Dikkat Çekici CV Nasıl Hazırlanır?
CV Hazırlama Adımları | Önemli Noktalar | Neden Önemlidir? |
---|---|---|
Ön yazı hazırlama | İmla kurallarına dikkat edilerek, yalın bir dille yazılmalıdır. | Ön yazı işverene yazılan bir mektup niteliğindedir, bu nedenle bu adım önemlidir. |
Fotoğraf ekleme | Kullanacağınız fotoğraf resmiyet içermelidir. | Fotoğraf, kişinin profesyonel yüzünü yansıtır ve bu yüzden ciddiyetten uzak bir fotoğraf olmamalıdır. |
Eğitim bilgileri eklemek | Okuduğunuz okullar, en son okuduğunuz okuldan ilk okuduğunuz okula doğru sıralanmalıdır | Eğitim bilgileri işverenin ve insan kaynakları departmanının en çok dikkat edeceği bilgilerdendir. |
İş tecrübeleri eklemek | İş tecrübeleriniz en son bulunduğunuz işten geçmişe doğru hazırlanmalıdır. | İş tecrübeleri, işveren için işe alım sürecinde en belirleyici kriterlerdir. |
Referanslar kısmı oluşturmak | Referanslarınızın mesleki bilgilerini ve iletişim bilgilerini eklemelisiniz | Referanslar işe alım sürecinde büyük rol oynar. |
Yabancı dil seviyesi belirtmek | Dil seviyenizi dürüst bir şekilde belirtmelisiniz | Mülakatta dil seviyeniz sınanabilir ve gerçekçi olmayan bilgiler zarar verebilir. |
Bilgisayar becerileri eklemek | Hangi bilgisayar programlarını kullanabildiğinizi belirtmelisiniz | Bilgisayar becerileri, çoğu işveren için önemli bir kriterdir. |
Kişisel yetenekler ve özellikler belirtmek | Kendinizi en iyi şekilde ifade eden yetenekleri ve özellikleri belirtin | Kişisel özellikleriniz ve yetenekleriniz, sizin işe uygun olup olmadığınız konusunda işverene bilgi verebilir. |
Hobilerinizi belirtmek | Etkinlikleriniz ve hobileriniz hakkında bilgi verirken doğru olun. | Hobiler, kişinin karakteri hakkında ek bilgi sağlar ve çoğu zaman işverenler bu bilgiyi dikkate alır. |
Özgeçmişin formatını düzenlemek | Özgeçmişinizi rahat okunabilir bir biçimde ve PDF formatında hazırlamalısınız | Profesyonel ve düzgün bir format, yüksek kaliteli bir CV'nin belirleyicisidir ve işe alım sürecinde önemli bir rol oynar. |
Kişilerin iş hayatında en önemli unsurlardan biri olan CV, iş başvurusunun olmazsa olmazıdır. Kişiler, işe başvuru sürecinde kendini kısa ve öz tanıtabilecekleri bir özgeçmiş oluşturmalıdır. CV nedir diye araştırdığımızda, Curriculum Vitae’ nin kısaltılmış hali olup, Latin kökenli bir kelimedir. Curriculum, “koşu, akış” anlamlarını taşırken Vitae, “hayat” anlamındadır. Latincedeki anlamı “yaşam akışı, yaşam koşusu” iken Türkçe’ de “özgeçmiş” olarak kullanılır. Özgeçmiş olarak talep edilmesinin yanında CV sözcüğü de kullanılır. CV, kişinin yetilerini, eğitimlerini, başarılarını, iş tecrübelerini kısacası kişiye ait önemli bilgilerin anlatımının yapıldığı belgedir.
Titizlikle hazırlanmış, tüm detayları kısa ve öz ifade edilmiş bir özgeçmiş firmalar için önemlidir. CV hazırlamanın dikkat edilmesi gereken önemli kuralları vardır. Bu kurallar işe alınma süreci ve iş hayatınızın gelecekteki yerini oluşturmada önemli rol oynar. Enstitü aracılığı verilen CV hazırlama eğitimi ile siz de kariyerniz için kaliteli CV'ler oluşturabilirsiniz.
