AnasayfaBlogStaj Dönemi Nasıl Verimli Geçirilir?
İş Hayatı

Staj Dönemi Nasıl Verimli Geçirilir?

25 Aralık 2018
Bu görüntüde yüzünde parlak bir gülümseme olan ve doğrudan kameraya bakan bir adam görülüyor. Açık renkli bir gömlek giyiyor ve gözleri hafifçe kapalı, yumuşak, sıcak bir gülümseme veriyor. Saçları kısa ve koyu renk, teni ise hafif bronzlaşmış. Arka plan bulanıktır, bir miktar kar görünmektedir ve ön planda kolu görünmektedir. Gömleğinin yakası görünen boynu da görülebiliyor. Yüzünde hoşnutluk ifadesi ile memnun ve rahat görünüyor. İfadesi ve duruşu neşe ve mutluluk hissinin bir göstergesi.
Staj Boyunca Yapılacak EylemlerNeden ÖnemliYararları
Staja ilk adımStajın nasıl geçirileceği üzerine bir plan yapılmaması durumu,Plan dahilinde hareket etmek staj sürecini daha verimli kılabilir.
Çalışma ortamına uyum sağlamaÇalışma ortamının enerjisi ve yapısı kısa süre zarfında algılanmalıdır.Çalışma ortamına erken uyum sağlamak staj sürecini daha rahat ve verimli hale getirir.
Proaktif olmaStaj sırasında aktif olmak ve görev erkenden kabul edip sorumluluk almak.Bu durum çalışanlar ve yöneticiler arasında olumlu bir izlenim bırakabilir.
İletişim becerilerini geliştirmekİletişim becerileri, iş yerinde başarılı olmak için kritik öneme sahiptir.Etkili iletişim becerileri, fikirlerin daha iyi anlaşılmasını ve kabul görmesini sağlar.
Mentor bulmaBir mentor, kariyer hedeflerine ulaşmak için rehberlik yapabilir.Mentorlar, deneyimlerini paylaşarak stajyerlerin 'çalışma hayatını' daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.
Öğrenmeye açık olmaHer çalışma ortamı yeni bilgi ve yetenekler edinme fırsatı sunar.Yeni şeyler öğrenme, yetenek setinizi genişletir ve iş piyasasındaki rekabet avantajınızı arttırır.
Ağ oluşturmaKaliteli bir iş ağı, iş fırsatları ve kariyer tavsiyeleri için kullanışlıdır.İyi bir ağ, ileride olası iş fırsatlarına kapı açar.
Dürüst ve etik davranışlar sergilemeİş yerinde etik ve dürüst davranışlar, güvenilirlik ve saygınlığı arttırır.İtibarınızı yükselterek uzun vadede kariyer fırsatlarını artırabilir.

Akademik hayatta öğrenilen teorik bilgileri iş hayatında pratiğe dökme şansını yakaladığımız çalışma şekline staj denir. Peki bu staj dönemi en verimli şekilde nasıl değerlendirilmelidir?

“Stajda sadece fotokopi çekmeyi öğrendim”  diyenlerden olmak istemiyorsanız, aşağıdaki tavsiyelere bir göz atmalısınız.

Staj Tavsiyeleri

1 - Staj yapılacak firmaların genellikle kendinizi geliştirebileceğiniz özellikle de kurumsal firmalar olmasına özen göstermelisiniz. Görüşmeye gitmeden önce mutlaka staj yapacağınız firmayı araştırmalı, hangi sektörde faaliyet gösterdiği, ne ürettiği, vizyonu ve misyonu hakkında bilgiler toplamalısınız. Bu bilgiler görüşme esnasında görüşme seyrinin olumlu geçmesi açısından sizlere yardımcı olacaktır.

2 - Görüşmeye gittiğinizde öğrenmeye açık ve istekli olduğunuzu, bu stajı (zorunlu veya  gönüllü farketmez) kendinizi geliştirmek için yapmak istediğinizi göstermeniz gerekiyor. Staj görüşmelerinde genellikle kendin ifade edemeyen, nereye geldiğini, nerede staj yapacağını, gelecekte ne yapmak istediğini bilmeyen ve öğrenmeye kapalı kişiler tercih edilmez. Daha çok öğrenmeye çalışan bu isteği karşı tarafa yansıtan aynı zamanda firmanın işlerine yardımcı olabilecek potansiyele sahip kişiler tercih edilmektedir.



3 - Staja başladığınız ilk gün çalışacağınız, yardımcı olacağınız kişilerle güven dolu ve aşırıya kaçmadan samimi bir tanışma ilk izlenim için çok önemlidir.

4 - İlk zamanlarda çok fazla ve önemli işler üstlenmeyi beklemeyin; gözlem yapmaya odaklanın. İşler arasındaki bağlantıları, departmanlar arasındaki iş akışını, çalışanların birbirlerinden nasıl iş istediğini ve işleyişin nasıl olduğunu kavramaya çalışın. Size verilen görevi basit olsa bile büyük bir ciddiyetle ve en iyi şekilde yapın. Sizdeki potansiyeli onlara göstermelisiniz ki daha fazla sorumluluk alabilesiniz.

