1 Haftada Hafıza Güçlendirme
Hafıza Teknikleri | Tekniğin Açıklaması | Faydası |
---|---|---|
Hafıza ve beyin kavramı | Hafızanın ve beyinin nasıl çalıştığını anlamak. | Hafıza tekniklerini daha iyi anlama ve uygulama fırsatı sağlar. |
Sağ ve sol beyin fonksiyonları | Her iki beyin yarısının farklı fonksiyonlarını öğrenme. | Duygusal ve mantıksal düşünce arasındaki dengeyi sağlar. |
Düşünme egzersizleri | Düşünme becerisini geliştirmeye yardımcı olacak egzersizler. | Problem çözme ve analitik düşünme yeteneğini geliştirir. |
Hayal kurma becerileri | Bilgileri daha iyi hatırlamak için hayal kurma becerisinin geliştirilmesi. | Daha hızlı öğrenmeyi ve hatırlamayı sağlar. |
Akıl çivileri tekniği | Akıl çivileri, hafızada kolaylıkla hatırlanan sabit resimler kullanarak yeni bilgilerin organize ve hatırlanmasıdır. | Bilgiyi daha sistemli ve düzenli bir şekilde saklar ve geri çağırır. |
Bağlama tekniği | Bu teknikte, bilgiler birbiriyle ilişkilendirilerek hatırlanması kolaylaştırılır. | Kompleks bilgilerin daha hızlı algılanmasını ve hatırlanmasını sağlar. |
Hikayeleştirme tekniği | Belirli bilgiler bir hikaye şeklinde düzendedir, böylece daha iyi hatırlanabilirler. | Bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlar. |
Yüzler ve isimler tekniği | Bu teknik, kişilerin isimlerini hatırlamayı kolaylaştırmak için yüzleri ve belirgin özellikleri ile isimleri eşleştirmeyi içerir. | Sosyal etkileşimlerde daha başarılı olmayı sağlar. |
Metin ve cümleleri hafızaya alma | Belirli metinleri veya cümleleri hafızada daha kolay tutma teknikleri öğrenmek. | Özellikle akademik çalışmalar ve sınavlarda daha başarılı olmayı sağlar. |
İleri hafıza teknikleri | Daha karmaşık veya detaylı bilgi gruplarını hatırlamak için daha ileri düzey tekniklerin kullanılması. | Daha geniş ve detaylı bilgi setlerini hafızada tutmayı ve hatırlamayı sağlar. |
Hafıza yaşadığımız, öğrendiğimiz olayları, aktiviteleri, hatırlama ve zihinde tutma gücüdür. Beynimiz anıları kısa süreli veya uzun süreli olarak depolar. Depoladığı bilgileri kaydeder ve ihtiyaç olunca hatırlar. Kısa süreli hafıza, günlük yaşadığımız olaylardan, konuşmamızdaki cümlelerden aranılan bir adresi hatırlamaya kadar olan en basit şeyleri kapsar. Kısa süreli hafıza yaşamımızı sürdürebilmemiz için çok önemlidir. Buradaki bilgiler çok çabuk değişim gösterebilir ve kolayca kaydedilir. Uzun süreli hafıza bilinçli veya bilinçsiz olarak kişisel anlam taşıyan istediği bilgileri depo eder. Karar alma, problem çözme ve iletişim kurmada etkilidir. Uzun süre aklımızda kalan bilgileri hatırlamak için çaba harcamamız gerekir.
Bilinçaltı ile bizim için önemli olan olayları hatırlamamız için hafızamızı geliştirmeliyiz. Dünyaya hiç kimse süper güçlerle ve süper hafızayla gelmiyor. Ancak yaşarken kendini geliştiren ve hafızasını güçlendiren kişiler hayatta daha çok şey hatırlayıp daha başarılı oluyorlar. Birbirinden etkili hafıza teknikleri kullanarak hafızanızı geliştirebilirsiniz.
Eğitim hayatımızın her alanında kendimizi geliştirmemiz için şahane olanaklar sunuyor. Eğitimle her zorluğun üstesinden gelmemiz mümkün. Enstitü tarafından verilen hafıza teknikleri eğitimi ile 1 haftada hafıza güçlendirme çalışmaları yapabilirsiniz. Bu online eğitim ile birlikte hafıza güçlendirme için gerekli olan tüm detayları öğrenebilir zihninizi eğitebilirsiniz.
