Üniversite Yıllarında Yapılması Gerekenler Listesi
Fırsat | Tanım | Faydaları |
---|---|---|
Gönüllülük Projeleri | Bir işi, faaliyeti herhangi bir karşılık beklemeksizin içtenlikle yapmak. Yurt içi ve yurt dışı projeler mevcut. | Kendinizi birçok alanda geliştirme, farklı kültürlerle tanışma, İngilizceyi geliştirme. |
Erasmus | Üniversite öğrencilerinin, Avrupa Birliği ülkelerinden birinde öğrenim görmesi durumudur. | Vizyon genişlemesi, farklı bir eğitim sistemini deneyimleme, yabancı dil öğrenme, yeni kişilerle tanışma. |
Work and Travel Programına Katılmak | Hem çalışıp para kazanmayı hem de seyahat etmeyi sağlayan bir program. | Kültürel değişim, iş tecrübesi kazanımı, İngilizce geliştirmek. |
Seminere Katılmak | İlgili olduğunuz konu üzerinde daha fazla fikir sahibi olmanızı sağlar. | Vizyon genişlemesi, kültürel birikimin artması. |
Staj Yapmak | Çeşitli iş yerlerinde öğrenim gördüğünüz alanla ilgili tecrübe kazanmanızı sağlar. | İş tecrübesi kazanma, profesyonel iş hayatını tanıma. |
Yeni Hobiler Edinmek | Farklı aktivitelerle uğraşıp yeni beceriler kazanmak. | Kişisel gelişim, sosyal becerilerin gelişmesi. |
Seyahat Etmek | Farklı yerleri görme fırsatı. | Farklı kültürler ve yerler hakkında bilgi sahibi olma, vizyon genişlemesi. |
Çeşitli İşlerde Çalışmak | Üniversite yıllarında farklı işlerde çalışma deneyimi. | İş tecrübesi, profesyonel iş hayatını tanıma, maddi özgürlük. |
Yeni Diller Öğrenmek | Üniversite yıllarında yabancı dil öğrenme fırsatı. | Dil becerilerinin geliştirilmesi, kültürel anlayış, iş ve seyahat olanakları. |
Kişisel Gelişim Kurslarına Katılmak | Daha yetenekli ve etkili bir birey olmak için kişisel gelişim kurslarına katılım. | Yeni beceriler kazanma, kişisel gelişim. |
Üniversite yılları, yaşamımızda önemli bir yer kaplar. O yıllar, kendimizi tam anlamıyla keşfettiğimiz ve farklı deneyimler yaşadığımız yıllardır. Hayatımızın unutulamayacak senelerini en iyi şekilde geçirmemiz için birçok imkan var. Önemli olan bu imkanların farkına varıp hepsini tek tek gerçekleştirmeye çalışmaktır. Çünkü üniversite yılları, en çok zamanımızın olduğu ve istediğimiz şekilde değerlendirebileceğimiz dönemi kapsar.
Üniversite Yıllarında Yapılması Gerekenler
Peki üniversite yıllarında neler yapılabilir? Bir dernek veya vakıfta gönüllülük yapmak. Bununla birlikte hem yurt içi hem de yurt dışı seçenekleri olan gönüllülük projelerine katılmak. Erasmus yapmak, Work and Travel programına katılmak, seminerlere katılmak, çeşitli işlerde çalışmak, staj yapmak, yeni hobiler edinmek, seyahat etmek vb. Yapılabilecekleri daha da çoğaltmak mümkün. Fakat bu söylediklerim, kendi deneyimlediğim ve deneyimleyemediğim fırsatlar olduğu için üzerinde durmak istiyorum. Şimdi tüm bu fırsatları daha detaylıca inceleyelim.
Gönüllülük Projeleri
Gönüllülük, bir işi, faaliyeti herhangi bir karşılık beklemeksizin içtenlikle yapmaktır. Bu iş, faaliyet bir kuruluştan bağımsız olabileceği gibi özel ya da kamusal bir kuruma bağlı olarak da yapılabilir. Örneğin ben üniversite yıllarında Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nda gönüllü eğitmenlik yapmıştım. Gönüllülüğün illaki üniversite yıllarında yapılması şart değil. Fakat o yıllar en müsait olduğumuz zamanlar olduğu için yapılması önerilir.
