AnasayfaBlogGoogle Data Studio Nedir? Nasıl Kullanılır?
Nedir?

Google Data Studio Nedir? Nasıl Kullanılır?

24 Ocak 2020
Bu görüntü, üst üste binen iki mavi üçgenden oluşan bir logodur. Üçgenler simetrik bir düzende, bir üçgen yukarıya, diğeri aşağıya bakacak şekilde yerleştirilmiştir. Logo görselde ortalanmıştır ve logonun sol tarafı biraz daha belirgindir. Logo ince, beyaz bir çizgi ile sınırlandırılmıştır. Logo beyaz bir arka planla çerçevelenmiş, bu da logoya temiz ve modern bir görünüm kazandırıyor. Logo, iyi hazırlanmış ve iyi düşünülmüş bir tasarım olduğu için bir şirket veya kuruluşa ait gibi görünüyor. Logo profesyonel ve gösterişli bir his veriyor ve çeşitli uygulamalarda bir işletmeyi temsil etmek için kullanılabilir.
ÖzellikAçıklamaKimler Kullanır
Google Data StudioGoogle tarafından sunulan ve verileri düzenlemek için kullanılan ücretsiz bir araç. Grafik ve tablo oluşturma, raporlama gibi işlevler sağlar.Analistler, digital pazarlama uzmanlari, internet habercileri ve veri gazeteciligi yapan kisiler.
Kullanım KolaylığıGoogle Data Studio, kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan bir platformdur ve raporlama gereksinimleri için hızlı ve verimli bir çözüm sağlar.Hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılara uygun.
Veri Kaynağı EntegrasyonuGoogle Analytics, Google Adwords, MySQL gibi çeşitli kaynaklardan veri toplayabilir. Bu veriler, Google Data Studio'da işlenip rapor haline getirilir.Veri analizine dayalı kararlar alan işletme sahipleri ve yöneticiler.
Grafik OluşturmaKullanıcıların anlaşılır ve etkileyici grafikler oluşturmasına yardımcı olur. Grafikler, renkler ve diğer görsel özelliklerle kişiselleştirilebilir.Raporları görsel hale getirmek isteyen analistler ve pazarlamacılar.
Rapor Oluşturmaİzlenebilir metrikler ve performans göstergeleri üzerine detaylı raporlar oluşturur. Bu raporlar, işletme performansını değerlendirebilir.İşletme sahipleri ve yöneticiler.
ÖzelleştirmeKullanıcılar, raporların görünümünü ve içeriğini ayarlayabilir. Bu, daha fazla çeşitlilik ve esneklik sağlar.Kişiselleştirilmiş raporlar oluşturmak isteyen kisiler.
Çeşitli AraçlarGoogle Data Studio, araç çubuğunda çeşitli seçenekler sunar. Bu seçenekler, zaman serisi, kutu çizelgesi, pasta çizelgesi ve tablo gibi elementlerin eklenebilmesini sağlar.Çalışmalarını yönetmek ve geliştirmek için çeşitli veri türlerini kullanmak isteyen kisiler.
Veri FiltrelemeGoogle Data Studio, raporlarda kullanılan verileri filtreleme özelliği sunar. Bu sayede kullanıcılar, hedeflerine en uygun verileri ayırabilir ve raporlarına dahil edebilir.Özelleştirilmiş analiz ve raporlamalar yapmak isteyen kisiler.
Grouping ve SegmentasyonKullanıcılar, verileri gruplara ayırabilir ve segmentlere bölebilir. Bu özellik, detaylı ve kapsamlı analizler yapmayı mümkün kılar.Veriler üzerinde derinlemesine incelemeler ve analizler yapmak isteyen analistler.
Tekrar Kullanılabilir RaporlarOluşturulan raporlar, ihtiyaç duyulduğunda tekrar kullanılabilir. Bu, zaman tasarrufu sağlar ve verimliliği artırır.Tekrarlanan raporlama ihtiyaçları olan işletmeler ve organizasyonlar.

