Yeni Adıyla Ads Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Konu | Detaylar | Etki |
---|---|---|
Google Ads'ın Öncülü | Google Ads, eski adıyla Google Adwords | Google'ın popülerleşmesi ile hizmete başladı |
Hedef Kitle | 246 milyondan fazla benzersiz ziyaretçi | Geniş bir hedef kitleye erişim sağlar |
Etkileşim | Günlük 3,5 milyar etkileşim | Yüksek oranda kullanıcı etkinliği |
Yatırım Getirisi | Tahmini %700'lık yatırım getirisi | Verimli bir reklam yatırımı |
Hizmete Başlama Süreci | Google.com'un dünyanın en popüler web sitesi olmasından iki yıl sonra | Google'ın güvenirliliği ve popülerliği |
Reklam Bütçesi | Reklama ayrılacak belli bir bütçe gerekliliği | Bütçenin doğru bir şekilde yönetilmesi |
Google Ads Platformu | Reklam yayınlama platformu | Reklam kampanyalarının geniş kitlelere ulaştırılması |
Reklam Metodu | Ödeme yapılan her tıklama ya da görüntülenme | Maliyetin kontrol edilmesi |
Anahtar Kelime Seçimi | Reklamların hedef kitleye göre optimize edilmesi | Reklamların etkinliğinin artırılması |
Raporlama | Reklam performansının analiz edilmesi | Stratejik kararların alınması |
Hedef kitlenize ulaşmak için reklamlara belli bir miktarda para ayırmayı düşünüyorsanız, bütçenizi doğru yere harcamalısınız. Mesela, 246 milyondan fazla benzersiz ziyaretçisi, günlük 3,5 milyar etkileşimi ve tahmini %700'lük yatırım getirisi olan bir yer, yani Google Ads gibi bir reklam platformu olabilir. Google Ads eski adıyla Google Adwords, google.com sitesinin dünyanın en popüler web sitesi haline geldikten iki yıl sonra hizmet vermeye başladı.
Reklam platformu Ekim 2000'de Google Adwords olarak sahneye çıktı, ancak 2018'de yapılan marka çalışmaları sonrasında Google Ads olarak yeniden adlandırıldı. Hazırladığımız bu yazıda, Google Ads ile pazarlama yapma ve reklam verme ile ilgili bilmeniz gerekenleri keşfedeceksiniz. Reklam platformuna özgü özellikleri ele alacak ve en iyi sonuçları elde edebilmeniz için reklam kampanyalarınızı nasıl optimize edeceğinizi öğreneceksiniz.
Google Ads Nedir?
Çevrimiçi dijital pazarlama dünyasında herkesçe bilinen basit bir kural vardır. İşletmenizin web sitesine yönelik reklam kampanyalarınız ne kadar güçlü olursa, o kadar fazla tıklama elde edersiniz ki bu da yeni müşteriler elde etme olasılığınızın artmasına neden olur. Google Ads, tıklama başına ödeme (PPC – Pay Per Click) olarak bilinen, yani reklamcı tarafından oluşturulan bir reklam için tıklama veya gösterim başına ödeme yapılan ücretli bir reklam platformudur.
Google Ads, sunduğunuz ürün ve hizmetlere yönelik kullanıcılar tarafından arama yapılırken kaliteli trafiği veya uygun müşterileri işletmenize çekmenin etkili bir yoludur. Google Ads ile web sitesindeki organik trafik ve mağaza içi ziyaretlerini arttırabilirsiniz. Google Ads, oluşturduğunuz reklamları hedef kitlenize hem mobil hem de masaüstü aracılığıyla iyi bir zamanlamayla göstermenizi sağlar. Bu, çevrimiçi kullanıcılar tarafından sizin sunduğunuz ürün ya da hizmetler Google arama motoru veya Google Haritalar aracılığıyla arandığı anda, kullanıcıya gösterilecek sonuç sayfasında reklamınızın yani işletmenizin görüneceği anlamına gelir.
Ayrıca, Google Ads platformundaki reklamlar YouTube, Blogger veya Google’ın sunduğu diğer hizmetlere ait diğer kanallarda da yayınlanabilir. Zamanla, Google Ads daha fazla kişiye ulaşmanız için bu reklamları analiz etmenize ve geliştirmenize yardımcı olur, böylece işletmeniz tüm ücretli kampanya hedeflerinize ulaşabilir. Bununla birlikte, işletmenizin boyutu veya mevcut kaynaklarınız ne olursa olsun, reklamlarınızı kendi bütçenize göre uyarlayabilirsiniz. Google Ads yönetim araçları, belirlediğiniz aylık bütçenin sınırında kalmanıza ve hatta reklam harcamalarınızı istediğiniz zaman duraklatmanıza veya durdurmanıza olanak tanır.
