Hayal Gücünüzü Geliştirecek İnovatif Ürünler
Ürün Adı | Ürün Özellikleri | Beklenen Faydalar |
---|---|---|
Samsung Ballie | Akıllı ev cihazı ve robot özelliklileri | Akıllı ev kontrolü, güncellemeler ve yaşam koçu olarak etkin rol |
Segway S-Pod | Kendi kendini dengeleyen koltuk arabası | Rahat ve hızlı şehir gezisi imkanı |
Lenavo Katlanabilir Windows 10 Cihazı | Katlanabilir ekran, tablet-dizüstü bilgisayar hibriti | Esnek kullanıma bağlı kolaylık ve taşınabilirlik |
Dimension Robotics Dr.CaRo | Sağlık alanında tasarlanmış robotik kol | Felç geçiren veya çeşitli kasları kullanamayan kişilere fizik tedavi desteği |
Core | Meditasyon cihazı | Nefes alma teknikleri ve farkındalık eğitiminde destek |
Joue Modüler Müzik Enstrümanı | Değiştirilebilir parçaları destekleyen müzik cihazı | Çeşitli sesler ve enstrüman özellikleriyle müzik yapma olanağı |
Lenovo ThinkBook Plus | Kapağında ek ekran, özel kalem ile not alma | Bilgileri hızlı görüntüleme, kolay not alma imkanı |
Segway S-Pod | Kendi kendini dengeleyen koltuk arabası | Rahat ve hızlı şehir gezisi imkanı |
Lenavo Katlanabilir Windows 10 Cihazı | Katlanabilir ekran, tablet-dizüstü bilgisayar hibriti | Esnek kullanıma bağlı kolaylık ve taşınabilirlik |
Dimension Robotics Dr.CaRo | Sağlık alanında tasarlanmış robotik kol | Felç geçiren veya çeşitli kasları kullanamayan kişilere fizik tedavi desteği |
Şüphesiz yeni nesil teknoloji ile donatılmış bir çağda yaşamak olumlu-olumsuz hepimizi bir şekilde etkiliyor. Kimi yeni nesil inovatif ürünler hayatımızı kolaylaştırırken kimisi de bazılarımız üzerinde olumsuz sonuçlara sebep olabiliyor.
İçinde yaşadığımız çağ olan 21. yüzyıla “yeni nesil teknoloji ve inovasyon çağı” adının da verildiği bir dönemden geçiyoruz. Her ne kadar globalleşen bir dünyada yaşıyor olsak da kimi ülkeler teknoloji ve inovasyonu anında denerken, aynı teknoloji ile yıllar sonra tanışan ülkeler de mevcut. İnovasyonun günümüzdeki anlamına bakacak olursak paralelde buluşlar ve teknolojiyi de kapsayacak şekilde giderek anlam çerçevesinin genişlediğini görüyoruz. Bu yüzden inovasyonu yeni nesil teknoloji ve bilimsel gelişmelerin, daha verimli, daha hızlı, daha iyi malzeme ile üretmenin yeni metotları olarak da düşünebiliriz. Yaratıcılık kavramı ise tam bu noktada devreye giriyor ve farklılaşmayı temel alan bir inovasyonun yaratıcılıkla beslenmesi gerekiyor.
Artık dijital ortamda ve uluslararası fuarlarda yaratıcı ve etkileyici yeni nesil teknoloji ve inovasyon örnekleri sıklıkla karşımıza çıkıyor. Özellikle inovasyonu yaratıcı yollardan beslemeyi tercih edenler, iş kurmak veya işini geliştirmek isteyenlerin bu yöntemlerle sürekli trendlerden haberdar olması, yeni teknolojilerin görücüye çıktığı fuarlara katılım sağlamak büyük önem taşıyor.
Etkileyici İnovatif Ürün Örnekleri
Etkileyici inovatif ürünler açısından Las Vegas’ta her yıl düzenlenen yıllık teknoloji - elektronik fuarı CES oldukça ufuk açıcı ve yeni nesil inovatif ürünleri ilk kez keşfedebileceğimiz bir fuar olma özelliğini taşımaktadır. Time dergisinin 2020 CES fuarı sonrasında hazırladığı listede inovatiflik anlamında en dikkat çeken ürünleri aşağıda sizin için listeledim.
Samsung’un “Çok yönlü bir yaşam arkadaşı” olarak tasarladığı Ballie akıllı ev cihazı ile robot arasında bir aleti andırıyor. Bulunduğu ortamdakileri takip etmek için kameralar ve sensörler ile donatılmış bu minik alet aynı zamanda sizi takip eden sizle yaşayan bir yaşam koçu. Akıllı ev özelliklerini kontrol edebilen, fotoğraf çekebilen, uzaktayken evinizle ilgili güncellemeler gönderebilen Ballie, yeni sosyal yaşamda iyi bir arkadaş olacağa benziyor.
