WhatsApp ve Google Sosyal Medya Mıdır?
Platform | Sosyal Medya Olup Olmadığı | Neden |
---|---|---|
Evet | Kullanıcılarının birbirleri ile bağlantıkurarak sosyalleşmelerini sağlar, içeriğin tamamen kullanıcı tarafından oluşturulduğu ve paylaşıldığı bir platformdur. | |
Hayır | Bir arama motoru olan Google, kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebileceği özel bir platform sağlamaz. İçerik oluşturma veya paylaşma özgürlüğü sunmaz. | |
YouTube | Evet | İçeriğin tamamen kullanıcılara emanet edildiği bir video paylaşım platformudur. Kullanıcılar, yorum yapabilir, video paylaşabilir ve içerik oluşturan diğer kişiler veya aralarında iletişim kurabilirler. |
Evet | İnsanların durumlarını paylaşma, fotoğraf ve video paylaşma, gruplar oluşturma ve birbirleriyle iletişim kurma yeteneklerini sağlar. İçeriği tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulur. | |
Evet | Fotoğraf ve video paylaşan kullanıcıların sosyal medya platformunda etkileşime girmesini sağlar. Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerin bir platformudur. | |
Evet | Kullanıcıların 280 karaktere kadar metinler paylaşabilmesine, diğer gönderileri retweet'leyebilmesine ve kullanıcıların birbirlerini takip etmesine olanak sağlar. İçeriği kullanıcıları oluşturur. | |
Evet | İş dünyası ve profesyonel ağ oluşturmayı amaçlayan bir sosyal medya platformudur. Kullanıcıların içerik oluşturma ve paylaşma özgürlüğü vardır. | |
Evet | Kullanıcılar birbirleriyle 'pin' adı verilen görsel içerikleri paylaşabilir ve diğer kullanıcıların pin'lerini yorumlar veya like edebilirler. | |
Snapchat | Evet | Kullanıcıların hızlı fotoğraf ve video mesajları göndermesine olanak sağlar. Bu içerikler kalıcı değildir ve genellikle birkaç saniye sonra silinir. |
Evet | Kullanıcıların metin, bağlantı ve görsel içerik paylaşması ve bu paylaşımlara yorum yapma, upvote veya downvote atma yeteneği sağlar. |
Sosyal medya nedir, medya ne demektir? Sosyal medya kavramını incelersek bu iki platformun sosyal medya olup olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Medya ne demektir? TDK sözlükte “medya” kelimesi, “iletişim ortamı” ve “iletişim araçları” şeklinde tanımlanıyor. Bu bağlamda televizyon, dergi, radyo, web siteleri gibi ortamlar insanların iletişimini sağlayan medyalar. Peki neden medyanın başına “sosyal” ifadesi konuldu? Televizyon, dergi vb. klasik medya, denetime tabidir ve tek taraflıdır.
Ancak internetin gelişimi ile beraber, kullanıcının da katılımı mümkün oldu ve içeriğin bir kısmı veya tamamı kullanıcılar tarafından oluşturulmaya başlandı. Devam eden süreçte bu tip içerikler ve bu içeriğe sahip uygulamalar hızla büyüdüler ve kullanıcıların oluşturduğu bir “sosyal medya” halini aldılar. Örneğin Youtube içeriği, tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulur. Facebook içeriği de bu şekildedir.
Sosyal medya, çağımızın en önemli kavramlarından biri ve küresel ölçekte bağlantı kurmanın diğer adı. Sosyal medya, kullanıcıların internet bağlantısı üzerinden birbirleriyle yaptığı diyalog ve paylaşımların bütünüdür. Çift taraflı ve eş zamanlı şekilde bilgi paylaşımı yapılabilen yeni medya sistemidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle iletişim kurmasını ve içerik paylaşmasını mümkün kılan uygulamalardır.
Sosyal medya, metinler, görseller, ses dosyaları yolu ile sosyal iletişimin sağlandığı bir yapıdadır. İnsanlara, hikâyelerini ve tecrübelerini bu bağlamda paylaşabilecekleri bir çerçeve sunar.