Neden Google Ads İle Reklam Vermelisiniz?
Google, günde 3,5 milyar arama sorgusu alan ve insanlar tarafından en çok kullanılan arama motoru olarak biliniyor. Google Ads platformunun yaklaşık yirmi yıldır var olması, ücretli reklamcılık alanında onu öne çıkarıyor ve tercih edilmesine sebep oluyor. Google, dünyanın dört bir yanındaki kişiler tarafından, ücretli reklamlar ve organik sonuçların kombinasyonu ile cevaplanan sorular sormak için kullanılan bir kaynaktır. Google'a göre, reklamcılar Google Ads'e harcadıkları her 1 ABD doları için 8 ABD doları kazanmaktadır. Yatırım için oldukça mantıklı görünmüyor mu? Google Adwords ile Reklam Verme durumunu düşünmeniz için bunun gibi birçok nedeniniz olacaktır.
Başka bir nedene mi ihtiyacınız var? Rakipleriniz Google Ads kullanıyor. Binlerce şirket, işletmelerini tanıtmak için Google Ads kullanıyor. Bu demek oluyor ki işletmeniz, bir arama terimi için organik olarak sonuç sayfasında görüntülense bile isminiz rakiplerinizin altında kalacaktır. Bu durumu hiç kimse istemeyeceğine göre, ürününüzün veya hizmetlerinizin reklamını yapmak için Google Ads stratejinizin bir parçası olmalıdır. Bu nedenle Ads'ye daha fazla hakim olmak için Enstitü tarafından online eğitim olarak verilen Google Ads (Adwors) Eğitimi almanız çok faydalı oalcaktır.
Google Ads Nasıl Çalışır?
Google Ads’in çalışma şekli oldukça basittir. Hepimizin bildiği gibi, Google’da arama kutusuna bir terim yazarız. Bu terime anahtar kelime diyoruz. Google, aradığımız kelimeye karşılık gelen sonuçları bize listeler. Sonuçların listelendiği sayfaya da Arama Motoru Sonuç Sayfası diyoruz. İşte bu sonuç sayfasında, aradığımız anahtar kelimenin hedeflenmesi durumunda, sonuç listesinin en üstünde ve en altında kullanıcılara ücretli reklam gösterilir. Bu reklamlar, organik arama sonuçlarıyla neredeyse aynı görünürler. Tabi ki bu, reklamcılar için çok büyük bir avantajdır. Çünkü kullanıcılar genellikle listenin en üstünde çıkan sonuçlara tıklarlar.
Teklif Verme ve Günlük Bütçe Belirleme
Google Ads, tıklama başına ödeme modeli olarak çalışır demiştik. Reklamcılar, Google'da belirli bir anahtar kelimeyi hedefler ve aynı anahtar kelimeyi hedefleyen başka reklamcılarla rekabet etmek için hedeflediği anahtar kelimeye teklif verir. Yapacağınız teklifler aslında sizin o kelimeye vermek istediğiniz en yüksek tutardır. Başka bir deyişle bir reklam için ödemek istediğiniz maksimum tutardır.
Örneğin, maksimum teklifiniz 4 ABD dolarıysa ve Google, tıklama başına maliyetinizin 2 ABD doları olduğunu belirlerse, o reklam yerleşimini alırsınız! 4 dolardan fazla olduğunu belirlerse, reklam yerleşimini alamazsınız. Alternatif olarak, reklamınız için maksimum bir günlük bütçe belirleyebilirsiniz. Böylece, dijital pazarlama reklam kampanyanız için belirlediğiniz tutardan daha fazla harcama yapmazsınız. Reklamcıların üç teklif seçeneği vardır:
Tıklama başına maliyet: Kullanıcıların reklamınıza her tıklaması için ödeme yaparsınız.
Gösterim başına maliyet: Reklamınızın kullanıcılara her 1000 gösterimi için ödeme yaparsınız.
Etkileşim başına maliyet: Kullanıcılar reklamınızla her etkileşime girdiğinde (bülteninize kaydolur, video izler vb.) ödeme yaparsınız.
