AnasayfaBlogErasmusun Alternatifi: Avrupa Dayanışma Programı
Yurt Dışında Eğitim

Erasmusun Alternatifi: Avrupa Dayanışma Programı

03 Mart 2021
Bir grup insan ellerini birleştirmiş, gülümseyerek ve birbirlerine bakarak bir daire içinde durmaktadır. Bir kişinin kıllı bir kolu vardır ve dairenin ortasındaki iki kişinin elleri iç içe geçmiştir. Soldaki kişinin uzun, boyalı tırnakları, sağdaki kişinin ise kapalı bir yumruğu var. Herkes gündelik kıyafetler giyiyor ve arka plan odak dışı. Bu güzel ve dokunaklı bir neşe, birlik ve dostluk anıdır.
Programın AdıNedir?Kimler Katılabilir?
Avrupa Dayanışma Programı18-30 yaş arasındaki gençlerin yurt dışında staj-iş, gençlik değişimi ve gönüllülük yapabildikleri bir program.18-30 yaş arasındaki tüm gençler katılabilir.
ErasmusÜniversite öğrencilerinin Avrupa'daki başka bir üniversitede 1 veya 2 yarıyıl geçirerek öğrenim görmesine imkân tanıyan bir değişim programı.Üniversite öğrencileri katılabilir.
Avrupa Gönüllülük Hizmeti18-30 yaş arasındaki gençlerin Avrupa'da gönüllülük yapabilmesini sağlayan bir programdır.18-30 yaş arasındaki tüm gençler katılabilir.
Gençlik DeğişimiGençlerin farklı kültürlerle tanışmasını, sosyal ve kültürel etkinliklere katılımını sağlayan bir programdır.Genellikle 13-30 yaş arasındaki gençler katılabilir.
ADP (Avrupa dayanışma programı)Kendi ülkenizde veya başka bir Avrupa ülkesinde farklı alanlarda özgönülle çalışmanıza olanak sağlar.18-30 yaş arasındaki gençler katılabilir.
YOUTHPASSAvrupa Dayanışma Programından aldığınız sertifikadır, katılımınızı belgeler.Avrupa Dayanışma Programına katılan herkes bu sertifikayı alabilir.
Staj-iş programıAB üyesi olan ülkelerde iş veya staj imkanını gençlere sunar.18-30 yaş arasındaki gençler ve özellikle üniversite öğrencileri ve mezunları katılabilir.
Motivasyon MektubuAdayın projeye neden katılmak istediğini ve projeye ne gibi katkılar sağlayacağını anlatan mektup.Her aday bir motivasyon mektubu yazabilir.
Europass CVAvrupa'da iş bulma şansınızı artıran, belirli bir formatı olan ve yeteneklerinizi, becerilerinizi ve niteliklerinizi net bir şekilde gösteren bir CV türüdür.Herkes Europass biçiminde bir CV oluşturabilir.
Fırsat EşitliğiAvrupa Dayanışma Programı'na katılan herkesin eşit fırsatlara sahip olmasını sağlar.Programa katılan herkes bu fırsattan yararlanabilir.

İngilizce bilginiz ve notlarınız yeterli değilse üzülmeyin! Ücretsiz bir şekilde Avrupa'ya gitmek isteyen tüm öğrencilerin hayalini süsleyen ERASMUS'u Akademik başarı şartı aranmadan nasıl yapabileceğinizi söylüyoruz. Avrupa Dayanışma Programı adındaki bu program ile kendi ülkenizde veya istediğiniz Avrupa ülkesinde gönüllülük yapabilir, farklı alanlarda çalışabilirsiniz.

AB Portalına kaydolup, Europass formatındaki CV'nizi ve Motivasyon Mektubunuzu parçası olmak istediğiniz kuruma göndermeniz yeterli. Hem de akademik başarı, üniversite, yabancı dil gibi şartlar aranmıyor.

Avrupa Dayanışma Programı Nedir?

Üniversitede birçoğumuz Erasmus yapmayı hayal ederiz, Şartları bizi korkutabilir veya kendimizi yetersiz görüyor olabiliriz öyleyse sizlere Erasmus'un alternatifi ve alt programı olan Avrupa dayanışma projelerinden bahsetmek istiyorum. Bildiğimizden çok keskin farkları olmamasının yanı sıra oldukça faydalı ve etkin bir programdır.

