AnasayfaBlogRadyo ve Televizyon Bölümü
Bölümler

Radyo ve Televizyon Bölümü

27 Ocak 2021
Bu görüntü, üzerine tel bağlanmış bir mikrofonu göstermektedir. Mikrofon bir stand üzerindedir ve çerçevenin ortasına yerleştirilmiştir. Tel mikrofona alttan bağlanmıştır ve siyah renklidir. Mikrofon siyah ve gümüş renklidir ve ince, silindirik bir şekle sahiptir. Mikrofon yukarı doğru bakar ve tel aşağı doğru sarkar. Tel kalındır ve her iki ucu da görülebilir. Resmin arka planı açık gri renkli boş bir duvardır.
BölümDetayGelecekteki Durumu
Radyo ve Televizyon BölümüRadyo, televizyon, gazete, sinema, reklamcılık gibi yazılı ve sözlü basının içinde yer aldığı, teorik ve uygulamalı şekilde eğitim verilmektedir.Dijital medyanın gelişmesi radyo ve televizyonun önünde engel olarak görünse de, öğrencilerin dijital medya üzerine uzmanlaşması durumu avantaja çevirebilir.
İş İmkanlarıÖzel şirket ve devletlerin belli kademelerinde radyo ve televizyon bölümünden mezun olan kişilere ihtiyaç vardır.Dijital platformlarda da iş kapısı her zaman açıktır.
Maaş SkalasıYapılan işin niteliğine göre ve uzmanlığınıza göre değişiklik gösterir.Ortalama 3 bin ile 6 bin lira arasında bir gelir sağlamak mümkündür.
Mesleki GörevlerReji asistanlığı, sunuculuk, editörlük, ses teknisyenliği, montaj elemanı ve yönetmenlik gibi unvanlara sahip olunabilir.Yöneticilerin vermiş olduğu görevleri eksiksiz şekilde yerine getirme, yayın akışının planlaması ve hazır hale getirilmesi gibi görevlere hazırlık yapılmaktadır.
Bölüm DersleriTeorik ve uygulamalı ağırlıklı dersler verilmektedir.Dijital medyada da iş olanaklarının artması ile bölüm dersleri de bu yönde evrim geçirebilir.

Radyo ve televizyon bölümü günümüzde halen revaçta mı? Radyo ve televizyon geleceğin meslekler arasında gösterilmekte mi? Bölümü seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Sektörün ne gibi zorlukları vardır? Maaş skalası yeni mezunları yeteri kadar tatmin eder mi? Tüm sorular ve daha fazlası için geniş bir makaleyi sizle buluşturuyorum. Radyo ve televizyon bölümünü tercih etmek isteyen öğrenciler için iyi bir rehber olacağını düşünüyorum.

Lise öğrencileri için en büyük sorun geleceği düşünmektir. Yani lise son sınıfta gelecek kaygısı öğrencilerde başlar. Öğrenciler, girecekleri üniversite sınavında bölüm değil, bir iş seçtiklerinin farkındalar. Tercih ettikleri bölüm ileride iyi bir iş sahası olması için her zaman daha fazlasını düşünmeleri gerekmektedir. Bu yüzden üniversite sınavını kazanmak kadar tercih de son derece önemlidir.

Radyo ve televizyon bölümü günümüzde halen güncelliğini koruyan meslekler arasındadır. Ülkemizde insanlar radyo ve televizyon gibi alanlara halen ilgi göstermektedir. Öğrencilerin böyle bir bölümü tercih etmeleri günü kurtarabilir. Peki ya sonrası?

gelecek adına radyo ve televizyon sektörü için açıkçası ben kaygılıyım. günümüz şartlarında iyi bir meslek olabilir. sağladığı olanaklar ve imkanlar tercih edilmesini sağlıyor. ancak dijital medyanın gelişmesi radyo ve televizyonun önünde büyük bir engel. elbette radyo ve televizyon sektörü biter, diyemeyiz. ancak insanlar yavaş yavaş dijital mecralara yönelmektedir.