Türkiye’de elektrikli araçlarıyla tanınan Segway'in saatte 24 mil hıza varan iki tekerlekli kendi kendini dengeleyen koltuk arabası S-Pod da dikkat çeken inovatif ürünler arasında. Diğer Segway ürünlerinden farklı olarak, S-Pod'u vücudunuz yerine bir kumandalı kol ile kontrol edebiliyor ve böylece şehirde daha rahat bir gezinti yapabiliyorsunuz.
Lenova markasına ait katlanabilir ekranlı Windows 10 cihazı, tablet benzeri tasarıma rağmen tabletten daha fazla dizüstü bilgisayar özellikleri taşımasıyla farklılık yaratan ürünler arasında. Ekranı normal bir dizüstü bilgisayar gibi kapatıp ve hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Robot sistemleri konusunda dünyaca ünlü şirketlerden biri olan Dimension Robotics'in sağlık alanında dikkat çeken Dr.CaRo adlı ürünü ile adından söz ettireceğe benziyor. Pahalı fizik tedavi seansları olmadan felç geçiren veya çeşitli kaslarını kullanamayanlar için özel olarak tasarlanan bu araç; 23 inçlik ekrana takılan, motorlu, sap donanımlı bir robotik kol olan cihaz. Eğlenceli egzersizleri ile hastanın el ve kol kasları arasındaki sinir bağlantılarının yeniden oluşturulmasına yardımcı olmayı amaçlaması ile sağlık alanında büyük yenilikler yaratacağa benziyor.
Core, çekirdeği andıran tasarımı ve elinizden tutup size destek olmak için buradayım diyen bir meditasyon arkadaşı. Meditasyon yapmanın zor bir alışkanlık olmasından yola çıkarak tasarlandığı için fazladan bir ele ihtiyaç duyduğunuzda size, her zaman yanınızda olduğunu hissettiriyor. Elde tutulan bu meditasyon eğitmeni, gevşeme, nefes alma teknikleri veya farkındalığa odaklanmanız için vazgeçilmez bir arkadaş olacağa benziyor.
Müzikte devrim niteliğinde tasarım ürünler üreten Joue'nin yeni modüler müzik enstrümanı da fuarda dikkat çeken ürünler arasında. Tercih ettiğiniz enstrümanların özelliklerine sahip olmak için değiştirilebilir parçaları destekleyen kompakt, ahşap ve alüminyum bir tahta kullanan MIDI kontrol cihazı modülerliği ile farklılık yaratıyor. Beatpad'lerden piyano tuşlarına, gitar boynuna kadar uzanan seçenekler ve tabletler gibi mobil cihazlar için destek ile Joué, dev bir enstrüman kasası kullanmadan farklı seslerle denemek isteyen herkes için müzik yapma cihazı. Müzik sektöründe bir inovasyon için harika bir örnek teşkil ediyor.
Lenovo, inovatif dizüstü bilgisayar tasarımlarıyla, bu kez ThinkBook Plus ile tekrar karşımıza çıkıyor. ThinkBook Plus, 13 inç ekranı ve standart bağlantı noktası dizisi ile oldukça normal olsa da, kapağında 10,8 inç ekran bulunan bir dizüstü bilgisayarı. Kapağını kapattığınızda çeşitli özellikleri kontrol edebiliyorsunuz. Takvim randevuları gibi bilgileri görüntüleyebiliyor, özel kalemi ile not alabiliyor, hatta Windows için Kindle uygulamasını desteklediği için iş gününüz bittikten sonra dilediğiniz yerde bilgisayarınızın kapağındaki ekranla kitap okumanıza imkan sağlaması ile de benzerlerinden farklılaşıyor.
Sadece 3 Soru İle İnovasyonu Test Edebilirsiniz
İnovasyon konusunda yukarıda vermiş olduğum örnekler döneme damgasını vuracak çığır açacak uygulamalara benziyor. Ancak sadece tasarım öncesi ve sonrası bir takım testlerden geçti sadece. Bu yüzden de hikayenin henüz yarısı tamam. Teknolojik gelişmeler, maalesef kendileri için kalıcı bir hayat buluncaya kadar gerçek inovasyon haline gelemiyorlar. Bir bakıma pazar bulmaları vakit alıcı ve kabul edilmeleri biraz zordur. Ait oldukları pazarı bulamaz, orada yaşayamazlar veya yararlı olamazlarsa teknoloji listelerinde birer madde olarak kalmaya mahkum oluyor.
Peki nedir bizi bir ürünün yararlı ve inovatif olduğuna inandıran? Soracak olduğumuz 3 basit soruluk inovatiflik testinden evet cevaplarıyla geçebiliyor mu acaba?
Yeni mi? Yenilik kavramı, “inovasyon” kelimesine dönüştürülür. Yeni değilse, muhtemelen inovasyondan daha fazla optimizasyondur.