İlgili: Kısa Ön Yazı Örnekleri
CV Oluştururken Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
Peki, kaliteli CV nasıl hazırlanmalı? İlk kez CV hazırlama sırasında herkesin aklına gelen ilk soru doğru CV oluştururken nasıl bir yol izlenmelidir, olacaktır. cv hazırlanırken, kendinize ait bilgileri sade bir dille anlatmalısınız. özgeçmişinizi inceleyecek kişilerin çok sayıda cv ile ilgileneceğini göz ardı etmemelisiniz. uzun bir özgeçmiş hazırlama, işveren için etkili olacağı anlamına gelmeyeceği için iki sayfayı geçmemesi önemlidir. cv, 2,5, 3 cm sağdan ve soldan yer bırakarak, çok sıkıştırılmamış olmalıdır.
Rahat okunabilir puntoları tercih etmeniz akıcılık sağlamaya yardımcı olacaktır. PDF formatında olmasına dikkat etmelisiniz. Microsoft Word ile hazırlandığında, yanlışlıkla silinmesine veya üzerinde değişiklik yapılmasına sebep olabilir. Ayrıca CV çıktısı almak gerekebileceği için bilgisayar görüntüsü ile çıktı görüntüsünün aynı olması önemlidir. Tüm kuralları uygulayarak, kendi tasarımızın olan CV’ler oluşturmak sizi diğer adaylardan ayıran, bir adım öne geçmenizi sağlayan bir yol olacaktır.
CV Oluşturma Adımları Nelerdir?
Ön yazı hazırlamak; imla kurallarına dikkat edilerek hazırlamaya başlanmalıdır. İmla hataları ile hazırlanmış bir yazı eksi puanla başlanmasına sebep olur. Ön yazının anlatımı, yalın bir dille yapılmalıdır. Ön yazıyı okuyacak kişinin 20 saniyeden fazla zamanını almamalıdır. İş verenin ilgisini çekecek, göze çarpıcı bir yazı oluşturmalısınız. Kariyer yönetimi sürecinizde hedeflerinizden bahsetmek, başvurduğunuz pozisyona ne kadar istekli olduğunuzu gösterecektir. Ön yazıda, enerjiniz, heyecanınız karşı tarafa geçebilmelidir. Ön yazı iş verene yazılmış bir mektup olarak değerlendirilecektir. Kişiye hitaben oluşturulmuş bir ön yazı, daha etkili olacaktır. Özgün olan, dürüst ve açık ifadeler kullanmak sizin açınızdan avantaj sağlayacaktır.
Fotoğraf; CV’nin olmazsa olmazı fotoğraftır. Fotoğraf eklenmemiş bir özgeçmiş hazırlama işveren için de sizin için de zaman kaybı olacaktır. Kullanacağınız fotoğraf resmiyet içermelidir. Cep telefonu ile çekilen bir fotoğrafı eklemek ciddiyetten uzak olacaktır. Erkek adayların ceket, gömlek ve kravatlı vesikalık fotoğraf eklemeleri daha doğru olacaktır. Kadın adaylar, resmiyet ifade eden sade yine vesikalık fotoğrafları tercih etmeliler. Fotoğrafın arka planı sizden daha belirgin olmamalıdır.
Eğitim bilgileri; Bir işverenin ve insan kaynakları departmanının en çok dikkat edeceği hususlardan biri eğitim bilgilerinizdir. Okuduğunuz okullar, en son okuduğunuz okuldan ilk okuduğunuz okula doğru sıralanmalıdır. Başlangıç ve bitiş yılları belirtilmelidir. Aldığınız başarı belgeleri de okuduğunuz okullar kadar merak edilen konulardır. Eğitim bilgilerinizi eksiksiz olarak hazırlamaya özen göstermelisiniz.
İş tecrübeleri; İş tecrübeleriniz de en son bulunduğunuz işten geçmişe doğru hazırlanmalıdır. İşe başlama ve bitiş tarihlerini mutlaka belirtmelisiniz. Çalışmış olduğunuz pozisyonları kısa olarak açıklamalısınız. İş tecrübeleriniz, işveren için işe alım sürecinde en belirleyici kriterlerdendir.
Referanslar; iş veren veya İnsan kaynakları departmanı tarafından en çok dikkat edilen hususlardandır. CV hazırlama alanlarında muhakkak bir referans kısmı olmalıdır. Referans gösterdiğiniz kişiler işe alım sırasında büyük rol oynayabilir. Tercihinizin bir kurum yöneticisi pozisyonundaki kişiler veya akademisyenler olmasına özen göstermelisiniz. Referanslarınızın mesleki bilgilerini eklemeyi unutmamalısınız. İletişim bilgilerinde kurumsal mail adreslerini ve sabit telefonlarını eklemeniz daha ciddi bir yaklaşım olacaktır.