Gönüllü projeleri ise yurt içi ve yurt dışı seçenekleri olan projelerdir. Yurt dışı olanları daha çok European Solidarity Corps (ESC) Gönüllülük Projeleri olarak geçiyor. Bu projelerde herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Avrupa ülkelerinde 2-12 ay arası ücretsiz olarak yaşama hakkınız oluyor. Bu hakkı da gönüllülük faaliyetlerine katılarak kazanıyorsunuz. Gideceğiniz Avrupa ülkesindeki kurum sizin yeme, içme, cep harçlığı ve yol masraflarınızı karşılıyor. Tek yapmanız gereken, size uygun projeye başvuru yaparak kabul almayı beklemeniz.
Bu tür Avrupa Gönüllülük Projelerine katılarak kendinizi birçok alanda geliştirme fırsatı yakalamış oluyorsunuz. Her şeyden önce yeni bir ülke keşfedip oranın kültürünü tanıyorsunuz. Birlikte çalıştığınız farklı kültürden gönüllü arkadaşlarla tanışıyorsunuz. Böylece farklı kültürler hakkında bilgi edinebilir ve vizyonunuzu genişletebilirsiniz. İngilizcenizi geliştirmek için de çok iyi bir fırsat sunuyor.
Erasmus
Erasmus, üniversite öğrencilerinin öğrenim gördüğü yıllar içinde bir veya iki dönem Avrupa Birliği ülkelerinden birinde öğrenim görmesidir. Erasmus, Avrupa Birliği tarafından uygulanmaktadır ve bu programın amacı yükseköğretimdeki öğrenciler arasında değişim ve etkileşimdir. Erasmus yapmak için bir yükseköğretim programına kayıtlı olmamız şart. İşte bu yüzden üniversite yıllarında mutlaka değerlendirilmesi gereken bir fırsat.
Peki Erasmus yapmak bize ne katacak? Öğrenim gördüğünüz bölümünüzün bir veya iki dönemini farklı bir ülkede farklı bir dilde ve farklı bir eğitim sistemi içinde deneyimleme fırsatınız oluyor. Bu da sizin kişisel gelişiminiz ve iş hayatınızda önemli bir yer tutar. Ayrıca seyahat edip yeni yerler keşfedebilirsiniz. İngilizcenizin aynında başka bir yabancı dil öğrenme şansınız olur. Dünyanın her yerinden arkadaşlıklar kurabilirsiniz. Kültürel yönde gelişirsiniz. Kısaca unutulamayacak deneyimlerle yaşar, etkili bir özgeçmişe sahip olursunuz.
Work and Travel Programına Katılmak
Work and Travel programı, hem çalışıp para kazanmanızı hem de seyahat etmenizi sağlayan bir programdır. Bu program ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bununla birlikte programa birkaç katılım koşulu var. Bunlardan en önemlisi ücretli ve sadece üniversite öğrencilerinin katılabiliyor olması. Peki bu programın bize avantajı ne olacak?
Öncelikle kültürel değişim programı olduğundan farklı kültürden insanlar tanıyıp yeni arkadaşlıklar kuracaksınız. Çalıştığınız için yurt dışında bir iş tecrübeniz olmuş olacak ve bu da özgeçmişinizde önemli bir yer kaplar. Kendinize olan güveniniz artar ve ayaklarınızın üstünde durmayı öğrenirsiniz. İngilizceniz gelişir. Program için ödediğiniz parayı, gittiğinizde çalışarak çıkartabilirsiniz. Hatta kişiye bağlı olarak para biriktirip de geri dönebilirsiniz. Dört ay süren programın üç ayını çalışarak bir ayını ise gezerek geçiriyorsunuz. Emeğinizin karşılığını hem maddi hem de manevi olarak olma şansınız var. Gidebilecek imkanı olan üniversite öğrencilerinin her konuda deneyim sahibi olacağı bu fırsatı kullanmaları gerekir.
