AnasayfaBlogBanko Görevlisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Banko Görevlisi Nedir? Ne İş Yapar?

31 Temmuz 2021
Genç bir kadın yüzünde parlak bir gülümsemeyle masasında oturuyor. Elleri önündeki masanın üzerinde dururken, beyaz bir fincan içindeki bir bitki yan tarafta durmaktadır. Sağda, bir havuç ve beyaz bir nesnenin yakın çekimi görülüyor, her ikisi de odak dışı gibi hafif bulanık görünüyor. Arka planda bir kişi beyaz bir saksının içinde oturuyor, ancak görüntü herhangi bir ayrıntıyı seçemeyecek kadar bulanık. Kadın ve masa ön plandadır ve görüntüye net bir odak noktası vererek en çok odaklananlardır.
Banka Görevlisi Nedir?Görev ve Sorumlulukları Nedir?Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadar?
Banka işlemleri sırasında gerçekleşen çek ödeme, para yatırma ve kredi ödemeleri gibi rutin hareketleri gerçekleştirmekle sorumlu olan kişi.Parasal konularla ilgilenir, çeşitli banka işlemlerini yapar, müşterilerin sorularını yanıtlar ve banka bilgi gizliliğini korur.Genellikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler, bankaların sınavlarına girip başarı gösterdikten sonra bu alanda çalışabilir. Maaşları ise genellikle 3.200 TL ile 5.000 TL arasında değişir.
Bankaların gişelerinde yer alan, para çekme, kredi ödemeleri, çek ve senet işlemleri gibi görevleri olan kişi.Bankodaki parayı sayar, çek, nakit ve diğer ödeme şekillerini kabul eder, müşterilere banka ürünleri hakkında bilgi verir.2 yıllık ya da 4 yıllık üniversitelerin bankacılık, iktisat, maliye, işletme gibi bölümlerinden mezun olabilir. Maaşları deneyime ve yeteneklere bağlı olarak değişebilir.
Bankalarda müşterilere hizmet veren, banka işlemlerini yürüten kişi.Banka işlemlerini gerçekleştirir, müşteri ve banka bilgi gizliliğini korur, müşterilere banka hizmetleri hakkında bilgi verir.Bankacılık ve sigortacılık gibi ilgili bölümlerden mezun olan kişiler, bankaların sınavlarına katılır ve başarılı olurlar. Maaşları deneyime ve çalıştıkları bankanın maaş politikasına göre değişir.
Müşterilere kredi, sigorta, kredi kartı ve yatırımlar gibi banka ürünleri hakkında bilgi veren ve bu işlemleri gerçekleştiren kişi.Müşterilerin hesaplarıyla alakalı soruları yanıtlar, çek işlemi yaptığında müşterinin kimliğini doğrular ve hesapta yeterli bakiye olup olmadığını kontrol eder.Genellikle ilgili üniversite bölümlerinden mezun olanlar bu mesleği seçerler. Maaşları ise genellikle deneyime, beceriye ve bankaya bağlı olarak değişir.

Banko görevlisine kurumdan kuruma farklı isimler verilebilir. Banko görevlisi genellikle vezne görevlisi, gişe yetkilisi, banko memuru gibi isimler alan bir meslek alanıdır. Banko görevlisi karşılaştığımız pek çok kurumda gişe görevlisi, gişe memuru, vezne görevlisi olarak da adlandırılır. Neticede hepsi aynı mantıkta çalışmalarını yürütür. Örnek olarak; bankaya bir işlem yapmak için gittiğinizde bir camın ardında hizmet veren görevliler genellikle banko görevlisi olarak size yardımcı olur.

Banko görevlisinin görevleri ve sorumlulukları bankadan bankaya değişiklikler gösterebilir. Ancak temel olarak bir banko görevlisi para konusundaki her yönlendirmede yetki verilen kişidir. Banko görevlileri bankacılık işlemlerinin hemen hemen hepsini yapmaktadır.

Yazımızda banko görevlisi ile ilgili merak edilen sorulara yanıtlar hazırladık. Sizde, banko görevlisi nedir? Banko görevlisi ne iş yapar? Banko görevlisi nasıl olunur? Gibi sorulara yanıt arıyorsanız, yazımızı incelemelisiniz.

Banko Görevlisi Nedir?

