2020 hedefi: Python Programlama Öğrenin
Konu | Açıklama | Örnekler |
---|---|---|
Python Programlama Dili | Nesne yönelimli, modüler ve yüksek etkileşimli bir dil olan Python, basit ve okunabilirliği destekleyen bir dil. | Birçok platform ve uygulama yazılımında kullanılır. |
Python'un Tarihi | 1990 yılında Good van Rossum tarafından geliştirilmiş ve 1994 yılında ilk sürümü yayınlanmıştır. | Python 1.0, Python'un ilk sürümüdür. |
Python'un Özellikleri | Açık kaynaklı kod, basit ve sade yapısı, çalışma prensibinde düzenli kod dizilimi ve hızlı çalışma özelliği ile ön plana çıkar. | Karmaşık bir kodlama yapıya sahip değildir. Java, C, C ++, COM, CORBA ve ActiveX gibi dillere entegre olur. |
Python Eğitimi | Online eğitimlerle Python programlama dili eğitimi alarak yeni bir meslek sahibi olmak mümkün. | Python eğitim ve kursları online platformlarda bulunur. |
Python'un Kullanım Alanı | Python geniş kütüphane yapısı sayesinde çeşitli sistemlerle uyumlu bir şekilde çalışır | MAC, Windows ve UNIX gibi sistemlere son derece uyumludur. |
Yazılım Mesleği | Python yazılımını öğrenerek yazılım sektöründeki meslekleri tercih edebilirsiniz. | Yazılım mühendisi, veri analisti, yapay zeka mühendisi gibi meslekler. |
Python'un Amacı | Python, ABC programlama diline bir alternatif olması için geliştirilmiştir. | ABC programlama dilinde çalışmış olan Good van Rossum tarafından geliştirilmiştir. |
Online Eğitimler | Günümüzde artık eğitimlerin çoğu online şekilde verilmektedir. | Bir veya iki eğitim seçme ve birden fazla kurs seçimine izin verilir. |
Python'un Avantajları | Python ücretsiz bir dil olup, basit yapısı, geniş kütüphane yapısı ve hızlı çalışma prensibi ile avantaj sağlar. | Python'un bakımı kolaydır ve ekstra derleyiciye ihtiyaç duymaz. |
Python'un İsim Kaynağı | Python, İngiliz komedi gösterisi Monty Python's Flying Circus'dan ismini alır. | Good van Rossum, bu gösteriyi çok sevdiği için bu ismi vermiştir. |
Python programlama ile 2020 yılına farklı bir başlangıç yapın. Programlamada çığır açan yazılım ile beraber yeni yılda kendinize farklılık katın. Temel programlama seviyesini bilen, yazılım ve kodlama konusunda kendini geliştirmek isteyenler için büyük bir fırsat. Bu sene kendinize bir söz vererek Python yazılımını öğrenebilirsiniz. Henüz yılın başındayken ve vaktiniz varken bu fırsatı değerlendirmelisiniz.
''Öğrenmenin yaşı yoktur'' diye boşuna söylememiş atalarımız. Laf olsun diye öğrenmekte olmaz. Öğrenmek için gayret etmeliyiz.
2020 yılında kodlama öğrenerek yeni bir meslek sahibi olmaya ne dersiniz? Python eğitim alarak yeni bir meslek sahibi olmak mümkün. Az da olsa yazılım bilgisine sahip olan bireyler kolaylıkla python öğrenebilecektir. Ve bir yazılım mesleğine sahib olabilecekler.
Kişisel gelişime önem veren insanlar her sene kendine birer hedef koyar. Bu hedefler henüz yeni sene gelmeden önce ya da yılın ilk aylarında belirlenir. Zamanın hızla akıp geçtiği günümüzde en iyisi kısa vakitte bir şeyler yapabilmektedir. Fırsat buldukça eğitim ve kurslarla kendinimizi geliştirmeliyiz. İş hayatına ve sosyal hayata kendimizi hazırlamalıyız. Bazen sadece hobi veya fobi olarak bir şeyler öğrenmeliyiz.
