AnasayfaBlogSinemada Teknoloji Serüveni
Teknoloji

Sinemada Teknoloji Serüveni

22 Mayıs 2019
Bir kadın elinde bir uzaktan kumanda ile sandalyede oturuyor. Beyaz bir gömlek ve mavi bir pantolon giyiyor. Sandalye kahverengi ve rahat bir minderi var. Arkasında çimenli bir tepe ve merdivenli yüksek bir bina var. Gökyüzü mavi ve beyaz kabarık bulutlarla dolu. Uzakta bir uçak uçuyor, ışıkları parıldayan şehrin üzerinden geçiyor. Güneş arka planda batıyor ve her şeyin üzerine altın rengi bir renk veriyor. Kadın yüzünde huzurlu bir ifadeyle uçağa bakmaktadır. Uçağın ve aşağıdaki şehrin görüntüsünün tadını çıkarıyor.
DönemlerÖnemli Kişi ve BuluşlarSonuçlar ve Katkılar
Sinematografın DoğuşuLumiere Kardeşler ve SinematografKamuya açık sinemanın gerçekleştirilmesi ve hareketli görüntünün perdeye yansıtılması
İlk Sinema FilmiLumiere Kardeşler ve 'Trenin Gara Girişi' filmiSinema tarihinin yapı taşı olan ilk film, perdede hareketli görüntünün yaşattığı heyecan ve korku
Gelişen SinemaGeorge Melies ve Star Film CompanySinema sanatının doğuşu, öyküsü olan ilk filmler ve sinemanın gelişimine yeni bir yön verilmesi
Kurgunun KeşfiGeorge Melies ve çekim makinesindeki arızaSinemada kurgu tekniklerinin keşfi, sinemadaki ilgiyi canlı tutma
Uzun Metraj FilmlerD. W. Griffith ve 'The Birth of Nation' filmiSinemanın üçüncü döneminin başlaması ve sinemanın geniş kitlelere ulaşabilme kapasitesinin gösterilmesi

Teknoloji ve sinema ilişkisindeki ivmeyi kavrayabilmek öncelikle sinemanın ortaya çıkışını bilmeyi gerektirir. Çünkü buluşların gelişim serüveni sinema teknolojilerine yön vermiştir.

Sinema teknolojik yenilik açısından sekiz dönemde incelenmelidir.

Sinematografın Doğuşu

Sinemanın ortaya çıkışı ve dönemi başlatan teknoloji Lumiere Kardeşler'in 1895 yılında buldukları ''Cinematographe'' (Sinematograf) makinesidir. Edison'un ''Kinetoscope'' (Kinetoskop) ismini verdiği izleme deliğinden bir kişinin izleyebildiği film gösterici makinesinden ilham alarak tasarlamışlardır. 

Lumiere Kardeşler kamuya açık sinema hayalini sinematograf makinesiyle gerçekleştirmiştir. Çektikleri ''Trenin Gara Girişi'' isimli ilk film sinema tarihinin yapı taşıdır. 49 saniye süren filmde, tarihin ilk sinema izleyicileri, perdede hareket halindeyken gösterilen trenin, kendilerini ezeceği endişesi yaşamıştır. Teknolojiyi sinemayla buluşturan sinematograf, gelecekteki sinema teknolojisinin de ilk adımıdır.

Gelişen Sinema 

Bu benzersiz buluşun potansiyelini fark eden sahne sihirbazı George Melies, 1896'da ''Star Film Company'' adlı bir şirket kurarak film üretimine başlamıştır. Lumiere Kardeşler'in buluşunu sanatla harmanlayarak öyküsü olan filmler çekmiş ve sinema tarihine yeni bir yön vermiştir. 

