Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Hatalar
Özgeçmiş Hatası | Neden Yanlış? | Nasıl Düzeltilebilir |
---|---|---|
Önemli bilgilerin eklenmemesi | Bu durum işe alım uzmanının adayın yetkinliklerini tam olarak anlamasını zorlaştırır. | Eğitim bilgileri, sertifikalar, beceriler ve iş deneyimleri gibi kesinlikle paylaşılması gereken bilgiler özgeçmişe eklenmelidir. |
Efsanelere inanma | Özgeçmişin okunmayacağı korkusu adayların detayları atlamasına veya dikkate alınamayacak şekilde tasarlamasına neden olabilir. | Adaylar tüm bilgilerin özveriyle ve özenle paylaşılmasına dikkat etmeli, işe alım uzmanları özgeçmişleri okur ve değerlendirir. |
İlginç olmaya çalışma | İşverenin ilgisini çekmeye çalışırken fazla ilginç ya da yaratıcı olmak, profesyonellikten sapmaya neden olabilir. | Özgeçmişin yalın, net ve profesyonel bir dil ile hazırlanması daha uygun olacaktır. |
Özgeçmişin çok uzun olması | İşe alım uzmanının özgeçmişi okumak için sınırlı zamanı vardır ve gereksiz detaylarla dolu bir özgeçmiş gözden kaçabilir. | Özgeçmiş genellikle bir sayfa uzunluğunda olmalı, özgeçmiş üzerindeki bilgiler önemli ve net olmalıdır. |
Diploma ve sertifikaların belirtilmemesi | Bu durum adayın yeteneklerini ve becerilerini tam olarak göstermesini engeller. | Geçerli tüm diploma ve sertifikalar özgeçmişte belirtilmelidir. |
Son iş deneyimi belirtilmemiş | İşe alım uzmanları genellikle bir adayın son deneyimine bakar. | Özgeçmişi hazırlarken son iş deneyimine özel önem verin ve detaylı bir şekilde açıklayın. |
Kişisel algılama | Bu durum bazen mantıksız ve profesyonelliği bozan durumların yapılmasına yol açar. | Özgeçmişinizi profesyonelce tutmak önemlidir ve işe alım uzmanlarının bakış açısını anlamak adına endüstri standartlarına uyun. |
Özgeçmişin gelişi güzel yazılması | Özgeçmişin düzensiz olması işe alım uzmanının bilgileri değerlendirmesini zorlaştırır. | Özgeçmişlerin düzenli, anlaşılır ve okunabilir yapısı olmalıdır. |
Yeterli bakış kontrolünün yapılmaması | İlk izlenim önemlidir ve özgeçmişin hızla taranması genellikle ilk incelemedir. | Özgeçmişlerinizi işe alım uzmanının yerine koyarak, hızla tarandığında hangi bilgilerin öne çıkacağını kontrol edin. |
Özelliklerin ve yeteneklerin abartılması | İşe alım uzmanları genellikle gerçekçi yeteneklere ve niteliklere değer verirler. | Özgeçmişlerde gerçek ve doğrulanabilir bilgilerin kalanı olmalıdır. |
Bazı hatalar tahmin edilemeyecek kadar büyük sonuçlara sebep olabilir. Mesela hayalinizdeki işe başvururken tüm iş deneyiminizi ve yeterliliklerinizi, potansiyel işverenin değerlendirmesini kolaylaştıracak şekilde paylaşmıyorsanız bu gerçekten kötü bir durum. Bir adayın açık pozisyon için uygun olup olmadığının ve asgari düzeydeki yetkinlikleri taşıyıp taşımadığının anlaşılmaması adayın dezavantajına olan bir durum. Bu durumda olmak istemezsiniz değil mi?
Maalesef birçok kişi bu hataya düşüyor. Bugün özgeçmişler incelendiğinde birçok adayın filtre edilememesi işverenler için de sorun haline geldi. Adaylar ise hem istedikleri fırsatları yakalayamıyorlar hem de kendilerini iş görüşmesine davet edilecek biri olarak sunamıyorlar. Bu yüzden CV hazırlama ve iş görüşmesine hazırlık konusunda donanım sahibi olmak günümüzde zorunlu ihtiyaçlardan.
