AnasayfaBlogÜçüncü Mekan: Kütüphaneler
Kişisel Gelişim

Üçüncü Mekan: Kütüphaneler

07 Temmuz 2018
Bu resimde rafta duran sarı bir okul otobüsü modeli görülüyor. Otobüs parlak sarı boyalıdır, pencereleri ve kapıları açıkça görülebilmektedir. Bir bina resmi ve bulanık sarı bir nesne de dahil olmak üzere diğer nesnelerden oluşan bir arka plan ile bir rafa tünemiş durumda. Ön planda, bir tekerleğin yakın çekiminin yanı sıra oyuncak bir otobüsün yakın çekimi ve beyaz bir yüzey üzerinde siyah bir harf görülebiliyor. Son olarak, bir kağıt parçasının yakın çekimi ve bir kilidin yakın çekimi görülebiliyor. Bu görüntü, çeşitli ortamlarda oyuncak bir otobüsün ayrıntılı bir görünümünü sunmakta ve bir görüntü başlığı veri kümesi oluşturmak için harika bir fırsat sağlamaktadır.
Üçüncü Mekan KütüphanelerAçıklamaÖrnekler
Sosyal İhtiyaçlarKütüphanede çim alan var, bol kahkahalı sohbetler yapılabiliyor.Bookyards Kütüphanesi
TiyatroKütüphane içerisinde bir tiyatro alanı mevcut.Bağımsız Tiyatro grupları veya okul tiyatroları
SinemaFilm izlemek için alışveriş merkezlerine gitmek yerine kütüphaneKütüphane bünyesinde film gösterimleri
Sergi AlanlarıSergi ve benzeri etkinlikler için özel alanlar.Paris’de bulunan ünlü kütüphane, Atılım Üniversitesi kütüphanesi
Oyun AlanlarıZeka oyunlarından çocuk oyunlarına kadar çeşitli oyunların oynanabildiği alanlarKütüphane bünyesinde oluşturulan oyun köşeleri
Çeşitli AktivitelerYazar buluşmaları, aktiviteler, öğrenci kulübü etkinlikleri, söyleşi, buluşma ve seminerler.Kütüphane organizasyonları
Beitou Halk KütüphanesiÜçüncü mekan kütüphane örneğiTaipei, Tayvan
Liyuan KütüphanesiÜçüncü mekan kütüphane örneğiPekin, Çin
Bibliotheque / Paris FransaÜçüncü mekan kütüphane örneğiParis, Fransa
Stockholm Halk KütüphanesiÜçüncü mekan kütüphane örneğiStockholm, İsveç

Başlıktan anlayacağınız gibi birinci ve ikinci mekandan sonra ihtiyacımız olan yere üçüncü mekan diyoruz. Birinci ve ikinci mekan çoğu insan için aynıdır. Bu eviniz ya da işiniz olabilir. İşinizi sevmiyorsanız arabanızı da mekan olarak seçebilirsiniz. Ancak üçüncü mekan kesinlikle kütüphane olması gerekiyor. Bunun en büyük sebeplerinden birisi “artık sıkıldık!” Bu konuyu yazmaya başladığımda veya çevreme anlattığımda karşılaştığım ilk soru şu: kütüphanede sessizce kitap okuyamayacak mıyım? Yazının devamını okumadan önce bu soruyu cevaplamak istedim. Üçüncü mekan kütüphanelerde herşey olduğu gibi sessiz okuma alanları da mevcut kalacak.

Üçüncü Mekan Kütüphane Nedir?

Artan şehirleşme ve metrekare başına düşen insan sayısı gitgide artmaya başlıyor. 1945 yılında yüz bin üzerinden yaşamın olduğu şehir sayısı 4 iken günümüzde bu milyonlarla bahsediliyor. 1965 yılında bu sayı 14’e kadar yükselmiştir. Günümüzde ise nefes alacak yer kalmadı. Hava kirliliği, trafik ve atıkların çevreyi kirletmesi gün geçtikçe daha da kötüye gitmeye başlıyor. Her geçen gün yeni yaşam alanları yapılsa da bu yaşam alanlarında yaşayacak insanlar için sosyal alanlar yapılmıyor.