2019 Yılında Avrupa Gönüllülük Hizmetinden Avrupa Dayanışma Programı’na (ADP) dönüşen ve 18-30 yaş arasındaki gençlerin Yurt dışında staj-iş, gençlik değişimi ve gönüllülük yapabildikleri projelerdir. Avrupa Parlamentosu'nun ve konseyinin 2018/1475 sayılı Tüzüğü ile kurulmuştur. Programa katılmak isteyen gençlerin, herhangi bir AB ülkesinde veya kendi ülkelerinde 2 haftadan 12 aya kadar gönüllü olabilme hakları vardır.



Bildiğiniz gibi Türkiye henüz bir AB ülkesi olmamasına karşın ADP programının gönüllülük ve dayanışma alt programlarından yararlanabilmektedir. İş-staj programları ise sadece AB üyesi olan ülkeler arasında uygulanabilmektedir. Programın en can alıcı noktası ise Şartların Yükseköğretim kurumlarında yapılan Erasmus program ve staj hareketlerinden farklı olmasıdır. ADP programı dahilindeki uzun ve kısa dönem gönüllülük rojelerinde herhangi bir akademik başarı şartı aranmaz.

Genel olarak katılımcının projeye uygunluğu, ikna edici ve başarılı bir Motivasyon Mektubu ve en az temel seviyede İngilizce konuşabilmesi beklenir. Bu programın bildiğimiz Erasmus’tan en büyük farklarından birisi ,okulunuz ve eğitiminiz ile bir bağlantısı olmamasıdır. Okulunuz tarafından gönderilmediğiniz için proje Ülkesinde örgün eğitiminize devam etmeniz veya orada işe girip çalışmanız mümkün değildir.



ADP projelerinde gönüllülük kısa dönem (seyahat süresi hariç 14-59 gün) ve uzun dönem (seyahat süresi hariç 2-12 ay) olarak ikiye ayrılmaktadır. Gönüllülerin program süresince kalabilecekleri bir konaklama yeri, günlük yemek ödemesi , Ülkenizden program ülkesine kadar olan seyahat masrafınız ve hatta gittiğiniz ülkede şehir içi yol harcamalarınız ve kapsamlı bir sağlık sigortası gibi harcamalar ,Vize masrafınız –varsa- karşı kurum tarafından karşılanır. Bazı projelerde gelen gönüllülere yerel dil desteği gibi imkanlarda sağlanmaktadır. Seçilen Gönüllünün projeye uygun konuda çalışmalar yapması beklenir.

Bununla beraber 18-20 yaş arasındaki gençlerin yalnızca 1 kısa dönem + 1 uzun dönem gönüllülük projesine katılma hakkı vardır. Fırsat eşitliği sağlayabilmek adına haklarınızı kullandıktan sonra ne yazık ki artık bir ADP yararlanıcısı olamazsınız. Göz ardı edilmemesi gereken detaylardan birisi ise ilk olarak uzun dönemli yani en az 2-12 aylık bir gönüllülük projesine katılırsanız, kısa dönem hakkınızı kullanamazsınız.

Avrupa Dayanışma Programına Katılmak Size Neler Kazandırır?

  1.  Gönüllü olmak harika bir deneyimdir, topluma katkıda bulunup ihtiyaç içindeki insanlara yardım edeceksiniz. Kar amacı gütmeden bu projelerde yer alacağınız için herhangi bir maaş ödemesi alamayacaksanız fakat seyahat, barınma, yemek ve sigorta giderleriniz ödenecek ve buna ek olarak belli bir miktar cep harçlığı alacaksınız. 

  2. Dilinizi ve sosyal ağınızı geliştirebilecek, zorluklarla başa çıkmayı öğrenecek ve ekip çalışmasını öğrenme şansı yakalayacaksınız. 

  3. Başka bir ülkede yaşamak ,bu ülkenin kültürünü keşfetmek, yeni arkadaşlar edinmekte gönüllülük deneyiminizin istisnasız en harika yanı olacaktır. 