Günümüzde artık eğitimlerin çoğu online şekilde verilmektedir. Bu büyük bir avantaj. Önceden bir kursa gidebilmek için bile epey zaman harcamamız gerekiyordu. Şimdi ev konforunda eğitim alabilmek mümkün. online eğitim olmasının en güzel tarafı da birden fazla kurs seçimine izin verilmesidir. Zaman kaybı olmadığı için bir veya iki eğitim seçmenizde sakınca yoktur.
Programlama dilleri son dönemde oldukça fazla yaygınlaştı. Hayatımızın dijitalleşmesi ile birlikte kodlama ve yazılıma daha fazla ihtiyaç duyuldu. Peki Python nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Tarihçesinde kısa bir yolcuğa çıkalım. Programlama dilini daha yakından tanıyalım.
Python Programlama Ne Anlama Gelmektedir?
Pyhton, nesne yönelimli modüler ve etkileşimi yüksek bir programlama dili olarak tanımlanmakta. Üst düzey olmasına karşın basit ve kolay bir programlama diline sahiptir. Okunabilirliği destekleyen ve dinamik yazılım prensibini benimseyerek çalışan bir sistemdir. İşlemleri oldukça kısa tutan programlama, birçok nesneyi zaman kaybından kurtarır.
Programlama dili insan ile makine mantığı arasında resmen bir bağ kurar. Modüler yapısı sayesinde her türlü data girişine izin verir ve destekler. Neredeyse günümüzde yer alan tüm platformlarda çalışır.
Programlama dilinin tarihine baktığımızda ise, 1990 yılında geliştirildiğini görüyoruz. Hollandalı Good van Rossum tarafından geliştirilen program, ilk sürümünü yaklaşık 4 yıl sonra almıştır. 1994 yılında Python 1.0 sürümüne kavuşmuştur. Günümüze kadar farklı sürümlerle piyasaya sürülen programlama dili, en son sürümünü ise 2020 yılının Şubat ayında almıştır. Programın asıl çıkış nedeni ABC programlama diline bir alternatif olmasıdır.
ABC programlama dilinin Python üzerinde etkisi olukça fazladır. Good van Rossum, programlama dili kullanılırken, ABC dilinden esinlenmiştir. Hatta Good van Rossum, 1980’li yıllarda ABC programlama dili üzerinde çalışmıştır. Aradan geçen 10 yıllık dilimde ortaya yeni bir programlama dili çıkmıştır.
Programlama dili ismini bir yılan çeşidinden almamıştır. Aksine Good van Rossum çok sevdiği bir İngiliz komedi gösterisinden esinlenmiştir. Good van Rossum, ‘’Monty Python’s Flying Circus’’ adlı gösteriden esinlenerek bu ismi vermiştir.
Programlamanın Genel Özellikleri
Python programlama dili öncelikle açık kaynaklı kod yazılım sistemine sahiptir. Açık kaynaklı kod yazılımına sahip olması programı ücretsiz yapmıştır. Programlamanın en büyük avantajlı tarafı ücretsiz olmasıdır.
Sade ve basit yapıda olması öğrenimi daha da kolaylaştırır. Programlamaya giriş yapacaklar için bir hayli fazla olanak sağlar. Kolay öğrenilmesi sayesinde kodlamaya yeni giriş yapanların sıkça tercih ettiği bir uygulamadır.
Python, diğer programlama dillerinden farklıdır. Bu farklılığını en bariz kodlama yapısında gösterir. Çalışma prensibinde düzenli kod dizilimi vardır. Karmaşık bir kodlama kesinlikle yoktur.
Programlama oldukça hızlı çalışır. Diğer dillere nazaran zaman kaybı yaşatmaz.
