AnasayfaBlogSosyal Medya Bizi Mutsuz Mu Ediyor?
Sosyal Medya

Sosyal Medya Bizi Mutsuz Mu Ediyor?

24 Temmuz 2019
Bu görüntüde birbirine yakın duran beş kişilik bir grup görülüyor. Hepsinin elinde telefon var. En soldaki kişi pembe bir hırka ve yırtık kot pantolon giyen bir kadın. Onun yanındaki kişi kırmızı kazak ve gri pantolon giyen bir erkek. Ortada, beyaz gömlek ve mavi kot pantolon giyen başka bir kadın var. Yanındaki kişi sağ eliyle bir telefon tutuyor ve sol bileğine bir saat takıyor. Son kişi ise siyah gömlek ve yırtık kot pantolon giyen bir kadın. Tüm insanlar telefonlarına bakmaktadır. Resmin arka planı açık gri bir duvardır.
BaşlıkBilgiEk Bilgi
Sosyal Medya KullanımıTürkiye’de 59.36 milyon aktif internet kullanıcısı var ve bunların 52 milyonu sosyal medya kullanıyor.Son yıllarda internet kullanımı yaygınlaşmış ve sosyal ağlar en çok kullanılan platformlar olmuştur.
Sosyal Medyanın YaygınlığıSosyal medya neredeyse her yerde ve insanlar zamanlarının çoğunu bu platformlarda harcıyor.Gelişen teknoloji ve şehir yaşamı, sosyal medyanın gücünü arttırmış ve insanları dijital dünyaya dahil etmiştir.
Sosyal Medyanın EtkileriSosyal medyanın aşırı kullanımı, insanları yoruyor ve diğer aktivitelere zaman ayırmalarını engelliyor.Bunun sonucunda insanların mutsuzluk seviyesi artarak, sosyal medya yorgunluğuna neden olmaktadır.
Enerji TüketimiEnerjimizi neyin tükettiğini bilmeniz gerekiyor, burada sosyal medya önemli bir rol oynuyor.Çoğu kişi sabah uyandığında ilk olarak sosyal medya bildirimlerini kontrol ediyor ve bu durum enerji tüketiminde önemli bir paya sahip.
Sosyal Medya BağımlılığıSosyal medya bağımlılığı, insanların sosyal ağlardan uzak kalmak korkusunu arttırıyor.Bu durum sosyal medya korkusunu tetikleyerek kullanıcıları daha çok sosyal ağları ziyaret etmeye itiyor.
Bağımlılıkla MücadeleBağımlılığın önüne geçmek için kendimizi yoğun tutmak, telefonu uzak mesafelere koymak ve sosyal ağlara bakma fikrini aklımızdan çıkarmamız gerekiyor.Bu önlemler aynı zamanda daha az zamanın sosyal medyada geçirilmesine yardımcı olur.
Günlük PlanlamaSosyal medya kullanımını azaltmanın bir yolu da günlük plan yapmaktır.Günlük planlar, bireylerin sosyal medya yerine başka aktivitelere odaklanmasına yardımcı olur.
Sosyal Medyanın FaydalarıHer ne kadar birtakım olumsuz etkileri olsa da, sosyal medyanın faydaları da tartışılamaz.Bireylerin bilgiye ulaşması, sosyal ilişkiler kurması ve güncel olayları takip etmesi konusunda önemli bir araçtır.
Dijitalleşme ve Sosyal MedyaDijitalleşen dünyamızda sosyal medyaya olan ilgi artmıştır ve bunun asosyallik gibi sonuçları olabilir.Dolayısıyla kontrol altında tutulmadığı takdirde sosyal medya kullanımı zararlı olabilir.
Önlem AlmaSosyal medyaya gereğinden fazla bağlı olmayıp, aynı zamanda da tamamen uzak kalmamak önemlidir.Bu dengeli yaklaşım, sosyal medyanın olası zararlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Sanal ortama duyulan merakla birlikte son yıllarda internet kullanımı oldukça artmış ve yaygınlaşmıştır. Neredeyse internetsiz geçen saatimiz yok. Yediden yetmişe herkesi neredeyse teknoloji bağımlısı haline getiren internetin en çok kullanılma sebebi ise sosyal ağlar.

