava endeksli hayaller gerçeğe dönüşüyor. Tabi bu o kadar kolay değil. Minimum hata, maksimum net ve iddialı bir sıralama gerekiyor. Peki bu tıp fakültesi aşkı nereden geliyor dersiniz? Mesleğin saygınlığı mı cazip gelen? Yoksa beyaz önlük hayranlığı mı? Ya da hastaların dualarına talip olma isteği mi?

Nedeni her ne olursa olsun doktor olmayı seçenlerin zora talip olduklarını bilerek tercih yapmasında fayda var. Üniversiteye girişin zor olduğu bilinir ama inanın eğitim süreci daha da zordur. Öncelikle en uzun eğitim yılı skoru altı yıl ile halen tıp fakültelerinde. İlk iki yıl teorik ağırlıklı ve öğrencilerinin kapasitesini olabildiğince zorlayan detaylar içeriyor. Üçüncü sınıfta klinik dersleri başlıyor. Dört ve beşinci sınıfta staja çıkan hekim adayları kendilerini karmaşık süreçlerin içinde buluyorlar. Altıncı sınıf ise tamamen hastanede geçiyor. Bu arada olabilecek en üst limitte ders çalışıyorlar. Öyle çok çalışıyorlar ki bu nedenle gözlük kullanmayan ve postür bozukluğu yaşamayan tıp öğrencisi neredeyse yok gibi. Arta kalan zamanlarda sosyalleşmek için tek tercihleri kütüphane kafe(!) oluyor.

Hekimlik yolculuğunda yollar oldukça dikenli. Mezuniyet sonrası zorluklar daha da artıyor. Teknoloji ve özellikle gelişmiş görüntüleme yöntemleri hekimlerin işini kolaylaştırır nitelikte. Keşke hastalık çeşitleri artmasaydı. Maalesef, tam da bir hastalığın çözümü bulundu derken ortaya yenisi çıkıyor. Hekimler de zorunlu olarak yeni tedavi yöntemlerine yöneliyorlar. Malpraktis ve sağlık çalışanlarına şiddet de zorluğun ayrı bir boyutu. Yani kolaylıklar arttıkça zorluklar daha fazla çoğalıyor diyebiliriz.

Hele ki uzmanlık düşünenler için ikinci bir sınav maratonu başlıyor. Bu kez rakipler daha bilinçli ve daha çok kendinden eminler. Yazımızın devamında tercihini uzmanlıktan yana kullananlarla ilgili genel bilgiler vereceğim. Asıl konumuz ise İç Hastalıkları Uzmanlığı. İlgisini çekenler için bu uzmanlık alanıyla ilgili önemli detayları paylaşmaya çalışacağım.



İç Hastalıkları Uzmanı Nedir?

Bu bölüm daha çok “dahiliye” olarak bilinir. Altı yıllık tıp eğitimini tamamlayıp TUS (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) sonucu iç hastalıkları alanında uzmanlık yapan kişilere verilen unvandır. En sık başvurulan uzmanlık alanlarından biridir. Yetişkin bireylerin sistem ve iç organ hastalıklarını inceler, teşhis ve tedavisini üstlenir. Hastalıklardan korunma konusunda bilgilendirme yapar. Farklı rahatsızlıklar tespit ettiğinde hastayı ilgili branşlara yönlendirir.

Radikal ve hızlı tedaviler içeren cerrahi branşların aksine dahiliye sabır işidir. Hastalıklar genelde kroniktir ve tedavileri uzun sürer. Bazen de tedavi yöntemleri, hastalığın ilerlemesini durdurmaktan öteye geçemez. İç hastalıkları uzmanları poliklinik ve yataklı tedavi kliniklerinde görev yaparlar. “Öksürün lütfen! Derin derin nefes alın. Sırtınızı dinlemem gerekiyor. Önce tansiyonunuzu bir ölçelim” cümlelerini en sık kullanan hekimler iç hastalıkları uzmanlarıdır.

İç Hastalıkları Uzmanının Taşıması Gereken Özellikler Nelerdir?

İç hastalıkları, yani dahiliye uzmanları, genelde meraklı ve araştırmacıdırlar. Entelektüel bir yapıya sahiptirler. Rasyonel, analitik, metodik ve mantıklıdırlar. Diğer tıp branşlarına göre daha sosyal oldukları söylenebilir. Mesleki başarı ve duygusal tatmin için taşımaları gereken özellikler vardır. Merak edenler için bu özellikleri listeliyorum:



  • Stresli ve duygu yoğunluğu yaşanan durumlarda süreci iyi yönetmek.

  • Tıbbi analizlerin yasal sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olmak.

  • Detaylara dikkat etmek

  • Etkili iletişim becerisi sergilemek.

  • Özgüvenli olmak.

  • Mesleki gelişime açık olmak.

  • Zamanı etkin yönetmek.

  • Problem çözme yeteneğine sahip olmak.

  • Uykusuzluk, yorgunluk ve stresle başa çıkabilmek. 