  4. Bu deneyimden elde ettiğiniz kazanımları yeni insanlara açabilecek , diğer gençlerle iletişim kurup onlara örnek olurken ufkunuzu genişletebileceksiniz. 

  5. Projenizin sonunda katılımcı olduğunuzu belgeleyen bir YOUTHPASS sertifikasına sahip olacaksınız.

Avrupa Dayanışma Programa Nasıl Katılabilirsiniz?

Avrupa Dayanışma Programı’nın resmi internet yayınlanan açık çağrıları görebilir, çalışmak istediğiniz alana uygun projelere başvurularınızı gönderebilirsiniz. Yurt dışındaki projeler ile ilgili paylaşım yapan sosyal medya sayfalarını, bu alanda çalışmalar yürüten STK'ları veya dernekleri takip edebilirsiniz. sisteme kaydolup karşı kuruluşa CV ve Motivasyon Mektubunuzu gönderdikten sonra değerlendirme sürecinizde beklemeniz gerekecektir. Başvuran adaylar inceledikten sonra sizlere olumlu veya olumsuz geri dönüşler yapacaktır.

Sonuç olarak, Okulunuzdaki Erasmus hareketliliğinin yanı sıra bu ve bunun gibi harika fırsatlarınız da vardır. Onları bulmalı ve değerlendirmelisiniz. Unutmayın ki tek bir fırsata odaklanırsanız elinizdeki diğer seçenekleri de kaçırabilirsiniz, dileriz ki herkesin Yurt dışında Gönüllülük yaparak özgeçmişine ekleyebileceği harika bir deneyim edinme şansı olur. Gönüllü kalın!

YAZAR: HİRA İKRA KANTAR

Avrupa Dayanışma Programı, 18-30 yaş arasındaki gençlerin yurt dışında staj-iş, gençlik değişimi ve gönüllülük yapabildikleri bir program, 18-30 yaş arasındaki tüm gençler katılabilir, Erasmus, Üniversite öğrencilerinin Avrupa'daki başka bir üniversitede 1 veya 2 yarıyıl geçirerek öğrenim görmesine imkân tanıyan bir değişim programı, Üniversite öğrencileri katılabilir, Avrupa Gönüllülük Hizmeti, 18-30 yaş arasındaki gençlerin Avrupa'da gönüllülük yapabilmesini sağlayan bir programdır, 18-30 yaş arasındaki tüm gençler katılabilir, Gençlik Değişimi, Gençlerin farklı kültürlerle tanışmasını, sosyal ve kültürel etkinliklere katılımını sağlayan bir programdır, Genellikle 13-30 yaş arasındaki gençler katılabilir, ADP (Avrupa dayanışma programı), Kendi ülkenizde veya başka bir Avrupa ülkesinde farklı alanlarda özgönülle çalışmanıza olanak sağlar, 18-30 yaş arasındaki gençler katılabilir, YOUTHPASS, Avrupa Dayanışma Programından aldığınız sertifikadır, katılımınızı belgeler, Avrupa Dayanışma Programına katılan herkes bu sertifikayı alabilir, Staj-iş programı, AB üyesi olan ülkelerde iş veya staj imkanını gençlere sunar, 18-30 yaş arasındaki gençler ve özellikle üniversite öğrencileri ve mezunları katılabilir, Motivasyon Mektubu, Adayın projeye neden katılmak istediğini ve projeye ne gibi katkılar sağlayacağını anlatan mektup, Her aday bir motivasyon mektubu yazabilir, Europass CV, Avrupa'da iş bulma şansınızı artıran, belirli bir formatı olan ve yeteneklerinizi, becerilerinizi ve niteliklerinizi net bir şekilde gösteren bir CV türüdür, Herkes Europass biçiminde bir CV oluşturabilir, Fırsat Eşitliği, Avrupa Dayanışma Programı'na katılan herkesin eşit fırsatlara sahip olmasını sağlar, Programa katılan herkes bu fırsattan yararlanabilir
Avrupa Dayanışma Programı Erasmus ADP Yurt dışı gönüllülük yurt dışında gönüllülük
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.