Yabancı dil; bulunduğunuz seviyeyi söylerken dürüst davranmalısınız. Mülakat esnasında dil seviyeniz işveren tarafından ölçülmek istenebilir. Okuma, yazma, konuşma olarak ayrı ayrı belli rakam aralığında derecelendirmelisiniz. 1-5 arasında veya 1-10 arasında değerler verilebilir.
Bilgisayar bilgisi; başvuru yaptığınız pozisyonun gereklerine göre kullandığınız bilgisayar programlarını ekleyebilirsiniz. Biliyorum demek yerine deneyim sahibi olduğunuzu belirtmek daha güvenilir bir yaklaşım göstermenizi sağlayacaktır.
Hobiler; işveren ve insan kaynakları departmanı tarafından kişilik analizi için önemli bilgilerdir. Hobileriniz, sizin hakkınızda ip uçları verecektir. Genel ifadeler yerine gerçekten sevdiğiniz aktiviteleri yapıyor olduğunuzu belirten, kendi cümlelerinizle yazmalısınız.
CV Oluştururken Yapılmaması Gereken Yanlışlar Nelerdir?
CV oluştururken yapılmaması gereken yanlışların başında yazım hataları gelir. Özensiz, yazım yanlışları ile hazırlanmış, karmaşık CV’ler oluşturmak zaman kaybına sebep olacağı gibi olumsuz sonuçla karşılaşmaya zemin hazırlar.
Özgeçmiş hazırlama sırasında en önemli hususlardan biri fotoğraf seçimidir. Uygun olmayan fotoğraflar kullanmak yapılmaması gereken hataların başında gelir. Bazı ülkeler fotoğrafsız başvuru ister. Farklı bir ülke için başvuruda bulunurken bu hususa dikkat etmek gerekir.
Uygun olmayan, ciddiyet ifade etmeyen e-mail adresleri kullanmak yapılan önemli hatalardan biri olarak karşılaşılır. İsim ve soyadı belirten e-mail adresleri yeterli olacaktır.
Eğitim hayatı içinde birçok insan aldığı eğitimle alakası olmayan iş tecrübeleri yaşamış olabilir. İyi bir hayat tecrübesi kazandırmış olabilir fakat başvuru yapılacak sektör ve pozisyon için uygun değilse yazılmaması daha doğru olacaktır.
Kişisel bilgiler verilirken, kan grubu, kimlik numarası gibi kişisel bilgilerin eklenmesi işveren tarafından beklenmeyen kişisel bilgileri kapsamaktadır. Faydasından çok zararı olabileceği için bu bilgilerin eklenmemesi gerekir.
Kariyer hedefi belirtilirken, başvurulan pozisyona göre olmasına dikkat edilmemesi yapılan hataların başında geliyor. Başvurulan pozisyona uymayan bir kariyer hedefi fayda sağlamayacaktır.
Referans belirtirken, aile dostlarının ismini vermek veya iyi bir izlenim yaratmak için tanımadığı insanları yazmak ciddiyetten uzak bir yaklaşım olur. Referans gösterilecek kişilerin, mesleki bilgileri ve pozisyonları daha büyük önem arz eder. İletişim bilgileri ile birlikte CV’ye eklenmelidir.
Belki de yılda bir kez gidilen tiyatro sevgisinin hobiler arasında yazılması, alışveriş yapmak gibi günlük aktiviteleri belirtmek hobiler arasında değerlendirilmeyecek bilgilere girer.
Özgeçmiş yazılırken yapılan en büyük hataların başında gereğinden fazla uzun anlatım yapmak gelir. Uzun yazılan CV’ler iş veren için olumlu bakış açısına katkı sağlamamaktadır.
İngilizce kursu için gidilen okulu mezun olduğu okul gibi gösteren yanıltıcı bilgiler verilmesi iş görüşmesi sırasında çelişkiler oluşmasına sebep olur.
İnsan Kaynaklarının Özgeçmişte Dikkat Ettiği Noktalar Neler?