BM’nin yaptığı araştırma ve tahminlere göre dünya nüfusu 2050’ye kadar 9 Milyara ulaşacak ve insanların %35’i şehirlerde yaşayacak. Bu nedenle insanların hükümetlerden uluslararası milletlerden talepleri onlara daha fazla sosyal alan yaratmalarını istemek olacak. Sosyal alan gelecekte doğuştan gelen bir hak olarak görülebilecek. Düşünsenize bir anayasada “devlet vatandaşların sosyal alanlarını oluşturmakla görevlidir” maddesi olabilir. Kolombiya'daki Villanueva kütüphanesini buna örnek gösterebiliriz.



Üçüncü mekan olarak olarak tanımladığımız kütüphaneler insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılar. Kütüphane dediğimizde aklınıza ilk gelen raf sistemi ve dizilmiş kitaplar gelir. Ancak üçüncü mekan kütüphane dediğimizde aklımıza “çim” gelebiliyor. Nasıl mı? Yazının devamında Bookyards kütüphanesine göz atın.

Üçüncü mekan kütüphanelere gittiğinizde sosyal yaşam ihtiyaçlarınızın tamamını karşılayabileceksiniz. Kütüphaneye gittiğimizde sessiz olmamız konusunda uyarılsak da üçüncü mekan kütüphanede arkadaşlarınızla bol kahkahalı sohbetler yapabilirsiniz. Çünkü her ihtiyaç için ayrı alanlar mevcut.

Tiyatro: Üçüncü mekan kütüphane içerisinde bir tiyatro alanı mevcut ve oynanan oyunları izlemek için kütüphaneye gidebileceksiniz.

Sinema: Günümüzde film izlemek için alışveriş merkezlerine gidiyoruz. Ancak üçüncü mekan kütüphaneler bu alışkanlığı değiştirecek gibi duruyor.

Sergi alanları: Sergi ve benzeri etkinlikler yapılabilecek ve bunun için özel alanlar oluşturulacak. Paris’de bulunan ünlü kütüphanede halen bu şekilde kullanılabiliyor. Türkiye’den Atılım Üniversitesi kütüphanesini de örnek gösterebiliriz.

Oyun alanları: Zeka oyunlarından çocuk oyunlarına kadar çeşitli oyunların oynanabildiği ve hatta playstation bile oynanabilen alanlar mevcut.

Çeşitli aktiviteler: yazar buluşmaları, aktiviteler, öğrenci kulübü etkinlikleri, söyleşi, buluşma ve seminerler bu kütüphanelerde yapılabiliyor.

Üçüncü mekan kütüphaneler bir ihtiyaç ve İnsanlar sosyal alan ihtiyacını kendileri kütüphane kurarak karşılamaya çalıştılar. Diğer sosyal alan ihtiyacını karşılamak için yapılan kütüphaneleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Beitou Halk Kütüphanesi

  • Liyuan Kütüphanesi

  • Bibliotheque / Paris Fransa

  • Stockholm Halk Kütüphanesi - İsveç

  • Boston Halk Kütüphanesi / Boston ABD

  • Bookyards Kütüphanesi

Sosyal İhtiyaçlar, Kütüphanede çim alan var, bol kahkahalı sohbetler yapılabiliyor, Bookyards Kütüphanesi, Tiyatro, Kütüphane içerisinde bir tiyatro alanı mevcut, Bağımsız Tiyatro grupları veya okul tiyatroları, Sinema, Film izlemek için alışveriş merkezlerine gitmek yerine kütüphane, Kütüphane bünyesinde film gösterimleri, Sergi Alanları, Sergi ve benzeri etkinlikler için özel alanlar, Paris’de bulunan ünlü kütüphane, Atılım Üniversitesi kütüphanesi, Oyun Alanları, Zeka oyunlarından çocuk oyunlarına kadar çeşitli oyunların oynanabildiği alanlar, Kütüphane bünyesinde oluşturulan oyun köşeleri, Çeşitli Aktiviteler, Yazar buluşmaları, aktiviteler, öğrenci kulübü etkinlikleri, söyleşi, buluşma ve seminerler, Kütüphane organizasyonları, Beitou Halk Kütüphanesi, Üçüncü mekan kütüphane örneği, Taipei, Tayvan, Liyuan Kütüphanesi, Üçüncü mekan kütüphane örneği, Pekin, Çin, Bibliotheque / Paris Fransa, Üçüncü mekan kütüphane örneği, Paris, Fransa, Stockholm Halk Kütüphanesi, Üçüncü mekan kütüphane örneği, Stockholm, İsveç
kütüphane kütüphanecilik
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.