İç Hastalıkları Uzmanı Ne İş Yapar? 

İç hastalıkları uzmanlarının görev tanımları hakkında bilgilendirme yapmadan önce çalışma alanlarına giren hastalıkları listelemem gerekir. Liste oldukça uzun olacak. Neden mi? Dilerseniz bu sorunun cevabını bilgilendirme sonrası verelim. Şimdi iç hastalıkları uzmanlık alanına giren hastalıkları listeleyelim: 

  • Hipertansiyon

  • Diyabet

  • Üst ve alt solunum yolu hastalıkları 

  • Enfeksiyon hastalıkları: İdrar yolu iltihapları, karaciğer iltihabı(hepatit) eklem iltihabı vb.

  • Tiroid hastalıkları: Tiroid bezinin fazla ve az çalışması, tümörleri vb.

  • Kolesterol ve trigliserid gibi kan yağlarında yükselme

  • Sindirim sistemi hastalıkları: Karaciğer, safra kesesi, mide (İleri durumlarda hasta KBB yani kulak burun boğaz bölümüne yönlendirilir.)

  • Akciğer Hastalıkları: Pnömoni (zatürre), astım, bronşit, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) vb. (İleri durumlarda hasta göğüs hastalıklarına yönlendirilir.)

  • Böbrek Hastalıkları: Böbrek enfeksiyonu, böbrek taşı kistler vb. (İleri durumlarda hasta nefrolojiye yönlendirilir.)

  • Anemi (kansızlık) ve kan hastalıkları, vitamin eksiklikleri (İleri durumlarda hasta hematolojiye yönlendirilir.)

  • Romatizmal hastalıklar: Kireçlenme, fibromiyalji, artrit, akut eklem romatizması vb.

Gördüğünüz gibi iç hastalıkları uzmanları farklı uzmanlık alanlarına giren hastalıkların da tedavisini üstlenirler. Kendilerine başvuran hastaların ilk değerlendirmesini yapıp tedavilerini yürütürler. İleri derecede uzmanlık isteyen durum var ise hastaları ilgili uzman hekime yönlendirirler. Göğüs hastalıkları, KBB, endokrin hastalıkları ve gastroentoloji en yakın oldukları branşlardır. Gelelim dahiliye yani iç hastalıkları uzmanının görevlerine:



  • Diyet, spor ve hijyen konusunda insanları bilgilendirmek.

  • Hastaların teşhisi için istediği test sonuçlarını analiz etmek.

  • Ayırıcı tanıları bulup doğru teşhis etmek

  • Önlenebilir hastalıklar için aşı uygulamasını tavsiye etmek.

  • Kronik ve karmaşık sağlık sorunlarının tedavisi.

  • Tedavi planı hazırlamak.

  • Gerekirse hastayı farklı bir hekime yönlendirmek.

  • Farklı branşlardan konsültasyon istendiğinde hastayı değerlendirmek. 

  • Tanı yöntemleri istemini yapmak ve gerekli tedavileri uygulamak.

  • Meslek etiğine uymak

Şimdi de iç hastalıkları uzmanına muayene olmak isteyenlerin nasıl bir yol izlemeleri gerektiğinden bahsedelim:

Hastalar, iç hastalıkları uzmanlarına muayene olmak için devlet hastaneleri randevularında 182 nolu telefonu arayabilir. İnternet üzerinden MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) randevusu da alabilirler. Poliklinik sekreterine/ kayıt görevlisine direk başvurarak kayıt oluşturmayı tercih edebilirler. Özel hastanelerin kendilerine has randevu sistemleri vardır. Üniversite hastanelerinde de farklı muayene prosedürleri uygulanabilir. 

İç Hastalıkları Uzmanı Maaşları

Uzmanlık eğitimini tamamlayan iç hastalıkları uzmanları, kamuda açılan kontenjanlara başvuru yaparlar ve kura ile atanırlar. Üniversiteye giriş ve eğitim şartları göz önüne aldığınızda maaşlara şaşıracağınızı düşünüyorum. 1/4 kademesindeki uzman hekim maaşı 2020 yılında 8675 TL ve 2021 yılında 9314 TL olmuştur. Tabi bu miktara döner sermaye ödemeleri, nöbet, icap ve fazla mesai ücretleri ve diğer ek ücretler dahil değildir.

Uzman hekimlerin kamuda aldıkları döner sermayenin cüzi miktarı maaşla birlikte sabit olarak ödenir. Diğer kısmı ise hekimin ay içindeki performansına dayalı olarak hesaplanır. Dolayısıyla değişkendir. Özel hastanelerde görev yapan iç hastalıkları uzmanlarının aldıkları ücretleri net olarak söylemek mümkün değildir. Özellikle üst sınırın ucu tamamen açıktır. Hekimin kurumla yaptığı sözleşmeye göre değişebilir.

