Online Eğitim Nedir?
Online; Türkçe karşılığı, kelime anlamı olarak on ve line kelimeleri çevrildiğinde 'açık hat' demek diye düşünülebilir. Ancak Online, internet bağlantısını kullanabilme işlevi olan cihazların, aktif internet hattına kablo ya da WiFi ile kablosuz olarak ya da GSM hattı üzerinden bağlı olması olarak algılanır.
İnternet alışveriş, iletişim, ticaret gibi bir çok işlevi barındırır. İnternet hemen her alanda bir şekilde insanların hizmetindedir. İnternet, bu denli aktif olarak kullanılınca, eğitim alalında da internetten faydalanmaya başlandı. Özellikle uzaktan eğitim olarak adlandırılan, fiziki olarak bir okul binasına dersliğe gitmeye gerek kalmadan evden televizyon, mektup, gibi yöntemlerle yapılan eğitim, artık bilgisayarlar ile verilmeye başlanmıştır.
Online Eğitim; İnternet hattına bağlantısı sağlanmış bir bilgisayar ile önceden kayıt edilmiş dersleri izlemek, ya da canlı olarak verilen dersleri takip etmektir. Özellikle Sertifika Eğitim Programları için son dönemde online eğitim sistemi ile verilmektedir.
Online eğitim aslında nedir?
Bu makalede online eğitimi tartışacağız. Online eğitim nedir? Önce ne olduğuna bir bakalım. Online eğitim internet kullanılarak sunulan ve yönetilen bir eğitim şeklidir. Yirmi yıl önce, online olarak verilen yüksek kaliteli eğitimi hayal etmek bile zordu . Ama bugün, dijital çağda, bir gerçeklik haline geldi. Online eğitim kurslarına kayıtlı 6 milyondan fazla öğrenci var. Ve bu sayı büyümeye devam ediyor. Artık online eğitim veya uzaktan eğitim geniş bir kavramdır.
İlgili eğitim:
Online kaynakların ne derece entegre olduğunu gösteren bazı terimlere bakalım. İlk olarak, online bileşenlerin yani teknolojinin pek kullanılmadığı (yansıtıcı ve bilgisayar hariç) olmadığı geleneksel yüz yüze öğrenimimiz var. Bununla birlikte, çoğu zaman, yüz yüze kurslarda eğitmenler, kaynakları paylaşmak ve sınıf dışında öğrenim fırsatları sağlamak için İnternet'i bir dereceye kadar kullanırlar. Bu online eğitim kadar olmasa da bir yarı teknoloji kullanımıdır. İstanbul İşletme Enstitü örgün eğitimlerinde bunu yaptık. Örgün eğitimden sonra online eğitim sistemi üzerinden eğitime devam etmek herkesin işine yaradı. Bu kolaylaştırılmış öğrenme olarak kabul edilir.
İlgili yazı: Örgün ve Online Eğitim Karşılaştırması
Ama biz buna hibrit eğitim adını verdik ve yüz yüze eğitimle online eğitimi birleştirdik. Buna harmanlanmış öğrenme diyende var farklı isimleri kullananda. Ve sonra her şeyin online yapıldığı ve yüz yüze eğitim için çok az şey olduğu online eğitim var. Eğitimin tüm yönleri online olarak yapılmaktadır. Kaynakların paylaşımı, tartışmalar, ödevlere erişim ve ödevi gönderme, değerlendirmeler yapma ve geri bildirim verme.
Senkronize eğitim, eğitmenin ve öğrencilerin gerçek zamanlı olarak etkileşimde bulunduğu öğrenmeyi ifade eder. Sınıfların canlı sohbet veya video konferans yoluyla gerçekleştirildiği eğitim yöntemidir.
Ve sonra asenkron öğrenim var, eğitmen ve öğrenciler gerçek zamanda buluşmazlar. Kaynaklar ve aktivitelere online olarak erişilip tamamlanır. Farklı seviyelerde asenkron öğrenme de vardır. Yüz yüze buluşmuyoruz ve ayrıca bir zaman faktörü veya zaman kısıtlaması da yok. Diğer bir deyişle, belirli bölümlere göre belirli bölümleri ve ödevleri tamamlamak zorunda değilsiniz . İkincil veya ikincil bir program aracılığıyla online eğitimlerin çoğu canlı eğitim şeklinde yapılmaz.
Online eğitimin faydası nedir?
Online eğitim, diğer bir ifadeyle uzaktan eğitim günümüzde oldukça büyük bir öneme sahip duruma geldi. Online eğitimler bildiğimiz kampüs programları / eğitimleri haline geldi. Kısa zamanda bu kadar yol alması elbette düşünülemezdi. Ama teknolojinin önüne geçilemiyor.
Bir örgün eğitim programıyla online eğitim programı arasında birçok fark olduğunu düşünebilirsiniz. Ama ikisininde artıları eksileri olduğunu unutmayın. Esnek zamanlama dediğimiz şey örgün eğitim programlarında maalesef yok. Yani hocayı dilediğiniz zaman karşınıza alıp ders anlattıramıyorsunuz.
Ama online eğitimde bu öğrenci için bu oldukça kolay. Öğrenci; seyahat sırasında, evde ya da başka bir yerde dilediği zaman online eğitimle ders alabiliyor. Bu tip eğitim yönteminde bu yöntem oldukça faydalı hale geliyor.
Öğrenci kendi programını derse göre ayarlamak yerine programına göre dersi ayarlıyor. Online eğitimin en büyük artılarından biri de belki bu.
Günümüzde tüketim toplumu eğlenceye ve sosyal hayata daha fazla önem veriyor.
Bildiğiniz gibi artık sosyal hayat dediğimiz şey twitter ve facebook gibi sosyal mecralarda geçiyor. Peki eğitimi neden teknolojiye katmıyoruz? Teknolojiyle eğitimi birbirine kattığımızda zamanlama bakımdan çok büyük artılarımız olacaktır. Sosyal hayatın teknolojiye entegre edildiği bir dünya hayatında eğitimin geleneksel metodlarla sürdürülmesi bu yüzyılın kabul edebileceği bir şey olamaz.
İlgili yazı: Öğrenciler İçin Online Eğitim Faydaları
Örgün Eğitim ve Online Öğrenmenin Avantajları Neler?
