Enerji Ticareti Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Enerji Ticareti Uzmanı Nedir? | Enerji Ticareti Uzmanı Ne İş Yapar? | Enerji Ticareti Uzmanı Maaşları |
---|---|---|
Bir şirketin ya da kurumun enerji politikalarını belirleyen ve satış, pazarlama stratejilerini düzenleyen kişi | Enerji stoku alır ve satar, enerji fiyatlarını düzenler ve pazarlık yapar, enerji kullanım oranlarını analiz eder. | Enerji ticareti uzmanının maaşı tecrübe ve eğitim durumuna göre değişir. Yeni mezun bir enerji ticaret uzmanı ortalama 5.500 TL, tecrübe edinmiş bir enerji ticaret uzmanı 8.000 TL ve deneyimli enerji ticaret uzmanı 11.500 TL kazanabilir. |
Üretilen ve harcanan enerjinin en etkin ve verimli bir şekilde işletilmesini sağlayan kişi | Maliyetleri düşürmek için enerji arz ve talebinin analizlerini yapar, ürün ya da hizmetlerin tanıtımı için müşteri ilişkilerini yönetir, enerji alış satışları için pazarlık yapar ve sözleşme hazırlar. | Maaşlar genelde tecrübe edinmiş bir enerji ticaret uzmanının kazancından itibaren yükselir ve 11.500 TL’ye kadar çıkabilir. |
Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren enerji sistemleri mühendisliği, elektrik - elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği ve ilgili bölümlerinden mezun olan kişi | Enerji satış prosedürleri, enerji piyasaları ya da alternatif enerji kaynakları hakkında bilgi verir, müşteri ihtiyaçlarının değerlendirilmesi için ürün paketleri oluşturur. | Tecrübe ve eğitim durumuna göre maaşlar değişkenlik gösterir, tecrübesiz bir enerji ticareti uzmanı 5.500 TL kazanırken, tecrübeli bir enerji ticareti uzmanı 8.000 TL ve üzeri kazanabilir. |
Dünya ve ülke enerji piyasasını yakından takip eden ve olası olayları önceden tespit eden kişi | Müşteri sorularına cevap verir, müşteri bilgilerinin gizliliğini korur, enerji fiyatlarını güncel tutar ve enerji kullanımı üzerinde analizler yapar. | Enerji ticareti uzmanlarının maaşları genellikle tecrübe ve eğitime bağlı olarak 5.500 TL ile 11.500 TL arasında değişir. |
Günümüzde dünyada en önde olan sektörlerin başında enerji sektörü geliyor. Gelişen sanayi ve teknoloji ile enerji artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası halini aldı. Ülke rekabetleri artık toprak için değil enerji için hareket halinde olmaya başladı. Artık ülkeler arası sorunların başlangıcı olarak enerji kaynakları ve üretimi olarak ortaya çıkmaktadır. Sadece enerji üretimi değil üretilen enerjinin yönetimi de artık çok önemli bir unsur olarak görülüyor. Üretilen enerjiyi verimli bir şekilde kullanmak ve en üst düzeyde fayda sağlaması için yeni arayışlara giriliyor. Bu gelişmeler üzerine artık şirketler ve işletmelerde enerji ticareti uzmanı kadrosu zorunlu bir hale geldi. Bu alanda faaliyet gösteren meslek mensupları her geçen gün artıyor.
Yazımızda enerji ticareti uzmanı nedir? Enerji ticareti uzmanı ne iş yapar? Enerji ticareti uzmanı maaşları ne kadar? Gibi sorulara yanıt aradık.
Enerji Ticareti Uzmanı Nedir?
Enerji ticareti uzmanı bir şirketin ya da kurumun enerji politikalarını belirlemek üzere kurulmuş bir departman içinde profesyonel çalışan kişidir. Enerji ticareti uzmanı görev aldığı kurumun enerji ile ilgili yapacağı satış ve pazarlama stratejilerini belirler.
Sadece satış pazarlama alanında değil aynı zamanda üretilen ve harcanan enerjinin en etkin ve verimli bir şekilde işletilmesini esas alarak yönetimini sağlamaktan sorumludur. Dünya ve ülke enerji piyasasını yakından takip ederek olası olayları önceden tespit edip, gerekli tedbirleri alır. Enerji fiyatlarını güncel olarak izler ve fiyat politikaları düzenler. Bunun için gerekirse teknolojik altyapılar geliştirir ve bir izleme, yönetim sistemi meydana getirir.
Enerji ticaret uzmanı olmak isteyen kişiler, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren enerji sistemleri mühendisliği, elektrik - elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği ve ilgili bölümlerinden mezun olmaları gerekir. Bu eğitimler 4 yıllık lisans eğitimi olarak tamamlanır.
Enerji Ticareti Uzmanı Ne İş Yapar?
Enerji ticaret uzmanını birçok önemli görev ve sorumluluğu üstlenir. Enerji ticareti uzmanı, ticari müşteriler ya da kamu kurumları adına enerji ürünleri alışverişinde bulunur. Meslek mensuplarının diğer görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Enerji stoku hisselerini alır ve satar.
Enerji fiyatlarını şekillendiren tüm faktörlerin yanı sıra piyasayı etkileyebilecek olayları önceden belirler.