Hafıza Teknikleri Eğitimi
İnsan zihni muhteşem ve eğitilebilir bir güce sahiptir. Zihnimizi eğitmek güçlendirmek için hafıza tekniklerini kullanabiliriz. Hafıza teknikleri eğitimi ile insan beyninin sahip olduğu gücün farkına varacaksınız. Bu gücü nasıl verimli ve etkili kullanabileceğinizi öğreneceksiniz. Hafıza teknikleri ile unutkanlığa son verecek, hatırlamak istediklerinizi kolayca hatırlarsınız.
Çalışma hayatınıza ve günlük yaşantınıza bunları nasıl aktaracağınızı öğreneceksiniz. ‘’Akıllı Hafıza Teknikleri’’ ile bilgilerin nasıl kodlandığını, hatırlamayı nasıl sağladığını öğreneceksiniz. Eğitimin sonunda günlük hayatımıza bu teknikleri nasıl uygulayabildiğinizi göreceksiniz. Olayları farklı yönleriyle yorumlayıp, sıra dışı fikirler üretebilme kabiliyetinizin de gelişmesi hedeflenmektedir.
Hafıza Teknikleri Eğitimi ile Neler Öğreneceksiniz?
Hafıza ve beyin kavramı
Sağ ve sol beyin fonksiyonları
Sağ beyin ve hayal gücünün önemi
Düşünme egzersizleri
Hayal kurma becerileri
Akıl çivileri tekniği
Bağlama tekniği
Hikayeleştirme tekniği
Yüzler ve isimler tekniği
Metin ve cümleleri hafızaya alma
İleri hafıza teknikleri
Yüzler ve isimlerin hafızaya alınışı
Enstitü tarafından online eğitim ile bütün kavram ve teknikleri, 1 hafta gibi kısa bir sürede öğrenebilir hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Eğitim sonunda gireceğiniz sınavda başarılı olmanız durumunda sertifika almaya hak kazanırsınız.
Hafıza Geliştirme Teknikleri Nelerdir?
Hafıza, bir diğer adıyla ‘’bellek’’, bilgiyi işler, saklar ve gerektiğinde geri çağırıp kullanabilir. İnsan belleği çok büyük bir depolama alanına sahiptir. Hafızamız geliştirilebilir, hızlı ve etkin bir şekilde kullanılabilir. Hafıza geliştirirken amacımız depolama alanını büyütmek değil, hafıza yeteneğinin geliştirilmesidir. Aslında bütün gördüklerimiz, duyduklarımız ve öğrendiklerimiz hafızamızda depolanır. Sadece bunları zaman zaman unuturuz. Hafıza teknikleri ile unuttuklarımızı kolayca hatırlamanın yollarını öğrenebiliriz. Bilgileri depolayıp ihtiyaç halinde geri çağırmak için hafıza geliştirme tekniklerini başvurabiliriz. Çok çeşitli tekniklerden bazıları şunlardır:
Canlandırma-Hayal Etme: Görsel bilgi insan zihninin en kolay tutabileceği bilgidir. Bir araba markasını aklınızda tutmakta zorlanırsınız ama arabanın görüntüsünü unutmazsınız. Bir roman okurken karakterleri, mekanı kafanızda canlandırma yapıyorsanız, kitabın konusunu kolay kolay unutmazsınız. Yeni bir şeyler öğrenirken hayal edin ve kafanızda canlandırın. Bu yöntemle çok hızlı bir şekilde öğrendiğinizi göreceksiniz.
Beslenme ve uyku alışkanlıklarını düzene sokun: Günlük yeme alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Sağlığımıza zararlı yağlı, gazlı, şekerli gıdalardan uzak durmalıyız. Hafızayı geliştiren besinler yemeye özen göstermeliyiz. Günlük olarak ölçülü oranlarda ceviz, badem, meyve, havuç, balık, süt ürünleri, nar tam, tahıllı gıdalar ve yumurta tüketmeliyiz. Unutmayın hafızamızın da doğru beslenmeye ihtiyacı var.