Kalite Skoru
Google, teklif tutarını aldıktan sonra reklamınıza yönelik bir değerlendirme yapar. Bu değerlendirmenin sonucunda reklamın Kalite Skoru belirlenir. Kalite Skoru, 1 ile 10 arasında bir değerdir ve 10 en iyi skordur. Kalite Skoru ne kadar yüksek olursa sıralamanız da o kadar iyi olur ve dönüşüm için daha az harcama yapmanız anlamına gelir.
Reklam Sıralaması
Kalite Puanınız teklif tutarınızla birleştiğinde Reklam Sıralamanızı yani reklamınızın arama sonuçları sayfasında görüneceği konumu belirler.
Google Ads Reklam Maliyeti Ne Kadar?
Google Ads maliyeti, sitenizin kalitesi ve ne kadar teklif verdiğinize göre belirlenir. Bu nedenle, nihai maliyet reklamdan reklama farklılık gösterecektir. Google reklamcılığının işletmenize ne kadara mal olacağını anlamak için önce Reklam Açık Artırma sistemini anlamanız gerekir. Hatırlıyorsanız reklam sıralaması, Google'ın reklamınızı nereye yerleştireceğini belirliyordu. Peki bu sistem ne zaman devreye giriyor? Bir kullanıcı hedeflediğiniz bir anahtar kelimeyi aradığında, Google otomatik olarak açık artırma moduna geçer ve Reklam Sıralamanızı o anahtar kelimeyi hedefleyen diğer tüm reklamcılarla karşılaştırır.
Ancak, yüksek tekliflerle iyi bir sıralama elde edeceğinizi düşünmeyin. Çünkü Google, kullanıcılara yardımcı olabilecek, onların aradıklarını bulabileceği kalite skoru yüksek sitelere öncelik vermektedir. Bu nedenle kalite skoru, yapacağınız teklif tutarından çok daha önemlidir. Dolayısıyla reklamınızın daha kaliteli olması nedeniyle tıklama başına maliyetiniz, büyük bir reklam bütçesine sahip dünya markası bir şirketten çok daha düşük olabilir.
Sonuç olarak Google Ads platformunda, potansiyel müşterilerine ulaşmak ve satışlarını artırmak isteyen işletmelere birçok fırsat vardır. Bu fırsatlardan faydalanmak, Google Ads nedir sorusunun cevabını bilmekle, Google Ads'in nasıl işlediğini ve Google arama motoruyla birlikte nasıl çalışabildiklerini anlamakla mümkündür. Hangi amaçla olursa olsun, Google Ads tarafından sunulan hizmetlere merak duymak, onu anlamak ve yönetmek, işletmeniz için doğru yönde atılmış harika bir ilk adım olacaktır.
Google Ads Nedir?
Google Ads, tıklama başına ödeme (PPC – Pay Per Click) olarak bilinen, yani reklamcı tarafından oluşturulan bir reklam için tıklama veya gösterim başına ödeme yapılan ücretli bir reklam platformudur. Google Ads, sunduğunuz ürün ve hizmetlere yönelik kullanıcılar tarafından arama yapılırken kaliteli trafiği veya uygun müşterileri işletmenize çekmenin etkili bir yoludur. Google Ads ile web sitenizin organik trafiğini ve mağaza içi ziyaretlerinizi arttırabilirsiniz.
Neden Google Ads İle Reklam Vermelisiniz?
Google, günde 3,5 milyar arama sorgusu alan ve insanlar tarafından en çok kullanılan arama motorudur. Google'a göre, reklamcılar Google Ads'e harcadıkları her 1 ABD doları için 8 ABD doları kazanmaktadır. Google'da reklam yayınlamayı düşünmeniz için bunun gibi birçok neden var.
Google Ads Reklam Maliyeti Ne Kadar?
Google Ads maliyeti, sitenizin kalitesi ve ne kadar teklif verdiğinize göre belirlenir. Bu nedenle, nihai maliyet reklamdan reklama farklılık gösterecektir. Google reklamcılığının işletmenize ne kadara mal olacağını anlamak için önce Reklam Açık Artırma sistemini anlamanız gerekir.
Çalıştığı resmi kurumda halen Şube Müdürü olarak görev yapmakta olup liderlik, etkili iletişim ve ekip çalışması konularında yeterli tecrübeye sahiptir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunudur. Editör ve blog yazarı kimliğinin yanısıra amatör fotoğrafçı ve satranç hakemidir.