Özelde maaşı belirleyen en önemli kriter, hekimin tecrübesi, tercih edilirliği ve hastaların memnuniyetidir. Kesin olmamakla birlikte ücretlerin 13.500- 22.000 TL arasında değiştiğini ve ortalama 18.000TL civarında olduğu bilgisini paylaşabiliriz. Bazı hastanelerde uzman hekim maaşları döviz kuru üzerinden ödenebilir. Özellikle büyük şehirlerde ve kurumsal hastanelerde kamuyla kıyaslandığında oldukça yüksek ücretler söz konusudur. Üstelik daha az hasta bakılarak. Bireysel çalışmak isteyen iç hastalıkları uzmanları kendi polikliniklerini açabilirler. Burada hastaların ayaktan teşhis ve tedavilerini yürütürler. Ultrason dışındaki tetkikler için özel hastanelerle anlaşma yapabilirler.

İç Hastalıkları Uzmanı Nasıl Olunur?

Öncelikle tıp fakültesini kazanmak gerekir ki bu hiç de kolay değildir. Sonrasında 6 yıllık zorlu bir eğitim sürecinden geçersiniz. Teorik ve pratik iç içedir. Staj uygulaması vardır. Akabinde TUS sınavına girip yeterli puanı almanız ve gerekli sıralamayı tutturmanız gerekir. Buraya kadar gelmeyi başardıysanız tercihinize “iç hastalıkları uzmanlığını” yazarsınız.

Uzmanlığa hak kazandığınızda her şey bitmiyor tabi, 4 yıl daha eğitim almanız gerek. Uzmanlığınızı, eğitim araştırma ya da üniversite hastanelerinde yapabilirsiniz. Toplamda iç hastalıkları uzmanı olabilmek için kesintisiz 10 yıl okumanız gerektir. Tabi bu süreyi düz mantıkla yazdım. Tez çalışmaları, tez yazımı, adayın kişisel problemleri (hastalık, doğum izni, vb.) faktörler süreci uzatabilir. Diğer bölümler için uzmanlık süresi 3-6 yıl arasında değişir.

Bu eğitim sürecini de başarıyla tamamlarsanız tebrikler! Uzman hekim oldunuz ama henüz yolculuğunuz bitmedi. Bu kez de iç hastalıkları alanında daha spesifik bir alanı seçip yan dal eğitimi almayı isteyebilirsiniz. Bunun içinse YDUS’a (Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) girip başarılı olmanız gerekecek. ÖSYM tarafından uygulanacak sınav tamamen mesleki bilgi içeriklidir. Yan dal uzmanlığı eğitimi 2-4 yıl arasında değişir. Programı başarıyla tamamlayan uzman hekimler öncesinde mecburi hizmet yapmış olsalar dahi tekrar mecburi hizmet yapmakla yükümlüdürler. İç hastalıkları uzmanlarının seçebileceği yan dal uzmanlıkları şunlardır:

  • İş ve Meslek Hastalıkları

  • Yoğun Bakım Uzmanlığı

  • Alerji, İmmünoloji

  • Gastroentoloji

  • Nefroloji

  • Tıbbi Onkoloji

  • Geriatri

  • Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Hipertansiyon, Kan basıncının normalin üzerinde olması durumu, Kardiyoloji, Diyabet, Vücudun kan şekeri seviyesini düşüremez duruma gelmesi ile oluşan kronik rahatsızlık, Endokrinoloji, Üst ve alt solunum yolu hastalıkları, Bronşit, zatürre gibi solunum yollarını etkileyen rahatsızlıklar, Göğüs hastalıkları, İdrar yolu iltihapları, İdrar yollarında enfeksiyonlara bağlı iltihaplar, Üroloji, Tiroid hastalıkları, Tiroid bezinin fazla veya az çalışması, tümörleri gibi rahatsızlıklar, Endokrinoloji, Kolesterol yüksekliği, Kan yağlarının (lipidlerin) normalin üzerine çıkması ile meydana gelen durum, Kardiyoloji, Sindirim sistemi hastalıkları, Karaciğer, safra kesesi, mide hastalıkları gibi sindirim sistemini etkileyen rahatsızlıklar, Gastroenteroloji, Akciğer Hastalıkları, Astım, bronşit, KOAH gibi akciğerleri etkileyen hastalıklar, Göğüs Hastalıkları, Böbrek Hastalıkları, Böbrek kistleri, taşları, enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar, Nefroloji
İç Hastalıkları Uzmanı Ne İş Yapar İç Hastalıkları Uzmanı Nedir İç Hastalıkları Uzmanı Nasıl Olunur
Saçları düzgünce arkadan bağlanmış genç bir kadın parlak mavi bir başörtüsü takıyor. Cildi sıcak, karamel renginde ve gözleri koyu kahverengi. Kameraya bakarken yüzünde nazik, gülümseyen bir ifade var. Beyaz bir üst ve mavi ve yeşil çiçek desenli, desenli, uzun bir etek giyiyor. Bir çift küpe ve altın bir kolye ile aksesuarlarını tamamlamış. Kıyafetleri, içinde bulunduğu güneşli, açık hava ortamına mükemmel bir uyum sağlıyor.
İlknur Işık
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.