Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü
Konu | Bilgi | Detay |
---|---|---|
Bölümün Tanımı | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği denizle ilgili mühendislik alanıdır. | Deniz Bilimleri Fakültesi çatısı altında 4 yıllık eğitim verilir. |
Bölümün Bulunduğu Üniversiteler | Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ordu Üniversitesi ve Kıbrıs'ta Girne Üniversitesi. | Girne Üniversitesi'nin eğitim dili İngilizcedir ve burslu öğrenci kabul eder. |
Bölümün Amaçları | Gelişen balıkçılık ve su ürünleri sektörüne kaliteli elemanlar yetiştirmektir. | Teorik ve pratik anlamda farkındalığı artırma ve sorunlara çözüm bulmanın yanında ekonomik değeri yüksek balık türlerine odaklanma. |
İş İmkanları | Balıkçılık, denizcilik ve su ürünleri üretimi sektörlerinde iş bulabilirler. | Özel sektörün yanı sıra Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü gibi kamu kuruluşlarında çalışma imkanları mevcuttur. |
Mesleki Yetenekler | Balıkçı gemilerinin kaptanı olabilir, turizm sektöründe yat kaptanlığı görevi üstlenebilirler. | Okulu bitirdikten sonra 12 aylık deniz stajını tamamlayan mezunlar 'Sınırlı Vardiya Zabiti' sınavına girebilirler. |
Akademik Kariyer | ALES’ten alınacak yeterli puan akademik kariyer kapısını açar. | İngilizce bilmek şartıyla lisansüstü eğitime devam edebilme imkanı bulunur. |
Öğretmenlik İmkanları | Su Ürünleri ve Denizcilik Meslek Liseleri'nde öğretmenlik yapabilirler. | Bu konuda deneyim ve bilgi birikimi olanlar için özel okullarda da iş imkanı bulunmaktadır. |
Denizlerimizdeki Balık Çeşitliliği | En fazla balık türünün bulunduğu deniz Akdeniz’dir. | Akdeniz'i Ege, Karadeniz ve Marmara takip eder. Ekonomik değere sahip balık türü sayısı 100'dür. |
Kendi İşini Kurma | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği mezunları kendi işletmelerini kurabilirler. | Küçük ölçekli balıkçılık işletmelerinden, geniş ölçekli su ürünleri üretim tesislerine kadar birçok alanda girişimcilik fırsatları mevcuttur. |
Türkiye'nin Balıkçılık ve Su Ürünleri Potansiyeli | Türkiye'nin deniz kıyı şeridi 8333 kilometre olup, göller, göletler, nehirler, ırmaklar ve baraj göllerini de dâhil ettiğimizde büyük bir potansiyele sahip. | Türkiye balıkçılık üretimi ve tüketimi konusunda dünya ortalamasının altında olup bu potansiyel verimli kullanılarak sektör geliştirilebilir. |
Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili yarımadadır. Ülkemizin bu konumu daha ilkokul sıralarında öğrendiğimiz bilgilerden biridir. Hemen peşi sıra öğretilenlerden biri de yarımada olmasına rağmen balıkçılığın yeterince gelişmediğidir. Ülkemizin deniz kıyı şeridinin uzunluğu 8333 kilometredir. Göller, göletler, nehirler, ırmaklar ve baraj göllerini de dâhil ettiğimizde su ürünleri ve balıkçılık üretimindeki potansiyelinin büyüklüğü de ortaya çıkar.
Su ürünleri ve balıkçılık pazarında lider ülke Çin. Türkiye bu listede dünyada 35’inci sırada yer alıyor. Türkiye’de balık ve su ürünlerinin üretimi gibi, kişi başına düşen tüketimi de dünya ortalamasının altında bulunuyor. Hem üretimin hem de tüketimin arttırılması ülkemizin var olan potansiyelinin daha iyi kullanılmasıyla olabilir. Bu da ancak alanında iyi yetişmiş uzmanların üretimde istihdam edilmesiyle sağlanabilir.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Nedir?
Ülkemizdeki İçsu kaynaklarının büyüklüğü tarım alanların büyüklüğüne yakındır. İçsu kaynaklarının alanı 25 milyon hektardır. Balıkçılık sektöründe 50 bine yakın kişi çalışıyor. Var olan potansiyeli doğru kullanmak yeni iş alanları açabilir. Böylece sektörde çalışanların sayısı da doğru orantılı biçimde artar. Sektörün gelişebilmesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerine ihtiyaç duyuluyor.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü, denizle ilgili mühendislik alanıdır. Diğer bütün mühendislikler gibi “sayısal” puan türüne göre öğrenci alır. 4 yıllık eğitim veren lisans bölümüdür. Bu mühendislik bölümü sadece 3 üniversitede var; Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ordu Üniversitesi ve Kıbrıs'ta bulunan Girne Üniversitesi. Balıkçılık Teknolojileri Mühendisliği bölümü, Deniz Bilimleri Fakültesi çatısı altında eğitim veriyor. Girne Üniversitesi’nin eğitim dili İngilizce ve burslu öğrenci kabul ediyor.
Gelişen balıkçılık ve su ürünleri sektörüne kaliteli elemanlar yetiştirmek bölümün amaçları arasında sayılabilir. Teorik ve pratik anlamda balıkçılık sektöründeki konulara farkındalığı artırmanın yanı sıra sorunlara çözüm bulmak da hedefler arasındadır.
