AnasayfaBlogWeb Master Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?
Meslekler

Web Master Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?

21 Haziran 2021
Bir kişi, her ikisinin de ekranı açık olan bir dizüstü bilgisayar ve bir tablet kullanmaktadır. Dizüstü bilgisayar düz bir yüzeye yerleştirilmiş ve kişi dizüstü bilgisayara yazmak için bir kalem ve bir kurşun kalem kullanıyor. Dizüstü bilgisayarın yanında siyah beyaz bir logo var. Dizüstü bilgisayarın sağ tarafında kişinin elinde tuttuğu bir tablet var ve kişinin bileğinin yakın çekimi görülüyor. Kişinin tırnağı da görüntüde bulanık bir arka planda ve bulanık bir klavye görüntüsünde görülebiliyor. Dizüstü bilgisayar ve tablet birlikte kombine bir şekilde kullanılmaktadır.
Web Master GörevleriWeb Master Uzmanlık AlanlarıWeb Master Maaşları
İnternet sitesinin ve uygulamaların yönetimiWeb projeleri, hosting ve sunucu bakımı, içerik üretimi, programlama, web arayüz geliştirme ve tasarımı, web arama motoru optimizasyonuDijital dünya da oldukça popüler bir meslek, maaşları ise yüksek ve işin büyüklüğü ile orantılıdır.
Web sitelerindeki hataların ayıklanmasıTeknik altyapı işlemleri, şirket içerisinde ya da bağımsız olarak çalışma imkanıFreelance olarak da çalışabilir, maaşı bu duruma göre değişkenlik gösterir.
Sunucuların korunması ve yapılandırılmasıSunucu kurulum, bakım ve yedeklemeWeb Master maaşları genellikle işin gerekliliği ve teknik bilgi düzeyine göre belirlenir.
Web sitesinin içeriğinin güncellenmesi, SEO çalışmalarının gözden geçirilmesiProgramlama dilleri ile uygulama ve siteleri tasarlama yeteneğiMesleği full time ya da part-time olarak icra eden bir Web Master'ın maaşı, çalışılan saatlere ve projenin büyüklüğüne bağlı olarak değişir.
Projelerin zamanında bitirilmesini sağlama, anlık sorunlara hızlı çözüm bulmaTeknik kaynakların düzenlenmesi ve yönetilmesi, intranet projelerinin geliştirilmesinde rol oynamaKıdem ve deneyime göre değişen maaş skalaları
Web sitesinin ziyaretçi trafiği ve performansının analiz edilmesiWeb sitesinin yükleme hızı ve kapasitesinin optimize edilmesiZiyaretçi trafiği ve site performansını analiz eder
Kullanılabilir, kolay erişilebilen web sitelerinin geliştirilmesiBelirli bütçe ve iş teslim tarihine uygun hareket etmeÇalışılan projenin büyüklüğüne ve karmaşıklığına göre değişebilen maaşlar
Sayfa hatalarını, bozuk bağlantıları ve görüntüleri düzeltirWeb sitelerinde yaşanan teknik problemlerinin çözülmesiBelirli teknik problemlerin çözülmesi için ekstra ücret talep edebilir
Sayfanın güvenlik duvarı ve giriş sayfasını düzenlerİşletim sistemi, tarayıcı ve cihazlarda sayfanın teste tabi tutulmasıGüvenlik hizmetleri için ekstra ücret talep edebilir
Şirketin kapalı devre çalışan intranet projelerinin geliştirilmesiÖzel yazılımlar ile çalışma yeteneğiÖzel projeler ve yazılımlar için ekstra ücret talep edebilir

Web Master terimi, ilk defa 1990'lı yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. İnternet sitesi yayınlayan, bakımını yapan ve içerikleri düzenleyen kişi olarak tanımlanan bu kavram, internet ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte boyut değiştirmiştir. Home-office çalışma şekline en hızlı uyum sağlayan meslek alanlarının başında gelir. Dijital dünyanın vadettiği değişimi görebileceğiniz Web Master, yazılımlardan grafik tasarımlarına kadar sayısız alanı kapsar. 'Web Yöneticisi' olarak da isimlendirilen bu iş kolu, internet sitesinin her zaman her yerde kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlar. 