Sinemanın ikinci dönemini başlatan Melies, gelişmeye devam eden sinema teknolojisini birçok yeni teknikle birlikte kullanarak sinemaya olan ilgiyi canlı tutmuştur. En önemli katkılarından biri çekim esnasında makinesinde yaşadığı arızadan dolayı görüntünün kesilip tekrar devam ettirmesiyle kurguyu keşfetmesidir.

Sinemada Uzun Metraj

Sinema tarihinin dönüm noktalarından biri uzun metraj filmlerdir. Sinemada üçüncü dönemi başlatan ilk uzun metrajlı film D. W. Griffith tarafından çekilmiş "The Birth of Nation" isimli yapımdır. 
Lumiere Kardeşler'in buluşu ile başlayan sinema, Melies'in teknikleriyle anlam kazanmış ve Griffith'in oluşturduğu sinema kurallarıyla bağımsız bir sanat diline doğru evrilmiştir. Gelişmeye devam eden sinema yenilikleriyle teknolojik ivme de kazanmıştır.

Teknolojik Gelişme Başlıyor

En büyük teknolojik yenilik sinemanın dördüncü döneminde ortaya çıkmıştır. Amerika 1927'de ''Jazz Singer'' filmiyle sesli sinemaya adım atılmıştır. Sinema endüstrisini ikiye bölen bu yenilik sebebi ile teknolojiye ayak uydurabilen stüdyolar ve salonlar ayakta kalabilmiştir. 

Sesli sinema döneminin başlamasıyla film salonlarına ses tesisatları kurulmuş ve çekim stüdyolarında sesli filme uygun değişikler yapılmıştır. Teknolojik gelişmelerle anlam kazanmaya devam eden sinemada ses, devrim niteliği taşır.

Dönemin sinemacılarından sessiz komedi sinemasının öncüsü Charlie Chaplin ''The Great Dictator'' filmiyle hem ilk sesli filmini yapmış, hem de sinema tarihindeki başyapıtlardan birisine imzasını atmıştır.

Sesli sinemaya geçiş renkli sinema teknolojisini de beraberinde getirmiştir. Büyük bütçeler ve iyi ekipmanlar gerektiren renkli filmler her zaman kullanılamasa da sinema tarihinin ilerleyen dönemlerindeki buluşlarla birlikte tercih sebebi haline gelmiştir.

Teknolojik Sinemada Yeni Dönem

Sinemanın beşinci döneminde Hollywood altın çağını yaşamış ancak teknolojik yeniliklerle gücünü zamanla kaybetmeye başlamıştır. Altıncı döneme geçiş de bu süreçte gerçekleşmiştir. Çünkü dönemin büyük teknoloji devrimi olan televizyon sinemaya meydan okumaya başlamıştır. Özellikle televizyonun renkli görüntüye geçiş yapmasıyla sinema da popülerliğini kaybetmemek için renkli sinemaya geçiş yapmıştır.

1960'lı yılların başında Fransa'da, Yeni Dalga akımının ortaya çıkışı teknolojik yenilikler ve film ekonomisine yeni bir yaklaşım getirmiştir. Avrupa sineması sesli film teknolojisiyle ortaya çıkan dil sorununu dublaj teknolojisiyle yenmiş ve yedinci dönem sinemanın en güçlü tarafı olmuştur.

Modern sinemanın 1980'lerde ortaya çıkmasıyla günümüz sineması için ilk adımlar atılmış animasyonlar, özel efektler ve farklı teknikler tercih edilmiştir. Sinema analog dönemlerinden teknolojik yeniliklerle birlikte dijital döneme doğru geçiş yaşamıştır. Hayal kurarak başlayıp ihtiyaca göre değişen sinema teknolojisi serüveni günümüzde halen dijital sinema çağını yaşamaktadır. 

Peki sinemayı dijitalleştiren ve sürekli DeğişenTeknoloji Bizi De Değiştiriyor Mu? Sinemadan eğitime kadar tam bir dijital çağ dönemindeyiz. Artık günümüzde Teknoloji ve Eğitim ayrılmaz bir bütün halinde. Bu durumda sinema ve eğitimde Teknolojiyi Ne Kadar Etkin Kullanmalıyız? Teknoloji ile ilgili en farklı yazılar İstanbul İşletme Enstitüsü blog yazılarında.

