Muhabir Ne Demek? Foto Muhabiri Nedir?
Kavram | Tanım | Önemli Özellikler |
---|---|---|
Muhabir | Olayları tüm objektifliğiyle haber haline getirerek kamuoyuna sunan kişi. | Etik değerlere saygılı, iyi diksiyon, işine bağlı, korkusuz, disiplinli. |
Foto Muhabiri | Olay anında fotoğraf çekerek bu fotoğrafların habere göre uygunluğunu tespit ederek haberi yazar ve çalıştığı kuruma teslim eder. | Yaratıcı, gözlem yeteneği yüksek, el göz koordinasyonu kuvvetli, sabırlı, dikkatli. |
Habercilik | Kamuoyunu objektif, güvenilir, doğru, çok boyutlu, hızlı bir şekilde bilgilendirme süreci. | Tarafsızlık, doğru bilgi aktarımı, okuyucu gözündeki değerlilik, insani değerlere saygı. |
İnternet Haberciliği | Haberlerin internet ortamında yayınlanan formu. | Hızlı bilgi aktarımı, geniş kitlelere ulaşabilme, teknolojik beceri. |
Haber Yazımı | Bir olayın tüm detaylarıyla gazete, dergi ya da internet sayfasında yayınlanacak şekilde yazılması süreci. | Sade ve net anlatım, gereksiz ayrıntılardan kaçınma, doğruluk. |
5N1K Kuralı | Bir haberi oluştururken sorulması gereken temel sorular: Ne?, Nerede?, Ne zaman?, Nasıl?, Neden? ve Kim?. | Etkin haber oluşturma, objektiflik, tam bilgiye ulaşma. |
Haber Kaynakları | Bir haberin alındığı kişi ya da kuruluşlar. | Güvenilirlik, doğruluk, hız. |
Güvenlik | Muhabirlerin zor şartlarda bile güvenliğini her zaman ön planda tutması gerekir. | Öngörü, tedbirli hareket etme, kamuoyuna doğru bilgi ulaştırma. |
Haberciliğin İlkeleri | Haberciliğin genel değerleri ve uygulama standartları. | Tarafsızlık, doğruluk, açıklık, halka hizmet. |
Habercilikte Değişim | Haberciliğin zamanla teknoloji ve sosyal değişimlere ayak uydurmak zorunda kalması. | Teknolojik adaptasyon, medya okuryazarlığı, yeniliklere açıklık. |
Ana haber bültenlerinde gördüğümüz, “şimdi söz ana haber merkezinde” cümlesini sıkça duyduğumuz ve gece gündüz demeden canla başla çalışan insan yani muhabir ne demek, ne iş yapar, nerelerde çalışır bir göz atalım. Muhabir, olayları tüm objektifliğiyle haber haline getirerek kamuoyuna sunan kişidir. Muhabirliğin savaş, adliye, polis, spor, foto muhabiri ve genel muhabir gibi medya kişileri de bulunur. Muhabirler haber yaparken 5N1K kuralı ile yani “Ne?”, “Nerede?”, “Ne zaman?”, “Nasıl?”, “Neden?” ve “Kim?” sorularını sorarak çalışma yapar.
Ayrıca yaptıkları çalışmalarda haberciliğin temel kavramlarına da hakimdir. Muhabirler genelde dergi, televizyon kanalları, haber ajansları, gazetelerde çalışır. Muhabir her an gelecek olan bir son dakika haberine karşı hazırlıklı olmalıdır. Özellikle, olay yerine gitmeden önce kafasında haberi kurgulamalı ve en önce haberi yazdırmak için kendisine gelen bilgiler dahilinde daha olay yerine varmadan haberi ajansa yazdırır. Bir muhabirde aranan özellikler nelerdir dediğimizde şu özellikler öne çıkar:
Etik değerlere saygılıdır.
İyi bir diksiyon haberleri iyi bir şekilde aktarabilmesi açısından son derece önemlidir.
İşine bağlı, korkusuz ve disiplini elden bırakmamalı.
Takım çalışması yapabilmeli
Bir haberi nereden aldığına dair kaynağı zorunlu olmamak kaydıyla hiç kimseyle paylaşmamalıdır.
Zor şartlarda çalışsa dahi güvenliği her zaman ön planda tutmalı ve tedbirli hareket etmelidir.
Yoğun çalışma temposuna dayanıklı olmalıdır.
İlgili eğitim: Online Diksiyon Kursu
Genel olarak muhabir işin mutfağında olan en önemli kişilerdendir diyebiliriz. Şimdi de muhabirliğin alt dalı olan foto muhabiri nedir, kimdir biraz da ona değinelim.
Foto Muhabiri Nedir?