Maliyetleri düşürmek için ve kullanılabilirliği en üst düzeye çıkarmak için enerji arz ve talebinin analizlerini yapar.
Ürün ya da hizmetleri tanıtmak için mevcut veya potansiyel müşterilerle iletişim halinde olur.
Enerji satış prosedürleri, enerji piyasaları ya da alternatif enerji kaynakları ile ilgili müşteri sorularına cevap verir.
Müşteri ihtiyaçlarının değerlendirilmesi için ürün paketleri oluşturur.
Enerji alış ve satışları için pazarlık yapmak ve sözleşme hazırlamaktan sorumludur.
Müşteriler için uygun fiyat oranlarını seçer ve müşteri faturalarını, enerji kullanım oranlarını analiz etmekle ilgilenir.
Müşteri bilgileri gizliliğini korurlar.
Enerji Ticareti Uzmanı Maaşları
Enerji sektörü dünyada oldukça fazla ilgi gören bir sektör. Günümüzde gelişen sanayi ve teknoloji ile beraber enerji hemen hemen hayatımızın her yerinde görülmeye başladı. Ülke rekabetleri de bunun üzerine kurulmaya başladı. Sadece enerji üretimi değil üretilmiş olan enerjinin yönetimi de artık çok önemli bir hal aldı. Üretilen enerjiyi verimli kullanmak ve en üst düzeyde yararlanmak için uzmanlara çok fazla ihtiyaç duyulmaya başladı. Belirli bir planlama ve takvim içerisinde enerji politikalarını belirlemek oldukça önemli bir duruma geldiği için şirketler ve kurumlarda artık Enerji ticareti uzmanı kadrosu olmazsa olmaz olarak görülmektedir. Artık hiç kimse enerjiyi boşa harcamak istemiyor.
Enerji ticareti uzmanı da oldukça fazla görev ve sorumluluğa sahip. Dolayısı ile aldığı ücretler de çeşitlilik gösteriyor. Enerji ticaret uzmanının kazançları tecrübelerine, eğitimlerine ve çalıştıkları kurumun özelliklerine göre değişiklik gösterir. Enerji ticareti uzmanı kendini sürekli geliştirmeye devam etmelidir. Gelişmeleri yakından takip etmesi oldukça önemlidir. Bir Enerji ticaret uzmanı ne kadar kazanır, inceleyelim.
Yeni mezun bir enerji ticaret uzmanı 5.500 TL ile çalışmaya başlar.
Tecrübe edinmiş bir enerji ticaret uzmanı ortalama 8.000 TL maaş kazanır.
Bu alanda çalışan enerji ticaret uzmanı 11.500 TL’ye kadar gelir elde ettikleri görülmektedir.
Enerji Ticareti Uzmanı Nasıl Olunur?
Enerji ticareti uzmanı olmak isteyen kişiler hangi eğitimleri alması gerektiğini araştırır. Sıklıkla araştırılan diğer önemli konu başlıklarından biri mezun olduktan sonra nasıl bir kariyer yaşamı ile karşılaşacaklarıdır. Eğitimlerini tamamladıktan sonra mezunları oldukça parlak bir kariyer yaşamı bekliyor. Enerji ticareti uzmanı olmak isteyen kişilerin 4 yıllık lisans eğitimi almaları gerekiyor. Bu eğitimler; enerji sistemleri mühendisliği, elektrik - elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği ve ilgili bölümlerinden en az lisans derecesi ile mezun olmaları şartı aranır. Eğitimleri süresince kendilerini geliştirmeleri de oldukça önemlidir. Bu nitelikler hem başarılarını hem de kazançlarını olumlu yönde etkiler. Mezuniyetle beraber başarılı bir enerji ticareti uzmanının bazı niteliklere sahip olması işverenler tarafından oldukça olumlu karşılanır.
Enerji ticareti uzmanı öncelikle enerji mevzuatına çok hâkim olması gereken kişidir. Satış ve pazarlama yeteneği üst seviyede olmalıdır. İnsan ilişkileri kuvvetli olmalı ve ikna etme özelliğine sahip olmalıdır. Kendini yazılı ve sözlü bir şekilde çok rahat ifade edecek bir yetenek sergilemelidir. Her işte olduğu gibi bu sektörde de stres ve problemlere karşı hazır olmalı ve başa çıkma becerisi sergilenmelidir. Zaman yönetimi konusunda başarı gösterilmeli ve zamanı çok iyi kullanarak optimize bir çalışma sistemi oluşturmaları gerekir. Dünya ve ülke gündemini çok iyi bir şekilde takip etmeli, planlamalarını ve politikalarını bu duruma göre belirlemelidir. Kendini yaşam boyu geliştirmeye devam etmelidir. Bunun en büyük sebebi teknolojinin sürekli gelişmesidir. İşverenler işe alım sırasında nitelikleri çeşitli olan adayları ilk sıralarda değerlendirir. İşe alım süreci ve gelecek iş yaşamı için oldukça önemlidir. Siz de bu alanda çalışmak istiyorsanız, gelişmeleri yakından takip etmelisiniz. Güncel kalmalı ve yenilikleri işinize hızlı bir şekilde uygulamalısınız.
İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.