Örgün eğitim sistemi ile ilgili birçok sorun var. Her şeyden önce, kaliteli bir okula gitmek için dönem başına binlerce lira ödemeniz gerekir. Tüm bu masraflar, metrekareye düşen kişi sayısının fazla olduğu sınıflar ve ders sıkıntısı ile, tam olarak ne istediğinizi öğrenmeye fırsat bulamazsınız.
Dünyanın dört bir yanından milyonlarca öğrencinin neden online eğitim programlarına başvurduğunu veya online bir platform üzerinden en az bir sertifika programına katıldığını merak etmiyor. Online eğitim çağdaş eğitimde en büyük devrim olması gerekiyor. Bu sistem, mevcut eğitim sisteminde büyük bir değişiklik yaptı ve bir şeyler öğrenmek isteyen herkes için büyük fırsatlar açtı.
Yine de, online eğitim hala tam olarak yerleşebilmiş değil. İnsanlar çoğu zaman kendilerinin bir online eğitim için yeterli olmadığını ve beceremeyeceğini düşünür. Bu iddialar birçok kişinin online eğitim almasını engellemekte, böylece büyük miktarda para, zaman ve hayatlarında yılları alan geleneksel eğitim sistemine bağlı kalmaktadırlar.
Online eğitim harikadır. Bunun nedenini bu makalede açıklayacağız. Online eğitime yönelik tutumunuzu değiştirmeye yarayacak şeyleri 5 maddede açıklayacağız.
Online Eğitim Avantajları
1 - İstediğinizi öğrenmekte özgürsünüz.
Önünüze konulan bir program yok. Şunu öğrenmek zorundasın diyen yok. Bir eğitim takvimi yok. Hayalini kurduğunuz eğitimi seçebilirsiniz ve bunu evden uzaklaşmadan yapabilirsiniz. Online eğitim olmasaydı eğitim almak için başka bir yere yerleşmek zorunda kalabilirdiniz. Ardından fazlasıyla masraf yapabilirdiniz. Online eğitim nedir diye soracak olursanız size herhangi bir yere taşınmadan eğitim almanızdır derim.
Örneğin, en çok insan kaynakları yönetimi eğitimi ile ilgilendiğinizi varsayalım. Yapmanız gereken tek şey bu konuda bir google araması yapmak ve İstanbul İşletme Enstitüsü İnsan Kaynakları Yönetimi Eğitimi sayfasına gitmektir 🙂 Sadece bununla sınırlı değil. Örneğin şu an insan kaynakları alanında çalışmayacaksınız ama sadece bilgi edinmek istiyorsunuz. Yine bu eğitimlere katılabilirsiniz. Çok çeşitli online eğitim ve ücretsiz kurslar bu eğitim türünün büyük bir avantajıdır. Nerede yaşadığınızı ve ne öğrenmek istediğinizi önemli değil - her zaman evden takip edebileceğiniz uygun bir kurs veya sertifika programı bulabilirsiniz.
İlgili eğitim: İnsan Kaynakları Yönetimi Eğitimi
2 - Konfor.
Online eğitim nedir diye soracak olursanız size konfor derim. Saatlerce derslere katılmayı, rahatsız edici bir sandalyede oturmayı ve günün sonunda sırt ağrısı çekmeyi unutun. Online eğitim programına katıldığınızda fiziksel sınıf oturumuna bağlı kalmayacaksınız. Tüm dersler ve ihtiyaç duyulan materyaller online platformlar aracılığıyla sağlanır, böylece onlara evinizin rahatlığında kolayca erişebilirsiniz. Kursa gitmek için otobüse binmeyeceksiniz ve arabanız için fazladan para harcamanıza gerek kalmayacak, okula gitmek için giyinmek ve giyinmek için erken kalkmak zorunda kalmayacaksınız ... kolaylıklar listesi uzayıp gidiyor.
Konfor güçlü bir şeydir. Bir kez alıştığınızda vazgeçemezsiniz. Ancak çok alışmamak gerekiyor. Online eğitim alırken kendinizi çok rahat hissetmemelisiniz. Bu nedenle kanepeyi günde birkaç saatliğine terk edin ve evinizde ilham verici bir çalışma ortamı oluşturun. Tek ihtiyacınız olan büyük bir masa ve hoş, rahat bir sandalyedir.
Online eğitim nedir derseniz size erken kalkmak zorunda kalmamak derim.
3 - Online eğitim sertifikaları özgeçmişinizde çok iyi gözükecektir.
Şu anda kariyerinizin hangi aşamasında olduğunuz önemli değil. Online eğitim özgeçmişinizde her zaman iyi görünecektir. Yeni bilgiler öğrenmeye istekli olduğunuzu, kendinizi geliştirmeye istekli olduğunuzu ve kişisel gelişime önem verdiğinizi potansiyel işverenlerinize anlatmış olacaksınız. İşe alım uzmanları online eğitim sertifika programlarına katılanlara her zaman olumlu bakar. Çünkü işe alım bir yarıştır. Kişisel gelişimine ve eğitime önem vermeyenleri eleyeceklerdir.
Online eğitim nedir diye soracak olursanız, size özgeçmişinizde parlayan bir yıldızdır derim.
4 - İstediğiniz zaman erişim sağlayabilme imkanı
Online eğitimler ve sertifika programlarına göz atmaya başladığınızda sınırsız erişim imkanı yazdığını görürsünüz. Bu ne anlama geliyor? Öğrencilerin istedikleri zaman eğitimlerini tamamlayabilecekleri ve eğitim hızını kendileri ayarlayabilecekleri anlamına geliyor.
Örgün eğitim sertifika programına kayıt olduğunuzda birçok şeyden feragat etmeniz gerekecek. İşyerinizden izin almanız gerekecek, ailenize daha az zaman ayırmanız gerekecek ve sosyal etkinlikleriniz için ayırdığınız zamanı terk etmeniz gerekecek. Böyle bir ortamda, online eğitimin bir önceliği olması gerekir.
Sınırsız erişim imkanı işte burada size katkı sağlar. İşlerinizi eğitime göre ayarlarsınız ya da eğitime göre işlerinizi ayarlarsınız. Online eğitimlerin bazılarında canlı oturumlar olmaz ve randevularınızı ertelemek zorunda kalmazsınız. Gündüz çocuğunuza bakmak veya çalışmak zorundaysanız, geceleri ders çalışabilirsiniz. Bu geleneksel eğitim sisteminin yenemeyeceği bir avantajdır.
Bana online eğitim nedir diye soracak olursanız, size kendi kendine öğrenme derim.
5 - Online eğitim maliyeti düşüktür.