Banko görevlisi, banka işlemleri sırasında gerçekleşen çek ödeme, para yatırma ve kredi ödemeleri gibi rutin hareketleri gerçekleştirmekle sorumlu olan kişidir. Yoğun bir şekilde hedefe zorlama ve artan rekabet neticesinde birçok bankanın artık banko görevlisine de hedef verdiğini düşünürsek banko görevlisinin her türlü işlemi yapabileceğini söylememiz oldukça yerinde bir yorum olacaktır.

Bazı bankalar artık bireysel müşteri danışmanı ya da banko görevlisi ayrımı yapmıyor. Bir banko görevlisi de zaman zaman bireysel pazarlamacı olarak çalışabiliyor. Bu durum deneyimleri ve kazançları için olumlu olsa da iş yükleri açısından aynı şeyi söylemek pek mümkün değildir.

Banko görevlisi olmak isteyen kişiler iki yıllık meslek yüksekokullarından mezun olmaları gerekiyor. Ön lisans eğitimlerinden bankacılık ve sigortacılık ile ilgili bölümlerinden mezun olabilir ya da üniversitelerin dört yıllık eğitim veren bankacılık, iktisat, maliye, işletme gibi lisans bölümlerinden mezun olmaları bu alanda çalışmaları için uygun olur. Eğitim başarıyla tamamlandıktan sonra bankaların gerçekleştirdiği sınavda başarılı olan adaylar, kurum içi eğitime tabi tutulmanın ardından işe başlamaya hazır olur.

Banko Görevlisi Ne İş Yapar?

Banko görevlisine bazı kurumlar sadece parasal konularda sorumluluk verirken bazı kurumlar ise hedef baskısı ile pazarlamacı mantığında banko görevlilerinin faaliyette bulunmasını istiyor. Kamu ve özel sektörde iş bulma sıkıntısı yaşamayan meslek çalışanlarından oldukları rahatlıkla söylenebilir. Banko görevlisinin temel sorumluluğu, müşteriden teslim aldığı para üzerinde güvenli ve doğru şekilde işlem yapmaktır. Bankalara göre sorumlulukları değişen banko görevlisinin temel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Vardiya başlangıcı sırasında bankodaki parayı saymalıdır.

  • Müşterilerden gelen çek, nakit ve diğer ödeme şekillerini kabul eder.

  • Çek işlemi yapıldığında, müşterinin kimliğini doğrulamalı ve hesapta işlemi karşılayacak kadar para bulunduğundan emin olmalıdır.

  • Müşterilere kredi, sigorta, kredi kartı ve yatırımlar gibi banka ürünleri hakkında bilgi vermelidir.

  • Müşterilerin hesaplarıyla alakalı sordukları soruları yanıtlamalıdır.

  • Müşteriler için banka nakit ya da kredi kartı ve çek temin edilmesini sağlamalıdır.

  • Vardiya süresince gerçekleştirilen bütün işlemleri elektronik ortamda kaydetmelidir.

  • Vardiya tamamlandığında mevcut parayı saymalı ve işlem bakiyesini kontrol etmelidir.

  • Müşteri ve banka bilgi gizliliğini koruması oldukça önemlidir.

Banko Görevlisi Maaşları

Bankaların gişelerinde yer alan çek ödeme, para yatırma, hesap açılımı yapma, kapama, havale ve EFT işlemi gerçekleştirme, para çekme, kredi ödemeleri, çek ve senet işlemleri gibi daha birçok işlemi gerçekleştirmekle sorumlu kişilere banko görevlisi adı verilir. Bankalara gittiğimizde müdür ve müdür yardımcıları olarak gördüğünüz kişiler daha öncesinde banko görevlisi olarak görev yapmışlardır. Zaman içerisinde deneyim, tecrübe ve yükselme sınavları ile bulundukları mevkilere yükselme fırsatı elde etmişlerdir. Genellikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler bu alanda faaliyetler yürütebilir.

Banko görevlisi kamu ve özel bankalarda görev alır. Çalıştığı bankaya göre yetkileri de değişir. Banko görevlisinin maaşı da yine bankadan bankaya göre değişiklik gösterir. Kişini eğitimi, tecrübesi maaşını etkiler. Peki, bir banko görevlisi ne kadar maaş kazanır?

  • Yeni işe başlayan bir banko görevlisi 3.200 TL ile çalışmaya başlar.

  • Zamanla tecrübe ve deneyim sahibi olmuş bir banko görevlisi ortalama 4.200 TL maaş kazanır.

  • Bu alanda uzun yıllar deneyim ve tecrübe elde eden ve kendini geliştiren bir banko görevlisi ise 5.000 TL’ye kadar gelir elde edebilmektedir.

