AnasayfaBlogTeknik Direktör Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Teknik Direktör Nedir? Ne İş Yapar?

12 Haziran 2021
İki adam geniş bir çimenlik alanda durmaktadır. Soldaki adam siyah bir gömlek ve koyu renk bir şort giyerken, sağdaki adam parlak kırmızı bir gömlek ve şort giymektedir. Arkalarında bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü ve sağda şort ve kırmızı gömlek giyen bir kişi var. Daha sağda mavi bir arka plana karşı sarı bir nesne görülebiliyor. Görüntünün ortasında renkli bir nesnenin bulanık bir görüntüsü var.
Teknik DirektörGörevlerMaaş Bilgileri
Sergen YalçınBeşiktaş’ın teknik direktörü olarak takımı çalıştırmak, taktik ve strateji geliştirmek, futbolcu analiz etmek ve transferlerde söz sahibi olmakYıllık 7 milyon TL kazanmaktadır, yeni sezon için 30 milyon TL talep etmektedir
Abdullar AvcıTrabzonspor’un teknik direktörü olarak takımı çalıştırmak, taktik ve strateji geliştirmek, futbolcu analiz etmek ve transferlerde söz sahibi olmak2020-2021 sezonunda 5 milyon TL kazanmıştır
-Antrenman yapma, özellikle futbolcuların yeteneklerini geliştirmek üzerine özel dikkat göstermeVerimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir
-Takımın stratejisini ve oyun planını geliştirme, rakipleri analiz etmeVerimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir
-Oyuncularla iyi ilişkiler kurma ve onları motive ederVerimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir
-Futbolcuların değerlendirme ölçümlerini takip etmeVerimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir
-İhtiyaç duyulan mevkilerle ilgili transferler için görüş bildirmeVerimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir
-Futbolcuların saha içindeki yeteneklerini ve özel hayatlarını şekillendirmeVerimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir
-Şampiyonluk hedefiyle çalışmalar yapma ve takımı en iyi yerde bitirmeye çalışmaVerimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir
-Takımının odaklanmasına yardımcı olma ve takımı motive etmeVerimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir

Teknik direktörlük, ülkemizde gündemden düşmeyen meslek dallarından biri. Genelde tartışmaların odağındadır. Çalıştırdığı takım maç kaybettiğinde taraftarları oyun sistemini eleştirir. İstifa ettiğinde yeni anlaşılacağı kulüp konuşulur. Yeni bir kulübe imza attığında ise alacağı yıllık ücret en büyük tartışma konusudur. Bütün tartışmalara rağmen, özellikle gelirleri sebebiyle pek çok gencin hayallerini süsleyen meslekler arsında olduğunu da hatırlatmak gerekir.

Teknik direktör denilince akla ilk futbolun geldiğini ve bu mesleğin futbolla özdeşleştiğini söylemek yanlış olmaz kanaatindeyim. Futbolla özdeşleşmiş olsa da basketbol, voleybol, atletizm ve boks gibi farklı spor dallarında da teknik direktör bulunur. Futbolda teknik direktör, basketbolda koç ifadesi kullanılır ancak görevleri bakımından farklılıkları yoktur.

Yazıda (futbol özelinde) teknik direktörlük mesleğine dair bilgileri ele alacağım. Bu mesleği daha yakından tanımak için bazı soruları cevaplayacağım: Teknik direktör nedir? Ne iş yapar? Maaşları nasıldır? Teknik direktör nasıl olunur? İlk soru ile başlayalım.

Teknik Direktör Nedir?

Teknik direktörle ilgili en kısa tanımı “herhangi bir spor kulübünü çalıştıran kişi” ifadeleriyle yapmak mümkün. Önce Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğündeki tanımına kulak verelim: “Spor takımının oyuncularını kurduğu düzene göre oynatan, oyuncularla spor kulübü arasında ilişkileri düzenleyen kişi.” 



Bu tanımdan da yola çıkarak Teknik direktörle ilgili; “spor takımı çalıştıran, çalıştırdığı takımda kurduğu düzene göre oyun (futbol) oynatan, oyun planına göre strateji geliştiren ve bu stratejiler çerçevesinde futbolculara antrenman yaptıran; başarıyı hedefleyen kişidir” tanımını yapabiliriz. Yazının girişinde de değindiğim üzere özellikle maaşları sebebiyle hayalleri süsleyen mesleklerden biridir. Teknik direktör olma süreciyle birlikte takımla başarı kazanma ve servet değerindeki gelirleri kazanmanın kolay olmadığını belirtmek isterim. 