Online eğitimlerin geleneksel bir kampüs ortamında yapılanlara kıyasla daha ucuz olması, onları düşünmeye ikna etmek için yeterlidir. Online eğitim birden fazla faktöre bağlıdır, bu yüzden bir programdan diğerine değişir. Birçok online eğitim tamamen ücretsizdir. MIT, örneğin, tüm kurs materyallerini ücretsiz olarak herhangi bir ücret ödemeden sunmaktadır. İstanbul İşletme Enstitüsünden aldığınız eğitimlerde de herhangi bir ücret ödemezsiniz. Ücretsiz kurslar genellikle başarı sertifikası ile birlikte değildir, ancak sizin için son derece faydalıdır.
Online Eğitim ve Kattığı Değer
Online eğitim programları ve sertifika programları, geleneksel eğitime göre daha uygun ve daha ucuzdur. Bunlar, birçok öğrencinin sertifika kazanmak istediklerinde online eğitim platformlarını tercih etmelerine yol açan online eğitimin iki ana avantajıdır.
Online eğitimle ilgili en iyi şey, sertifika almak istemeseniz bile rahat bir şekilde öğrenebileceğinizdir.
İlgili yazı: Sertifikalı Online Eğitimlerin Önemi ve Avantajları
Online Eğitimin Yanlış Bilinen Yanları
Günümüzde özellikle kariyer planları için en çok tercih edilen eğitim sistemi online eğitim hakkında bilinenlerin yanında toplum tarafından bir o kadar da yanlış bilinenler bulunmaktadır. Online eğitimi doğru anlayabilmek için online eğitimin yanlış bilinen yanlarını sizlerle paylaşıyoruz.
Online eğitim sistemi karşılıklı iletişimden uzak bir sistem değildir: Genellikle derslere katılım online olarak yapıldığından kişilerde online eğitimin iletişimden uzak olduğu düşüncesi yaygın olsa da chat ortamları, derslerin toplantı programlarıyla yapılması nedeniyle bu düşünce yanlıştır.
Online eğitim altyapısı olarak bilgisayar uzmanı olmanıza gerek yoktur: Yine toplumda uzaktan eğitim sertifikası alabilmek için üst düzey bir bilgisayar bilgisinin olması gerektiği düşünülür. Oysa ki, internet kullanan bir insan çok rahat online dersleri takip edebilir. Ancak, bilgisayarınızın uygun özellikleri taşıması şarttır.
Online eğitim dersleri geleneksek eğitimden kolay değildir: Online eğitim kişilerin daha fazla ders çalışmasını gerektirir. Bunun nedeni dersleri takip edebilmek için çalışmanın gerekli olması ve chat sınıflarındaki tartışmalar için de konuya hakim olmak için çalışma gerekliliğinden kaynaklanmaktadır.
Online Eğitim Nasıl Alınır?
Uzaktan Eğitim sistemi gazeteyle başlamış, mektupla yaygınlaşmış, televizyon yayınlarıyla devam etmiş, günümüzde de bilgisayar ile hız ve konfor kazanmış bir sistemdir.
Uzaktan eğitimi bilgisayar üzerinden gerçekleştirmek için sahip olmanız gereken donanımlar sadece bilgisayar ve internet hattıdır. Böylece Online Eğitim Programları içerisinden dilediğinize kayıt yaptırabilirsiniz. Online eğitim almak için gerekli işlemleri de online olarak yapabilirsiniz. İnternet sitesi üzerinden, almak istediğiniz programı seçerek, program ile ilgili ayrıntıları öğrenip, hemen kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik ücretsiz Online Eğitim Sertifika Programları arasından da seçim yaparak, eğitim sürecine dahil olabilirsiniz. Bilgisayarınız aracılığıyla kaydınızı yaptırdıktan sonra, eğitiminizi de bilgisayar üzerinden internet bağlantısı ile alabilirsiniz. İnternet Sitesi üzerinden verilecek olan dersleri evinizde, işyerinizde dilediğiniz yerde takip edebilirsiniz.
İlgili eğitimler: Ücretsiz Online Eğitimler ve Sertifika Programları
Uzaktan eğitim sisteminde, girmeniz gereken sınavlara da online olarak girebilir, başarılı olduğunuz taktirde de sertifika almaya hak kazanmış olursunuz. Böylece, kayıt yaptırmaktan, dersleri takibe, sınavlara kadar her işlevi bilgisayarınız ile internet hattınız üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Online Eğitimin Küreselleşmesi
Uzaktan eğitim bir küreselleşme aracıdır diyebilmemiz için eğitimin farklı ülkelerdeki eğitmenlerden ya da araştırma görevlilerinden alınması gerekir.
Yurtdışındaki bir Türk eğitmenin Zonguldak'taki bir öğrenciye ders anlatması küresel bir nitelik taşımaz. Küreselleşme dediğimiz kavram ticaretin ve tüketimin uluslararası etkileşimiyle ortaya çıktı. Bunda elbetteki en büyük etken internet teknolojisinin insanların sosyal yaşamının bir parçası olmasıyla meydana geldi.
Eskiden insanlar birbirleriyle turizm yada ticaret ilişkilerinde tanışıyorlar ve etkileşim sağlıyorlardı.
Ama artık ülkelerin iç işlerinden tutun sosyal dokuyu ve vicdanları zedeleyen herhangi bir durumda küresel yaşam birbiriyle etkileşime geçiyor. Böyle bir dünyada eğitimin küreselleşmesi demek sınırları zorlayan bir durum değildir. Açköğretim fakültesi mezunu bir öğrencinin Harvard'daki bir profesörden ders alması düşünülebilir mi? Sadece açıköğretim fakültesiyle ilgili bir durum değil bu.
Diğer üniversite mezunları da Harvard ya da Oxford da bir öğretim üyesinden ders alması çok zor bir koşuldur. İşte küreselleşen dünya dediğimiz şey bunu bize sağlayamıyorsa buna küreselleşen dünya yerine küreselleşen ticaret demeliyiz.
Online Eğitim Sertifika Programları İş Başarısını Arttırıyor
Online eğitim gün geçtikçe klasik eğitimin yerini almaya hatta daha çok tercih edilmeye başlamıştır. Bunun nedeni bazı kişilerin özellikle üniversite derslerini örgün almaya uygun durumda olmaması ve en önemlisi de özel sektörde büyük şirketlerde çalışanların pozisyonlarında yükselmek için bazı online eğitim sertifika programlarına ihtiyaç duymalarıdır.
