Sinemada Teknoloji Serüveni
Dönemler | Önemli Kişi ve Buluşlar | Sonuçlar ve Katkılar |
---|---|---|
Sinematografın Doğuşu | Lumiere Kardeşler ve Sinematograf | Kamuya açık sinemanın gerçekleştirilmesi ve hareketli görüntünün perdeye yansıtılması |
İlk Sinema Filmi | Lumiere Kardeşler ve 'Trenin Gara Girişi' filmi | Sinema tarihinin yapı taşı olan ilk film, perdede hareketli görüntünün yaşattığı heyecan ve korku |
Gelişen Sinema | George Melies ve Star Film Company | Sinema sanatının doğuşu, öyküsü olan ilk filmler ve sinemanın gelişimine yeni bir yön verilmesi |
Kurgunun Keşfi | George Melies ve çekim makinesindeki arıza | Sinemada kurgu tekniklerinin keşfi, sinemadaki ilgiyi canlı tutma |
Uzun Metraj Filmler | D. W. Griffith ve 'The Birth of Nation' filmi | Sinemanın üçüncü döneminin başlaması ve sinemanın geniş kitlelere ulaşabilme kapasitesinin gösterilmesi |
Teknoloji ve sinema ilişkisindeki ivmeyi kavrayabilmek öncelikle sinemanın ortaya çıkışını bilmeyi gerektirir. Çünkü buluşların gelişim serüveni sinema teknolojilerine yön vermiştir.
Sinema teknolojik yenilik açısından sekiz dönemde incelenmelidir.
Sinematografın Doğuşu
Sinemanın ortaya çıkışı ve dönemi başlatan teknoloji Lumiere Kardeşler'in 1895 yılında buldukları ''Cinematographe'' (Sinematograf) makinesidir. Edison'un ''Kinetoscope'' (Kinetoskop) ismini verdiği izleme deliğinden bir kişinin izleyebildiği film gösterici makinesinden ilham alarak tasarlamışlardır.
Lumiere Kardeşler kamuya açık sinema hayalini sinematograf makinesiyle gerçekleştirmiştir. Çektikleri ''Trenin Gara Girişi'' isimli ilk film sinema tarihinin yapı taşıdır. 49 saniye süren filmde, tarihin ilk sinema izleyicileri, perdede hareket halindeyken gösterilen trenin, kendilerini ezeceği endişesi yaşamıştır. Teknolojiyi sinemayla buluşturan sinematograf, gelecekteki sinema teknolojisinin de ilk adımıdır.
Gelişen Sinema
Bu benzersiz buluşun potansiyelini fark eden sahne sihirbazı George Melies, 1896'da ''Star Film Company'' adlı bir şirket kurarak film üretimine başlamıştır. Lumiere Kardeşler'in buluşunu sanatla harmanlayarak öyküsü olan filmler çekmiş ve sinema tarihine yeni bir yön vermiştir.
Sinemanın ikinci dönemini başlatan Melies, gelişmeye devam eden sinema teknolojisini birçok yeni teknikle birlikte kullanarak sinemaya olan ilgiyi canlı tutmuştur. En önemli katkılarından biri çekim esnasında makinesinde yaşadığı arızadan dolayı görüntünün kesilip tekrar devam ettirmesiyle kurguyu keşfetmesidir.
Sinemada Uzun Metraj
Sinema tarihinin dönüm noktalarından biri uzun metraj filmlerdir. Sinemada üçüncü dönemi başlatan ilk uzun metrajlı film D. W. Griffith tarafından çekilmiş "The Birth of Nation" isimli yapımdır.
Lumiere Kardeşler'in buluşu ile başlayan sinema, Melies'in teknikleriyle anlam kazanmış ve Griffith'in oluşturduğu sinema kurallarıyla bağımsız bir sanat diline doğru evrilmiştir. Gelişmeye devam eden sinema yenilikleriyle teknolojik ivme de kazanmıştır.
Teknolojik Gelişme Başlıyor
En büyük teknolojik yenilik sinemanın dördüncü döneminde ortaya çıkmıştır. Amerika 1927'de ''Jazz Singer'' filmiyle sesli sinemaya adım atılmıştır. Sinema endüstrisini ikiye bölen bu yenilik sebebi ile teknolojiye ayak uydurabilen stüdyolar ve salonlar ayakta kalabilmiştir.
Sesli sinema döneminin başlamasıyla film salonlarına ses tesisatları kurulmuş ve çekim stüdyolarında sesli filme uygun değişikler yapılmıştır. Teknolojik gelişmelerle anlam kazanmaya devam eden sinemada ses, devrim niteliği taşır.
Dönemin sinemacılarından sessiz komedi sinemasının öncüsü Charlie Chaplin ''The Great Dictator'' filmiyle hem ilk sesli filmini yapmış, hem de sinema tarihindeki başyapıtlardan birisine imzasını atmıştır.
Sesli sinemaya geçiş renkli sinema teknolojisini de beraberinde getirmiştir. Büyük bütçeler ve iyi ekipmanlar gerektiren renkli filmler her zaman kullanılamasa da sinema tarihinin ilerleyen dönemlerindeki buluşlarla birlikte tercih sebebi haline gelmiştir.
Teknolojik Sinemada Yeni Dönem
Sinemanın beşinci döneminde Hollywood altın çağını yaşamış ancak teknolojik yeniliklerle gücünü zamanla kaybetmeye başlamıştır. Altıncı döneme geçiş de bu süreçte gerçekleşmiştir. Çünkü dönemin büyük teknoloji devrimi olan televizyon sinemaya meydan okumaya başlamıştır. Özellikle televizyonun renkli görüntüye geçiş yapmasıyla sinema da popülerliğini kaybetmemek için renkli sinemaya geçiş yapmıştır.
1960'lı yılların başında Fransa'da, Yeni Dalga akımının ortaya çıkışı teknolojik yenilikler ve film ekonomisine yeni bir yaklaşım getirmiştir. Avrupa sineması sesli film teknolojisiyle ortaya çıkan dil sorununu dublaj teknolojisiyle yenmiş ve yedinci dönem sinemanın en güçlü tarafı olmuştur.
Modern sinemanın 1980'lerde ortaya çıkmasıyla günümüz sineması için ilk adımlar atılmış animasyonlar, özel efektler ve farklı teknikler tercih edilmiştir. Sinema analog dönemlerinden teknolojik yeniliklerle birlikte dijital döneme doğru geçiş yaşamıştır. Hayal kurarak başlayıp ihtiyaca göre değişen sinema teknolojisi serüveni günümüzde halen dijital sinema çağını yaşamaktadır.
Peki sinemayı dijitalleştiren ve sürekli DeğişenTeknoloji Bizi De Değiştiriyor Mu? Sinemadan eğitime kadar tam bir dijital çağ dönemindeyiz. Artık günümüzde Teknoloji ve Eğitim ayrılmaz bir bütün halinde. Bu durumda sinema ve eğitimde Teknolojiyi Ne Kadar Etkin Kullanmalıyız? Teknoloji ile ilgili en farklı yazılar İstanbul İşletme Enstitüsü blog yazılarında.
Yazar: Tuğçe Melis Şahinboy
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.