Web Sitesini Sesli Arama İçin Nasıl Optimize Edebilirim?
Optimizasyon Stratejisi | Açıklama | Önemi |
---|---|---|
Pazarlama Stratejisinin Sesli Arama İçeriğini Sağlamak | Sesli aramalarda kullanılan ifadelerin yazı ile arama ifadelerinden daha uzun hale geldiği için anahtar kelime ve sayfa içi arama motoru optimizasyonu daha büyük önem taşır. | Google artık kullanıcılara soruları yanıtlama olanağı sağladığı için web sitesinin içeriğinin sorgulara doğrudan yanıt vermesi gerekir. |
Web Sitesini Mobil İçin Optimize Etme | Sesli aramaların çoğu mobil cihazlarda yapılır. Bu nedenle web sitesinin mobil cihazlara göre optimize edilmesi önemlidir. | Kullanıcıların web sitesini kolay ve hızlı bir şekilde ziyaret edebilmesi için mobil cihazlara uygun hale getirilmelidir. |
Kullanıcı Amacını Düşünme | Web sitesi içeriğinin kullanıcıların aradığı bilgileri içermesi gereklidir. | Google'ın tarayıcılarına içeriğin anlaşılabilir olması, arama sonuçlarındaki site sıralamalarında yükselebilme olasılığını artırır. |
Hedeflenen Arama İfadelerini Uzatma | Sesli arama sorguları, doğal ifadeleri ve uzun kuyruklu arama dilini tercih eder. | Sesli arama kullanıldığında kullanıcıların en çok hangi ifadeleri kullandığını bilerek, o ifadelerle uyumlu içerik oluşturulabilir. |
Soru Bazlı Sıkça Sorulan Sorular (SSS) Sayfaları Oluşturma | Ortalama bir sesli arama cevabı yaklaşık 29 kelime uzunluğunda olmalıdır. Bu yüzden çok sayıda soruyu yanıtlayan SSS sayfaları oluşturmak önemlidir. | SSS sayfası, kullanıcıların en çok merak ettikleri konular hakkında bilgi verir ve kullanıcı deneyimini iyileştirir. |
Yerel Arama Stratejisi Planlama | Sesli arama çoğunlukla yerel işletmeleri etkilemektedir. Yerel işletme girişlerini güncel ve aktif tutmak önemlidir. | Yerel nişindeki sesli aramalarda görünme şansını artırır ve yerel müşterilere ulaşmayı kolaylaştırır. |
İlk olarak 2011'de Google tarafından başlatılan sesli arama, kullanıcıların güvendiği bir özellikten olma özelliğinden çok bir yenilikti. Ancak konuşma ve tanıma teknolojisindeki gelişmeler, sesli aramayı dijital pazarlama trendlerinin üstüne yerleştirmeyi başardı.
Sesli aramalar sadece akıllı telefonları değil ses komutlarıyla çalışabilen herhangi başka bir cihazlarıda kapsayan bir yenilikti. Son istatistikler, yetişkinlerin en az yüzde 41'inin günde en az bir kez sesli aramayı kullandığını gösteriyor.
Sesli Arama Nedir?
Bir kullanıcının ses ile arama yapmasına izin veren bir teknoloji kullanarak yaptığı aramaya sesli arama denir. Sesli arama artık akıllı telefonların dışına taşarak başka araçlarla da iletişime geçmemizi sağlıyor. Örneğin sesli arama özelliği akıllı hoparlörler, arabalar ve akıllı ev sistemleri gibi birçok nesneye entegre edilmiş durumda.
Sesli aramayla yapabileceğiniz çeşitli işlemlere;
internette arama,
yol tarifi alma,
alarmları ayarlama / hatırlatıcıları programlama,
e-postaları kontrol etme,
birini arama veya mesaj gönderme ve daha fazlası örnek olarak verilebilir.
Sesli Arama için Web Sitenizi Optimize Etmenin 10 Yolu
Dijital dünyadaki yenilikler interneti kullanma şeklimizi değiştiriyor gibi görünüyor. Sesli arama teknolojisi gelişirken, çevrimiçi arama şeklimiz de değişiyor. Sesli aramanın bu avantajlarından yararlanmak web sitenizi 2020'de sesli arama için nasıl optimize edeceğinizi belirlemeniz gerekir.