Kısaca online eğitim iş konusunda da oldukça önemli olmaktadır. Bu nedenle birçok farklı konuda sertifika programının kursiyerlere yetenek kazandırmak için en kolay ve görselliği arttırılmış bir şekilde ayrıca tartışma ve soru sorma ortamı yaratılarak verilmeye çalışılması online eğitimin en büyük amaçları ve hedefleri arasındadır.
Online sertifika programlarından örnekler vermek gerekirse ilk akla gelenler iş dünyasında gerekli olan ve mesleki yetenek kazandıran programlardır. İşte yükselmek ve mevki arttırmak için en çok tercih edilen sertifika programları iş hukuku, kalite yönetimi, insan kaynakları yönetimi, finansal yönetim, insan kaynakları yönetimi, iletişim şeklindedir.
Online eğitim kurslarında sertifika programı kapsamında bu konuların iyice kavranması amaçlanmakta ve eğitim sonunda başarılı olunması durumunda da online eğitim sertifika programlarının başarıyla tamamlandığına dair sertifika verilmektedir. Diğer yandan online eğitim sertifika programlarında bir kursiyerin başarılı sayılabilmesi ve sertifikayı almaya hak kazanabilmesi için kurslara ve eğitimlere tam katılımı sağlaması gerekmektedir.
Bu yönüyle düşünüldüğünde online eğitim klasik eğitime göre daha fazla katı kurallara sahip olması nedeniyle kursiyerlerin daha başarılı olmasını sağlamaktadır.
Başarılı Bir Lider Olma Yolunda Online Eğitim Programları
Bilimsel araştırmalar genellikle bizi yanıltmaz ve araştırmalar toplumsal yaşamı da değiştirir. Üniversitelerin sosyal bilimler bölümlerinin yaptığı araştırmalar toplumun yaşamında önemli değişiklikleri sağlar ya da saptar.
Yapılan araştırmalar sonucunda başarılı bir liderin özelliklerini ortaya koyduğunu biliyoruz. Araştırmalara göre çalışanlarına saygı duyan, onları daima dinleyen ve sorunlarına çözüm getirmeye uğraşan, ayrıca çalışanlarla birlikte sorunlara çözüm arayan kişilerin daha başarılı lider olduğu saptanmıştır. Liderlik dediğimiz şey aslında yalnızca personele iyi davranmak demek değildir. Liderlik tüm süreçlerde etkin olmak ve çalışanları peşinden sürüklemektir. Diğer yandan başarılı liderlik vasfı taşıyanların çalışanlarına sorumluluk vererek yönetime katılmalarını sağladıkları ve bu şekilde de çalışanların özgüvenlerinin artmasına neden oldukları araştırma sonucunda belirlenmiştir. Son olarak çalışanlarına yaptıkları hatalarda destek olan yöneticilerin daha başarılı bir lider olduğu düşünülmektedir.
Bununla ilgili lider olunmaz, doğulur sözünü de hatırlatmak isterim :)
Lisans Eğitimi Tek Başına Yeterli Değildir.
İyi bir lider olmanın gerekliliklerinden bahsettikten sonra, bu yetenekleri kazanma konusundan da bahsetmek gerekirse bu iş için sadece lisans eğitiminin yeterli olmadığını belirtmek isterim. Hatta sadece eğitimle olacak birşey de değildir. Liderlik bir yetenektir ve bu yeteneğin geliştirilmesi gerekir. Çok iyi üniversitelerden mezun olabilirsiniz. Çok iyi dil okullarında yabancı dil öğrenebilirsiniz. Yada çok kurumsal şirketlerde görev almış olabilirsiniz. Ama bu etkin liderlik için yeterli olmayacaktır. Bunun dışında alınacak bazı kurslarla eğitimin pekiştirilmesi gerekir. Bu da liderlik eğitiminden başkası değildir. Çalışanlar için bu kursların en ideali online eğitim programlarıdır. Buraya kadar saydığımız başarılı lider özellikleri liderlik ve işletme yöneticiliği online eğitim sertifika programı ve insan kaynakları yönetimi eğitimlerinin alınmasıyla kazanılabilir.
Bu online eğitim programına katıldığınızda liderlikle ilgili bilmeniz gereken tüm bilgileri edinebileceksiniz. Yönetici ve lider arasındaki farkları öğrenecek ve iyi bir liderin sahip olması gereken özellikleri keşfedebileceksiniz.
Ücretsiz online eğitim sertifika programları avantajlarından yararlanarak eksik yönlerinizin tamamlanması için enstitümüzün online eğitim programlarına ve içeriklerine göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
Online Eğitim Nasıl Yapılır?
Eğitim yaşantısında teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok yenilik meydana geldi. Online eğitim bu yeniliklerden birisidir. Aslında online eğitim, ders veren kişi ile öğrencinin aynı ortamda bulunmadığı eğitim sistemini anlatan bir terimdir. Bir çoğumuz bu sistemleri kullanarak kendimizi geliştirmek istediğimiz konularda eğitim almak için online eğitim veren kurumları ve dersleri araştırarak ücretli veya ücretsiz bu eğitimlere katıldık.
Video, ses, grafik, bilgisayar, çoklu ortam teknolojisi gibi araçların yardımıyla, online olarak uzaktan bağlanılarak yapılmaktadır. Tam zamanlı çalışanlar ve yurtdışında eğitim görmek isteyip buna imkân bulamayanlar için uzaktan online eğitimler ideal seçeneklerdir.
Online Eğitim Sisteminde Dersler Nasıl İşlenir?
Dersler eğitim kurumlarının belirlemiş olduğu 3 farklı yöntem ile işlenebilir.
Eş zamanlı dersler: Genellikle sanal sınıf ortamlarında eğitmen ve öğrenci grubunun aynı anda bulunduğu ve öğretim faaliyetini gerçekleştirdiği modeldir.
Eş zamansız (ayrı zamanlı) model: Ders kitapları, video ve ses dosyaları gibi çeşitli öğretim materyalleri öğrencilere sunulmuş olur. Bu sayede istediğiniz zaman, kendi hızınıza göre öğrenme faaliyetini bireysel olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Karma model: Eş zamanlı ve ayrı zamanlı modellerin aynı eğitim programı içerisinde uygulandığı modeldir.
Online Eğitimlerde Sınavlar Nasıl Yapılır?
