AnasayfaBlogİlk İş Deneyimi İçin Bilinmesi Gerekenler
İş Hayatı

İlk İş Deneyimi İçin Bilinmesi Gerekenler

19 Ağustos 2016
Kumral saçlı bir kadın masa başında dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Sol elini çenesine dayamış ve gözleri dikkatle ekrana bakıyor. Dizüstü bilgisayar açık ve kadın parmakları hızla hareket ederek bir şeyler yazıyor. Önündeki masanın üzerinde kulplu mavi bir kupa ve kupanın solunda gümüş bir kolye var. Arka planda kadının boynunun bulanık bir görüntüsü ve gömleğindeki desenin bir ipucu var. Kadın işine odaklanmış gibi görünüyor ve ifadesi ciddi.

Yeni mezun olmuş genç bir profesyonel olarak iş dünyasına adım atmak, çoğumuz için biraz göz korkutucu olabilir. Gençken herkes size "İlk iş deneyimi nasıl kazanılır?” diye sormasa da, kendi iç dünyanızda bu soruyla sık sık karşı karşıya kalırsınız. Bu sorunun ardında yatan sebeplerden biri, iş yerinde saygı kazanma konusunun çetrefilli olmasıdır. Saygı kazanmak kolay bir iş değildir ve bu, sadece iş arkadaşlarınızın veya patronlarınızın size olan tavrı ile sınırlı kalmaz. Saygı; bir çevre, bir bütün içinde kazanılması gereken çok boyutlu bir durumdur. Bu yolda giderken, kendinizi ifade etme biçiminiz, insanlara sunduğunuz değer ve onları etkileme kapasiteniz, büyük bir önem taşımaktadır.

İlk İş Deneyiminde Bilinmesi GerekenlerYapılması GerekenlerSonuçları
Saygı kazanmakİş arkadaşlarınıza saygılı olun ve iyi bir takım oyuncusu olun.İş arkadaşlarınızdan saygı kazanma ve takımın değerli bir parçası olarak kabul görme.
Çalışma etiğiDürüst ve güvenilir olun, sürekli çaba gösterin ve görevlerinizi zamanında yerine getirin.İş arkadaşlarınız ve yönetiminiz tarafından saygı görmek ve yüksek profesyonel itibar kazanmak.
Teknoloji bilgisiİş yerinde kullanılan teknolojilerde kendinizi geliştirin ve güncel kalın.Daha fazla sorumluluk alabilme ve göz alıcı bir çalışan olabilme.
Profesyonel gelişimSürekli öğrenme ve gelişmeye açık olun. Kendi yetenek ve becerilerinizi artırmak için eğitim fırsatlarını değerlendirin.Kendinizi iş yerinde diğerlerine göstermek ve kariyerinde ilerleme.
YenilikçilikYeni ve yaratıcı çözüm ve fikirler önerin, statükoya meydan okuyun.Yönetim tarafından değerli bir çalışan olarak kabul görme ve ilk işinizde başarı.
İletişim becerileriNet ve etkili bir şekilde iletişim kurmayı öğrenin, gerektiğinde konuşun ve dinleyin.Çalışanlar ve yönetim ile etkili ilişkiler kurma.
Yönetimle ilişkilerYönetiminiz ile açık ve düzenli bir şekilde iletişim kurun, her sorgu veya sorun için onlara gitmeyin.Yönetim tarafından olumlu bir şekilde algılanma ve onların güvenini kazanma.
İş yerinde politikalarİş yerindeki tüm kurallar ve düzenlemeleri öğrenin, politikalara ve prosedürlere uyun.İş yerinde güvende ve uygun bir şekilde çalışma.
İş yaşam dengesiİş ve kişisel yaşamınız arasında sağlıklı bir denge tutturmak için zaman yönetimi becerilerinizi kullanın.İş stresinin azalması ve genel yaşam kalitesinin artması.
Kariyer hedefleriKendinize kısa ve uzun vadeli kariyer hedefleri belirleyin ve onlara doğru adımlar atın.Kendinizi iş yerinde göstermek, ilerlemek ve tatmin olmak.

Çünkü iş hayatı sadece saygı üzerine kurulu bir yapı olmayabilir. Profesyonel bir itibar kazanmak için uzun vadeli çabalar gereklidir ve ağınızı genişletmek de bu ittifaklara bağlıdır. Ayrıca, genç bir çalışan olarak, daha önceki deneyimleriniz ile bir firma kültürü içerisinde yer edinmeye çalıştığınızda karşılaşabileceğiniz bazı yanlış anlaşılmalar da olabilir. İnsanlar genç yeni çalışanlara, genellikle geçmişte ‘yeni jenerasyon’ olarak adlandırılan genç çalışanlar hakkında sahip oldukları önyargılar doğrultusunda yaklaşabilir. Özellikle iş dünyasında hâlâ zamanında elde edilmiş başarıların ve deneyimlerin ne kadar değerlendirildiğini düşünecek olursanız, iş mücadelesi daha da belirginleşir.