Pazarlama Stratejinizin Sesli Arama İçeriğini Sağlayın
Pazarlama stratejinizi sesli aramada da devam ettirebilmek için gözden kaçırılmaması gereken bazı noktalar var. Sesli arama, insanların arama ve bunu yapma şeklini önemli ölçüde değiştimiş durumda. Google soruları yanıtlamak için arama motorunu değiştiriyor çünkü kullanıcıların artık yanıtı almak için bir web sitesini ziyaret etmeleri gerekmiyor. Yani artık web sitenizle sağladığınız içeriğin sorgulara doğrudan yanıt verdiğinden emin olmanız gerekiyor.
Sesli aramalarda kullanılan ifadelerin yazı ile arama ifadelerinden daha uzun hale geldiğini görüyoruz. Dolayısıyla anahtar kelime ve sayfa içi arama motoru optimizasyonunu üzerinde durmak artık daha büyük önem taşıyor.
Web Sitenizi Mobil İçin Optimize Edin
Sesli aramaların çoğu mobil cihazlarda yapılır, bu nedenle web sitenizi mobil cihazlar için optimize etmek her zamankinden daha önemlidir. Web sitenizi mobil cihazlara göre optimize etmek için yapabileceğiniz birkaç şey var:
Web sitenizin içeriğini stratejinizle alakalı, açık ve öz tutun.
Kolay gezinme için bir arama çubuğu ekleyin.
Yazı tipi boyutunu okunabilir tutun.
Site genelinde önemli özelliklerin tutarlı olmasını sağlayın. (menü seçenekleri, arama çubuğu vb.)
Web sitenizin mobil cihazlarda hızlı bir şekilde yüklendiğinden emin olun.
Kullanıcı Amacını Düşünün
Web sitenizin içeriğini yapılandırırken kullanıcının amacını göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Şirketinizle ilgili önemli bilgilerin web sitenizde bulunduğundan emin olun. Google şüphesiz gelişmiş bir arama motorudur, ancak Google'ın tarayıcılarının web sitenizin içeriğini ayrıştırmasını ne kadar kolay yaparsanız, arama sonuçlarında en üste çıkma olasılığınız o kadar artar.
Hedeflenen Arama İfadelerinizi Uzatın
Sesli arama sorguları, kısa arama anahtar kelimelerine göre doğal ifadeleri ve uzun kuyruklu arama dilini tercih etme eğilimindedir. Örneğin, bir web geliştirme şirketi ararken “İstanbul'da en iyi web geliştirme şirketi" gibi kısa bir cümle yazabilirsiniz, ancak bir sesli arama kullanıyorsanız, "en iyi web nedir" gibi doğal bir dil kullanma olasılığınız çok daha yüksektir.
Soru Bazlı Sıkça Sorulan Sorular (SSS) Sayfaları Oluşturun
Ortalama bir sesli arama cevabı yaklaşık 29 kelime uzunluğundadır. Bu nedenle, olabildiğince çok soruyu yanıtlayan SSS sayfaları oluşturmak önemlidir. 30 kelimelik bir blog yazısı yazmak mantıklı olmadığından, yapılacak en iyi şey bir SSS sayfası oluşturmaktır. Ek olarak, arama sonuçlarının en üstüne çıkma şansınızı daha da artırmak için SSS sayfanızdaki yanıtlara yüksek hacimli anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz.
Sesli aramaların çoğu "kim", "nasıl", "neden" gibi soru ifadeleriyle başlar. Bu nedenle, hedef kitlenizin soruları nasıl ifade ettiğini bulmak önemlidir. Dahası, arama sonuçlarının en üstünde yer almak için, daha uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmanız gerekir çünkü sesli aramalar daha fazla konuşmaya yöneliktir ve metin tabanlı aramalardan daha uzundur.
Yerel Arama Stratejisi Planlayın
Şu anda, sesli arama çoğunlukla yerel işletmeleri etkilemektedir. Arama sonuçlarının üstünde kalmak için, yerel işletme girişlerinizi güncel ve aktif tutmanız gerekir.