Adaylar ya önemli parçaları eklemeyi ihmal ediyorlar ya da zaman kısıtlaması varsa çok aceleci davranıyorlar. Peki yeri gelmişken şu soruyu soralım: Sizin özgeçmişiniz hazır mı? Bu soruyu mutlaka kendinize sorun. Çünkü özgeçmiş sürekli güncel tutulması gereken bir şeydir. Önemli öğelerin özgeçmişinizde yer aldığından emin olmalısınız.
Özgeçmiş yazmak iş arayanlar için panik verici olabilir. Birçok kişi özgeçmiş üzerine söylenen efsanelere inanır. Bunun en çok konuşulanı işe alım uzmanlarının özgeçmişleri okumadığına veya incelemek için o kadar az vakit harcadıklarına dair söylentilerdir. Bu sebeple özgeçmişinizin okunmayacağına dair korkuyorsunuz. Özgeçmiş hazırlarken yapılan hatalar üzerine düşünmeden bu korkuya düşmeyi biraz garipsiyorum. Üstelik bir de herkesin kendine göre nasıl mükemmel bir özgeçmiş yazılacağına dair teorisi vardır. Bu birçok insanı şirketlerin görmek istediği özgeçmişi yazmaya itiyor. Onlar hakkında anlam taşıyan şeyleri yazmıyorlar.
Mükemmel bir özgeçmiş sizin kendiniz hakkında en anlamlı olduğuna inandığınız şeyi içerir. İş ararken de bunu dikkate alırız.
Sizin için özgeçmiş hazırlarken yapılan hatalar ile ilgili bazı şeyleri inceleyip hazırladım. Aşağıdakiler hayalinizdeki işi elde etmek için size en iyi fırsatı sağlayacak bir özgeçmişte olması ve olmaması gerekenleri gösteriyor. Sizde özgeçmiş hazırlarken yapılan hataları yapmak istemiyorsanız aşağıdaki maddelere dikkat etmelisiniz.
Özgeçmiş Hazırlamanın Amacı Nedir?
Özgeçmişin en temel amacı, işe alım yapan kişiye sizin görüşmeye değer olup olmadığınıza karar vermesi için tam bilgileri sağlamaktır. Özgeçmişinize yazdığınız bilgilerle bile işe alım uzmanını ikna edebilirsiniz. Eğer bir izlenim oluşturuyorsanız bu özgeçmişinizle mümkündür.
Öncelikle bu özgeçmişi hazırlayabilmek için hangi becerilere ve niteliklere sahip olup olmadığınızı da bilmeniz gerekmektedir. Ek olarak almış olduğunuz diploma ve sertifikaları da mutlaka özgeçmişinizde belirtin. Bunlar da yeteneklerinizi ve becerilerinizi gösterebilmeniz için yardımcı olacaktır.
Şahsen tanışmadan önce kişiliğiniz ve bilgi düzeyiniz hakkında önemli verileri işe alım uzmanlarına göstermenizi sağlayacak bu bilgileri paylaşma amacını taşımaktadır.
Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Hatalar Nelerdir?
İlginç Olmaya Çalışmayın
İşe alım uzmanı niteliğine ve kalitesini dikkate almadan her özgeçmişe bakar. Bana göre bu işe alımın esas kuralıdır. Her bir özgeçmişi incelemek işe alım uzmanının işidir. Bu yüzden bir iş arayan olarak özgeçmişinizin okunmadığına dair yanılgılara kapılıp çılgın şeyler yapmayın. Bunu kişisel algılamayın. Özgeçmişinizi bir hediyeyle göndermeyin ? Şaka değil! Görüyorum bazen böyle şeyleri. Özgeçmişini bir çikolata kutusuyla birlikte gönderenler oluyor. Bunu yapmayın. Faydası olmaz.
Ya da içinde konfeti olan bir zarfın içine koymayın (bana gerçekten olan bir şey). Bu sınırları aşar. Özgeçmişinizde fazla ilginçleşmeye çalışmayın. Fotoğraflarınızı LinkedIn’a saklayın. Özgeçmiş hazırlarken yapılan hatalar içinde bence en büyük hata ilginç biri gibi gözükmeye çalışmak.