İş Hayatında İlk İntibahın Önemi

İlk intiba, çoğunlukla bir insanın sizin hakkınızdaki duygularını şekillendiren, uzun süre kalıcı izler bırakabilen bir olgudur. Eski bir arkadaşımın da dediği gibi, “İlk görüşte aşk mümkündür, ama önceki deneyimlerin kalıntılarına dikkat etmeli.” İş yerinde de böyle. İlk kez bir iş toplantısına katıldığınızda, iş arkadaşlarınızın sizi ne kadar ciddi alacağı çoğu zaman ilk izlenimle belirlenir. İyi bir ilk izlenim bırakmanın önemli bir yolu da, iş yerine taşınan enerjinizden geçer. Bir işe girerken sahip olduğunuz motivasyon ve enerji, iş arkadaşlarınızın dikkatini çeker. Elbette bu enerjiyi doğru yönetmek de bir o kadar önemlidir. Fazla iddialı veya kendinden emin bir tavır, bazen iş arkadaşlarınızın hoşuna gitmeyebilir.



Örnek vermek gerekirse, ilk iş günümde, işe heyecanla başlayıp, kendime verilen ilk büyük görevi başarabileceğime dair büyük bir istekle dolup taşmıştım. Ancak unutmayın, kas gücüyle bir dağ aşılmaz, zeka ve strateji gerektirir. İş arkadaşlarım ve patronumla bu isteği daha verimli bir iş birliğine çevirmenin önemini fark ettim. Alçakgönüllülük ve istek arasındaki dengeyi tutturmanız iş açısından gerçekten büyük bir fark yaratabilir.

Kendinizi Sürekli Geliştirin

Doğru bir ilk intiba yaratmanın ötesinde, iş yerinde gelişime açık olmak da önemlidir. İş dünyası sürekli değişmekte ve gelişmekte olup; yaptığınız işi ve içinde bulunduğunuz sektörü olabildiğince iyi tanımanız gerekmektedir. Güncel makaleler okuyarak sektörünüzdeki trendleri anlamak, sizi toplantılarda daha hazırlıklı ve güvende hissettirecektir. Bilgi gücüdür derler ve bu söz iş dünyasında gerçekten karşılığını bulan bir ifadedir. Zamanında bir toplantıda mühendislik sektöründen bir arkadaşın yeni bir teknoloji hakkında bilgi sahibi olması sayesinde büyük bir projenin lideri olduğu bir hikâyeyi hatırlıyorum. Bu bilgi ona yeni kapılar açtı.



İş dünyasında başarılı olmanın anahtarı çoğu zaman doğru kişileri tanımanın yanı sıra işinizi doğru yapmaktan geçer. Ancak gelin itiraf edelim, iş yaparken içsel motivasyonun yanı sıra dışsal motivasyon da bir o kadar önemli. ‘İlk iş deneyimi nasıl kazanılır?’ sorusuna, işinize dört elle sarılarak ve işinize hakim olup, yaptığınız işin sınırlarını daha iyi anladığınızda, başarı kazanmanın yolu da siz farkında olmadan açılır.

Anlayış ve Empatinin Önemi

Empati, genellikle akademik makalelere veya özgeçmişlere dahil edilmese de, iş dünyasında son derece önemli bir yetenektir. İş arkadaşlarınıza değer verip, onların perspektifinden olaylara bakma yetiniz, saygı kazanmanızı kolaylaştıracaktır. Herkesin farklı hayat deneyimleri, farklı beklentileri vardır. Bu nedenle, iş yerinde anlamlandırılmış empati ile kendinizi ifade etmeniz, sizin iş arkadaşlarınız tarafından daha da kabul görmenizi sağlar. Bir iş arkadaşımın hayatının zor bir döneminde ona yardımcı olduktan sonra, uzun süredir devam eden bir dostluk kurmamız, empati kurmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.

