Etkili Dinleyerek İngilizce Öğrenme Yolları
Öğrenme Yöntemi | Yöntem Detayı | Yöntemin Avantajları |
---|---|---|
Müzik Dinleyerek Öğrenme | İngilizce şarkıların sözlerini takip etme ve anlamaya çalışma | Dil bilincinin geliştirilmesi, genellikle günlük dilin kullanıldığı şarkılar aracılığıyla |
Altyazılı Film İzleyerek Öğrenme | İngilizce altyazılı film veya dizi izleyerek pratik yapma | Dil bilgisinin yanında konuşma hızı ve telaffuza da aşinalık kazanır |
Sesli Kitap Dinleyerek Öğrenme | Farklı konular üzerine İngilizce sesli kitap dinleme | Dilin düzgün kullanımını ve kelime dağarcığını genişletme |
Podcast Dinleyerek Öğrenme | İngilizce'de podcast dinlemek ve anlamları üzerine düşünme | Dili doğal haliyle öğrenme ve genellikle belirli bir konu üzerine bilgi edinme |
İngilizce Uygulamalar | Dinleyerek öğrenmeyi destekleyen çeşitli uygulamaları kullanma | Esnek öğrenme süresi ve yer, kişiselleştirilebilir kontenjanlar |
İngilizce Masallar Okuyarak Öğrenme | Çocuklukta bildiğimiz masalların İngilizce versiyonlarını okuma | Yeni kelime öğrenme ya da mevcut kelime bilgisini genişletme |
İngilizce Çizgi Filmler İzleyerek Öğrenme | İngilizce dilde çizgi film izleyerek, dilin basit ve günlük kullanımını öğrenme | Eğlenceli bir şekilde ve rahat bir öğrenme ortamında İngilizce öğrenme |
Online Dersler | İnternet üzerinden çeşitli platformların sunduğu online İngilizce dersleri izleme | Esnek zaman ve mekan, profesyonel eğitmenlerden doğrudan öğrenme imkanı |
İngilizce Metinleri Seslendirme | İngilizce metinleri yüksek sesle okuma veya sesli okunan metinleri dinleme | Dilin telaffuzuna aşinalık kazanma ve konuşma becerisini geliştirme |
İngilizce Günlük Konuşmalar Dinleyerek Öğrenme | Günlük hayatta en çok kullanılan İngilizce ifadeleri ve diyalogları dinleyerek öğrenme | Pratik dil kullanımını, konuşma kalıplarını ve cümle yapısını öğrenme |
Günlük hayat pratikleri ile İngilizce öğrenmenin pek çok avantajı bulunmaktadır. Günümüzde İngilizce bilmek artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bilindiği üzere pek çok öğrenme yöntemi bulunmaktadır ancak biz bu yazımızda dinleyerek İngilizce öğrenme yolları üzerine konuşacağız. Yeni bir davranış geliştirmenin ya da yeni bir dil öğrenmenin en önemli kuralı o davranışı günlük hayat pratiğinin içine koymaktır. Rutin içerisinde pasif bir şekilde maruz kalmaktansa bu becerileri tekrarlayan ve giderek artan bir şekilde hayatımıza katmak bizlere iyi geri dönüşler sağlayacaktır. Dinleyerek İngilizce öğrenme konusunu açıklayabilmek için öncelikle öğrenme ne demektir bunu açıklayalım ve daha sonra öğrenme piramidinden bahsederek dinleyerek öğrenme tam olarak nereye denk geliyor bunları açıklayalım.
Dinleyerek Öğrenme Ne Demek?
Öğrenme bireyin davranışlarında istendik yönde değişim sağlama sürecidir. Öğrenme bir davranış değişimidir ancak bir davranış değişikliğinin öğrenme sayılabilmesi için o davranışın nispeten kalıcı olması yani süreklilik göstermesi gerekmektedir. Okuma yazma, yabancı dil öğrenmek gibi davranışlar ise planlı eğitim yoluyla öğretilmektedir. İngilizce öğrenme serüvenimize bakacak olursak ilkokuldan beri bizlere İngilizce öğretilmeye çalışılıyor. Lise hayatımız boyunca ders sayısı artırılıyor ve artık İngilizceye yalnızca aşina olmanın ötesine geçiyoruz.