İsim, fotoğraf ve adresiniz,
Son çalışma yeriniz,
Unvanınız,
Çalışma süreniz,
Göreviniz,
Yaptığınız projeler,
Ön yazınız,
Eğitim bilgileriniz.
Dünya istatiğine göre insan kaynakları uzmanları ve işe alımla ilgilenen yöneticiler bir özgeçmişi incelemeye devam edip etmemeye 6 saniyede karar veriyorlar. Yani öyle bir CV hazırlama gerekiyor ki dikkatleri üzerine çekip çağırılmanızı gerektirsin.
Etkileyici Bir Özgeçmiş İçin Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar Neler?
Her İşe Özel CV Hazırlayın
Başarılı bir cv oluşturmak için tüm bilgi, beceri ve deneyimlerinizi başvuracağınız pozisyon için uyarlamanız gerekiyor. Özgeçmişinizin sunumu önemli bir detaydır. Başvuracağınız pozisyon için uygun olan özelliklerinizi öncelikli tutmanız göze çarpmanızı sağlayacaktır.
Uygun Özgeçmiş Kalıbı Oluşturun
Öncelikle ciddi olduğunuz CV’nizden belli olur. Mesleğinizi ve kariyer hedefinizi yansıtacak bir cv oluşturun. Birçok ülkede kabul görmüş cv kalıpları bulunmaktadır. Bu cv kalıplarını kullanmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
İmla Hatası Yapmayın
Özgeçmişinizde imla hatası yapmanız ciddi bir olumsuz profil çizecektir. İnsan kaynakları imla kurallarına dikkat etmesinin sebebi, adayın en önem vermesi gereken CV’ye bile özen göstermemesidir. Özellikle mesleki bilgi ve teknik terimlerde yapılan hatalar bir İK’cının gözünden asla kaçmaz.
Kısa, Öz ve Özgün
CV’niz kısa ve öz olmalı. Gerekli bilgiler bulunmasına dikkat edin. Uzun ve gereksiz cümlelerden kaçının. Eğer akademik bir özgeçmiş değil ise 2 sayfayı geçmemeye özen gösterin.
Tutarlı
Özgeçmişinizde yer alan tüm bilgilerin doğru olduğuna dikkat edin. Abartılı cümleler kullanmaktan kaçının. Sizin hakkınızda edinilen bilgiler araştırıldığında tutarlılık göstermeli. Aksi taktirde oluşturacağınız profil güven oluşturmaz.
İş Deneyimleri
Kısa ve gerekli cevaplar vermenizin önemli olduğu kısım iş deneyimlerinizi ve bulunduğunuz projeleri anlattığınız kısım. İş deneyimleriniz, bulunduğunuz unvan ve süresi, bulunduğunuz projeler süresi ve unvanınız. Gerekli bilgiyi belli bir kompozisyon içinde yeteri kadar vermeniz hakkınızda verilecek olumlu kararı destekleyecektir.
Kariyer Hedefinizi Belirtin
Kariyerinizde ulaşmak istediğiniz hedefler bir İK uzmanının gözünde iyi bir intiba uyandıracaktır. Geçmiş projeleriniz ve tutarlılığınız hedefinizi destekliyorsa başvurduğunuz pozisyon için aranan kişi olabilirsiniz.
Önyazı Ekleyin
Mail yolu ile yada online olarak yaptığınız bir başvuruda önyazı yazmanız çok önemlidir. Başvurmak istediğiniz şirket ve pozisyona özel olarak yazılmış önyazı mülakata çağırılmanızı sağlayan en önemli sebeplerden biridir.
Referanslarınıza Yer Verin
Referanslarınız geçmişte sizi istihdam eden kişiler olmalı. Yetenek ve özelliklerinizden haberdar olması gerekir. Eğer daha önce hiç çalışmadıysanız okulunuzdan bir eğitmeninizin referans olmasını sağlayabilirsiniz.
İlgi Alanları - Hobileriniz
Bu bölümde klişeleşmiş olan kitap okumak, sinemaya gitmek gibi özelliklere yer vermeyin. Aktiviteleriniz arasından takım çalışması ve topluma yarar sağlayan sosyal çalışmalarınızdan bahsedebilirsiniz.
Özgeçmiş hazırlamak üzerinde detaylı çalışılması gerekir. Genel hatlarıyla derlediğimiz bu hususlara dikkat edildiği zaman dikkat çekici bir özgeçmişe sahip olabilirsiniz.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.