Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü
İsim | Tanım | İlgili Bilgiler |
---|---|---|
Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü | Makinelerin tasarım ve üretim süreçleri üzerine eğitim veren bir bölüm. | Bu bölüm genellikle fen bilimleri ağırlıklıdır ve çizim ve dizayn dersleri de içerir. |
Çalışma Alanları | Makine ve İmalat Mühendisliği mezunlarının iş bulabileceği alanlar. | Makine endüstrisi, üretilecek ekipmanların detaylarına ve imalat aşamasına hakim yetkin kişilerin çalışabileceği geniş bir alandır. |
İmalat Mühendisliği | Tasarımların 3 boyutlu olarak üretilmesi üzerine yoğunlaşan bir disiplin. | Malzeme mühendisliği ile yakından ilişkilidir. |
Makine Mühendisliği | Makinelerin tasarlanması ve üretilmesi üzerine yoğunlaşan bir disiplin. | İmalat mühendisliği ile zaman içerisinde ayrılmıştır. |
Malzeme Mühendisliği | Malzemelerin üretiminde kullanılan teknikler ve süreçler üzerine yoğunlaşan bir disiplin. | Makine ve İmalat mühendisliğinin dersleri ile ilişki içerisindedir. |
Staj Dönemi | Öğrencilerin pratik yapabileceği ve mesleği daha yakından tanıyabileceği bir dönem. | Makine ve İmalat mühendisliği bölümünde staj dönemi bulunmaktadır. |
İş İmkanları | Makine ve İmalat Mühendisliği mezunlarının işe yerleşebileceği alanlar. | Kamuda ve özel sektörde, çeşitli mühendislik pozisyonlarında çalışabilirler. |
Eğitim Süresi | Makine ve İmalat Mühendisliği bölümünün eğitim süresi. | 4 yıllık bir lisans programıdır. |
Özellikleri | Bu bölümü tercih eden öğrencilerin sahip olması gereken özellikler. | Sayısal alanlara ilgi duyması ve bilgisayar destekli çizim ve tasarım konularında yetkin olması gerekmektedir. |
Çalışma Hayatı | Makine ve İmalat Mühendisliği mezunlarının iş hayatına atıldıktan sonra karşılaşacağı durumlar. | Aynı işi yapacak çok daha fazla kişiyle karşılaşabilirler, ancak oldukça geniş bir endüstride çalışabilecekleri çeşitli dallar mevcuttur. |
Makine ve imalat mühendisliği, birbirine oldukça yakın iki disiplini bir araya getiren bir alan. Aslında imalat mühendisliği zaman içerisinde makine mühendisliğinden ayrılarak farklı bir dal haline gelmişti. Ve bu nedenle genel olarak iki disiplin farklı alanlar olarak görülmeye başlanmıştı. Fakat günümüzde birbiriyle ilişkili bu iki disiplini tek bir dalda birleştiren üniversiteler de var.
Makine ve imalat mühendisliği genel olarak makinelerin tasarım ve üretim alanına ilgi duyan kişilerin tercih ettiği bir meslek. Parçaların tasarlanması ve elde edilen dizaynların 3 boyutlu olarak üretilmesi konusunda eğitim almak ve hayatlarını bu işi yaparak kazanmak isteyenler makine ve imalat mühendisliği bölümünü seçebilirler.
Fen bilimleri ağırlıklı olan bu bölüm içerisinde çizim ve dizayn derslerine de sık sık rastlanıyor. Bu nedenle bu bölümde eğitim almak isteyenlerin hem sayısal alanlara ilgi duyması hem de bilgisayar destekli çizim ve tasarım konularında başarı gösterebilecek kişiler olması önemli. Aksi halde meslek hayatında hayal kırıklıkları yaşanabilir ve bu da uzun vadede mühendisin mutsuz olmasına sebebiyet verebilir.
Makine endüstrisinde hem üretilecek ekipmanların detaylarına hem de imalat aşamalarına hakim yetkin kişiler yetiştiren bu bölümden mezun olanlar da her iki disiplin doğrultusunda iş bulabiliyor. Bu nedenle iş alanları oldukça geniş. Fakat tabii ki makine mühendisliği ve imalat mühendisliği alanında eğitim alan kişiler de bu kombine bölümle aynı yerlerde çalışıyor. Bu nedenle makine ve imalat mühendisliği eğitimi veren üniversite sayısı az olsa da mezunların iş hayatına atıldıklarında kendileriyle aynı işi yapacak çok daha fazla kişiyle karşılaşma ihtimalleri var. Ama bu durum sizleri korkutmasın. Çünkü makine ve imalat oldukça geniş bir endüstri. Ve mezunlarının çalışabilecekleri çok çeşitli dallar var.
Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü Nedir?
Makine ve imalat mühendisliği bölümü; ihtiyaç duyulan bir makine tasarımının soyut halini alarak en kaliteli, en hızlı ve en ekonomik biçimde üretecek kişiler yetiştiren bir disiplindir. Makine ve imalat mühendisliği öğrencileri, bir ürünün tasarım aşamasından üretimin son noktasına kadar geçen süre boyunca bilinmesi gereken tüm teknik detayları öğrenirler.
Makine ve imalat mühendisliği, diğer tüm mühendislik dalları gibi, 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm; sürekli olarak makine, imalat ve malzeme mühendisliği ile ilişki içerisindedir. Sayısal meslek kategorisine giren bölümün dersleri de fizik ve matematik ağırlıklıdır. Ayrıca eğitim süreçlerinde öğrencilerin pratik yapacakları staj dönemlerine de yer verilir. Bunun yanında öğrencilere lisans eğitimleri boyunca çizim ve tasarım konusunda detaylı dersler verilir.
Makine ve imalat mühendisliğinin çalışma alanı oldukça geniştir. Günlük hayatımızda karşılaştığımız onlarca makine olduğunu düşündüğünüzde siz de ne demek istediğimizi daha iyi anlayabilirsiniz. İnsanoğlunun en büyük yardımcılarından biri olan mekanik sistemler yaşamın her dakikasında bizimle desek abartmış olmayız. Bu açıdan bakınca mesleğin ne kadar geniş bir çalışma alanına sahip olduğunu daha iyi görebiliriz.
Makine ve İmalat Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?
Makine ve imalat mühendisliği okuyanlar hem kamuda hem de özel sektörde çalışabilirler. Makine ve imalat mühendislerinin amacı üretim süreçlerinin maksimum verime ulaştırarak sanayi ve teknolojinin gelişimine katkı sağlamaktır.
Çalışma alanları arasında; otomotiv, uçak, beyaz eşya, elektronik malzeme, plastik ve demir çelik olmak üzere bünyesinde üretim gerçekleşen tüm sektörler yer alır.
Makine ve imalat mühendisliği mezunlar üretim sistemlerinin tasarımı ve işleyişe geçmesi aşamasında çalışabilirler.
Ürün geliştirme, kalite kontrol ve üretim bölümlerinde görev alabilirler.
Makine ve imalat mühendisleri tüm üretim tesislerinin idaresinde görev alabilir ve kurumun yöneticisi olarak çalışabilirler.
Akademik alanda ilerlemek isteyen makine ve imalat mühendisleri gerekli şartları sağladıktan sonra araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirler.
Makine ve imalat mühendisleri sektörde farklı mühendislik pozisyonlarında da görev alabilirler. Bu bağlamda unvanları şunlar olabilir:
Makine İmalat Yöneticisi
İmalat Müdürü
Tasarım Müdürü
Mekanik Tasarım Mühendisi
Kalıphane Yöneticis
CAD -CAM Müdürü
Otomasyon Sektöründe Sistem Tasarımcısı
Ar-Ge Yöneticisi
Makine ve İmalat Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?
Makine ve imalat mühendislerinden iş hayatında beklenenler oldukça fazla. Ama elbette makine ve imalata mühendisliği mezunları tüm işleri aynı anda yapmak zorunda değil. Herkes bir alanda özelleşerek o yolda yürüyebilir. Seçilebilecek dalları ve mesleğin görev tanımını şu şekilde özetleyebiliriz:
Bir makine ve imalat mühendisliği mezunu malzeme ve imalat yöntemleri alanında uzmanlaşabilir. İmalat süreçlerini etkileyen ve bu süreç boyunca yapısal değişikliklere uğrayan malzemelerin davranışlarını inceleyerek Ar-Ge çalışmaları yürütebilir.
Proses, montaj ve ürün mühendisliği alanında ilerleyen mezunlar söz konusu ürünlerin üretimi için gerekli olan ekipmanların ve makinelerin temini ve özellikleri üzerine çalışırlar. Bu kişiler üretim için gerekli ortam koşullarının sağlanmasından ve üretim veriminin maksimum seviyeye çıkarılmasından sorumludur.
Alan içerisinde imalat sistemleri tasarımı konusu da yer alır. Üretim aşamalarının tüm detayları bu alanda ilerleyen mühendislerin işidir. İmalat sürecinin istatistiksel, matematiksel yöntemlerle analiz sentez ve kontrollerini yaparlar. Bu süreçte bilgisayar sistemlerinden yaralanarak üretim aşamalarının simülasyonunu oluşturmak ve sanal ortamda işleyişi canlandırmak gibi görevleri de vardır.