İnternet ortamında gerçekleşen sınavların yine eğitim kurumu tarafından belirlenen ve önceden duyurulan kurallara göre yapılmaktadır.
Online eğitim, kendi içinde sınırları barındırmayan bir eğitim sistemidir. Zaman ve mekândan bağımsız, her yaş grubundan öğrenmeye açık kişilere bilgi aktarımı sağlamaktadır. İnterneti olan herkes bazı teknolojik cihazları kullanarak bu eğitimden faydalanabilmektedir. Bu kadar kolay bir online eğitim sisteminin, hayalden öteye geçerek gerçek olması her insanı kolayca etkilemektedir. Bu konu üzerinde sizin de düşünmenizi sağlayacak olan Nelson Mandela’nın şu sözünü paylaşmak isterim: “Dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah eğitimdir.” Mandela yalnızca eğitim ile koca bir dünyayı değiştirebileceğini düşünüyorsa, siz neden kendi sınırlarınızı aşamayacaksınız? Hayatınızın akışını neden değiştiremeyeceksiniz? Tüm bunları gerçekleştirebilmeniz için yapmanız gereken tek şey Mandela’nın güçlü silahından faydalanmak. Bunun için online eğitim konusunun daha derinine inelim. Böylelikle kafanızda hiçbir soru işareti kalmasın ve bir anda kendinizi bu eğitim sistemi içerisinde bulun.
Online Eğitim Tarihçesi
Online eğitim sistemi öncesinde, dünyada 100 yıl önce posta yoluyla eğitim şekli denendi. Ardından radyo ve TV yayınları yapıldı ve sonrasında öğrencilere daha kaliteli eğitim vermek için dersler CD’ye kaydedildi. Türkiye’de ise 1927 yılında online internet yaygın olmadığından mektupla okuma yazma fikri ortaya çıktı. Ancak öğretmen olmadan eğitim olmaz düşüncesi toplumda yaygın olduğu için uygulamaya geçmedi.1992’de Açıköğretim Lisesi öğretime başladı.2016’dan bu yana da her geçen yıl hem Türkiye hem de tüm dünya online eğitim konusunda bilinçlendi. Eğitim kurumları, üniversiteler, enstitüler online eğitim hizmeti vermeye başladı ve insanlar bu eğitimden faydalanma şansını yakaladı.
Online Eğitim Nasıl Uygulanır?
Online eğitim fiziki mekân ve zaman sınırı olmadan, internete bağlanabilen herkesin, istediği ortamda bilgisayar, akıllı telefon ya da tablet gibi teknolojik cihazları kullanarak bilgiyi alabildiği bir eğitim sistemidir. Eğitime online kayıt yaptırırken, kurumun eğitim politikasına bağlı olarak belirli bir ücret ödenir ya da eğitim tamamen ücretsiz olur. Sisteme kayıt yaptırdıktan sonra kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yaparsınız. Karşınıza size özel bir panel çıkar. Buradan derslerinizi takip edersiniz ve aldığınız eğitimle ilgili ders materyallerine ulaşırsınız. Belirli gün ve saatlerde uzman eğitmenlerin verdiği canlı dersleri takip edersiniz. Ders sırasında eğitmene soru sorar ve derse aktif bir şekilde katılırsınız. Böylece etkili bir öğrenim sağlamış olursunuz. Canlı dersler dışında eğitim panelinizde bulunan ders videolarını izlersiniz, ders notlarını indirirsiniz. Canlı derslere katılamazsanız bile sonradan sisteme yüklenen ders videolarını konuyu tam anlayana kadar tekrar tekrar izlersiniz. Eğitim panelinde bulunan alıştırmaları, ödevleri yaparsınız ve konuyu daha iyi kavrarsınız. Ayrıca eğitmenlerle sistem üzerinden mesajlaşarak sorularınıza daha kısa zamanda cevap alırsınız. Belirlenen eğitim süresinin sonunda online sınav uygulanır. Kurumun belirttiği sınav geçme şartlarını sağladığınız takdirde başarı sertifikanızı alırsınız.
Online Eğitim Nereden Alınır ve Hangi Alanlarda Verilir?
Türkiye’de online eğitim veren birçok eğitim kurumu, üniversite ve enstitü mevcuttur. Bunları internet üzerinden araştırabilir ve bu yerlerle iletişime geçebilirsiniz. Online eğitim kurumuna bağlı olarak eğitim türleri de değişmektedir. Genel çerçevede kurumların sitelerini incelerseniz şu alanlarda daha sık eğitim verildiği görülmektedir:
İş Hayatı
Tasarım
Yaşam Tarzı
Kişisel Gelişim
Satış ve Pazarlama
Finans ve Muhasebe
İnsan Kaynakları
İşletme
Yabancı Dil
İletişim
Yazılım ve Bilişim
Öğretim ve Akademi
Sağlık ve Fitness
Bu eğitimlerden size en uygununu seçin ve istediğiniz kurumda online eğitim alın. Ancak bu konuda size tavsiyem eğitim almaya karar verdikten sonra araştırmanızı çok ciddi ve titizlikle yapın. Kurumlarla iletişime geçin ve güvenilirliğini araştırın. Çünkü eğitim veren kurumun kalitesi, eğitim kalitesine de yansır ve eğitim sonunda alacağınız başarı belgenizin gerçekliği ve geçerliliği sizi de etkiler. Bu nedenle muhakkak kurumun eğitim sitesini inceleyin, eğitimleri ve eğitmenleri hakkında yapılan yorumları okuyun. Eğer benim fikrimi de soracak olursanız İstanbul İşletme Enstitüsü online eğitim alabileceğiniz tek adrestir. Ben, Sosyal Medya Uzmanlığı, SEO, Yaratıcı Düşünme ve İnovasyon, Yaratıcı Yazarlık, İngilizce B1-B2,İngilizce C1-C2 olmak üzere toplamda 6 adet eğitimi bu kaliteli ve güvenilir eğitim kurumundan aldım. Özgeçmişime ve LinkedIn profilime eğitimlerin sertifika kodunu ekledim. Ayrıca ödemeyi web sitesi üzerinden yaparak çok uygun fiyata başarı belgelerimi de aldım. Bununla da yetinmedim şu anda Online İçerik Editörlüğü Eğitimi ve Blog Yazarlığı Eğitimi almaktayım. Enstitü, eğitim aldığım sürece verdiği canlı derslerle, eğitmenleriyle, kaliteli ve etkili ders paneliyle, her an yardıma hazır teknik destek ekibiyle tüm beklentilerimi karşıladı. Siz de vakit kaybetmeden İstanbul İşletme Enstitüsü’nün web sitesini inceleyin ve yetkililerle iletişime geçin. Bu eğitim kurumunun bir parçası olun ve kaliteli eğitimin farkını yaşayın.