Yerel işletme dizinlerinde hesaplar oluştururken, olabildiğince spesifik olun. Bu, yerel nişinizdeki sesli aramalarda görünme şansınızı artırabilir. Tüm hesaplarınız şirketiniz hakkında farklı bilgiler sağlarsa, arama motorları hangi bilgilerin doğru olduğunu bilmez ve şirketinizi sesli arama sonuçlarında yukarı çekme olasılığı daha düşük olur.
Belirli Arama Motorları İçin Optimize Edin
Google dışında başka arama motorları var. Örneğin, Apple’da yer alan Siri, birincil arama motoru olarak Bing'i kullanır, bu nedenle Apple kullanıcılarını hedeflerseniz, Bing için optimize etmeyi düşünmeniz gerekebilir. Bununla birlikte, farklı markaların mobil cihazlarının satışlarının büyük ölçüde dalgalanma yaşarlar. Bu nedenle yalnızca belirli arama motorları için optimize etmenin yarardan çok zarar getirebileceğini unutmayın. En iyi çözüm Google için optimize etmektir, ancak diğer arama motorlarının nasıl çalıştığına dair nüansları aklınızda bulundurmanız gerekebilir.
Yapılandırılmış Verileri Kullanmaya Başlayın
Yapılandırılmış veri işaretleme, Google tarayıcılarına sayfada tam olarak ne olduğunu söylemeniz için içeriğinizi biçimlendirmenin ve kodlamanın teknik bir yoludur. Diğer bir deyişle, web sitenizdeki verilerin ne anlama geldiğini daha kapsamlı bir şekilde açıklamanıza olanak tanır. Google ve diğer arama motorları, sesli arama yapanların sorduğu soruları cevaplayabilecek bilgileri sunmak ister.
Aynı zamanda en güçlü SEO uygulamalarından biridir.
Yapılandırılmış veriler son derece organize edilir ve arama motoru algoritmaları tarafından kolayca aranır. Google'a sayfadaki içeriğin neyle ilgili olduğuna dair standartlaştırılmış ipuçları verir. Bu ipuçları birlikte, web'de sesli aramanın yeni gerçekliğini değiştirmenize, ayarlamanıza ve optimize etmenize yardımcı olabilir.
Sesli Aramanın Geleceğine Hazırlanın
Sesli aramanın popülerliğinin zaman içinde artması beklenmektedir. Yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları daha doğru ve gelişmiş hale geldikçe, sesli aramanın dijital pazarlama üzerindeki etkisi artmaya devam edecektir.
siri, google home, alexa ve diğer sesle etkinleştirilen yardımcılar, bilgi aramak için yazmak yerine sözlü girişi kullanan teknoloji örnekleridir. bu teknolojinin ana akıma ulaşması biraz zaman aldı, ancak şimdi akıllı telefonunuza yazmak kadar soru sormak da artık neredeyse doğal hale geldi.
Arama motoru optimizasyonu metin sorguları için yaptığımız optimizasyonları otomatik olarak sesli dünyaya çeviremez. Sesli arama kullanıcılarının ilgisini çekmek için web sitenizi ayarlamanız gerekir. Mobil arama sonuçlarında görünme olasılığını artırın ve sitenizi sesle etkinleştirilen cihazlar için geleceğe hazır hale getirin.
Mevcut Verilerden Yararlanma
Web sitesi trafik analizlerinize göz atmak için zaman ayırın ve insanların hali hazırda aradıklarını görün. Arama motoru ifadelerinin ötesine geçin ve site içi aramanıza da bakın. Bu bilgileri web sitenizde hali hazırda takip etmiyorsanız, Google Analytics, özellikle Google Adwords veya Google Adsense gibi ücretsiz çözümlerden yararlanabilirsiniz.
Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek adına Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Marka İletişimi bölümlerini bitirdikten sonra tasarım bilgisiyle yeteneklerini buluşturduğu Noipaper Art&Craft'ı kurdu. 2009'dan bu yana çeşitli ürün tasarımı projelerine danışmanlık yapmakta bir yandan da Noipaper ile el yapımı ürünlerin değerini artırmak adına yetişkin ve çocuklara özel kağıt atölyeleri düzenlemektedir.