Uyku, sadece hafızayı güçlendirmek için değil bütün vücudumuzun sağlıklı olması için de gereklidir. Dikkat ve konsantrasyon üzerinde uykunun çok etkisi vardır. Uzun süreli hafızaya alma işleminin ilk adımı düzenli uykudur. Dikkatin artması ve güne zinde başlamak için sağlıklı ve yeterli uyku şarttır.
Çağrışım tekniği: Hatırlamanın kolaylaşması ve bilgilerin unutulmaması için hayal gücünden yararlanılıyor. Günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız hatırlanması gereken kavramların ve sözcüklerin hayalle bağlantı kurularak çağrışım yapılması tekniğidir. Hayalleri ne kadar ilginç, farklı ve renkli olursa hatırlamak kolaylaşacaktır.
Hafıza oyunları ile egzersiz yapma: Hafıza oyunları oynayarak zihninizi sürekli canlı tutabilirsiniz. Görsel ve duyusal bellek gelişimi için küçük yaşlardan beri oynanan hafıza oyunlarının zihni güçlendirdiği, hatırlamayı kolaylaştırdığı görülmüştür.
Gruplandırma tekniği: En çok kullanılan tekniktir. Bir işin yerine getirilmesi veya bir olayın sıralanması için bildiğimiz verilerle benzerlik kurulması tekniğidir. Birbirinden farklı olayları, eşyaları, rakamları veya kelimeleri uzun süre hatırlayabilmek için kullanırız. Örneğin; tencere, balık, kuş, yemek, tabak, köpek, elma kelimelerini aklımızda tutmamız gerekirse beynimiz tencere, yemek, tabak, elmayı grup olarak ayıracak. Balık, kuş, köpek, gibi hayvan isimlerini de ayrı gruplandırma yapacaktır. Aklınızda tutmanız gereken nesneleri, özelliklerine göre gruplara ayırdığınızda hatırlamanız kolay olacaktır.
Beş Duyuyu Kullanma: Güçlü bir hafıza için beş duyu organından yararlanmak gerekli. Bu şekilde iyi dinleyerek, görerek, tat alarak, dokunarak, koklayarak hafızamızı güçlendirebiliriz. Bu şekilde kalıcılık ve kolay hatırlama sağlanır.
Nimonik tekniği: Ezber yapılması zor kavramları, bildiğimiz hafızamızdaki kolay kavramlarla destekleme işlemine nimonik denir. Yazılı bilgilerin hafızamızda kalması için kullanılan ve eğitmenlerin çok sık kullandığı bir tekniktir. Örneğin; sırasıyla gezegenlerin güneşe olan yakınlığını söylemeniz isteniyor. ‘’Meraklı Veli Dünya’dan Marsa Jeton Satmaya Uçtu Neden? cümlesi kurarak kolayca gezegenleri sıralayabilirsiniz.
Meraklı = Merkür
Veli = Venüs
Dünya’dan = Dünya
Marsa = Mars
Jeton = Jüpiter
Satmaya = Satürn
Uçtu = Uranüs
Neden = Neptün
Bu sıralamayı artık unutmazsınız. Bu şekilde ezberlemekte zorlandığınız her şeyde numonik tekniğini kullanabilirsiniz. Bu tekniği kendinize göre komik, ilginç veya farklı şekilde de tasarlayabilirsiniz. Buradaki amaç ilginç kelimelerle anımsamayı sağlamak ve hatırlamayı kolaylaştırmaktır.
Hafıza Aşamaları
İnsan beyni mucizevi bir organdır. Uçsuz bucaksız depolama alanına sahiptir. Zihnimiz bilgiyi kayıt edip geri çağırmak istediğinde bir takım aşamalardan geçer.
Kodlama ve kaydetme aşaması: Görülen, duyulan, hissedilen bilginin anlamlandırılarak kayıtta olmasıdır. Bir kameranın görüntü kaydetmesi gibi düşünülebilir.
Depolama aşaması: Kayıt altına alınan bilginin yeniden kullanılacağı şekilde saklanmasıdır. Kamera görüntüsünün durdurularak hard diske atılması gibi yapılır.
Geri çağırma aşaması: Depolanan bilginin bir uyarıcı ile tekrar hatırlanmasıdır. Kamera ile kayıt yapıp hard diske alınan görüntünün ileri geri alınarak seyredilmesi gibi düşünülebilir.
Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.