Teknik direktör ile futbol antrenörü anlam bakımından benzerlik gösterir. İki meslek arasındaki farkı şöyle özetlemek mümkün: Teknik direktör futbol antrenörüdür, ilgili eğitimleri alır. Her futbol antrenörü ise teknik direktör değildir. Teknik direktör kulüp çalıştıran futbol antrenörüdür.

Teknik Direktör Ne İş Yapar? 

Teknik direktör; Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3.Lig ve amatör ligler de dahil olmak üzere takım çalıştırır. İlgili futbol kulübüyle yıllık düzeyde sözleşme imzalar; 2 yıl, 3 yıl gibi. Bu sözleşme süresince de takımdan sorumlu kişidir. Teknik direktörün görev ve sorumluluklarını sıralamak gerekirse;



  • Takımın sözleşmeli futbolcularına antrenman yaptırır. 

  • Teknik ekibiyle birlikte antrenman programı hazırlar. 

  • Hazırlanan antrenman programı çerçevesinde çalışmalarını yürütür. Futbolcuların değerlendirme ölçümlerini takip eder. 

  • Futbolcunun eksik yönüyle ilgili özel antrenman yapmasını sağlar. 

  • Oynanan maça takımını en iyi şekilde hazırlar. 

  • Futbolda sonuçlar 3 ihtimalli olsa da amaç her zaman galip gelmektir. 3 puan almak için rakip takımı analiz eder. 

  • Yaptığı analiz çerçevesinde bir oyun planı hazırlar. 

  • 90 dakikalık maç süresi boyunca belirlediği oyun planın futbolcularıyla sahaya yansıtır. 

  • Takımda eksik mevkiler varsa o mevkiye transfer yapılması için görüş bildirir. Stoper mevkisinde örnek verelim. Stoper ihtiyacını ve o mevkiye alınmasını istediği futbolcuyu yönetime bildirir. 

  • İhtiyaç duyulan mevkiyle ilgili alternatif futbolcuları da belirler. 

  • Sezon başlamadan takımıyla kamp yapar. Kampın amacı takımı sezona hazırlamaktır. 

  • Futbolcuların saha içindeki yetenekleri ve başarılarıyla birlikte özel hayatlarıyla da yakından ilgilenir. Futbol yaşantılarına zarar verecek tavır ve davranışlarda bulunmalarının önüne geçer.

  • Futbolcularının odaklanmasına yardımcı olur, onları motive eder. 

Özetle; ligi fark etmeksizin her kulübün amacı şampiyon olmaktır. Alt liglerde şampiyonluk bir üst lige çıkmak anlamına gelir. Süper ligde şampiyonluk ise Şampiyonlar Ligi’ne katılmanın biletidir. Şampiyon olamıyor ise de ligi en iyi yerde bitirmektir. Süper ligde UEFA organizasyonlarının içinde olmak için ligdeki sıralama önemlidir. Teknik direktör de bu amaç çerçevesinde çalışmalarını yürütür. 

Teknik Direktör Maaşları

Teknik direktörlerin maaşları çalıştırdığı takımın bulunduğu ligle ve kulübün ekonomik yapısına göre değişiklik gösterir. Bu farklılıklar 10 bin TL, 100 bin TL zaman zaman da milyon TL’ler ile ifade edilebilir. Hocanın kariyer geçmişi, başarıları da alacağı ücrete etki eder. Tanınan, popüler ve başarılı bir teknik direktör Süper Lig yerine alt liglerde çalışıyor olsa da yüksek ücret alabilir. 

Teknik direktör maaşlarıyla ilgili ünlü hocaların medyaya yansıyan sözleşmeleri konusunda bilgiler paylaşmak istiyorum. 

  • Şampiyon Beşiktaş’ın hocası Sergen Yalçın yıllık 7 milyon TL kazandı. Yeni sezon için 30 milyon TL istediği spor haberlerinde iddia edildi.

  • Trabzonspor’un hocası Abdullar Avcı’nın 2020-2021 sezonunda 5 milyon TL kazandığı kulüp tarafından açıklandı. Bir sonraki sezon 6 milyon 500 bin TL alacağı da yine kulüp tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı. 