İmalat planlama ve bu yolda strateji geliştirme de makine ve imalat mühendislerinin işidir. Ayrıca kontrol sistemleri geliştirerek iyileştirme çalışmaları da yürütürler. Bu süreçte rakipler arasından sıyrılmalarını sağlayacak üretim geliştirmeleri yaparlar.
Makine ve imalata mühendisleri; üretim aşamasına dahil olan her parçanın kontrolü, geliştirmesi ve iyileştirmesi üzerine çalışırlar.
Gördüğünüz gibi makine ve imalat mühendislerinin iş alanları bir hayli geniş. İki disiplini bir araya getiren bu meslek tüm süreci kontrol altına alabildiği için her adımda çalışabiliyor.
Makine ve İmalat Mühendisliği Dersleri Nelerdir?
Makine ve imalat mühendisliği dersleri sayısal ağırlıklı demiştir. Bu alanda eğitim alacak öğrencilerin 4 yıllık programına dahil olan dersleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Makine ve İmalat Mühendisliğine Giriş
Fizik
Matematik
Kimya
Teknik Resim
Bilgisayar Programlamaya Giriş
İş Sağlığı ve Güvenliği
Bilgisayar Destekli Çizim
İleri Fizik
İleri Matematik
İleri Teknik Resim
Statik
Bilgisayar Destekli İmalat
Diferansiyel Denklemler
Malzeme Bilimi
Bilgisayar Programlama
Mukavemet
Temel Kalıpçılık Teknolojileri
Döküm Teknolojisi
Dinamik
Uygulamalı Matematik
Termodinamik
Mekanik Ölçme
Üretim Planlama
İleri Malzeme Bilimi
Kaynak Teknolojileri
Makine Elemanları
Plastik Şekil Verme Teknolojisi
İmalat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları
Sonlu Elemanlar Metodu
Akışkanlar Mekaniği
Isı Transferi
Mekanizma Tekniği
Makine Tasarımı
İşletme Uygulamaları
Modern İmalat Teknolojileri
Elektrik Makineleri
Türk Dili
İngilizce
Atatürk İlke ve İnkılapları
Bu derslere ek olarak uygulama yapılan stajlar ve seçmeli dersler de vardır. Stajlar; temel işlemler, kaynak ve döküm, yönetim ve organizasyon başlıkları altında değerlendirilebilir. Seçmeli dersler arasında; kitle imha silahlarında teşhis ve korunma, motorlu taşıtlar, modelleme ve simülasyon, nanomalzemeler, kaynak metalurjisi, hidrolik makineler, işletme organizasyonu gibi birbirinden farklı ve çeşitli konular yer alır.
Makine ve İmalat Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralama
Makine ve imalat mühendisliği TYT AYT ile alım yapıyor. Ve şu an yalnızca 4 üniversite bu mühendislik alanında eğitim veriyor. Diğer üniversitelerde makine ve imalat mühendisliği ayrı dallar. Makine mühendisliği neredeyse her üniversitede var. Fakat imalat mühendisliği o kadar yaygın değil.
Bölümün puanları çok yüksek değil. İsteyen tüm öğrenciler imalat ve makine mühendisliği eğitim programlarına katılabilir. Fakat şu an için çok tercih edilen bir bölüm olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü geçtiğimiz yıllarda genellikle kontenjanların dolmadığı görülüyor.
2019 yılında yapılan yerleştirmelere makine ve imalat mühendisliği alanında eğitim veren üniversitelerin puan ve sıralama detayları şu şekilde:
Üniversite | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
---|---|---|---|
Pamukkale Üniversitesi | Makine ve İmalat Mühendisliği | 249, | 296224 |
Düzce Üniversitesi | Makine ve İmalat Mühendisliği | Dolmadı | Dolmadı |
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi | Makine ve İmalat Mühendisliği | Dolmadı | Dolmadı |
Manisa Celal Bayar Üniversitesi | Makine ve İmalat Mühendisliği | Dolmadı | Dolmadı |
Pamukkale Üniversitesi dışındaki okulların kontenjanı dolmadığı için herhangi bir puan ya da sıralama bilgisi yok.
İstanbul Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bir süre sektörde çalıştıktan sonra freelance olarak kariyerine devam etti. Bu sırada İstanbul İşletme Enstitüsü çatısı altında dersler aldı. Katıldığı “İçerik Editörlüğü” dersi sonrasında eğitmenin de referansıyla içerik ajanslarında içerik yazarı olarak çalışmaya başladı.