Online Eğitimin Avantajları Nelerdir?
Hayat şartları, geçim sıkıntısı, hastalık, çalışma temposu, ev işleri vs. derken aslında hepimiz kendimizi bir koşuşturma ve döngünün içinde buluruz. Bu çarkın içinde kendimize bile vakit ayıramazken bir de eğitimimizi tamamlamak ve kendimizi geliştirmek için bazı arayışların peşine düşeriz. Nitekim insanoğlu bilgiye ne kadar ulaşırsa o kadar eksik olduğu yönlerini fark eder. Bu da gelişime ve öğrenmeye sürekli aç olduğumuzun bir uzantısı olarak karşımıza çıkar. İşte tam da bu noktada, hem var olan düzenlerini bozmadan, hem çalışmaya devam ederken hem de kendilerini tamamlamaya fırsat sağlayan çevrimiçi ders veren kurumlar büyük bir yardımcı haline gelir.
Yani sizin sadece öğrenmek için zaman ayırmanız ve evinizde internet erişimine uygun bir cihaza sahip olmanız yeterli aslında. Sonraki adım karar vermeniz ve uygulamaya geçmeniz olacaktır. Ayrıca bu derslerin tekrarına ulaşmak, müsait olmadığınız bir durumda duraklatmak da sizin yetkiniz dâhilinde olan güzel özelliklerdendir. İstediğiniz kadar ders tekrarı yaparak bilgilerinizi pekiştirebilir, slayt ve sunumlarla görsel hafızanızı güçlendirebilir, sizin için hazırlanmış olan deneme sorularını çözebilir, size tanınan süre içerisinde sınava girebilirsiniz. Eğitiminize devam edebilmek için sınav aşamalarını başarıyla geçme koşulunuz olduğunu da unutmayın.
İstediğiniz eğitimi, farklı şehirde online eğitim veren bir kurumdan alabilirsiniz.
Eğitim süresinin dışında gereksiz ve ekstra zaman kaybı yaşamazsınız.
Tam zamanlı çalışsanız bile eğitimlere katılabilirsiniz.
Ders materyalleri için ekstra ücret ödemezsiniz.
Eğitim için gerekli olan internet bağlantısına sahip teknolojik bir cihaz olduğundan dolayı kolay bir şekilde eğitimden faydalanırsınız.
Eğitim materyallerine istediğiniz zaman ulaşabildiğiniz için daha etkili bir öğrenme sağlamış olursunuz.
Dünyanın her yerinden insanlar bu eğitime katıldıkları için global sosyal bir ağa sahip olursunuz.
Online eğitim sonunda sınavda başarılı olursanız sertifika alırsınız. Özgeçmişinize bu eğitimi ekler ve kariyerinizde bir adım daha ilerlemiş olursunuz, fark yaratırsınız.
Bilgi ile donanır, bakış açınızı genişletirsiniz. Bu durum kişisel gelişiminizi de olumlu etkiler.
Eğitimde fırsat eşitliği sağlar.
Fiziksel engelli öğrencilere eğitim olanağı sağlar.
Zaman ve mekandan bağımsız olduğu için bölgesel ve coğrafi engelleri ortadan kaldırır.
Çalışıyor olmak, evlilik, çocuk sahibi olmak ya da diğer nedenler uzaktan online eğitimlere katılmayı engellemez.
Her bir öğrenenin kendi hızında öğrenmesine imkan sağlar.
Hizmet içi eğitimler için kullanılabilen ekonomik bir alternatiftir.
Öğretim ortamı ve ders materyallerine sınırsız erişim sağlar.
Ekonomik ve tekrar kullanılabilir ders materyalleri ile ortak ders içeriği sunar.
Örgün eğitimin yanı sıra ortaya çıkan ulaşım, barınma, beslenme gibi harcamaları ortadan kaldırır.
Muhakkak online eğitim insanlara daha birçok fayda sağlamaktadır. Ancak beni en çok etkileyen kendine sınır tanımayan bu eğitim sisteminin sizin hem fiziki hem de zihinsel sınırlarınızı kaldırması ve size eğitim konusunda hayatınızı değiştirecek eşsiz deneyimler sunmasıdır.
Eğitimin Yeni Adı: Online Ders
Günümüzün koşulları değişirken, bu değişimin eğitimde çeşitlilik yarattığı saklanamaz bir gerçek. Özellikle pandemi süresince evden çıkamayan fakat eğitimine devam etmek isteyen insanlar için, bir takım yollar geliştirilmiş, kendi gelişimlerini tamamlamak için alternatif seçeneklerle uygulanabilir yeni çözümler bulunmuştur.
Çağı yakalamaya çalıştığımız, teknolojik gelişmeleri sosyal hayatımıza uygulamaya çalıştığımız bu dönemde eğitim sektörü de payına düşen gelişmelerden nasibini almaktadır. Peki, bu gelişim eğitim ve öğretime nasıl yansımaktadır?
Online Ders Nedir?
Online ders; müfredatın kurum tarafından belirlenerek, eğitmen eşliğinde derslerin veri tabanı üzerinden içerikler oluşturarak işlenmesidir. Bu öğrenim şeklinde, öğrenciler kaynaklara kurumun internet sayfasından ulaşarak öğrenimlerini tamamlamaktadır. Öğrenimimizi sağlayacağımız bu materyaller video, yazılı metin, sunum dosyası, deneme soruları vb. çeşitli şekillerde öğrencilere sunulmaktadır.
Ülkemizde online (çevrimiçi) ders sistemine geçiş dönemimiz yaklaşık olarak on yıl öncesine tekabül etmektedir. Bu platforma alışmamızda en büyük payın ise Anadolu Üniversitesi ve MEB’in açık lise öğrenimlerini tamamlamak için kurduğu uygulama sitesine ait olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bu sistem zamanla insanların alıştığı hatta tercih ettiği bir durum haline gelmiştir. Talebin artmasıyla birlikte online eğitim bugün büyük aşamalar kaydetmiş hatta pandemi süresinde öğrenimi tamamlamak için bulunan tek çözüm haline gelmiştir. Bunu sağlayan okul ve kurumların sayısı artmış ve bizim kendi ihtiyaç ya da hedeflerimize yönelik seçimler yapabileceğimiz bir eğitim pazarı haline gelmiştir. Şu anda bu minvalde bir çok online içerik üreten ders platformlarına ulaşabilir hatta bu sayede sertifika bile elde edebiliriz.