Digital Turkey’in açıklamış olduğu 2019 yılı verilerine göre Türkiye’de internet kullanıcısı sayısı 59.36 milyona ulaşmışken bunun 52 milyonu aktif sosyal medya kullanıcısı. Bu verilerden de anlaşılacağı gibi sosyal medya ve hayatımıza etkileri oldukça büyük.

Sosyal Medya Sardı Etrafımızı

Eski zamanları yaşamış bir yetişkinin "Önceden sosyal medya mı vardı? Şimdi onsuz yapamaz oldunuz!" dediğini illaki duymuşsunuzdur. Sahiden hepimiz bu sosyal mecralara atılmadan önce neler yapıyorduk hiç düşündünüz mü? Aslında sosyal medyasız da sosyaldik. Sosyal medyanın hayatımıza henüz girmediği zamanlarda az bir arkadaş çevresi ve iletişim kanallarının az olduğu her gün en azından telefondan bağımsız geçirdiğimiz günlerimiz vardı. Ama artık sosyal medya her yerde.

İnsanların en azından sosyal medyaya bakarken gözlerini sürekli dijital araçlar üzerinden ayırmayıp gözlerini ve zihnini yorması ve arkadaşlarının paylaştığı tatil içerikli görselleri görmediğinden mutsuz olmadıkları bir zaman dilimi vardı. Şimdi bütün sosyal ağ kullanıcılarının gereğinden fazla sosyal medyada vakit geçirmeleri kendilerini fazlaca yormakta.



Ayrıca gününün çoğunun internette geçmesi yüzünden başka aktivitelere katılamamak da onları mutsuz etmekte. Ama tabi ki de bunun sebebinin tamamını sosyal medya oluşturmuyor. Gelişen şehir yaşamı ve teknoloji yorgunluğu toplumun tüm bireyleri için kaçınılmaz ve rahatsız edici bir durum hâline gelmekte. 

Enerjimizi Harcayan Şey Ne?

Schaffner hayatın geneline yayılan yorgunluğun çözümünün kişiden kişiye değişiklik göstereceğini söylüyor ve ekliyor: "Enerjinizi harcayan şeyin ne olduğunu bilmeniz gerekiyor." Şimdi öncelikle bir düşünün sabah kalkar kalkmaz aklınıza ilk gelen şey ne? Eminim ki çoğunuzun aklına ilk gelen şey sosyal medyadan bildirim gelip gelmediği. Acaba biz uyurken sosyal medyada bir şeyleri kaçırıyor hissine mi kapılıyoruz? 

My Life’ın yaptığı bir araştırmaya göre kullanıcıların %56’sı üye olduğu sosyal ağlardan uzak kaldığında son haberleri, olayları, etkinlikleri ve önemli durum güncellemelerini kaçırma korkusu yaşadığını belirtiyor. Aynı ankete katılan 2.084 sosyal medya kullanıcısının %51’i sosyal ağları iki sene öncesine göre daha sık ziyaret ettiğini, %27’si ise sabah uyanır uyanmaz ilk yaptıkları işin sosyal medya hesaplarını kontrol etmek olduğunu belirtiyor.





Yorgunluğa Ve Mutsuzluğa Önlem Almak

Öncelikle sosyal medya platformlarında gereğinden fazla vakit harcadığınızı kabullenmeniz gerek. Bunu kabul edip anladığınızda içinizde ki önlem alma fikrini daha çok kabullenmiş olacaksınız. Peki, sosyal medya bağımlılığından nasıl kurtuluruz? Tabi ki kendi kendinize. Her aklınıza sosyal ağlara bakma fikri geldiğinde bakmamaya çalışın ve oyalanın. Telefonunuzu kendinizden uzak mesafelere koyun bu sizin biraz daha medyada az vakit harcamanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi gün içinde yoğun tutmaya çalışın. 

Günlük bir plan yapabilirsiniz. Şu saatte koşu yapmak, kahvaltı yapmak arkadaşlarla buluşmak veya kahve içmek gibi. Kendinize gün içerisinde planlar kurarsanız sosyal medyayı aklınıza daha az getirebilirsiniz. Bu düşünceler sizi biraz zorlayabilir ve yapmak istemeyebilirsiniz. Fakat tabi ki de sosyal medya ve sosyal ağların faydalı olduğunun gerekçesini kimse değiştiremez.

Sadece dijitalleşen dünyada sosyal medyaya olan ilgimizin çok fazla artması bizi asosyal ve tembelliğe sürükleyebileceğinden bunun biraz daha farkına varıp önlem almalıyız. Sosyal medyaya çok fazla kanma ama sosyal medyasız da kalma.