Sosyal medya platformu; insanların ortak ilgi alanları, günlük olayları, aktiviteleri gibi konularda birbirleri ile bağlantı ve etkileşim kurmalarına imkan vererek sosyalleşmelerini sağlayan mobil ve internet servisleri üzerinde çalışan platform yazılımıdır. İçeriğin, kullanıcının kendisi tarafından yayınlandığı ve paylaşıldığı her tür platformun genel adıdır.
Sosyal medya platformları üzerinde çeşitli şekillerde bilgi, eğlence, mesajlaşma, etkinlik, yaşam ve ilgi alanları, yorum ve içerik paylaşım servisleri geliştirilebilir. Platformlar üzerinde sınırsız sayıda mobil ve internet servisi açılabilir. Platform sahibi tüm servislerinin içeriklerini yönetme imkanına sahiptir. Açılan bu servisler, interaktif ve çok kanallı erişim ile uluslararası sosyal medya servislerine entegre olabilir.
Bu tanımlamalar çerçevesinde değerlendirildiğinde günümüzün en popüler dijital platformlarından ikisi WhatsApp ve Google sosyal medya mıdır?
WhatsApp Sosyal Medya Mıdır?
WhatsApp, dünya genelindeki en popüler anlık mesajlaşma sağlayıcısıdır. Karşı tarafa mesaj göndermek ve mesaj almak için internet bağlantınızı veya veri planınızı kullanan çapraz platform uygulamasıdır. Kullanıcılar, WhatsApp yoluyla metin, fotoğraf, video ve sesli mesajlar oluşturarak bireylere veya gruplara iletebilirler. WhatsApp uygulaması, kullanıcı adı veya pin’ler yerine kullanıcının telefon numarasını kullanır. Uygulama, kullanıcı telefonların rehber listesine bağlanabilir, böylelikle rehberinizdeki kişiler sorunsuz olarak uygulamaya aktarılabilir. Ayrıca uygulama kullanıcıya profiller, duvar kağıtları ve bildirim sesleri gibi özelleştirilebilir özellikler sunar.
WhatsApp uygulaması, Brian Acton ve Jan Koum tarafından geliştirildi, her ikisi de Yahoo şirketinin eski çalışanıydı. 2009 yılında hayatına başlayan WhatsApp, 2014 yılında Facebook şirketi tarafından satın alındı. Uygulamaya 2015 yılında hesaplar arasında sesli arama yapabilme özelliği eklendi. 2018 yılında ise gruplar dahilinde sesli ve videolu görüşme yapabilme özelliği duyuruldu.
WhatsApp tam olarak bir sosyal medyadır. Yukarıda belirttiğimiz sosyal medya tanımını karşılar niteliktedir. Kullanıcılarının ortak ilgi alanları, aktiviteleri, bilgi alıp vermeleri gibi konularda birbirleri ile bağlantı kurarak sosyalleşmelerini sağlayan ve mobil servisler üzerinde çalışan bir platform yazılımıdır.
Küresel ölçekte etkileşim ve bağlantı kurmayı sağlar. İnsanların birbiriyle çeşitli içerik ve bilgiyi paylaşmasını sağlayan dijital bir uygulamadır. İçerik, kullanıcı kişinin kendisi tarafından oluşturularak yayınlanır ve paylaşılır. We Are Social medya şirketi her yıl dünyanın dijital karnesini detaylı bir raporla gözler önüne seriyor. Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarını açıkladığı 2021 raporuna göre en çok kullanılan sosyal medya listesinin 3. sırasında WhatsApp bulunuyor.
Google Sosyal Medya Mıdır?
Bugün milyonlarca insanın çoğunlukla arama motoru olarak aynı zamanda diğer ürünlerini de kullandığı Google nedir ve sosyal medya mıdır? Google’ın hikayesi Stanford Üniversitesi’nde 1995’te başladı. Öğrenciler Larry Page ve Sergey Brin, bağlantılar aracılığıyla world wide web’deki bağımsız sayfaların önem derecesini belirleyen bir arama motoru oluşturdular ve adına Backrub dediler.
Neyse ki kısa süre sonra arama motorunun adını Google olarak değiştirdiler. Google’ın misyonu dünya genelindeki bilgileri düzenleyerek herkes tarafından kolay erişilebilir hale getirmekti ve isim de bu misyonu yansıtıyordu.