  • Galatasaray’ın hocası Fatih Terim’in yıllık 18 milyon TL kazandığı da haberlerde yer alan bilgiler arasındaydı 

  • Avrupa Şampiyonası’nda mücadele eden A Milli Takım’ın hocası Şenol Güneş’in ise yıllık 3,2 milyon Euro kazanacağı ilk sözleşme imzaladığı günlerde basın aracılığıyla paylaşılan bilgilerdendi. 

Teknik Direktör Nasıl Olunur?

Ülkemizdeki teknik direktörlerin çoğunluğu futbolun içinden gelmiş olsa da bu mesleği yapmak için aktif futbolcu geçmişine sahip olmanın zorunluluğu yoktur. Futbolun içinden gelinmiş olsa bile bazı eğitimleri almak ve sertifikalara sahip olmak gerekir. 18 yaşını dolduran, ilgili yerlerden sağlık raporlarını alan ve kurs ücretini yatıran herkes teknik direktörlük kurslarına başvurabilir. Beden eğitimi öğretmenliği gibi üniversitelerin farklı spor bölümlerinden mezun olan bireyler de sınava direkt girerek belgeyi alabilir.

Türkiye’de farklı liglerde de teknik direktörlük yapabilmek için alınması zorunlu lisanslar var. Bu lisanslar;

  • TFF Grassroots C 

  • UEFA B

  • UEFA A

  • UEFA PRO lisansıdır. 

TFF Grassroots C lisansının beden eğitimi ve spor öğretmenliği mezunları alabilir. Profesyonel futbolculuk yaptıktan sonra teknik direktör olmak isteyenler ise UEFA B lisansı alabilir. İlgili kurs ve sertifikalarla ilgili detaylı bilgiler için TFF’nin sitesini incelemenizi ve duyurularını takip etmenizi öneririm. 

Teknik direktörün sahip olması gereken bazı yetkinlikler de var:

  • Liderlik ilk yetkinlik; takımdaki futbolcuların lideridir. 

  • Yabancı dil, takımda yabacı futbolcular da vardır. Tercümanlar çalışıyor olsa da hocanın, en azından İngilizce biliyor olması iletişim konusunda kolaylık sağlar.

  • İletişim becerileri gelişmiş olmalıdır. 

  • Disiplinli olmalı ve çalışmayı sevmelidir.

  • Örnek olmalıdır. 

  • Takım çalışmasını yürütüyor olmalıdır. 

  • Dünya futbolundaki yenilikleri ve kural değişikliklerini yakından takip etmelidir. 

  • Yaşam boyu öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık olmalıdır.

  • Zaman zaman takımda futbolcular arasında sorunlar yaşanabilir. Bu sebeple de hem müzakere yetkinliği hem de problem çözme becerileri gelişmiş olmalıdır. 

İlgili eğitim: Liderlik Sertifikası

Teknik direktörlük mesleğiyle ilgili yazımızı 3 soru ve 3 cevapla özetleyelim:

Sergen Yalçın, Beşiktaş’ın teknik direktörü olarak takımı çalıştırmak, taktik ve strateji geliştirmek, futbolcu analiz etmek ve transferlerde söz sahibi olmak, Yıllık 7 milyon TL kazanmaktadır, yeni sezon için 30 milyon TL talep etmektedir, Abdullar Avcı, Trabzonspor’un teknik direktörü olarak takımı çalıştırmak, taktik ve strateji geliştirmek, futbolcu analiz etmek ve transferlerde söz sahibi olmak, 2020-2021 sezonunda 5 milyon TL kazanmıştır, -, Antrenman yapma, özellikle futbolcuların yeteneklerini geliştirmek üzerine özel dikkat gösterme, Verimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir, -, Takımın stratejisini ve oyun planını geliştirme, rakipleri analiz etme, Verimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir, -, Oyuncularla iyi ilişkiler kurma ve onları motive eder, Verimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir, -, Futbolcuların değerlendirme ölçümlerini takip etme, Verimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir, -, İhtiyaç duyulan mevkilerle ilgili transferler için görüş bildirme, Verimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir, -, Futbolcuların saha içindeki yeteneklerini ve özel hayatlarını şekillendirme, Verimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir, -, Şampiyonluk hedefiyle çalışmalar yapma ve takımı en iyi yerde bitirmeye çalışma, Verimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir, -, Takımının odaklanmasına yardımcı olma ve takımı motive etme, Verimlilik ve başarıya göre değişkenlik gösterir
Teknik Direktör Teknik Direktör nedir Teknik Direktör iş yapar Teknik Direktör maaşları Teknik Direktör nasıl olunur
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.