Radyo ve televizyon bölümü tercih etmek isteyen öğrenciler geleceği ön görerek kendilerini geliştirmeleri gerekir. Şu anki zaman için yeterli olan öğrenciler kendilerini geleceğe hazırlamalıdır. Yani dijital medya üzerine uzmanlaşarak durumu kendilerine avantaj olarak çevirebilmek mümkündür. Meslek aynı zamanda fazla mezun vermektedir. Bu yüzden bu işi severek yapanlar için daha çok çalışmaları gerektiğini söylemek isterim.

Radyo ve Televizyon Bölümü Nedir?

Radyo, televizyon, gazete, sinema, reklamcılık gibi yazılı ve sözlü basının içinde yer aldığı, teorik ve uygulamalı şekilde öğrencilere eğitim verildiği bölüme denir. Bölüm, üniversitelerin İletişim Fakültesinde yer almaktadır. Radyo ve televizyon bölümü, Radyo Televizyon Sinema bölümü ile benzerlik taşımaktadır. İki bölümde birbirine benzer dersleri işlemektedir. Ancak aralarında yine belli başlı farklılıklar bulunmaktadır.

Radyo ve televizyon bölümünün amacı, medya kuruluşlarına uzman bireyler yetiştirebilmektir. Bölüm sayesinde medyanın içerisine farklı departmanlar için uzman personeller ortaya çıkmaktadır. Öğrencilerin bölümden sonra iyi unvanlar alarak iş sahibi olabilmektedir.

Radyo ve Televizyon Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Radyo ve televizyon bölümü mezunları meslek içerisinde ne gibi iş imkanları olacağını merak eder. Sektörün içinde hangi alanlarda ve dallarda meslek sahibi olacağını öğrenciler araştırır. Birçok kişi için mezun olduktan sonra nasıl bir çalışma düzeni olacağı önemlidir. Bölümün geniş olması sayesinde pek çok alanda iş imkanı bulunabilmektedir. Radyo ve televizyon, bazı bölümlerle de benzerlik içerdiği için iş seçimi yapma konusunda zorlanmayacaksınız.



Özel şirket ve devletlerin belli kademelerinde radyo ve televizyon bölümünden mezun olan kişilere ihtiyaç vardır. Kısacası mezun öğrenciler radyo ve televizyon başta olmak üzere iletişim ve haberleşme gibi alanların birçoğunda iş imkanı bulabilir. Buna ek olarak dijital platformlarda da iş kapısı her zaman açıktır. Maaş skalası ise yapılan işin niteliğine göre ve uzmanlığınıza göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama 3 bin ile 6 bin lira arasında bir gelir sağlamak mümkündür.

Radyo ve Televizyon Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Radyo ve televizyon bölümü mezunları;

  • Reji asistanlığı,

  • Sunuculuk,

  • Editör,

  • Ses teknisyeni,

  • Montaj elemanı,

  • Resim seçici,

  • Yönetmen

gibi unvanlarla iş yapmaktadır.

Mezunlar, yöneticilerin vermiş olduğu görevleri eksiksiz şekilde yerine getirmekle mükelleftir. İş takibi, raporlama ve yayın öncesi gibi hazırlıklar yapılmaktadır. Yayın akışının planlaması ve hazır hale getirilmesi gibi işler radyo ve televizyon bölümünden mezun olan kişilerin yapacağı görevlerdir.

Radyo ve Televizyon Bölümü Dersleri Nelerdir?

Radyo ve televizyon dersleri teorik ve uygulamalı şekilde ikiye ayrılır. Öğrenciler hem teorik hem de uygulamalı ders görmektedir. Uygulamalı dersler sayesinde bol bol pratik yapılır. Ayrıca her bölümde olduğu gibi zorunlu ve seçmeli dersler bulunmaktadır. Devlet ve özel üniversitelerin hemen hemen çoğunluğunda dersler aynıdır. Farklılıklar daha çok seçmeli derslerde yaşanmaktadır. İşte radyo ve televizyon bölümü dersleri;