Sosyal Medya Mutsuz Mu Ediyor? 

Sosyal ağ kullanıcılarının gereğinden fazla sosyal medyada vakit geçirmeleri kendilerini fazlaca yormakta.Ayrıca gününün çoğunun internette geçmesi yüzünden başka aktivitelere katılamamak da onları mutsuz etmekte. 

Enerjimizi Harcayan Şey Ne?

Şimdi öncelikle bir düşünün sabah kalkar kalkmaz aklınıza ilk gelen şey ne? Eminim ki çoğunuzun aklına ilk gelen şey sosyal medyadan bildirim gelip gelmediği. Acaba biz uyurken sosyal medyada bir şeyleri kaçırıyor hissine mi kapılıyoruz? 

Sosyal Medya Bağımlılığından Nasıl Kurtuluruz?

Tabi ki kendi kendinize. Her aklınıza sosyal ağlara bakma fikri geldiğinde bakmamaya çalışın ve oyalanın. Telefonunuzu kendinizden uzak mesafelere koyun bu sizin biraz daha medyada az vakit harcamanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi gün içinde yoğun tutmaya çalışın. 

Yazar: Cansu Atalay

Sosyal Medya Kullanımı, Türkiye’de 5936 milyon aktif internet kullanıcısı var ve bunların 52 milyonu sosyal medya kullanıyor, Son yıllarda internet kullanımı yaygınlaşmış ve sosyal ağlar en çok kullanılan platformlar olmuştur, Sosyal Medyanın Yaygınlığı, Sosyal medya neredeyse her yerde ve insanlar zamanlarının çoğunu bu platformlarda harcıyor, Gelişen teknoloji ve şehir yaşamı, sosyal medyanın gücünü arttırmış ve insanları dijital dünyaya dahil etmiştir, Sosyal Medyanın Etkileri, Sosyal medyanın aşırı kullanımı, insanları yoruyor ve diğer aktivitelere zaman ayırmalarını engelliyor, Bunun sonucunda insanların mutsuzluk seviyesi artarak, sosyal medya yorgunluğuna neden olmaktadır, Enerji Tüketimi, Enerjimizi neyin tükettiğini bilmeniz gerekiyor, burada sosyal medya önemli bir rol oynuyor, Çoğu kişi sabah uyandığında ilk olarak sosyal medya bildirimlerini kontrol ediyor ve bu durum enerji tüketiminde önemli bir paya sahip, Sosyal Medya Bağımlılığı, Sosyal medya bağımlılığı, insanların sosyal ağlardan uzak kalmak korkusunu arttırıyor, Bu durum sosyal medya korkusunu tetikleyerek kullanıcıları daha çok sosyal ağları ziyaret etmeye itiyor, Bağımlılıkla Mücadele, Bağımlılığın önüne geçmek için kendimizi yoğun tutmak, telefonu uzak mesafelere koymak ve sosyal ağlara bakma fikrini aklımızdan çıkarmamız gerekiyor, Bu önlemler aynı zamanda daha az zamanın sosyal medyada geçirilmesine yardımcı olur, Günlük Planlama, Sosyal medya kullanımını azaltmanın bir yolu da günlük plan yapmaktır, Günlük planlar, bireylerin sosyal medya yerine başka aktivitelere odaklanmasına yardımcı olur, Sosyal Medyanın Faydaları, Her ne kadar birtakım olumsuz etkileri olsa da, sosyal medyanın faydaları da tartışılamaz, Bireylerin bilgiye ulaşması, sosyal ilişkiler kurması ve güncel olayları takip etmesi konusunda önemli bir araçtır, Dijitalleşme ve Sosyal Medya, Dijitalleşen dünyamızda sosyal medyaya olan ilgi artmıştır ve bunun asosyallik gibi sonuçları olabilir, Dolayısıyla kontrol altında tutulmadığı takdirde sosyal medya kullanımı zararlı olabilir, Önlem Alma, Sosyal medyaya gereğinden fazla bağlı olmayıp, aynı zamanda da tamamen uzak kalmamak önemlidir, Bu dengeli yaklaşım, sosyal medyanın olası zararlarını önlemeye yardımcı olabilir
sosyal medya dijital medya internet iletişim asosyallik
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
12860