Online Eğitim ve Zaman
"Asla zaman bulamayacağım!" diye sitem etmeyi bir kenara bırakacağınız bir zamandayız. Kurslara veya derslere artık online eğitim ile ulaşabiliyoruz. Kendimize fayda sağlayan bilgiler parmaklarımızın ucunda! Ne denli zor olabilir? Belirli bir meslek sahibisiniz. Peki ya hayalinizdeki meslek değil ise? Bunun için almanız gereken eğitim ile birlikte şu anki çalışma hayatınızı bırakmanız isteniyor olabilir. Fakat online eğitimler ile birlikte artık şu an çalışmakta olduğunuz işinizden ayrılmanızı hiç kimse istemez ve siz de bunun seçimini yapmak zorunda kalmazsınız.
Online Eğitim ve Teknoloji
İşitsel, video ve görsel ekipmanlar ile birlikte yüzyüze eğitim hissi verir. Sorularınızın cevaplarını anında alabilirsiniz. Eğitimciler ile öğrencinin basit bir şekilde iletişim kurma olanağı vardır. Öğrenme ortamı bilişim kolaylıkları ile desteklendiğinde eğitimci ile öğrenci arasındaki etkileşim üst düzeylere çekilebilmektedir. Bunun yanı sıra öğrenmenin kalıcılığı artmakta ve öğrenenin kontrol edebildiği hatta seçebildiği yardımcı ders unsurları öğrenme ve kavrama hızını artırmaktadır. Öğrencinin, öğretmen ve diğer öğrenci arkadaşları ile hızlı bir etkileşimde olmasına olanak tanır. Sanal öğretim sistemleri ile dağıtılan bilgi süreklilik ve güncellik arz ettiğinden yaşam boyu öğrenim olanaklı imkân sağlanır.
Online Eğitimde Mekan
Öğrenciler ve eğitimi veren kişinin aynı zamanda, aynı mekanda bulunma zorunluluğu yoktur. Yemyeşil bi parkta da olabilirsiniz, evinizdeki konforda ya da iş molalarınızda bulabildiğiniz
her fırsatta derslerinize göz atabilirsiniz. Bir yere kalkıp gitmenize hiç gerek yok. Klasik dershanelerin, sınıfların, amfilerin psikolojik baskısı da bulunmadığı için öğrenci verimli olduğu mekânlarda öğrenim sürecine devam eder. Farklı coğrafyalardan öğretmenlerden dersler alabilir. Öğrenci, Tekirdağ'daki eğitimcinin yanına gitmeden Konya'dan eğitimine katılabilir.
Online Derslerle Özgürlük
Yarın sabah sınavın olduğu için alarm kurmuyorsun, erken kalkmak zorunda değilsin. Sınava yetişme stresini bir kenara bıraktıktan sonra... Pijamalarla girdiğin bir sınavın oldu mu daha önce? İşte bu, sunulan en güzel özgürlük galiba. "Derse yetişemedim, içeriye almadı" gibi bir derdin asla yok. "Dikkatini buraya ver!" gibi zorlamalara da yer yok bu sistemde. Hangi koşullarda eğitim almak istediğine sen karar veriyorsun.
Online Eğitim ve Daha Az Maliyet
Ücretsiz online eğitimlerin, kullandığınız internet haricinde hiçbir maliyeti olmuyor. Yanısıra eğitim masraflarında önemli yer tutan yol masraflarını ve barınma, yemek gibi diğer harcamaları önemli derecede azaltmaktadır.
Online Dersler Özel Bireylere İmkanlar Tanır
Bedensel engeli bulunması sebebiyle eğitim hayatını tamamlayamamış bireylerimize almak istedikleri eğitimlerde büyük kolaylık sağlar. Üstelik yalnızca bilgisayar ve telefon ekranlarından.
Online Eğitimler ve Kişisel Gelişim
Kendini geliştirmek istediğin her konuda eğitimler bulabilirsin. İşitme engelli bir arkadaşınla iletişim kurabilmek ve onu daha iyi anlayabilmek için bu tür bir eğitime ya da kendinizde olumlu görmediğiniz bazı kötü yanlarınızı köreltmek için kişisel gelişim ile ilgili eğitimlere katılabilirsiniz.
İlgili eğitimler: Kişisel Gelişim Eğitimleri
Online Ders Al ve Yavaş Öğrenmeyi Dert Etme!
Hepimiz bazı konuları, bazı kelimeleri hatta çok şeyi bir defada anlamayabiliriz. Ortada kendini üzecek hiçbir şey yok. Merak etme. Yalnız değilsin. Bunlar bir senin başına gelmiyor. Canlı derslere katıldığında kaçırdığın veya anlayamadığın zamanlarda bu videoları istediğin sayıda tekrar izleme fırsatın bulunuyor. Böylece sınıf içindeki tüm öğrencilerin aynı zekâ ve istek düzeyinde kabul edildiği yüz yüze öğretim ortamındaki sıkıntılar aşılabilmektedir.
Online Eğitimler ve Sertifikalarla Özgeçmişine Artılar Kat
Özgeçmişinde aldığın online dersler, katıldığın online kurslar ve bunların sonucunda sahip olduğun sertifikalar işine yarar. Yapmış olduğun iş başvurularında yeni şeyler öğrenmeye açık olduğunun fark edilmesi işe alım sürecinde ön sıralara geçmene sebep olacaktır.
Online Derslerle Yeni Deneyimler Edin!
"Hep merak etmişimdir." diyerek öğrenmek istediğin birçok bilgi bu tür eğitimlerde mevcut. Elde ettiğin kazanımlar belki yeni bir hobi ya da yeni bir iş elde etmende yardımcı olacaktır.
Online Derslerin Dezavantajları Var mı?
Elbette ki bu konuyu, avantajlarının yanında dezavantajlarından da söz ederek objektif bir bakış açısıyla değerlendirmemiz gerekir.
Bu eğitimlerden verimli bir şekilde faydalanmak için erişiminizde bir sorun olmaması gerekir.
Sınav zamanlarında yaşadığınız bağlantı kopukluğu sinirinizi ve dikkatinizi bozabilir. Dolayısıyla gerçek sınav konsantrasyonundan biraz daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.