  • Temel Fotoğrafçılık

  • Görsel Estetik

  • Haber Toplama ve Yazma

  • Metin ve Diyalog Yama

  • Film ve Video Yapımı

  • Senaryo

  • Sözlü Anlatım ve Diksiyon

  • Kurgu Kuramı ve Teknikleri

  • Sosyolojiye Giriş

  • Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları

  • Temel Bilgi Teknolojileri

  • Radyo Televizyon Haberciliği

  • Ses Tasarımı ve Uygulamaları

  • Ses ve Görüntü Teknikleri

  • Sinema Tarihi

  • Kültür ve Toplum

  • Film Kültürü

  • Medya

  • Radyo ve Televizyona Giriş

  • Işık Tasarımı

  • Kamera Tekniğine Giriş

  • Radyo ve Televizyon Yayıncılığı

  • Radyo Program Yapımı

  • Kitle İletişim Kuramları

İlgili eğitim: Diksiyon Eğitimi

Radyo ve Televizyon Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Radyo ve televizyon bölümü 4 yıllık örgün eğitime tabidir. Bölümü ön lisans eğitimi alarak da tercih edebilmek mümkündür. DGS ile birlikte öğrenciler, radyo ve televizyon bölümünü tercih edilebilir. Ülkemizde devlet ve özel olmak üzere pek çok üniversitelerin ilgili fakültelerinde bölüm bulunmaktadır.

Özel üniversitelerde %100, %75, %50 ve %25 gibi burslarla bölüm tercih listelerinde yer alabilir. Radyo ve televizyon bölümünü tercih edebilmek için sözel alandan başarılı bir puana ulaşmak gerekir. Alacağınız başarılı puan neticesinde tercih listesinin ilk sırasına yazabilirsiniz.

Radyo ve televizyon bölümünde öğrenim dili Türkçe’dir. Ancak bazı özel okullarda İngilizce olarak da eğitim verilmektedir. Bu okullar şu şekildedir;

  • Girne Amerikan Üniversitesi

  • Yeditepe Üniversitesi

  • Kadir Has Üniversitesi

  • Yaşar Üniversitesi

Bu üniversiteleri tercih ederek bölümü İngilizce tamamlamak mümkündür. Böylelikle pek çok kişiye göre daha avantajlı konumda olabilirsiniz. Radyo ve televizyon bölümü taban puanları ve sıralaması ise şu şekildedir;

ÜniversiteBölümPuan TürüTaban PuanSıralama
Yeditepe ÜniversitesiRadyo ve Televizyon (Burslu) (İngilizce)Sözel455,491731305
Kadir Has ÜniversitesiRadyo ve Televizyon (Burslu) (İngilizce)Sözel445,648081986
İstanbul ÜniversitesiRadyo ve TelevizyonSözel403,0019413130
Ankara ÜniversitesiRadyo ve TelevizyonSözel390,7172621636
İstanbul Yeni Yüzyıl ÜniversitesiRadyo ve Televizyon (Burslu)Sözel367,4898948880
Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiRadyo ve TelevizyonSözel330,45148137540
Radyo ve Televizyon Bölümü, Radyo, televizyon, gazete, sinema, reklamcılık gibi yazılı ve sözlü basının içinde yer aldığı, teorik ve uygulamalı şekilde eğitim verilmektedir, Dijital medyanın gelişmesi radyo ve televizyonun önünde engel olarak görünse de, öğrencilerin dijital medya üzerine uzmanlaşması durumu avantaja çevirebilir, İş İmkanları, Özel şirket ve devletlerin belli kademelerinde radyo ve televizyon bölümünden mezun olan kişilere ihtiyaç vardır, Dijital platformlarda da iş kapısı her zaman açıktır, Maaş Skalası, Yapılan işin niteliğine göre ve uzmanlığınıza göre değişiklik gösterir, Ortalama 3 bin ile 6 bin lira arasında bir gelir sağlamak mümkündür, Mesleki Görevler, Reji asistanlığı, sunuculuk, editörlük, ses teknisyenliği, montaj elemanı ve yönetmenlik gibi unvanlara sahip olunabilir, Yöneticilerin vermiş olduğu görevleri eksiksiz şekilde yerine getirme, yayın akışının planlaması ve hazır hale getirilmesi gibi görevlere hazırlık yapılmaktadır, Bölüm Dersleri, Teorik ve uygulamalı ağırlıklı dersler verilmektedir, Dijital medyada da iş olanaklarının artması ile bölüm dersleri de bu yönde evrim geçirebilir
radyo ve televizyon bölümü radyo ve televizyon radyo ve televizyon bölümü dersleri radyo ve televizyon bölümü mezunları radyo ve televizyon bölümü taban puanları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.