İnsanlar tarafından kolay anlaşılır ve okunabilir. Bilinmeyen bir kod yapısına sahip değildir. Kodlama esnasında açık bir dil kullanılır. Bu sayede normal bir insanın bile anlayacağı sadeliğe kavuşur.
Geniş bir kütüphane yapısı vardır. MAC, Windows ve UNIX gibi sistemlere son derece uyumludur. Çalışma prensiplerinde herhangi bir problem çıkarmaz.
Java, C, C ++, COM, CORBA ve ActiveX gibi kodlama yapılarına direkt entegre edilebilir. Bu sistemlerle beraber çalışabilir.
Sistem ekstra derleyiciye ihtiyaç duymaz. Derleyici işlemini dışarıdan destek almadan da sağlayabilir.
Programlamanın bakımı kolaydır. Kaynak kodu ayrı bir uğraş gerektirmez. Sade olmasının avantajını bakımda da gösterir.
Python Nerelerde Kullanılır?
Kodlamalar sayesinde yapmak istediğimiz birçok uygulamayı hayata geçirebiliriz. Bizlere sağladığı yazılımsal desteklerle akla hayale gelmeyecek sistemleri kullanabiliriz. İyi bir kodlama ve yazılım bilen kişi Python ile istediklerini yapabilir. Sistemin kullanım alanın geniş olması, yapılacak program ve uygulamalarında önünü açmaktadır. Programlama dili,
Bilim ve Teknoloji Sanayisi
Uluslararası Teknoloji
Askeri Savunma Sistemleri
Hacking Ağ Sistemleri
Birimsel Hesaplamalar
gibi alanlarda kullanılır. Sıkça tercih edilen alanlar arasında bu saydıklarımız gösterilmektedir. Ancak birbirinden farklı sektörlerde de programlama dili boy göstermektedir. Sade bir arayüze sahip olması ve açık kaynaklı kod yazılımı daha fazla kullanım imkanı sağladığı bir gerçek. Python’u kullanan önemli şirketler,
Youtube
BitTorrent
NASA
CERN
Google
Zope
Dijango
Bunlara ek olarak Python’la yazılmış önemli uygulamalarda vardır.
Calibre
Planet
Sage
Reddit
Portage
Ayrıca web geliştirme ve web sayfası tarama işlemlerinde de yine Python programlama dili kullanılır. Plugin geliştirmek isteyen yazılımcılar tarafından da tercih edilir. Programlama ile beraber Plugin üretmek ve ortaya çıkarmak sanıldığından daha kolay gerçekleşir.
Programlama; kütüphane oluşturma, data bilimleri, network ve kriptoloji gibi birçok alanda dahi kullanıma açıktır. OpenCV ve oyun konusunda da Python’un iddialı olduğunu görebiliyoruz.
Yukarıda saydığımız şirketlerin hepsi Python’un kodlama sistemini kullanıyor. En büyük şirketlerin bile kullandığı programlama dili sıradan olmadığını kanıtlıyor.
Python Programlama Eğitimi Almanın Tam Fırsatı
Her sene kendini geliştirmeyi ilke edinen bireyler için Python programlama iyi bir alternatif. Kodlamaya merakı olanlar Python'u seçebilir. Ve 2020 senesini kendinize programlama yılı olarak ilan edebilirsiniz. Yani bu sene bir farklılık yaparak kodlama dili öğrenin. Üstelik programlama öğrenmeyi çok uzakta aramanıza gerek yok. Yanınızda Enstitü var.
Python eğitimi, Enstitü tarafından verilmektedir. Uzman eğitmen tarafından verilen kurs ile yeni bir programlama dili öğrenebilirsiniz. Daha fazla vakit kaybetmeden sizde bu eğitime online şekilde katılın. Ayrıca programlama dair hiçbir bilginiz yoksa, bununla ilgili de eğitim yine mevcut. Temel programlamaya giriş kursu alarak başlangıç seviyesinde kodlama öğrenmek mümkün.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.