Sonraki birkaç yıl içinde Google, pek çok çevreyle birlikte Silikon Vadisi’ndeki yatırımcıların da dikkatini çekti. Sun’ın kurucu ortağı, 1998 yılında Larry ve Sergey’e 100.000 dolar tutarında bir çek yazdı ve Google Inc. resmi olarak doğmuş oldu. O günden itibaren inanılmaz şekilde büyüyen Google, günümüzde dünyanın en prestijli ve en değerli şirketlerinden biridir. 2004 yılında halka açılmış, böylelikle şirket binlerce hissedarın sahip olduğu çok uluslu bir yapı haline gelmiştir. En büyük hissedarlar Larry Page ve Sergey Brin’dir.
Google, 50 farklı ülkede 60.000’den fazla çalışanıyla YouTube ve Android’den Gmail’e ve Google Arama’ya kadar, dünyanın her yerinden milyarlarca kişinin kullandığı yüzlerce ürün geliştiren dev bir şirket. İnternet tabanlı hizmetler geliştiren Google, internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı ve reklam teknolojileri gibi pek çok alanda yatırımlar yapan bir teknoloji devidir.
Google şirketinin e-posta ile mesajlaşmayı sağlayan Gmail ve fotoğraf paylaşmak için Google Photos gibi servisleri mevcuttur. Google Ads, Google Maps, Google Translate, Google Currents gibi birçok farklı Google uygulamaları bulunur. Google web araması ise firmanın en popüler ve en yaygın kullanılan hizmetidir.
Google Arama Motoru
Şirketin bünyesindeki en bilinen hizmet olan Google uygulaması ortaya çıktığı tarihteki gibi bir web arama motorudur. Google’ın web arama motoru, sade ara yüzüyle kullanıcılara en ilgili sonuçları getirebilmek için çalışır ve bu sayede dünyanın en büyük ve popüler web arama motorudur. Bing, Yahoo, Yandex gibi diğer arama motorlarının da bulunduğu pazarda Google, en yüksek paya sahiptir.
Google uygulaması, internette bulunan milyarlarca web sitesine bakan, içeriklerini kendi algoritmaları doğrultusunda inceleyip, kullanıcılar tarafından yapılan aramaların sonucunda web siteleri, resimler, haritalar gibi çeşitli bilgileri listeleyen dünyanın en büyük arama motorudur.
Google arama motorunda sıradan bir arama yaptığınızda, karşılığında binlerce web sayfası listelenir. Google, bunları belli bir teknikle arar, bulur ve sıralayarak listeler. Uygulama, arama sayfasına yazılan kelimeye veya kelime öbeklerine, anlamına karşılık gelen kavramlara, diline ve benzer kelimeyi aratan kullanıcıların ortak amacına göre bir algoritma çizer. Sorgulanan ifade ile eşleşen web sayfalarını tarar. İlgili bir web sayfası bulduğuna dair en temel nokta, arama için kullanılan anahtar kelimeleri içermesidir.
Web sayfalarındaki bilgilerin bir araya geliş şeklini değerlendirir. Daha kapsamlı ve geniş bilgiler içeren web sitelerinin kullanıcıya daha çok yardımcı olacağı varsayımıyla hareket eder. Bulunduğunuz konum, geçmiş aramalarınız, arama için yaptığınız ayarlar, geçmişte sıklıkla kullandığınız web siteleri gibi kriterleri dikkate alarak karşınıza bir sonuç sayfası çıkarır. Google arama motoru, web sayfası, görsel, harita, video gibi bilgi kaynaklarına ulaşmak için kullanılan bir uygulamadır. İnsanlar arasında mesajlaşma, bilgi alışverişi, içerik paylaşma vb. sağlayan özellikler taşımaz.
Kullanıcı, Google arama motoru ile içerik üretmez, paylaşım yapmaz. Google, iletişim aracı olmaktan çok istenen bilgiye ulaşmayı sağlayan bir araçtır. İnsanların, internet bağlantısı üzerinden ve çeşitli yazılımlar vasıtasıyla fikirlerini, düşüncelerini veya görsel-işitsel materyallerini paylaştığı platformlardan biri değildir Google arama motoru.
Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.