Empati ile dinlemek ve tepkilerde bulunmak, iş arkadaşlarınız arasında da sağlıklı bir ilişkinin temelini oluşturabilir. İş yerinde empatinin yanında esneklik de önemlidir. Birçok yeni mezun, iş yerine adım attığında, oturmuş ofis politikaları ve uygulamaları uyum sağlamada güçlük çekebilir. Bu noktada empati; kişilerin kendilerini değerli hissetmesinde önemli bir rol oynar. İş arkadaşlarınıza onların olayları nasıl gördüğünü sormak ve anlamaya çalışmak empati kurmanın belki de en güzel örneğidir.

Profesyonel Görünüm ve İletişim

İş yerinde saygı kazanmanın bir başka unsuru da profesyonel bir görünüm sergilemektir. Profesyonel olarak giyinmek, iş dünyasında birçok kapıyı açan bir anahtar gibidir. Her ne kadar bu durum her ofiste değişiklik gösterebilse de, doğru ve dakik giyinmenin önemini küçümsememek gerekir. Ofiste, resmi bir toplantıya katıldığımdaki o ilk günleri hatırlıyorum. Giydiğim takım elbisenin ve takındığım ciddiyetin arkadaşlarım ve liderler üzerinde ne kadar etkili olduğunu gördüm. Elbette kıyafet her şey değildir ancak uygun bir görünüm, ilk bakışta ciddi olduğunuzu ve işinizi önemsediğinizi gösterir.

Saygı kazanmak, İş arkadaşlarınıza saygılı olun ve iyi bir takım oyuncusu olun, İş arkadaşlarınızdan saygı kazanma ve takımın değerli bir parçası olarak kabul görme, Çalışma etiği, Dürüst ve güvenilir olun, sürekli çaba gösterin ve görevlerinizi zamanında yerine getirin, İş arkadaşlarınız ve yönetiminiz tarafından saygı görmek ve yüksek profesyonel itibar kazanmak, Teknoloji bilgisi, İş yerinde kullanılan teknolojilerde kendinizi geliştirin ve güncel kalın, Daha fazla sorumluluk alabilme ve göz alıcı bir çalışan olabilme, Profesyonel gelişim, Sürekli öğrenme ve gelişmeye açık olun Kendi yetenek ve becerilerinizi artırmak için eğitim fırsatlarını değerlendirin, Kendinizi iş yerinde diğerlerine göstermek ve kariyerinde ilerleme, Yenilikçilik, Yeni ve yaratıcı çözüm ve fikirler önerin, statükoya meydan okuyun, Yönetim tarafından değerli bir çalışan olarak kabul görme ve ilk işinizde başarı, İletişim becerileri, Net ve etkili bir şekilde iletişim kurmayı öğrenin, gerektiğinde konuşun ve dinleyin, Çalışanlar ve yönetim ile etkili ilişkiler kurma, Yönetimle ilişkiler, Yönetiminiz ile açık ve düzenli bir şekilde iletişim kurun, her sorgu veya sorun için onlara gitmeyin, Yönetim tarafından olumlu bir şekilde algılanma ve onların güvenini kazanma, İş yerinde politikalar, İş yerindeki tüm kurallar ve düzenlemeleri öğrenin, politikalara ve prosedürlere uyun, İş yerinde güvende ve uygun bir şekilde çalışma, İş yaşam dengesi, İş ve kişisel yaşamınız arasında sağlıklı bir denge tutturmak için zaman yönetimi becerilerinizi kullanın, İş stresinin azalması ve genel yaşam kalitesinin artması, Kariyer hedefleri, Kendinize kısa ve uzun vadeli kariyer hedefleri belirleyin ve onlara doğru adımlar atın, Kendinizi iş yerinde göstermek, ilerlemek ve tatmin olmak

İş dünyasında iletişim şekliniz de önemli bir rol oynar. E-posta yazarken, dil ve dilbilgisi kurallarına dikkat etmek, profesyonel duruşunuzun önemli bir parçasıdır. Ne dediğinizi doğru ve anlaşılır bir şekilde ifade etmek, diğer kişilerin sizi yanlış anlamasını önler. Bir keresinde gönderdiğim bir e-posta içerisinde küçük bir yazım hatası yapmıştım ve bu durum yanlış bir anlamanın ortaya çıkmasına neden olmuştu. Bu tür hataları en aza indirmek, size farklı pencereler açabilir.

İşyerinde Politikadan Kaçınmak

Her ne kadar birçok kişi ofis dedikodularını heyecan verici bulsa da, iş dünyasında kalıcı bir saygı duyulan kişi olmak için bu tür politikalardan uzak durmak en iyisidir. İş dünyasında siyasetin karıştığı bir ortam, çatışmaların ve yanlış anlaşılmaların doğmasına neden olabilir. Şahsi deneyimlerim arasında, bir keresinde iş yerinde karıştığım bir dedikodunun, projem üzerinde negatif etkiler yaratması ve bir arkadaşımın da bu yüzden terfi alamaması olağanüstü derecede düşündürücü olmuştu. Bu da bana iş yerinde politikaların ne kadar tehlikeli olduğunuzu öğretti.

