Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölümü
Özellikler | Açıklama | Önemli Bilgiler |
---|---|---|
Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölümü Tanımı | Muhasebe, bilgi sistemleri, denetim, danışmanlık, iş analizi ve iş yönetimini kapsayan bir çalışma sistemidir. | Öğrenciler hem iç denetçi hem de dış denetçi bakış açısı ile bilgi teknolojisini kullanmayı ve bilgi sistemlerini değerlendirmeyi başarıyla yerine getirecek düzeyde eğitim alır. |
Muhasebe Bilgi Sistemleri Programı | Muhasebe, danışmanlık, iş analizlerinin saptanması, iş analizlerinin yönetilmesi ve iç denetim süreçlerinin yanında muhasebeye odaklanmış mezunlar yetiştirir. | Kurumların iç ve dış finansına bunun yanında faaliyetlerine düzgün bir şekilde devam etmesi için yapılan planlama ve denetlemeleri kapsar. |
Bölümün Temel Amacı | Kurum içi çalışmalarda nakit akışının raporlanması, işletmenin varlıkları üzerinde koruyuculuk işlevi sağlamak ve zamanla meydana gelen veya gelecek değişimlerin finansal durumuyla ilgili yetkililere gerekli bilgileri sunmak. | Bölüm 4 yıllık bir lisans eğitimidir ve Eşit Ağırlık puan türünden yüksek puan alınması gerekmektedir. |
Ön Lisans Bölümleri | Maliye, Muhasebe, Ekonomi, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Konaklama İşletmeciliği | Bu bölümleri tamamlayan ve Dikey Geçiş Sınavı’ndan yeterli puan alan öğrenciler Muhasebe Bilgi Sistemleri bölümünde eğitim alabilirler. |
Öğrenci Adımlarının Özellikleri | Hesaplama işlemlerine yatkın, çeşitli oranları ezbere bilen ve hesaplamaları hızlı yapabilen öğrenciler | Öğrencinin matematikle ilgisi olmalı ve düzenli, titiz, destekleyici ve güvenilir olması gerekir. |
Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölümü İş İmkanları | Kurumsal olan her firmanın ve özel şirketlerin zorunlu olarak bir muhasebeci bulundurmaları gerekir. | Mezunlar hep özel sektörde hem de KPSS sınavına girerek kamu alanında memur olarak çalışabilirler. |
Çalışma Alanları | Mali Müşavirlik ofisleri, Belediyeler, Taşra teşkilatları, Üniversiteler, Bankalar, Denetim firmaları, Firmaların finans bölümleri | Muhasebe bilgi sistemleri mezunlarının çalışma alanları. |
Mezunların Görevleri | Bilgi sistemini kurma ve yönetme, vergi, finans ve bankacılıkla ilgili tüm hesaplamaları yapma ve fiş, faturaları kaydetme | Bulundukları kurumun faaliyetlerini ve verileri toplayıp kaydetmekten de sorumludurlar. |
Sonuç | Son yıllarda mezun vermemesine rağmen muhasebecilerin her firmada zorunlu bulunması sebebiyle iş olanakları fazladır. | Her ne kadar popüler olmasa da mezunların çalışma olanakları ve kazançları bu bölümü cazip kılar. |
Muhasebe Bilgi Sistemleri; muhasebe, bilgi sistemleri, denetim, danışmanlık, iş analizi ve iş yönetimini kapsayan bir çalışma sistemidir. Muhasebe bilgi sistemleri bölümü ise bu alanlarda edindikleri bilgi ve tecrübeyi çalıştığı sektörde gerekli yerlerde kullanabilecek 4 yıllık lisans mezunları yetiştiren akademik bir disiplindir.
Muhasebe Bilgi Sistemleri bölümü; öğrencilere Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu tarafından tasarlanan şekilde bilgi sistemleri ve teknoloji becerilerini bir araya getirir. Bölüm tüm saydığımız yeterlilikleri yerine getirmek için tasarlanmıştır. Öğrenciler mezun olduktan sonra iş yaşamlarında; hem iç denetçi hem de dış denetçi bakış açısı ile bilgi teknolojisini kullanmayı ve bilgi sistemlerini değerlendirmeyi başarıyla yerine getirecek düzeyde eğitim alır.
Bölümü tercih edecek öğrenciler genellikle sayılarla iç içe olacakları için sayısal derslere ilgi duyması ve bu alanda başarılı olması da oldukça önemlidir. Bölüm son iki yıldır tercih edilmemesi sebebiyle mezun vermemektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri tek bir üniversite seçeneğinin olması olarak düşünülmektedir.
Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölümü Nedir?
Muhasebe Bilgi Sistemleri programı; muhasebe, danışmanlık, iş analizlerinin saptanması, iş analizlerinin yönetilmesi ve iç denetim süreçlerinin yanında muhasebeye odaklanmış mezunlar yetiştirir. Muhasebe Bilgi Sistemlerine ait pek çok tanım olmasının yanı sıra bu tanımlamaların ortak noktası kurumların iç ve dış finansına bunun yanında faaliyetlerine düzgün bir şekilde devam etmesi için yapılan planlama ve denetlemeleri kapsar.
Muhasebe Bilgi Sistemleri bölümünün temel amacı, kurum içi çalışmalarda nakit akışının raporlanması, işletmenin varlıkları üzerinde koruyuculuk işlevi sağlamak ve zamanla meydana gelen veya gelecek olan değişimlerin finansal durumuyla ilgili yetkililere gerekli bilgileri sunmalarını sağlamaktır.
Üniversitede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu kapsamında yer alan 4 yıllık bir lisans eğitimidir. Bölüme kazanmak için Eşit Ağırlık puan türünden yüksek puan alınması gerekmektedir. Bölüm sadece Uşak Üniversitesi’nde eğitim vermektedir. Bölümde eğitim dili Türkçe olarak okutulmaktadır. Fakat sağlık sektöründe de yer aldığı için Latince ve Yunanca kelimelere de yer verilmektedir. Dolayısı ile bu terimlere de hakim olmak gerekir. Bölüme 2 yıllık bölümlerden Dikey Geçiş Sınavı'na katılarak geçiş yapan öğrencilerde bulunmaktadır.
Bunlar; Maliye, Muhasebe, Ekonomi, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Konaklama İşletmeciliği gibi ön lisans bölümleridir. Bu bölümleri başarıyla tamamlayan ve Dikey Geçiş Sınavı’ndan yeterli puan öğrenciler Muhasebe Bilgi Sistemleri bölümünde eğitim alabilir.
Muhasebe Bilgi Sistemleri bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrenci adaylarının matematikle ilgili olması olmazsa olmazdır.
Hesaplama işlemlerine yatkın olması, çeşitli oranları ezbere bilmesi ve hesaplamaları hızlı yapabilmesi önemlidir.
Çalışmalarını ofis ortamından sıkılmadan yürütmesi gerekir.
İşlerini planlı ve belli bir programa uyarak yapabilmelidir.
Düzenli ve titiz olması görsel hafızasının yüksek olması da oldukça önemlidir.
Destekleyici ve güvenilir, takım çalışması yapmaya yatkın, gözlem gücü yüksek olması gerekir.
Bu alanda çalışmayı seven, yenilikleri ve gelişen teknolojiyi yakından takip edebilmeliler.
Anlayışlı ve sabırlı olması işinin gereklerindendir.
Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Muhasebe bilgi sistemleri bölümü son yıllarda mezun vermemiş ve çok tercih edilen bölümlerden değildir. Genellikle muhasebe bölümleri en çok mezun veren bölümler arasında olmasına rağmen iş olanakları da aynı oranda fazladır. Dolayısı ile öğrenciler bu durumu göz önünde bulundurarak tercihlerini yapar.
Kurumsal olan her firmanın ve özel şirketlerin zorunlu olarak bir muhasebeci bulundurmaları gerekir. Mezunlar hem özel sektörde hem de KPSS sınavına girerek kamu alanında memur olarak çalışabilirler. Kendi işini yapan mezunlarda görmek mümkündür. Muhasebe bilgi sistemleri mezunlarının çalışma alanları aşağıdaki gibidir.
Mali Müşavirlik ofislerinde,
Belediyelerde,
Taşra teşkilatlarında,
Üniversitelerde,
Bankalarda,
Denetim firmalarında,
Firmaların finans bölümlerinde
Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Muhasebe Bilgi Sitemleri mezunları, muhasebe bilgi sistemleri uzmanı olarak ta anılır. Mezunlar özel sektörde ve kamu alanında fazlasıyla seçenekle karşılaşma imkanına sahiptir. Dolayısı ile sorumlulukları da çeşitlidir. Bulundukları kurumun muhasebe bilgi sistemini kurmak en önemli sorumluluklarından biridir.