Seminerlere Katılmak
Seminerlere katılmak, ilgili olduğunuz konu üzerinde daha fazla fikir sahibi olmanızı sağlar. Vizyonunuz genişler, kültürel birikiminiz artar. Her seminer yeni bir şey öğretir. Belki de yanlış bildiğiniz doğruları bulursunuz. Konu üzerinde tartışabilecek kıvama gelirsiniz. Katıldığınız seminerin illaki okuduğunuz bölümle alakalı olmasına gerek yok. Şayet olursa da okul ve kariyerinizde işinize yarar. İlgili olduğunuz farklı seminerlere katılmak da ufkunuzu genişletir. Böylece aklınızda yeni fikirler doğurur ve yeni kararlar olmanıza önayak olur.
Çeşitli İşlerde Çalışmak ve Staj Yapmak
İkisi için de iş hayatınıza atılmadan önceki provanız diyebiliriz. Eğitim sürecinizde müsait olduğunuz zamanlarda, farklı alanlarda çalışmanızda yarar var. Çünkü öğrenci iken insan, iş konusunda deneyimsizdir ve belki de tam olarak ne yapmak istediğini bilmiyordur. Belki de bildiğini sanıyordur. Dolayısıyla farklı alanlarda çalışıp deneyim kazanmak ileride gerçekten bulunmak istediğin konumu belirlemekte büyük fayda sağlar. İşte bu yüzden tecrübe etmeden bazı şeylerin farkına varamıyoruz.
Staj yapmak da keza öyle. Stajı, seçtiğin bölümün uygulamaya dökme vaktinin gelmesi, şeklinde tanımlayabiliriz. Böylece teoriden pratiğe geçmiş oluyorsunuz. Ve gerçek bir deneyimle iş hayatınıza hazırlanmaya başlıyorsunuz. Bu yüzden staj, kariyerinize adapta olmanızda büyük kolaylık sağlayacaktır.
Yeni Hobiler Edinmek
Yeni hobi edinmek aslında her yaşa, her döneme uygun bir seçenek. Fakat üniversite yıllarında bunu yapmak hobinizi işe dönüştürme fırsatı yaratacaktır. Etrafımda deneyimlediğim birçok örnek mevcut. Belki hobi olarak dans kursuna başladınız ve çok sevdiniz. Dans etmeyi profesyonellik derecesine getirdiniz. Sonrasında dans eğitmeni olup kendi işinizi dahi kurabilirsiniz. Hobinizi profesyonellik derecesine getirmeseniz dahi, sevdiğiniz aktiviteleri yapmak için en iyi zamanın üniversite yılları olduğunu hatırlayalım.
Seyahat Etmek
Seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek, özgürce dolaşmak. Bütün bunlar kendimizi daha yakından tanımamızı sağlar. Bununla birlikte farklı kültürden insanları ve onların bakış açılarını tanımış oluruz. Her yol yeni bir macera, yeni tecrübeler demektir. Tecrübelerimizle büyürüz, kendi iç dünyamızı keşfederiz. Önyargılarımızdan kurtuluruz. Özgüvenimiz artar. Hayata daha farklı açılardan bakmayı öğreniriz.
Seyahat etme şeklimiz de seyahatin bize kattıklarını şekillendirir. Özellikle üniversite öğrencilerinin tercih ettiği seyahat şekli otostoptur. Bunun nedeni, hem öğrenci bütçesine hem de gençlik ruhuna uygun olmasıdır. Ayrıca otostop ile seyahat, az önce bahsettiğimiz kazanımların hepsini ve daha fazlasını elde etmemizi sağlar. Her yaşta seyahat etmemiz tabi ki mümkün fakat zaman bu noktada çok önemli. İş hayatına girdikten sonra üniversite yıllarındaki kadar zamanınız olmayacak. Dolayısıyla bu yılları en iyi şekilde değerlendirmek gerekir.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.