Daha fazla faydalı sonuçlar elde etmek istiyorsanız, ofis politikaları yerine iş arkadaşlarınıza değer vermek ve ekip çalışmalarına katılmak daha iyi olacaktır. Böylece sadece bireysel başarınızı değil, işbirliğinden doğacak sinerji ile ekip arkadaşlarınızın da verimliliğini artırmış olursunuz.

Sürekli Yüksek Performans Gösterin

En nihayetinde, işinizde gösterdiğiniz performans, saygı kazanma yolculuğunuzda ana araçtır. İş yerinize katkı sağlamak ve her zaman elinizden gelenin en iyisini yapmak, saygınlığınızı artırır. Özellikle ‘İlk iş deneyimi nasıl kazanılır?’ sorusuna da cevap bulmanızda, bu yolda sürekli yüksek bir performans göstermeniz önemli bir yer tutar. Çalışmalarınıza sıkı sıkıya bağlı kalmak, iş arkadaşlarınızın ve patronlarınızın gözünde sizi vazgeçilmez kılar.

Bütün bunları söyleyerek iş dünyasındaki yolculuğunuzun kolay olmadığını kabul ediyorum. Ancak saygı kazanmak ve bunu sürdürmek sabır, süreklilik ve empati ile mümkündür. Sonuçta, iş yerinde saygı kazanmanın temel unsuru olan sadelik ve samimiyeti göz ardı etmemek gerekir. Bu yolda ilerlerken kişisel gelişiminizi destekleyecek olan bilgi kaynaklarına yönelmek çok önemlidir. Özellikle bu süreçte faydasını göreceğiniz ve yol gösterici olacak kitaplar da, bu sürecin bir diğer boyutunu oluşturmakta. İş dünyasındaki deneyimlerinizi oluştururken bunlardan yararlanmak saygı ve değer kazanma yolculuğunuzda size rehberlik edebilir.

Referanslar
1. Bennis, W. G., & Nanus, B. (1985). Leaders: The Strategies for Taking Charge. New York: Harper & Row.
2. Drucker, P. F. (1999). Management Challenges for the 21st Century. Oxford: Butterworth-Heinemann.
3. Kotter, J. P. (1996). Leading Change. Boston: Harvard Business School Press.
4. Peters, T. J., & Waterman, R. H. (1982). In Search of Excellence: Lessons from America's Best-Run Companies. New York: Harper & Row.
5. Collins, J. (2001). Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t. New York: HarperBusiness.

İlk İş Deneyimi İçin Bilinmesi Gerekenlerilk iş deneyimiilk işe girmek ilk iş görüşmesi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz gömlekli, gözlüklü bir kadın parlak sarı bir arka planın önünde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri gözlükle çerçevelenmiş. Koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmıştır. Ön planda, üzerinde simgeler bulunan beyaz karelerden oluşan bir ızgara ve siyah bir büyüteç görülüyor. Görüntünün sağ tarafında siyah metinli gri dikdörtgen bir işaret görülüyor. Sağ alt köşede kadının göğsünün yakın çekimi görülüyor. Son olarak, siyah dikdörtgenli beyaz bir nesne ile bir cep telefonunun ekran görüntüsü de görülebiliyor. Birlikte ele alındığında, bu görüntü parlak sarı bir ortamda gözlüklü bir kadın portresi yakalıyor.
Mülakat Teknikleri

İş Deneyimi Nasıl Yazılır?

09 Mart 2018
Farklı yaş ve cinsiyetlerden bir grup insan bir ofis toplantı odasında ahşap bir masanın etrafında oturmaktadır. Soldaki adamın üzerinde mavi bir gömlek ve gözlük var ve sağdaki pembe gömlekli kadınla konuşurken öne doğru eğiliyor. Önlerindeki masada bir dizüstü bilgisayar, bir kupa, bir kağıt parçası ve üzerine birkaç fotoğraf iliştirilmiş bir ilan tahtası var. En sağda, arka planda bir bitki zar zor görülüyor ve ön planda bir kağıt parçasının yakın çekimi yer alıyor. Ortam sakin ve dostane, herkes sohbet ediyor.
Çalışan Katılımı

Çalışan Deneyimi Yaratmak

23 Kasım 2018