Bu kapsamda değerlendirildiğinde; kurumun vergi, finans ve bankacılıkla ilgili tüm hesaplamalarını yapar ve fiş, faturaları kaydetmekten sorumludur. Ayrıca işletmeye ait faaliyetleri ve verileri toplayıp kaydetmekten de sorumludur. Tüm bunların dışından diğer sorumluluklarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Belgelerin korunması adına denetleme ve dosyalama ile ilgili işlemleri yürütmek en temel görevlerinin başında gelir.
İşletmenin ödemesi gereken vergi, harç veya diğer ödemeleri ödemekten sorumludur.
Ödemeleri takip etmek ve işletmenin maliye, müşteri ve banka ilişkilerini denetlemek bölüm mezunlarının görevlerindendir.
İşletmenin sene sonundaki mal varlığı değerlendirmesini yapmak üzere sayım ve ölçüm işlemlerini yapmaktan sorumludur.
İşletmenin sene boyunca yapmış olduğu işlemlerinin tümüne ait muhasebe kayıtlarını tutar.
Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölümü Dersleri Nelerdir?
Muhasebe Bilgi Sistemleri bölümünü tercih edecek aday öğrenciler eğitim yaşamlarında karşı karşıya gelecekleri dersleri, bölümü tercih etmeden önce araştırmak ister. Muhasebe Bilgi Sistemleri bölümü öğrencileri eğitimlerinin özellikle ilk 2 yılında teknik bilgiye yönelik yoğun bir ders programı ile karşı karşıya kalırlar. Öğrenciler sonraki yıllarda teknik bilginin yanı sıra mesleki pratik kazanmalarına yardımcı olacak dersler alır ve zorunlu staj görürler.
4 senelik eğitim yaşamları içinde Muhasebe Bilgi Sistemleri ile ilgili tüm dersleri başarılıyla tamamlayan öğrenciler, Muhasebe Bilgi Sistemleri lisans diploması almaya hak kazanmış olur. Muhasebe Bilgi Sistemleri bölümünü tercih edecek adaylar, aşağıda listelediğimiz derslerden 4 yıl boyunca sorumlu olur.
Hukukun Temel Kavramları,
Mikroekonomi,
Makroekonomi,
Uygulamalı Maliyet Muhasebesi,
IFRS ve Uluslararası Denetim Yönetmelikleri,
Bilgi Sistemleri,
İş Hukuku,
Finansal Raporlama,
Ticaret Hukuku,
Vergilendirme,
Türk Vergi Sistemi,
Sözleşme Hukuku,
Veri tabanı Yönetimi
Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Muhasebe Bilgi Sistemleri taban puanları ve başarı sıralamaları 2020 yılında yerleşme olmadığı için en son yerleşme olan 2017 yılına aittir. Bilgiler, sadece 1 eğitim kurumunun başarı puan ve sıralamalarıdır. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan son yıla ait güncel bilgilerdir.
Üniversite Bölüm Taban Puan (2017) SıralamaUŞAK ÜNİVERSİTESİ Muhasebe Bilgi Sistemleri 229,05644 944.238
Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölümü Nedir?
Muhasebe bilgi sistemleri bölümü 4 yıllık lisans eğitimi veren muhasebe bölümlerinden biridir. Bölüm muhasebe, danışmanlık, iş analizleri ve denetim süreçleri ile muhasebeye odaklanmış bilgili, donanımlı mezunlar yetiştirir. Eğitimlerini tamamlayan mezunlar, bulundukları sektörde fark yaratacak düzeyde teknik bilgi ve beceriye sahip olurlar.
Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Muhasebe bilgi sistemleri, her işletmenin bir muhasebeye ihtiyacı olması nedeniyle özel ve kamu sektöründe iş seçeneği fazla olan bölümlerden biridir. Kendi işini yapmayı seçen mezunlarda görmek mümkündür. Muhasebe bilgi sistemleri mezunları Mali Müşavirlik ofislerinde, Belediyelerde, Taşra teşkilatlarında, Üniversitelerde, Bankalarda, Denetim firmalarında çalışmalarını sürdürebilir.
Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Muhasebe ve bilgi mezunları işletmenin ödemesi gereken vergi, harç veya diğer ödemeleri takip eder ve öder. Ödemeleri takip etmeleri ve işletmenin maliye, müşteri ve banka ilişkilerini organize etmeleri gerekir. İşletmenin yıl sonunda görüne mal varlığı değerlendirmesini yapmak için sayım ve ölçüm işlemlerini yapmaktan ve yetkilileri bilgilendirmekten sorumlu kişilerdir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.