Dünyada en çok kullanılan arama motorlarından biri olan Google, ücretsiz olarak sunduğu pek çok araçlarla hizmet vermeye devam ediyor. Google News, Google Search Console ve Google Analytics, bunların arasında yer alıyor. Google Data Studio da bu ücretsiz araçlardan bir tanesi.

Google Data Studio nedir dediğimizde en basit haliyle verilerinizi düzenleyebileceğiniz bir araçtır şeklinde tanımlayabiliriz. Elinizdeki verileri grafik ve tabloya dökerek rapor hazırlamaya yarayan Analytics Suite kapsamında Google’ın kullanıcılara sunduğu ücretsiz bir hizmet olan ve 2016 yılında beta sürümüyle ortaya çıkan Google Data Studio, Eylül 2018 itibariyle tam sürüm olarak insanların kullanımına açık hale getirilmiştir.

Google Data Studio’yu kimler kullanıyor diyecek olursak bunlara en güzel örnek analistler, dijital pazarlama uzmanları, internet haberciliği ve özellikle veri gazeteciliği alanında çalışanlar veya işletme sahipleridir. Kullanımının kolay olması sayesinde sadece birkaç dakika içinde hazırlayacağınız tablo ve grafikleri web ortamında ya da işyerinizdeki sunumlarınızda kullanabilirsiniz. Ayrıca Data Studio ile Google Analytics, Google Adwords ya da MySQL datanızda yer alan verileri de rapor haline getirebilirsiniz.

Google Data Studio’ya erişim sağlamak için öncelikle bir Google hesabına sahip olmanız gerekiyor. İkinci adım olarak https://datastudio.google.com adresine gidip Google hesabınızla Google Data Studio’ya giriş yapabilirsiniz. Google Data Studio’ya giriş yaptıktan sonra araç çubuklarına bir göz atmakta fayda var. Araç çubuğunda yer alan seçeneklere baktığınızda Bölüm A, Bölüm B, Bölüm C, Bölüm D ve Bölüm E kısımlarını görüyorsunuz. Bu kısımlar;

  • Bölüm A: Bu bölümde “Önceki Sayfa”, “Sonraki Sayfa”, “Sayfa Kontrolünü Göster”, “Veri Yenile” seçenekleri bulunuyor.

  • Bölüm B: Bu bölümde “Veri Seç”, “Geri Al”, “Tekrar Et” seçenekleri bulunuyor.

  • Bölüm C: Yeni veri elementleri ekleme. Bu bölümde “Zaman Serisi”, “Kutucuk Çizelgesi”, “Pasta Çizelgesi”, “Tablo”, “Coğrafi Harita”, “Skor Kartı”, “Dağılım Çizelgesi”, “Madde İşareti Çizelgesi”, “Alan Çizelgesi” butonları yer alıyor.

  • Bölüm D: Bu bölümde “Metin”, “Görsel”, “Üçgen” ve “Daire” seçenekleri yer alıyor.

  • Bölüm E: Veri aralıklarını ve filtrelerini kontrol etme. Bu bölümde ise “Veri Aralıkları” ve “Filtre Kontrolleri” seçenekleri bulunuyor.

Araç çubuğunu da tanıttıktan sonra Google Data Studio’da veri kaynağı ekleyerek rapor oluşturma işlemi nasıl yapabiliriz, Google Data Studio’nun bize sunduğu faydalar nelerdir, Data Studio’nun sahip olduğu özellikler neler gelin hep birlikte göz atalım.



Google Data Studio’da Veri Kaynağı Ekleme ve Rapor Oluşturma

Google Data Studio üzerinde veri kaynağı ekleme ve rapor oluşturma işlemi, Data Studio’ya giriş yaptıktan sonra program arayüzünün sadeliği ile kolay bir şekilde ilerliyor. Google Data Studio’ya veri kaynağı eklemek için Data Studio arayüzünde sol menüde yer alan “Data Sources” a tıklıyorsunuz. Akabinde bu seçeneğin sağ alt köşesinde “+” ya da “Ekle” yazan yere tıkladığınızda önünüze izin vermeniz gereken bir dizi seçenek çıkıyor. Bu listede izin vermeniz gerekenleri siz seçiyorsunuz. Tercihinize göre listeden veri kaynaklarını seçtikten sonra bu kaynakları Google Data Studio ile eşleştirip, sağ üst köşedeki “Connect” butonuna tıklayarak tercih ettiğiniz veri kaynaklarını Google Data Studio’ya eklemiş oluyorsunuz.