Özgeçmişin En Çok Bakılan Taraflarını Düşünün
Ben bir özgeçmişe baktığımda gözlerim önce başvuranın en son deneyimine gider. Çalıştıkları endüstriye, ne kadardır orada olduklarına, yaptığı işlerin birbirleriyle bir ilgisi olup olmadığına bakarım ve bunu başvuranın ismine bile bakmadan önce yaparım. Birinin ne kadar çok işte çalıştığı veya nerede okula gittiği ilgilendirmez.
Daha sonra o kişiye bir kimlik kazandırmak adına, iş arayanın kendisiyle ilgili ilginç şeyler yazabileceği sayfanın sonuna inmeden önce isme bakarım. İşe alım uzmanları özgeçmişinize bakar ama çok uzun süre okumazlar. Her işe alım uzmanının kendine göre bir formülü vardır ama siz kendi özgeçmişinizdeki boşluğu kontrol etmek istiyorsunuz bu yüzden işe alım uzmanlarının okuduğu yerler sizin hakkınızda akla gelebilecek her şeyi anlatıyor.
Hazırladığınız Özgeçmiş Bir Sayfayı Geçmesin
Bazı durumlarda iki sayfalık özgeçmiş kabul edilebilir. Eğer onlarca yıldan oluşan bir deneyiminiz varsa ve üst düzey bir pozisyon için başvuruyorsanız ikinci bir sayfa edinebilirsiniz. Eğer şüpheye düşerseniz, bir sayfada bırakın. Benim insan kaynakları alanında beş yıldan fazla bir deneyimim var ama özgeçmişim bir sayfa.
Eğer kariyerinizde çok fazla pozisyona sahip olduğunuz için ikinci sayfayı oluşturmayı planlıyorsanız sadece bir yerde tutunamayan biri olarak gözükeceğinizi bilin. Hayatınızda yayınladığınız her şeyin linkini vermek zorunda değilsiniz bunun yerine birkaç anahtar kelime yerleştirin.
Ya da daha da iyi bir şey yapmak isterseniz sizin çalışma hayatınıza yönlendirebilecek tek bir link verin. Özgeçmiş üzerinde bütün boşlukları kullanılır hale getirin. Bu kenar boşlukları ve yazı tipleri anlamına gelse bile… Tekrar eden becerileri silin. Diğer anlamıyla yapabildiğiniz her şeyi bir sayfada yapın. Bu kadar.
Özgeçmişinizi Bir Multimedya Kaynağı Olarak Görün
Hazırladığınız özgeçmiş bir sözlük gibi olmalı. Başvurulacak bir kaynak… Sizin profesyonel anlamda kim olduğunuzu anlatan online ne varsa içeriğine ekleyin. LinkedIn’de aktifseniz profilinize bir link koyun. Eğer LinkedIn’de birçok öneriniz ve onayınız varsa bunu da link olarak koyun. Eğer herhangi bir profesyonel portföyünüz varsa onu da koyun.
Özgeçmişiniz bir sayfa olabilir ama bu her zaman geçerli bir kural değildir. İşe alım uzmanları tıklamaktan mutluluk duyarlar bu yüzden arayacakları birçok linki koyun çünkü okumaktansa bakmayı tercih ederler. Eğer özgeçmişinizi iyi hazırladıysanız; özgeçmişiniz işe alım uzmanını yönlendirmek adına bir atlama noktası olarak hizmet edebilir. Ya da şöyle düşünün… Hayatınızı anlatmak için sadece bir sayfaya sahipsiniz. Elinizde olan her şeyi kullanmaz mısınız?
Başvurduğunuz Her İşe Özgeçmişinizi Ekleyin
Gerektiğinde anında gönderebilmek adına elde bir özgeçmişin olması iyi bir şeydir. Eğer özellikle heves duyduğunuz işlere başvuruyorsanız özgeçmişinizi pozisyona uygun hale getirmek için vakit harcayın. Son çalıştığınız yerin altında 10 tane maddeye ihtiyacınız yok. Bunun yerine tanımı inceleyin ve şirketin aradığı şeyi anlatan deneyiminizin altını çizin.