Banko Görevlisi Nasıl Olunur?

Banko görevlisi uzun yıllardır hayatımızda olan bir meslek türüdür. Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun olmaları gerekir. 4 yıllık eğitim veren bankacılık, iktisat, maliye, işletme gibi lisans bölümlerinden mezun olan kişilerde bu alanda iş bulabilir. Bu alanda eğitim almak isteyen kişilerin lise ya da dengi okullardan mezun olması ve üniversite sınavından beklenen başarıyı göstermesi gerekmektedir. Üniversite sınavının sayısal alanından gerekli puanı alan kişiler, üniversitelerin ilgili bölümleri için tercih yapabilir. Tercih sonuçlarının açıklanması ile beraber öğrenciler üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleşir. Eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar bankaların gerçekleştirdiği sınavlara katılması gerekir. Bu sınavdan başarılı olmaları halinde kurum içi eğitime tabi olurlar. Eğitimi de tamamlayan adaylar işe başlamak için hazırdır. Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de eğitim tek başına yeterli olmayabilir. Bazı mesleki nitelikleri de taşımak gerekir. Bankalarda bankoda çalışan banko görevlisinin sahip olması gereken nitelikleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Banka işlemlerini yaparken hata yapmamayı sağlayacak detay odaklı çalışma prensibine sahip olmaları gerekir.

  • Müşterilerin ihtiyaçlarını doğru anlayıp hizmet seçeneklerini müşterilerine detaylı olarak açıklayabilecek müşteri hizmetleri becerisi sergilemesi gerekir.

  • Temel bilgisayar kullanım becerisine sahip olmaları gerekir.

  • Yazıcı, fotokopi ve faks makinesi gibi ofis ekipmanlarını etkin bir şekilde kullanmaları gerekir.

  • Dinamik çalışma ortamına ayak uydurmaları gerekir.

  • Dış görünüşüne ve diksiyonuna özen göstermeleri oldukça önemlidir.

  • Matematiksel ve analitik düşünme yeteneğine sahip olmaları gerekir.

  • Baskı altında iyi çalışabilmeli ve mükemmel iletişim kabiliyetine sahip olmaları gerekir.

İlgili eğitim: Diksiyon Sertifikası

Banka işlemleri sırasında gerçekleşen çek ödeme, para yatırma ve kredi ödemeleri gibi rutin hareketleri gerçekleştirmekle sorumlu olan kişi, Parasal konularla ilgilenir, çeşitli banka işlemlerini yapar, müşterilerin sorularını yanıtlar ve banka bilgi gizliliğini korur, Genellikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler, bankaların sınavlarına girip başarı gösterdikten sonra bu alanda çalışabilir Maaşları ise genellikle 3200 TL ile 5000 TL arasında değişir, Bankaların gişelerinde yer alan, para çekme, kredi ödemeleri, çek ve senet işlemleri gibi görevleri olan kişi, Bankodaki parayı sayar, çek, nakit ve diğer ödeme şekillerini kabul eder, müşterilere banka ürünleri hakkında bilgi verir, 2 yıllık ya da 4 yıllık üniversitelerin bankacılık, iktisat, maliye, işletme gibi bölümlerinden mezun olabilir Maaşları deneyime ve yeteneklere bağlı olarak değişebilir, Bankalarda müşterilere hizmet veren, banka işlemlerini yürüten kişi, Banka işlemlerini gerçekleştirir, müşteri ve banka bilgi gizliliğini korur, müşterilere banka hizmetleri hakkında bilgi verir, Bankacılık ve sigortacılık gibi ilgili bölümlerden mezun olan kişiler, bankaların sınavlarına katılır ve başarılı olurlar Maaşları deneyime ve çalıştıkları bankanın maaş politikasına göre değişir, Müşterilere kredi, sigorta, kredi kartı ve yatırımlar gibi banka ürünleri hakkında bilgi veren ve bu işlemleri gerçekleştiren kişi, Müşterilerin hesaplarıyla alakalı soruları yanıtlar, çek işlemi yaptığında müşterinin kimliğini doğrular ve hesapta yeterli bakiye olup olmadığını kontrol eder, Genellikle ilgili üniversite bölümlerinden mezun olanlar bu mesleği seçerler Maaşları ise genellikle deneyime, beceriye ve bankaya bağlı olarak değişir
Banko Görevlisi nedir Banko Görevlisi ne iş yapar Banko Görevlisi maaşları Banko Görevlisi nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.