Ülkemiz balık çeşitliliği yönünden de zengindir. En fazla balık türünün bulunduğu denizimiz 500 ile Akdeniz’dir. Akdeniz’i 300 tür ile Ege Denizi, 247 tür ile Karadeniz ve 200 tür ile Marmara Denizi takip ediyor. Ekonomik değere sahip balık türü ise 100’dür. Ticari anlamda balık avının en çok yapıldığı deniz de Karadeniz’dir. Balıkçılık avının bu denizde yapılması; Balıkçılık Teknolojileri Mühendisliği Bölümü olan üniversitelerin Karadeniz Bölgesi’ndeki şehirlerde olmasının sebepleri arasında sayılabilir.
Balıkçılık Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Onuncu Kalkınma Planında balıkçılık filomuzun teknoloji, güç ve av araçları bakımından üstünlüğüne değiniliyor. Üretim gücüyle Akdeniz ülkeleri arasında üst sıralarda yer almasına rağmen ekonomik olarak iyi kullanamadığımıza dikkat çekiliyor.
Balıkçılık Teknolojileri Mühendisliği bölümü mezunları; balıkçılık, denizcilik ve su ürünleri üretimi yapılan sektörlerde iş bulabilir. Özel sektörün yanı sıra kamu kuruluşları da çalışma alanları arasındadır. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü mezunlarının çalışabileceği bazı kamu kurumları şöyle sıralanabilir:
Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı,
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
Orman ve Su İşleri Bakanlığı,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü,
Su ürünleri yetiştiriciliği yapılan işletmeler, belediyeler, ağ fabrikaları, tersaneler de çalışılabilecek yerler arasındadır. Bütün bunların yanı sıra öğretmenlik de yapabilirler. Su Ürünleri ve Denizcilik Meslek Liseleri öğretmenlik yapabilecekleri liselerdir. ALES’ten alınacak yeterli puan akademik kariyer kapısını da aralar. i̇ngilizce bilmek şartıyla lisansüstü eğitime devam edebilirler.
Kendi işletmesini kurmak da hemen her bölüm gibi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği için de iş alanlarından biridir.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi” unvanıyla mezun olur. Bölüm mezunlarının yaptıkları işler çalıştıkları alana göre şekillenir. Araştırma enstitülerinde araştırmacı, su ürünleri fabrikalarında sorumlu mühendis, denizcilik ve su ürünleri meslek liselerinde öğretmen olarak görev yapabilir. Bakanlıklar ve bağlı kuruluşlarında uzman ya da mühendis olarak çalışabilirler. Balıkçı gemilerinin kaptanı olabilirler. Turizm sektöründe yat kaptanlığı bir başka görev alanı kabul edilir.
Ülkemiz kültür balıkçılığın yapıldığı Tatlısu kaynağı yönünden de zengindir. Bu bölümden mezun olan mühendisler kültür balıkçılığı yapılabilecek kaynakların değerlendirilmesi sürecinde de aktif görev alabilir.
Okulu bitirdikten sonra 12 aylık deniz stajını tamamlayan mezunlar "Sınırlı Vardiya Zabiti" sınavına girebilirler. Sınavda başarılı puan alanlar da Sınırlı Vardiya Zabiti Yeterliğinin sahibi olurlar. Daha öğrencilik yıllarında seçilen dersler yapılacak işlerin çeşitliliğini de artırır. Örnek verecek olursak Denizde Haberleşme dersini alan öğrenciler, Genel Telsiz Operatörü belgesini almaya hak kazanır.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü dersleri, deniz mühendisliğinin yanı sıra balıkçılığın biyolojik ve ekolojik yönlerine de yoğunlaşır. Balıkçılık ve balıkçılık teknolojileri üzerinde yoğunlaşan multidisipliner eğitim verilir. 8 yarıyılda verilen bölüm derslerinden bazıları şöyle:
Su Ürünleri İşletme Teknolojisi
Denizcilik
Vardiya Standartları
Yüzme ve Can Kurtarma
Deniz Biyolojisi
Balık Biyolojisi
Gemicilik
Deniz Canlıları Yetiştiriciliği
Avlanma Yöntemleri
Su ürünleri Kimyası
Balık Hastalıkları
Su Kalitesi Yönetimi
Denizde Haberleşme
Meteoroloji
Su ürünleri Kalite Kontrol
Balıkçılık Yönetimi
Su kirliliği ve Kontrolü
Deniz Hukuku ve Balıkçılık Mevzuatı
Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde öğrencilerin “çift anadal ve yan anadal” seçme imkânı da vardır. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Biyoloji, Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetiminin yanı sıra İşletme bölümü çift anadal ve yan anadal yapılabilecek bölümlerdir. Tabii bunun için not ortalamasının 4’lü sistemde 2.60 ve üzerinde olması şartı bulunur.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
ÖSYM’nin düzenlediği merkezi sınavla öğrenci alan üniversitelerden sadece 3’ünde Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü var.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği kontenjanı 20. Kontenjan dolmadı. Bu sebeple taban puanı yok. Tavan puanı 333,80559; tavan sıralaması ise 131,576. KTÜ’nün yanı sıra diğer üniversitelerde de durum aynı. Toplamda 33 olan kontenjanlar dolmadı.
Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümünün kontenjanı 10. Kontenjan dolmadığı için taban puan ve sıralaması yok.
Girne Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümünün kontenjanı 3. Burslu öğrenci kabul eden bölümün kontenjanı da dolmadı.
Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.