Özgeçmiş üzerinde size önemli gelen ama dışarıdan birine o kadar da anlam ifade etmeyecek şeylere takılmayın. Başvurduğunuz iş için gereken en alakalı becerilerinize dikkati çekin. Hatırlayın, işe alım uzmanları sizi arıyorlar. Yani istenilenleri yerine getirdiklerinde insan kaynakları da bir beşlik ve de övgü alıyorlar. Onlara sizi doğru insanların önüne çıkarmada yardımcı olun ve hayalinizdeki işe kavuşun.
Özgeçmiş Hazırlarken Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?
Özgeçmiş hataları günümüzde oldukça yaygın. En sık yapılanları ele almak gerekirse;
Bir taslak üzerinden herkes gibi özgeçmiş düzenlemek
Herkesin hazırladığı gibi oluşturulan özgeçmişler kişileri birbirlerinden ayıran özellikleri tespit etmeyi zorlaştırmaktadır. Özgeçmişi dikkat çekici olmayan biri potansiyel işe alan kişi tarafından da fark edilemez. Mesela, sektörde deneyime sahip biri olabilirsiniz. Ancak özgeçmişinizde çok az bilgi varsa veya çok fazla bilgi varsa bu noktada yaratıcılığınızı kullanmanız gerekecektir. Çünkü özgeçmişinizin dikkat çekici ve önemli noktalara sahip olması gerekmektedir.
Açık pozisyona göre özgeçmişi uyarlamamak
Genelde yeni mezun olan kişilerin sıklıkla düştüğü özgeçmiş hatalarından biridir. Özgeçmişinizin açık pozisyona uygun olup olmadığını kontrol etmeniz önemli. Alakalı tecrübe ve yeteneklere yer vermeniz gerekiyor.
Başvuracağınız pozisyona göre ön yazı eklememek
Tüm tecrübelerinizi, yetkinliklerinizi yazmış olabilirsiniz. Ancak kısa bir önyazı yazdığınızda bunların daha anlaşılır olmasını sağlarsınız. Özgeçmişinize ön yazı eklemeyi unutmayın. Başvurduğunuz pozisyonun gerekliliklerine göre sizde olan özelliklerinizden, bu işi neden istediğinizden ve kurum hakkında bilgi sahibi olduğunuzdan bahsedebilirsiniz. Başvuruya yeterli dikkati verdiğinizi göstermeniz sizi diğer adaylardan daha avantajlı bir duruma getirecektir.
Tabi ki insanların özgeçmişlerini hazırlarken başka yaptıkları hatalar da vardır. Bu yüzden kendinizi ne için hazırladığınızın farkında olmanız önemlidir. Bir özgeçmiş hazırlarken hatalarınızı fark etmenizin yanı sıra bir de iş geçmişinizdeki boşlukların neler olduğunu tespit edebilmek de önemli. Örneğin kesin olarak çalışmak istediğiniz alanı belirlediyseniz başvuru formunda olan ama sizde olmayan özelliklerinizi mutlaka not alın. Güçlü yönlerinizin yanı sıra zayıf yönlerinizin de farkında olun. Zayıf yönler diye üzülmeyin, bunları geliştirmek için çaba harcayın.
Özgeçmiş Hataları Nasıl Düzeltilir?
Bir hata söz konusu olabilir ancak bunu düzeltmemek daha büyük bir hatadır. Bu yazıyı okuduysanız artık nerelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Özgeçmiş derya deniz bir konudur. Bu sebeple bunu tek bir yazı ile anlatmak biraz zor olacaktır.
Enstitü’de CV hazırlama ve iş görüşmesine hazırlık eğitimi bulunuyor. Bu eğitime katılmanızı öneririm çünkü sürekli mülakatlara giden biri ve özellikle de İK uzmanlarından geri bildirim almamış biriyseniz bu dezavantajlı durumdan kurtulmanızı sağlayacak. İK profesyoneli Bilal Şentürk’ün özel olarak anlattığı, daha önce yüzlerce kişinin iş bulmasına yardımcı olacak önerilerinin bulunduğu anlattığı bu eğitim tam size göre. Özgeçmiş, CV ve iş görüşmesine hazırlık konularına hakim olmak için kesinlikle katılmanızı öneririm.
Bunun haricinde iş görüşmelerine gittiğinizde mutlaka geri bildirim almaya çalışın. Neden işe kabul edilmediğinizi öğrenin. Makul sebepler olup olmadığını objektif bir şekilde değerlendirin. İş hayatınızda başarılar!
Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.