Yazar: Tuğçe Melis Şahinboy 

Sinematografın Doğuşu, Lumiere Kardeşler ve Sinematograf, Kamuya açık sinemanın gerçekleştirilmesi ve hareketli görüntünün perdeye yansıtılması, İlk Sinema Filmi, Lumiere Kardeşler ve 'Trenin Gara Girişi' filmi, Sinema tarihinin yapı taşı olan ilk film, perdede hareketli görüntünün yaşattığı heyecan ve korku, Gelişen Sinema, George Melies ve Star Film Company, Sinema sanatının doğuşu, öyküsü olan ilk filmler ve sinemanın gelişimine yeni bir yön verilmesi, Kurgunun Keşfi, George Melies ve çekim makinesindeki arıza, Sinemada kurgu tekniklerinin keşfi, sinemadaki ilgiyi canlı tutma, Uzun Metraj Filmler, D W Griffith ve 'The Birth of Nation' filmi, Sinemanın üçüncü döneminin başlaması ve sinemanın geniş kitlelere ulaşabilme kapasitesinin gösterilmesi
Sinemada Teknoloji Serüvenidijital sinema sinemasinema teknolojisi teknoloji teknolojik teknolojik yenilik
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, merkezinde insanların bulunduğu labirent benzeri bir desende düzenlenmiş farklı logolardan oluşan bir kolajdır. Sağ üst köşede beyaz arka planlı mavi bir figür var. Sağ alt köşede, üzerinde mavi bir nesne bulunan bir kağıt parçası yer almaktadır. Kağıdın yanındaki beyaz yüzeyin üzerinde mavi bir silindir duruyor. Son olarak, sol üst köşede beyaz harflerle mavi ve beyaz bir işaret yer almaktadır. Tüm logolar ve nesneler parlak, canlı renklere sahip ve arka plan düz beyaz.
İş Bulmak

Popüler İş Bulma Siteleri

26 Şubat 2020
Parlak kırmızı ve beyaz çizgili bir baca mavi gökyüzüne karşı dimdik durmaktadır. Silindirik şekli, tepesinde beyaz bir kule bulunan alternatif çizgileriyle vurgulanmaktadır. Bacanın canlı renkleri, beyaz bulutlarla bezeli parlak mavi gökyüzünde göze çarpıyor. Güneş bacanın üzerinde parlayarak eşsiz desenini aydınlatıyor. Baca uzakta, görünürde başka hiçbir nesne olmadan duruyor. Kırmızı ve beyaz çizgileri, çevresindeki gökyüzüyle keskin bir kontrast oluşturuyor ve onu öne çıkarıyor.
Bölümler

Çevre Sağlığı Bölümü (MYO)

27 Kasım 2020
Bu görüntü, parlak, renkli bir dokunmatik ekrana sahip, belli bir açıyla tutulan modern, siyah bir cep telefonunu göstermektedir. Telefon bir elin avuç içinde tutulmakta ve aynı elin parmakları ekranın üzerinde durmaktadır. Ekranda bir web tarayıcısı, bir mesajlaşma uygulaması ve bir müzik akışı uygulaması dahil olmak üzere birkaç farklı uygulama gösterilmektedir. Ekranın sağ üst köşesinde bir telefon uygulamasına ait bir simge bulunmaktadır. Telefonun ekranının etrafında siyah bir kenarlık ve kenarlarında gümüş metal bir çerçeve var. Telefonun arka kısmı siyah ve parlaktır. Telefon, tutan elin parmakları hafif kavisli olacak şekilde doğal ve rahat bir pozisyonda tutulmaktadır.
Eğitim

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

28 Kasım 2018