Bir sonraki adımda Google size veri kaynağı değişkenlerini, değişkenlerin tiplerini, açıklamalarını liste halinde veriyor. Bu listede bir hata olup olmadığını kontrol ettikten sonra eğer bir hata yoksa sağ üst köşede yer alan “Create Report” seçeneğine tıklayarak Google Data Studio üzerinde ilk raporunuzu oluşturmuş oluyorsunuz. Tabii iş bununla bitmiyor, daha devamı da var. Okumaya devam :)

Taslak olarak gelen rapor oluşturma ekranına grafik ya da tablo eklemek istiyorsanız Bölüm C’ye gelerek oradan tercihinizi yapabilirsiniz. Seçimi yaptıktan sonra raporda hangi bölgeye ne kadarlık bölgede işlem yapmak istiyorsanız o kısmı işaretliyorsunuz. Grafik türünü seçtikten sonra “Data Source” kısmına geldiğinizde seçmiş olduğunuz grafik türünü görebilirsiniz. Dilerseniz raporunuza metin ve görseller de ekleyerek raporunuzu hazır hale getirebilirsiniz.



Google Data Studio Grafik Oluşturma

Google Data Studio’da grafik oluşturmak için yapmanız gerekenler grafiği niçin oluşturacağınıza göre değişir. Ancak her ne sebeple grafik oluşturacaksanız oluşturun grafiğinizin karmaşık olmamasına dikkat etmelisiniz. Karmaşık bir grafik dikkati dağıtır ve asıl hedefinize ulaşmanızı engeller.

Grafiğinizde sade bir görünüm elde edebilmek için rapor üzerinde karşılaştırmalar yapabilirsiniz. Grafiğinizin tasarımınızın göze hitap etmesi de önemli etkenlerden bir tanesi. Bunun için de grafik oluştururken gözü yormayan renkler kullanmanız iş hayatınızda yapacağınız etkili sunumlarda oldukça işinize yarar. Bunun yanı sıra grafiklerinizde önemli gördüğünüz yerlere Google Data Studio’daki metin oluşturucu sayesinde küçük küçük notlar alabilirsiniz. Ayrıca raporu inceleyenler için rapordaki kısımların ne ifade ettiğini anlamaları için kısa kelimeler kullanabilirsiniz.

Google Data Studio’da ileri düzey ayarlar da yapabilmeniz mümkün. Google Data Studio’daki “Data Blending” özelliği sayesinde Canvas’a ekleyeceğiniz her metriğin farklı kaynaklardan çekilmesini sağlayabilirsiniz. Bir başka özellik olan “Calculated Data” ile de raporlarınızda matematiksel işlemler yapabilir, haritalarınızdaki coğrafi bilgileri değiştirebilir ya da verilerinizi değerlendirmek ve farklı sonuçlar elde etmek açısından logic (dallanma) mantığını kullanabilirsiniz.

Eğer web geliştirici iseniz Google Data Studio’da web API’larına göre veri bağlantıları oluşturarak kendi grafik türlerinizi Google Data Studio’da raporlarınızı oluştururken kullanabilirsiniz.

Google Data Studio Özellikleri

Google Data Studio, kullanıcının hiçbir şekilde zorlanmadan raporlarını hazır hale getirmesini sağlar. Ayrıca geliştirilmiş raporlama sistemi sayesinde içinden çıkamadığınız karmaşık işlemleri bile kolay hale getirir.  Google Data Studio’nun bazı özellikleri şunlardır:

  • Hiçbir şekilde ücret ödemiyorsunuz: Google’ın bünyesindeki Data Studio’nun belki de öne çıkan en önemli özelliği, piyasadaki veri görselleştirme ve rapor oluşturma programlarının aksine ücretsiz olmasıdır.