Bu süreç içerisinde bizler de dinlediğimiz yabancı müziklerin sözlerini yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz. Ayrıca dizi veya film izleyerek de İngilizce anlayabilecek düzeye gelebiliriz. Tüm bu süreçler aslında İngilizceyi günlük hayat pratiğimizin içerisine almamızla gerçekleşiyor. Bir şey öğrenmenin bir davranış değişikliği olduğunu unutmamalı ve sizlere en uygun yolu seçmelisiniz. Bu süreçte ilgi alanlarınızla ilgili olan rutinleri keşfetmeli ve bunları İngilizce ile harmanlamalısınız. Dinlediğiniz müziklerin sözlerini araştırabilir, altyazılı filmler izleyerek kendinize en uygun olan yolu seçebilirsiniz. Küçüklüğünüzden beri çok iyi bildiğiniz masalların İngilizce versiyonlarını okuyabilirsiniz.
İnternet üzerindeki bazı uygulamalar dinleyerek İngilizce öğrenmek üzerine pek çok imkan tanımaktadır. Bunlardan bazıları yazılı metinlerin seslendirmelerini de içermektedir. Böylece aynı anda hem okuyabilirsiniz hem de dinleyebilirsiniz. Bu sizleri ingilizce öğrenme konusunda oldukça geliştirecektir. Zira yalnızca tek bir duyu organını değil iki farklı duyu organını çalıştırmış olacaksınız.
Dinleyerek Öğrenme Yolları Nelerdir?
Bu yöntemlerin çeşitliliği sizlerin hayal gücü ile sınırlı olmakla birlikte dinleyerek öğrenme konusunda pek çok alternatif bulunmaktadır. Dinleyerek İngilizce öğrenme konusunda kolayca ulaşabileceğiniz pek çok kaynak bulunmaktadır. Bunlardan en bilinenleri müzik dinlemek ve altyazılı filmler izlemek olabilir. Yalnızca müzik dinlemek ya da altyazılı film izlemek pasif bir maruz kalmaya sebep olacaktır. Bunları aktif bir şekilde gerçekten anlayarak yapmaya çalışırsanız daha etkili geri dönüşler alabilirsiniz.
Dinleyerek öğrenme yollarından bir diğeri ise podcast dinlemek olabilir. Sizin kendi seçtiğiniz bir konudaki podcast kanalını takip etmek hem ilgi alanınız olan bir konuda ilerleme sağlamanıza yardımcı olacaktır hem de İngilizce öğrenme konusunda sizlere büyük bir yol kat ettirecektir. Daha önce sesli kitap dinlemeyi denemediyseniz bu da sizin bir alternatifiniz olabilir. Dinleyerek İngilizce öğrenme konusunda bir yardımcınız olacak olan sesli kitap yolda yürürken, işe giderken, alışveriş yaparken her zaman yanınızda olabilir.
Daha pek çok alternatifi olan dinleyerek öğrenme konusundaki davranışları alışkanlığa çevirmek de bir diğer önemli husus. Alışkanlık aynı eylemin sık sık yapılması sonucu neredeyse otomatikleşen ve kolayca gerçekleştirebilen kalıcı bir şekilde öğrenilmiş davranış kalıpları olarak tanımlanmaktadır. Alışkanlık kazanmak için alışkanlık niteliğindeki davranışların düzenli ve sürekli olarak yinelenmesi sonucunda yerleşmesi gerekmektedir.
Kolay İngilizce Öğrenme Yolları hayatınızın rutinine adapte olmak ve bu konuda alışkanlık kazanmanızı sağlayacaktır. Alışkanlık kazanmış olmanız öğrenme yolunda iyi bir ilerleme kaydettiğinizi göstermektedir. Başlarda yalnızca ana fikiri anlarken artık detayları da anlayabiliyor olduğunuzu gördüğünüz zaman yaptığınız pratiklerin öğrenme yolunda ne derece katkı sağladığını göreceksiniz.