Anlamlı bir sorunu çözüyor mu? Değilse, belki de yenilik yerine sanattır. Bu, sanatın değerli olmadığı anlamına gelmez, ancak genellikle bir sorunu çözmek için tasarlanmamıştır.
Değer yaratıyor mu? Değilse, belki de yenilikten ziyade bir buluştur. Buluşlar değer yaratmaya yol açabilir, ancak genellikle birisi bunları yenilik yoluyla uygulayana kadar olmaz.
Tüm bu somut verilere dayanan fiziksel tanımların yanında inovasyon sadece ticari bağlamla sınırlı değildir. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da yenilikçi olabilir. Değer yaratma metrikleri bambaşka bile olsa bu üç soruya verebildikleri cevaplar neticesinde inovatiftir dememek için hiçbir sebep yoktur. Çünkü genel olarak, inovasyonun temel amacı insanların hayatlarını iyileştirmektir.
Kendi Hayatınızda İnovasyonun Formülü
Sonuç olarak; inovasyon faaliyetleriniz dünyayı kurtaracak kadar güçlü olsun veya olmasın, etki edebileceğiniz ve bilgi sahibi olduğunuz alanları geliştirmeye odaklanmalıyız. Hiçbir yaratıcı fikir bir anda ortaya çıkmaz, bebek adımları ile başlar hayata. Bununla birlikte, hepimiz maddi kazanımlarımız bir yana kendi etki alanımız yani ve merak bilgi sahibi olduğumuz konularda iyileştirmeler yapmanın yollarını bulmaktan sorumluyuz.
Genellikle, inovasyona yaklaşmanın birçok yolu olduğu için başlamak en zor kısımdır. Önerim, kişisel beceriler ve işle ilgili yönleri geliştirmek için bir yandan çalışmak bir yandan da yaratıcılık adına bir çok kaynaktan faydalanmak gerekmektedir. Bireyselleşen, global dünyada artık hepimizin önce kendi yaşamlarımızdan sorumlu olduğu bir gerçektir. Bu yüzden de öncelikle kendi yaşantımızda ne kadar yenilikçiyiz bunu sorgulamamız gerekiyor. Bireysel anlamda yaratıcılığımızı besleyebildiğimiz ölçüde dünya için de farkındalığı ve yaratıcılığı yüksek ürünler tasarlayabiliriz.
Yaratıcılık ve inovasyon arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz?
teknolojiyle birlikte sosyal medya ve diğer dijital pazarlama gibi alanlarda da yaratıcılık fazlasıyla önem kazanmıştır. aynı zamanda iş hayatında yaratıcılık da çalışanların daha farklı ürünler ve fikirler üretmelerine izin vermek, onların daha üretken ve yaratıcı olmalarını sağlamak açısından önem taşır. örneğin dünyanın önde gelen şirketlerinin birçoğu, çalışanlarına özel uyku alanları, esnek çalışma alanları, ofis içinde dinlenme-oyun alanları gibi birçok farklı konuda çalışanlarının yaratıcılıklarını kullanabilecekleri alanlar yaratmaktadır. alışılagelmiş klasik çalışma anlayışı yavaş yavaş yerini artık yerini bu tarz zihin açıcı yeniliklere bırakmaktadır.
İnovasyon, yeni yaratılan fikirleri alıp bunları faydalı ve pratik bir şeye dönüştürmekte ve uzun soluklu bir süreci iyileştirerek değiştirmekle ilgilidir. İnovasyon önemlidir, çünkü ürünlerinizi ve hizmetlerinizi diğerlerinden ayırt etmenin tek yolu inovasyonla olur. Her ne alanda olursa olsun tercih edilen bir iş ancak yarattığı değerle başarılı olur. Bu başaranın tek yolu inovasyondan geçer.
Yaratıcılık ve inovasyonun aralarındaki zıtlıkların net anlaşılması adına 6 madde ile kısaca özetlemek gerekirse;
Yaratıcılık ölçülebilir bir kavram değildir, ancak inovasyon ölçülebilir bir kavramdır.
Yaratıcılık = Düşünmek, İnovasyon = Yapmak diyebiliriz.
Yaratıcılık için maddi bir güç gerektirmez. Öte yandan, inovasyon para gerektiren bir süreçtir.
Yaratıcılık, inovasyonun aksine üretken bir süreçtir.
Yaratıcılık, yeni fikirlerin üretilmesiyle ilgilidir. İnovasyon ise piyasaya daha iyi bir şey katmakla ilgilidir.
Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek adına Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Marka İletişimi bölümlerini bitirdikten sonra tasarım bilgisiyle yeteneklerini buluşturduğu Noipaper Art&Craft'ı kurdu. 2009'dan bu yana çeşitli ürün tasarımı projelerine danışmanlık yapmakta bir yandan da Noipaper ile el yapımı ürünlerin değerini artırmak adına yetişkin ve çocuklara özel kağıt atölyeleri düzenlemektedir.