  • Farklı kaynaklardaki verilerinizi bağlayabilirsiniz: Google Data Studio sayesinde farklı kaynaklarda bulunan verilerinizi tek bir çatı altında yani Data Studio’da toplayarak veri analizi gerçekleştirme imkanınız bulunur. Google Data Studio’da bulunan Google Sheets, Google Analytics, MySQL database, Google Adwords gibi 150’den fazla bağlayıcı sayesinde verilerinizin Google Data Studio’ya aktarımını kolaylıkla yapabilirsiniz.

  • Kullanımı kolay arayüz: Kolay kullanımı sayesinde arayüzde her şeyi rahat bir şekilde görebiliyor ve tasarımlarınızı oluşturabilirsiniz.

  • Çok fazla paylaşım ağları: Google Data Studio’da oluşturduğunuz raporları veya sunumları iş ya da proje arkadaşlarınızla tercihinize göre raporu pdf olarak indirebilir, herkesin ulaşabileceği bir link oluşturabilir ya da mail yoluyla paylaşım yapabilirsiniz.

  • Ham verilerinize hiç dokunmadan verilerinizi dönüştürebilirsiniz. Örneğin metrik değerlerde bir dönüşüm gerçekleştirecekseniz veri dönüşümü için matematiksel, dizi, tarih gibi işlevler kullanabilirsiniz.

  • Verilerinize eklediğiniz görseller sayesinde verilerin yorumlanmasını kolaylaştırmak, verilerin daha da anlaşılır hale getirmek açısından diyagram, çubuk grafik, ısı haritası, dağılım grafiği gibi araçlardan yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda dönemsel verilerdeki değişikliklerin rahat bir şekilde fark edilmesi açısından veriler arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.

  • Google Data Studio’daki Google tarafından oluşturulan rapor galerinden istediğiniz rapor tasarımını seçerek ya da kendi rapor tasarımınızı oluşturarak raporlarınızı hazırlayabilirsiniz.

Artık çok daha fazla veriler üzerinden çalıştığımız bir çağda, Google Data Studio ile her türlü çalışmanız ile ilgili verileri düzenli bir yerde toplayabilir ve bu veriler üzerinden kolaylıkla raporlar hazırlayabilirsiniz.  

Google Data Studio Nedir?

Google Data Studio, elinizdeki verileri grafik ve tabloya dökerek rapor hazırlamaya yarayan Analytics Suite kapsamında Google’ın kullanıcılara sunduğu ücretsiz bir hizmettir. 2016 yılında beta sürümüyle ortaya çıkan Google Data Studio, Eylül 2018 itibariyle tam sürüm olarak insanların kullanımına açık hale getirilmiştir.

Google Data Studio ile veri kaynağı nasıl oluşturabiliriz?

Google Data Studio’ya veri kaynağı eklemek için Data Studio arayüzünde sol menüde yer alan “Data Sources” a tıklıyorsunuz. Akabinde bu seçeneğin sağ alt köşesinde “+” ya da “Ekle” yazan yere tıkladığınızda önünüze izin vermeniz gereken bir dizi seçenek çıkıyor. Listeden veri kaynaklarını seçtikten sonra bu kaynakları Google Data Studio ile eşleştirip, sağ üst köşedeki “Connect” butonuna tıklayarak tercih ettiğiniz veri kaynaklarını Google Data Studio’ya eklemiş oluyorsunuz.

Google Data Studio’nun özellikleri nelerdir?

Google Data Studio, kullanıcının hiçbir şekilde zorlanmadan raporlarını hazır hale getirmesini sağlar. Ayrıca geliştirilmiş raporlama sistemi sayesinde içinden çıkamadığınız karmaşık işlemleri bile kolay hale getirir.  Ücretsiz olması, kullanımı kolay arayüze sahip olması, farklı kaynaklardaki verilerin birleştirilebiliyor olması, oluşturulan raporların paylaşılabilir olması en önemli özelliklerindendir.