Eğer rehavete kolay kapılan bir yapınız varsa ve kendi disiplininizi oluşturmakta güçlük çekiyorsanız, derslerinizi ertelemeye başlayabilirsiniz. Bu da sizi sınav zamanlarında sıkıştıracak ve periyodu tamamlamanıza engel olacaktır.
Sosyalleşmeye önem veren bir yapınız varsa ve bununla motive oluyorsanız, bu eğitimle motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz.
Eğitimci ile aranızda bir ekran olduğunuzu fark ettiğinizde, sınıftaki etkinliğinizi ve derse katılımınızı sağlayamayabilir. Bu yüzden birebir etkileşimin sağladığı öğrenme ya da doğru cevap verme azminden uzaklaşarak, kendinizi pasifleşmeye yönlendirebilirsiniz.
Online eğitim hangi koşullarda tercih edilmeli?
Öğrenme sürecini ilginçleştiren, kolaylaştıran online eğitim çoğumuzun yaşamı içine girdi. Başlangıçta bu yolla alınacak eğitimin verimliliği ve etkililiğinin ne olacağı çok tartışıldı. Çok ileri gidilip reddedildi. Ancak günümüzde gelinen noktada online eğitim bu tartışmadan galip çıkmayı başardı. Artık pek çok konuda online eğitimler verilmekte, mekan ve zaman kısıtlarını ortadan kaldırdığı için tercih edilmektedir. Burada online eğitimleri hazırlayanların emekleri göz ardı edilmemelidir. Çünkü tercihler, seçilen konulara ve eğitim malzemelerine göre yapılmaktadır. Bugün online eğitim konusunda marka olmuş kurum / kuruluşlar, bu başarılarını eğitim konuları, eğitim malzemeleri ve eğitmen seçimlerindeki başarılarına borçlular.
Bir işiniz var, çalışıyorsunuz. İş yerinizde gerçekleşen projelere baktığınızda eksik kaldığınızı fark ediyorsunuz. Ama bu eksiklikleri gidermek için zamanınız yok, olanaklarınız kısıtlı. Üstelik küçük bir şehirde yaşıyorsunuz. Ne hissedersiniz? Ya da üniversitede öğrencisiniz. Bütçeniz belli ama geleceğiniz için fark yaratmak gereksinimi duyuyorsunuz. Ne yapabilirsiniz? Ya da yıllardır içinizde ukde olmuş keşke bilsem dediğiniz bir konu var. Hangi sorular gelir peş peşe aklınıza?
İşte tam bu noktada internet bağlantısı olan bir bilgisayar ve Google yardımıyla online eğitimler yetişir imdadınıza.
Verimli bir online eğitim için neler yapılmalı?
Öncelikle eğitimin içeriğini inceleyin, beklentilerinizi karşılayan içeriği bulmanız önemli. Beklentilerinizi içermeyen bir içeriğe sahip eğitime katılmanız, sahip olduğunuz sertifika ya da katılım belgesi sayısını artırır ama beklentileriniz hala karşılanmamış olur. Zamanınızı boşa harcamayın. Eğer eğitim canlı dersler içeriyorsa mutlaka canlı derslere katılın. Bu örgün eğitim tadında bir ders için fırsattır. Eğitmenlerin sizin için ayırdığı bu zamanı değerlendirin, keyfini çıkarın.
Online eğitimler genelde özetlenmiş eğitimlerdir. Bunu göz ardı etmeyin. Eğitmenler, kısıtlı sürede eğitim konusuyla ilgili pek çok şey vermeye çalışırlar. Eğitmene sorular sorun, sorulan sorulara yanıtlar vermeye çalışın. Katılım ne kadar iyi olursa eğitmen o kadar motive oluyor ve ders o kadar iyi geçiyor. Ama bunu yaparken dersten zaman çalmamaya da özen gösterin.
Eğitim dokümanlarını ihmal etmeyin. Ders ne kadar iyi geçse de eğitim dokümanlarını bir gözden geçirmek öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. Mümkünse bu gözden geçirmeyi hemen yapmayın, ertesi gün yapmak daha fazla etki yaratıyor.
Deneme sınavları! Eğer deneme sınavları uygulama şansınız varsa bu şansı atlamayın. Online eğitimde bu sınavlar durumunuzu ölçmeniz için önemli. Gerçek sınav provası gibi olsa da, ne kadar çok soru yanıtlarsanız bilginizi o kadar sınamış olacaksınız. Ayrıca derler ki, en iyi sınavda öğrenilir.
Aldığınız eğitim, online eğitim de olsa özünde yapılan eylem, öğrenme eylemidir. Online eğitim sonrası alınacak sertifika ya da katılım belgesi özgeçmişinizde, iş yerinde özlük dosyanızda belki de çerçevelenip duvarınızda yerini alacaktır. Ancak unutulmaması gerekir ki, sertifika ya da katılım belgesi sizin adınıza hiçbir şey yapamaz. Bu belgelerin hakkını vermek için öğrenmeniz gerekiyor.
Ne yapılmalı? Ne yapılmamalı?
Öncelikle sertifika koleksiyoneri olmamak gerekiyor. Eğitim seçerken bir hedefiniz olmalı. Çok farklı konularda pek çok eğitim almış olmanız durumunda, karşınızdakinin aklından geçecek düşünce aynen şudur: Kafası karışık! Peki bu düşünceyi ortadan kaldırmak olası mı? Zor. Bu nedenle eğitim programınızı yaparken birbirini tamamlayan konuları seçmeye dikkat etmelisiniz.
Kendinizi aldığınız online eğitimle sınırlamayın. Online eğitimde öğrenirsiniz ama bu ilk basamaktır, bilmek için mutlaka araştırma yapın, örnekler bulun inceleyin. Google’da yapacağınız doğru aramalar ile gerekli kaynaklara ulaşabilirsiniz, ya da belki iş yerinizde, ya da okulunuzun kütüphanesinde.
Online eğitimler, tüm kısıtlarınıza rağmen özveride bulunarak aldığınız eğitimlerdir. Özellikle ücretsiz online eğitimlerde, sizin bu eğitimleri alabilmeniz için birileri maliyetleri üstleniyor, kolay anlaşılabilir eğitim dokümanları için emek veriyor, sağlıklı bir eğitim için eğitim ortamını hazırlıyor. Çok fazla emek ve özveri yok mu? O zaman hakkını verin!
Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.