Web Master olarak çalışan profesyoneller, güncel eklentiler üretebilen ve özgün script modelleri yazabilen programcılardır. Web sitesi ve uygulamaları geliştiren çalışanlar, kodlama yaparlar. Uzmanın ekibi; tasarım, yazılım ve sunucu işlemlerini gerçekleştiren kişilerden oluşur. Bu takımı yöneten Web Master mesleği, iş hayatına farklı bir boyut katmıştır. Bir web sitesinin sağlıklı bir şekilde işlemesine destek olan uzman, uygulamaların da gelişmesini sağlar. Tam zamanlı ya da freelance çalışma alternatifleri, mesleğe yeni adım atmak isteyen kişilerin dikkatini çeker. Sorumlu olduğu kişiler ile uyum içerisinde çalışarak performansını kanıtlar.

Bu içerikte, Web Master olmak isteyenlere meslek ile ilgili detaylı bilgi sunacağım. Siz de, dijital çağın bu dinamik sektörü içerisinde yer almak ister misiniz?



Web Master Nedir?

Web sitesinin ve uygulamaların yönetiminden sorumlu olan Web Master, son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz bir mesleki unvandır. Teknik bilgisi ile ön plana çıkan uzmanlar, internette kullanılan ürün ve hizmetlerin tüm yönetim sürecini kontrol eder. İngilizce kökenli kavram, 'web' ve 'uzman' anlamına gelen 'master' kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. İnternet sitesi, yazılım, grafik, tasarım ve içerik alanlarında çalışan kişilerin bağlantı noktası olan Web Master, teknolojik gelişmeleri yakından takip eder. Çalıştığı ekibi yönetmekle görevli olan uzmanlar, proje odaklı serbest bir çalışan olarak da mesleğine devam edebilir. Uzmanlık alanına göre Web Masterlar şöyle;

  • Web projelerinin temel çalışma prensiplerine,

  • Hosting ve sunucu bakımına,

  • İçerik üretimine,

  • Programlamaya,

  • Web arayüz geliştirme ve tasarımına,

  • Web Arama Motoru Optimizasyonuna göre çeşitlere ayrılır.

Teknik altyapıyla ilgilenen uzmanlar, şirket içerisinde ya da bağımsız olarak çalışma imkanına sahiptir. Bir web sitesinin geliştirilmesi, koordine edilmesi ve bakımının yapılmasıyla ilgilenir. Çok yönlü bir iş kolu olan Web Master, gelişen internet teknolojisi ile doğrudan ilişki içerisinde çalışır. Sürekli güncellenen bu meslek, bilişim sektörünün popüler alanlarından biridir. Çalıştığı internet sitelerini takip ederek eksikliklerini giderip gerekli iyileştirmeleri yapar. Çağımızın hızla gelişen mesleği Web Master, çalışma alanı ve görev kapsamı açısından geniş bir yelpazeye sahiptir. Enerjik ve gelişime açık olan meslk çalışanları, bilgisayar ve teknolojinin bulunduğu her ortamda görev alır.



Web Master Ne İş Yapar?

Web Master'ın görev kapsamı, çalıştığı şirketin ya da işin büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Bir internet sayfasının kurulumundan denetimine kadar tüm aşamalarda yer alır. Sunucuları koruyup yapılandırmak, sorunları gidermek görev listesinin ilk sıralarında yer alır. Küçük ölçekli şirketlerde projenin tüm aşamalarıyla ilgilenirken; orta büyüklükte bir firmada ekibi ile birlikte görev yapar. Çeşitli programlar tasarlayıp rapor yazar. Büyük bir şirkette çalışıyorsanız ise, kurumsal site tasarımı ve altyapı oluşturma desteği sunabilirsiniz. 

Genel anlamda, bir Web Master'ın sorumlulukları şöyledir;

  • Kolay ve kullanılabilir web siteleri geliştirir. Bir sayfanın güvenlik duvarı ve giriş sayfasını da ayarlar.

  • Sayfayı farklı zaman aralıklarında; tarayıcı, işletim sistemi ve cihazlarda test eder. 