Google Data Studio, Google tarafından sunulan ve verileri düzenlemek için kullanılan ücretsiz bir araç Grafik ve tablo oluşturma, raporlama gibi işlevler sağlar, Analistler, digital pazarlama uzmanlari, internet habercileri ve veri gazeteciligi yapan kisiler, Kullanım Kolaylığı, Google Data Studio, kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan bir platformdur ve raporlama gereksinimleri için hızlı ve verimli bir çözüm sağlar, Hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılara uygun, Veri Kaynağı Entegrasyonu, Google Analytics, Google Adwords, MySQL gibi çeşitli kaynaklardan veri toplayabilir Bu veriler, Google Data Studio'da işlenip rapor haline getirilir, Veri analizine dayalı kararlar alan işletme sahipleri ve yöneticiler, Grafik Oluşturma, Kullanıcıların anlaşılır ve etkileyici grafikler oluşturmasına yardımcı olur Grafikler, renkler ve diğer görsel özelliklerle kişiselleştirilebilir, Raporları görsel hale getirmek isteyen analistler ve pazarlamacılar, Rapor Oluşturma, İzlenebilir metrikler ve performans göstergeleri üzerine detaylı raporlar oluşturur Bu raporlar, işletme performansını değerlendirebilir, İşletme sahipleri ve yöneticiler, Özelleştirme, Kullanıcılar, raporların görünümünü ve içeriğini ayarlayabilir Bu, daha fazla çeşitlilik ve esneklik sağlar, Kişiselleştirilmiş raporlar oluşturmak isteyen kisiler, Çeşitli Araçlar, Google Data Studio, araç çubuğunda çeşitli seçenekler sunar Bu seçenekler, zaman serisi, kutu çizelgesi, pasta çizelgesi ve tablo gibi elementlerin eklenebilmesini sağlar, Çalışmalarını yönetmek ve geliştirmek için çeşitli veri türlerini kullanmak isteyen kisiler, Veri Filtreleme, Google Data Studio, raporlarda kullanılan verileri filtreleme özelliği sunar Bu sayede kullanıcılar, hedeflerine en uygun verileri ayırabilir ve raporlarına dahil edebilir, Özelleştirilmiş analiz ve raporlamalar yapmak isteyen kisiler, Grouping ve Segmentasyon, Kullanıcılar, verileri gruplara ayırabilir ve segmentlere bölebilir Bu özellik, detaylı ve kapsamlı analizler yapmayı mümkün kılar, Veriler üzerinde derinlemesine incelemeler ve analizler yapmak isteyen analistler, Tekrar Kullanılabilir Raporlar, Oluşturulan raporlar, ihtiyaç duyulduğunda tekrar kullanılabilir Bu, zaman tasarrufu sağlar ve verimliliği artırır, Tekrarlanan raporlama ihtiyaçları olan işletmeler ve organizasyonlar
google data studio google data studio nedir google data studio özellikleri google data studio’da grafik oluşturmak google
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, modern bir dokunmatik ekranlı akıllı telefonun yakından çekilmiş bir görüntüsüdür. Telefon açık ve ekran parlak bir şekilde aydınlatılmış. Ana ekranda satırlar ve sütunlar halinde düzgünce düzenlenmiş çok sayıda renkli uygulama simgesi görüntülenmektedir. Telefonun duvar kağıdı açık mavi ızgara desenli beyazdır. Ekranın üst kısmı hafifçe yuvarlatılmıştır ve telefon bir el tarafından tutulmaktadır. Güç düğmesi ve ses kontrolü de dahil olmak üzere telefonun yanlarındaki düğmeler görülebilir. Telefonun kenarları keskin ve telefon şık ve modern görünüyor.
İletişim

Google Currents Nedir?

05 Kasım 2020
Bu, içinde daha küçük beyaz kareler bulunan yeşil ve beyaz bir kareden oluşan bir logo görüntüsüdür. Karmaşık detaylar ve iki renk arasında keskin bir kontrast içeren logonun yakından görünümüdür. Logo görüntünün merkezinde, beyaz bir arka plan üzerinde yer alıyor. Logo bir şirkete ait gibi görünüyor ve modern, sofistike bir görünüme sahip. İnce beyaz bir kenarlıkla çevrelenerek logoya belirgin bir dış hat kazandırılmış. Logo profesyonel ve çekici bir görünüme sahip ve çeşitli ortamlarda kullanılabilir.
Nedir?

Google Sheets Nedir?

01 Mayıs 2020