Öğrenme Piramidini İngilizce Öğrenirken Nasıl Kullanabiliriz?
dinleyerek i̇ngilizce öğrenme konusunu daha detaylıca anlayabilmek için sanırım başvuru kaynaklarımızdan biri de 1960’lı yıllarda american national training lab tarafından geliştirilen öğrenme piramidi diğer adıyla öğrenme konisi olarak geçen prensiptir. öğrenme piramidi öğrenme tekniklerinin ne derece kalıcılık yarattığı ile ilgilenir ve bu teknikleri de birbirleri ile karşılaştırır. öğrenme piramidi yöntemine göre bazı teknikler diğerlerine göre daha derin bir öğrenme süreci içermektedir. yazımızın başında da belirttiğimiz üzere öğrenme istendik yönde bir davranış değişimidir. bu anlamda öğrenme piramidi bizlere hangi yöntemlerin öğrenme eyleminin gerçekleşmesine daha çok katkıda bulunduğunu da göstermektedir.
Öğrenme piramidindeki teknikler daha pasif tekniklerden daha aktif tekniklere göre sıralanmaktadır. Öğrenme piramidi okuduklarımızın yalnızca %10’unu hatırlamamızı sağlıyorken, görsel işitsel materyaller yalnızca %20 oranında hatırlama sağlamaktadır. Dinleyerek İngilizce öğrenme konusu yalnızca dinleme boyutunda kalırsa eğer bu durumda dinlediğiniz şeyleri yalnızca %20 oranında öğrenmiş olacaksınız.
Ancak öğrenme piramidindeki öğrenme teknikleri yalnızca bunlarla sınırlı değil. Okuyarak ve dinleyerek öğrenmek pasif öğrenme çeşitlerinden sayılmaktadır. Bir konu hakkında tartışmak, öğrenilen şeylerle ilgili alıştırmalar ya da uygulamalar yapmak ve öğrenilen konuyu bir başkasına anlatmak ise aktif öğrenme çeşitleri olarak tanımlanmaktadır. Aktif öğrenme çeşitlerinden olan bir konu hakkında tartışmaya katılmak %50 oranında hatırlama sağlarken konu hakkında pratikler yapmak %75 oranında hatırlama sağlamaktadır. Bir başkasına konuyu anlatmak ise %90 oranında hatırlama sağlamaktadır.
Tüm bu bilgiler ışığında dinleyerek öğrenmenin yeni bir dil öğrenimi için yeterli olmayacağını söyleyebiliriz. Ancak yine de karamsar olmamıza gerek yok zira çözüm yolunu bizlere yine öğrenme piramidi göstermektedir. Eğer günlük hayat pratiklerimiz ile öğrenme piramidindeki prensipleri harmanlayarak ilerlersek oldukça kalıcı öğrenme deneyimleri yaşayabiliriz.
Bu noktada dinleyerek öğrendiğimiz şeyler hakkında çevremizdeki insanlar ile tartışarak, fikir alışverişinde bulunarak, belki ilgi alanlarımız ile ilgili olan konularda uygulamalar yaparak ve bir başkasına bu konuyu anlatarak oldukça kalıcı öğrenmeler yaşayabiliriz. Dinleyerek İngilizce öğrenme bu yöntemler ile birleştirilen koşullarda oldukça etkili olmaktadır.
Sizler de İngilizce öğrenmek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ilgi alanlarınız ile ilgili okumalar yapabilirsiniz, görsel ve işitsel materyaller kullanabilirsiniz. Bir konu hakkında fikir alışverişinde bulunarak konuşma pratikleri yapabilirsiniz, uygulamalar ve alıştırmalar sayesinde kendinizi geliştirebilirsiniz ve bir başkasına konuları anlatarak kalıcı öğrenmeler sağlayabilirsiniz. Enstitü sayfasında online eğitimler kategorisinde yer alan Yabancı Dil Eğitimleri kısmından kendinize uygun seviyede olan İngilizce eğitimi alarak da İngilizce öğrenme yolunda adımlar atabilirsiniz.
Ankara’da doğdu. Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi bölümlerinden mezun oldu. Medya sektörü ve yayınevlerinde editörlük yaptı.