  • Sitenin yükleme hızı ve kapasitesini optimize eder. Böylece, sayfanın ziyaretçi trafiği artarak Google sıralamasında ön plana çıkar.

  • Web sayfasının ziyaretçi trafiğini ve performansını inceleyip analiz eder. 

  • Sayfa hatalarını ayıklayıp bozuk bağlantı ve görüntüleri düzenler.

  • Projeye uygun özel yazılımlar ile çalışır. Uygulamaları geliştirip etkin bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. 

  • Web Masterlar sunucu kurulum, bakım ve yedekleme gibi işlemleri gerçekleştirir. Güvenli barındırma çözümleri sunar.

  • Programlama dilleri ile uygulama ve siteleri tasarlar.

  • Web sitesinin içeriğini günceller. SEO çalışmalarını gözden geçirerek gerekli düzenlemeleri yapar.

  • Belirtilen bütçe ve iş teslim tarihine uygun hareket eder. Zamanını verimli bir şekilde kullanır. 

  • Teknik kaynakları düzenler. Projede gerçekleşecek anlık sorunlara karşı hızlı kararlar alır.

  • Şirketin kapalı devre çalışan intranet projelerinin geliştirilmesinde rol oynar.

Web Master Maaşları

Web Master; dijital dünyada oldukça popüler bir meslektir. Kurulumdan içeriğe, altyapı çalışmalarından hataların iyileştirilmesine, görsel ve metinlerin yerleştirilmesine kadar sayısız alanda görev alır. Kişilerin çalışma alanları içerisinde; şahıs sayfaları, ofisler, kamu ve özel kurumlar yer alır. Mesleğin görev içeriğinin detayına göre maaşı değişir. Uzmanın kazancı; çalışma şekline, çalıştığı şirketin büyüklüğüne, eğitim seviyesine, bilgi ve deneyimine, sorumluluklarına göre farklılık gösterir. Web Master'ın maaş aralığı aşağıda yer almaktadır:

  • En düşük 3.000 TL,

  • En yüksek 12.150 TL olup ortalama 4.640 TL'ye denk gelir. 

Web Master Nasıl Olunur?

Web Master olmak için resmi eğitim zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, üniversitelerin Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Web Tasarımı ve Kodlama bölümlerinden mezun olmanız şansınızı artırabilir. Programlama, Web Geliştirme, HTML, JavaScript, Kodlama ve Algoritma gibi sertifika eğitimleri ile mesleki gelişiminize devam edebilirsiniz. Uzmanların sahip olması gereken kişisel ve mesleki beceriler bulunmaktadır.

Web Masterlar'da olması gereken özellikler şöyledir;

  • Yaratıcı, displinli, sabırlı ve detaycı bir yapıya sahip olmak,

  • HTML, CSS, XML, SQL, JavaScript gibi pek çok programlama diline hakimiyet,

  • Müşteri ve proje odaklı çalışmak,

  • Fikirlerini ifade edebilecek yazılı ve sözlü iletişim becerisi,

  • Dreamweaver, Adobe Illustrator ve Photoshop gibi tasarım programlarını ileri seviyede bilmek,

  • C# ve MVC gibi yazılım programları üzerinde deneyim sahibi olmak,

  • İş yükünü önceliklendirmek,

  • İleri seviyede Microsoft Office programlarını bilmek,

  • Bağlı olduğu sektörde oluşan yenilikleri takip etmek,

  • Tasarım gözüne sahip olmak,

  • Analiz ve raporlama yeteneği,

  • Titiz ve sorumluluk sahibi,

  • Zaman yönetimi becerisi,

  • Takım çalışmasına uyum sağlamak,

  • PHP yazılım diline hakim olmak,

  • CPanel, Plesk ve Hosting içerik yönetimi yapmak,

  • İleri seviyede İngilizce bilgisi,

  • SEO stratejileri hakkında deneyim sahibi olmak.