5 - İletişim kabiliyetinizin güçlü olması ve staj boyunca tüm algılarınız açık olması çok önemlidir. Öğrenmek istediğiniz, sormak istediğiniz kafanıza takılan noktaları çalıştığınız kişinin size göstermesini beklemeden; uygun bir anda ve doğru bir ifadeyle sormalısınız. Böylece hem öğrenmeye açık olduğunuzu gösterir hem de verimli bir staj dönemi geçirirsiniz.



6 - Kuruma bağlılık ve kurumsal aidiyet aslında orada bulunduğunuz süreçte bir şeyler öğrenmenize etki edecek en önemli unsurlardandır. Her sabah kalkıp geldiğiniz işe “zaten birkaç ay sonra gideceğim” gözüyle bakmamalı, oranın çalışanıymış gibi işleri sahiplenmeli size verilen görevleri en iyi şekilde yapmalısınız.

7 - Sorumluluk üstlenmeyi bilmelisiniz. “Bunu yapabilir miyim?” “Bunu deneyebilir miyim?” “Bu işte size yardım edebilir miyim?” gibi çalıştığınız kişiye sorumluluk alabileceğinizi gösterdiğiniz cümleler kurarak güvenlerini sağlamalı ve sizlere her gün bir öncekinden daha farklı işler vermesini sağlamalısınız. Böylece hem staj dönemi boyunca farklı işler yapmış olur ve her işle ilgili fikir sahibi olursunuz hem de staj sonunda yeni mezun olarak iş ararken CV'nize yazabileceğiniz aldığınız görevler zenginleşmiş olacaktır.

8 - Staj yapmanın en güzel yanı; okulda edindiğiniz teorik bilgileri pratiğe dökerek aslında o meslekle ilgili bu alanda ilerlemek isteyip istemeyeceğinizi görmenizdir. Burada devreye yine sizlerin gözlem kabiliyeti giriyor. İşleri, iş akışını gözlemlerken aynı zamanda; ilerde çalışmak istediğiniz pozisyonda çalışan kişileri de gözlemlemeyi unutmayın. Bu pozisyon için hangi yetkinliklere sahip olmanız gerektiği, kendinizi nasıl geliştirmeniz gerektiğini görebilmenizi sağlayacaktır.

9 - Unutmayın staj sadece işi öğrenmek için yapılan bir şey değildir. Aynı zamanda iş hayatındaki insan ilişkilerini, iletişimi, çalışma ortamını, iş arkadaşlığı kavramını ve iş hayatının nasıl olduğunu görmek için güzel bir fırsattır. Yanında çalışıp yardımcı olduğunuz her kişinin staj bitiminden sonra sizin için birer referans olacağı bilincinde olmalısınız.

10 - Staj boyunca kendinizi, karakterinizi olduğunuz gibi yansıtıp bu süreçte bol bol iyi insanlar biriktirmeyi de unutmayın!

Staja ilk adım, Stajın nasıl geçirileceği üzerine bir plan yapılmaması durumu,, Plan dahilinde hareket etmek staj sürecini daha verimli kılabilir , Çalışma ortamına uyum sağlama, Çalışma ortamının enerjisi ve yapısı kısa süre zarfında algılanmalıdır, Çalışma ortamına erken uyum sağlamak staj sürecini daha rahat ve verimli hale getirir , Proaktif olma, Staj sırasında aktif olmak ve görev erkenden kabul edip sorumluluk almak, Bu durum çalışanlar ve yöneticiler arasında olumlu bir izlenim bırakabilir , İletişim becerilerini geliştirmek, İletişim becerileri, iş yerinde başarılı olmak için kritik öneme sahiptir, Etkili iletişim becerileri, fikirlerin daha iyi anlaşılmasını ve kabul görmesini sağlar , Mentor bulma, Bir mentor, kariyer hedeflerine ulaşmak için rehberlik yapabilir, Mentorlar, deneyimlerini paylaşarak stajyerlerin 'çalışma hayatını' daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir , Öğrenmeye açık olma, Her çalışma ortamı yeni bilgi ve yetenekler edinme fırsatı sunar, Yeni şeyler öğrenme, yetenek setinizi genişletir ve iş piyasasındaki rekabet avantajınızı arttırır , Ağ oluşturma, Kaliteli bir iş ağı, iş fırsatları ve kariyer tavsiyeleri için kullanışlıdır, İyi bir ağ, ileride olası iş fırsatlarına kapı açar, Dürüst ve etik davranışlar sergileme, İş yerinde etik ve dürüst davranışlar, güvenilirlik ve saygınlığı arttırır, İtibarınızı yükselterek uzun vadede kariyer fırsatlarını artırabilir
staj yapmak staj ve iş hayatıi staj önerileri staj tavsiyeleri stajda dikkat edilmesi gerekenler
Uzun siyah saçlı genç bir kadın genişçe gülümsüyor, dudakları neşeli bir ifadeyle yukarı doğru kıvrılmış. Mavi bir elbise giymiş ve saçlarını gevşek bir at kuyruğu şeklinde arkaya toplamış. Gözleri parlak ve yüzü neşeyle parlıyor. Ten rengi açık ve cildi pürüzsüz. Güneş ışığı yüzünü hafifçe aydınlatarak doğal güzelliğini ortaya çıkarıyor. Yirmili yaşlarının sonlarında görünüyor ve kendinden emin bir havası var. Etrafını çevreleyen yemyeşil bir açık hava ortamında duruyor.
Kübra Kulaca
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İnsan kaynakları ve iş hayatı üzerine yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.