İlgili eğitim: Ms Office Programları Kursu

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu

Web Masterlar'ın yer aldığı alanlar farklılık gösterir. Freelance ve tam zamanlı çalışan uzmanlar, proje bazlı olarak da görev alabilir. Alanında profesyonel olan kişiler, bilgisaya ve teknolojinin yer aldığı her sektörde çalışma imkanına sahiptir. Bir Web Master'ın dahil olduğu alanlar aşağıda yer almaktadır:

  • Pazarlama,

  • Programlama,

  • Tanıtım,

  • Sunucu bakımı,

  • İnternet sitelerinin çalışma düzeni,

  • İçerik üretimi,

  • E-ticaret,

  • Tasarım,

  • Altyapı.

İnternet sitesinin ve uygulamaların yönetimi, Web projeleri, hosting ve sunucu bakımı, içerik üretimi, programlama, web arayüz geliştirme ve tasarımı, web arama motoru optimizasyonu, Dijital dünya da oldukça popüler bir meslek, maaşları ise yüksek ve işin büyüklüğü ile orantılıdır, Web sitelerindeki hataların ayıklanması, Teknik altyapı işlemleri, şirket içerisinde ya da bağımsız olarak çalışma imkanı, Freelance olarak da çalışabilir, maaşı bu duruma göre değişkenlik gösterir, Sunucuların korunması ve yapılandırılması, Sunucu kurulum, bakım ve yedekleme, Web Master maaşları genellikle işin gerekliliği ve teknik bilgi düzeyine göre belirlenir, Web sitesinin içeriğinin güncellenmesi, SEO çalışmalarının gözden geçirilmesi, Programlama dilleri ile uygulama ve siteleri tasarlama yeteneği, Mesleği full time ya da part-time olarak icra eden bir Web Master'ın maaşı, çalışılan saatlere ve projenin büyüklüğüne bağlı olarak değişir, Projelerin zamanında bitirilmesini sağlama, anlık sorunlara hızlı çözüm bulma, Teknik kaynakların düzenlenmesi ve yönetilmesi, intranet projelerinin geliştirilmesinde rol oynama, Kıdem ve deneyime göre değişen maaş skalaları, Web sitesinin ziyaretçi trafiği ve performansının analiz edilmesi, Web sitesinin yükleme hızı ve kapasitesinin optimize edilmesi, Ziyaretçi trafiği ve site performansını analiz eder , Kullanılabilir, kolay erişilebilen web sitelerinin geliştirilmesi, Belirli bütçe ve iş teslim tarihine uygun hareket etme, Çalışılan projenin büyüklüğüne ve karmaşıklığına göre değişebilen maaşlar, Sayfa hatalarını, bozuk bağlantıları ve görüntüleri düzeltir, Web sitelerinde yaşanan teknik problemlerinin çözülmesi, Belirli teknik problemlerin çözülmesi için ekstra ücret talep edebilir, Sayfanın güvenlik duvarı ve giriş sayfasını düzenler, İşletim sistemi, tarayıcı ve cihazlarda sayfanın teste tabi tutulması, Güvenlik hizmetleri için ekstra ücret talep edebilir, Şirketin kapalı devre çalışan intranet projelerinin geliştirilmesi, Özel yazılımlar ile çalışma yeteneği, Özel projeler ve yazılımlar için ekstra ücret talep edebilir
Web Master Web Master nedir Web Master ne iş yapar Web Master maaşları Web Master nasıl olunur
Kadın yeşilliklerle çevrili toprak bir patikada oturuyor. Kollarını dizlerine dayamış, üzerinde beyaz bir tişört ve kot pantolon var. Saçları sarı ve geriye doğru toplanmış. Yüzü kameraya doğru dönük ve hafif bir gülümseme var. Memnun ve huzurlu görünüyor, doğal ortamın tadını çıkarıyor. Arka plandaki ağaçlar esintiyle sallanarak sahneye dinginlik hissi veriyor. Işık parlak ve sıcak, manzaranın güzelliğini vurguluyor. Kadın doğanın bereketiyle çevrelenmiş, huzurlu bir teselli anı yaratıyor.
Hazal Beken
Blog Yazarı

1990 yılında Bakırköy'de doğdu. Lisede Bilgisayar bölümünü bitirdikten sonra sınava 1 ay kala bölüm değişikliği yaptı, üniversitede radyo ve tv programcılığı okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne devam ederken iş hayatına girmeye başladı. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde koordinatör olarak yer aldı. Yazarak üretmenin heyecanını yaşıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.