Foto muhabiri nedir? Foto muhabirinin de aslında bir muhabirden farkı yoktur. Tek fark, bir foto muhabiri olay anında fotoğraf çekerek bu fotoğrafların habere göre uygunluğunu tespit ederek haberi yazar ve çalıştığı kuruma teslim eder. Foto muhabiri her zaman tam takır hazır olmalıdır. Fotoğrafçılık ile ilgili her şeyi net bir şekilde bilmelidir. Örneğin bir röportaja gidilecekse bir kişiyi en iyi görüntüleyebileceği bakış açısını ve ışık ayarını ayarlar ve her fotoğraf çekiminde fotoğraf makinesini farklı şekilde ayarlamalıdır. Hatta çekim esnasında en iyi görüntüyü yakalayabilmek için belki de saatlerce beklemek zorunda kalabilir.
Foto muhabiri, çektiği fotoğrafları yayına hazırlama aşamasında bilgisayar ortamında çalışır. Fotoğrafları en iyi ölçülerde ve şekillerde hazırlayarak haberi yazar. Bazen de gelen fotoğrafların haberini yazar. Foto muhabiri masa başında böyle işler yapsa da çoğunlukla onun işi sahadadır. Saha koşullarına her zaman dayanıklı olmalıdır. Bu yüzden de belli özelliklere sahip olmalıdır. Bu özellikler şunlardır:
Yaratıcı ve gözlem yeteneği son derece iyi olmalı.
El göz koordinasyonu kuvvetli olmalı.
Renkler ve şekillerle arası iyi olmalı ve bunları ayırt edebilmeli.
Sabırlı, titiz ve dikkatli olmalı.
Hızlı karar almalı ve uygulamalı.
Foto muhabiri, bir muhabirden farksız olarak haberi okuyucuya en iyi şekilde yansıtmalı ve haber hakkında bilgi verirken okuyucunun olay anında olmasını sağlamalıdır. Bir haberi fotoğraf dilinde ustaca yansıtabilen kişi foto muhabiridir.
Habercilik Nedir?
Habercilik nedir diyecek olursak, kamuoyunu objektif, güvenilir, doğru, çok boyutlu, hızlı bir şekilde bilgilendirme demektir. Haberciliğin amacı şeffaf olmanın yanı sıra hiçbir ayrım gözetmeden bilgi akışını sağlamaktır. Habercilik aslında okuyucuya bir olay hakkında farkındalık uyandırmaktır. Kamuoyu tarafından merak edilen her şeyi takip edip enine boyuna araştırarak kamuoyuyla paylaşmaktır. Habercilikte taraflı haber yapmak özgün bir haber içeriğini oluşturmaz. Tarafsız ve doğru bir bilgi her zaman okuyucunun gözünde değerlidir. Başkalarının acısı, sıkıntısı, derdi her yönüyle insani olarak ele alınabiliyorsa o zaman doğru bir habercilik yapılmış olur. Haberciliğin amacı gizlenmiş, saklanmış her olayın gün yüzüne çıkarılarak okuyucuya aktarılmasıdır. Tabii ki gerçeğe uygun bir şekilde olmak kaydı ile.
Habercilikte bir haber yazılırken olayın nerede, nasıl, neden ve ne zaman geldiğini her yaştan kişinin okuyup anlayacağı şekilde yazılması gerekir. Haber, sade ve bir anlatım diline sahip olmasıyla birlikte net bir şekilde olmalı ve okuyucuyu gereksiz ayrıntıya boğmamalıdır. Bu ifadeler ise haberciliğin ilkelerini oluşturur. Habercilik günden güne değişen teknolojiyle birlikte değişiyor. Habercilikteki bu dönüşüm, mesleği icra edenler için de bazı değişimleri meydana getiriyor.
İnternet Haberciliği ile Haberciliğin Değişimi
Geleneksel habercilik günümüzde yerini hızla internet haberciliğine bırakıyor. İnternet, teknoloji ve sosyal medya kavramları ile değişim geçiren habercilik artık yeni formu ile internet haberciliği olarak tanımlanıyor. En genel tanımıyla internet haberciliği haberin internet ortamında yayınlanan formudur. İnternet çağıyla haberciliğin dönüşümü ilk başlarda basılı medyayı elektronik ortama birebir taşımakla başlamış ancak günümüzde tamamen dijital platformlara göre şekillenen yepyeni bir boyut kazanmıştır. Bu dönüşüme ilişkin en belirgin noktalar ise şöyledir;
Haberin geleneksel medyadaki dağıtım kanalları gazete, dergi, televizyon ve radyo iken internet haberciliğinde bu kanallar internet sitesi ve sosyal medya platformları ile yer değiştirmiştir.
Basılı ve görsel medyaya göre internet haberciliği hem haber kanalları hem de okuyucu için çok daha düşük maliyetler içerir.
Haber aynı zamanda arama motoru ile optimizasyon uyumlu sağlamalı. Bu sebeple yazılı haberlerde hiper metinler, görsel ve video gibi tüm içeriklerde de SEO uyumlu haberler olması önemlidir.
İnternetin hızı sebebiyle habercilikte son dakika gelişmelerin anında yayınlanması öne çıkmıştır. Geleneksel medyada gazetelerde haberler bir önceki günün gündemini, televizyon haber bültenleri ise saatli ve süreli haberler vermekteydi. İnternet haberciliği ise 7/24 yayın gerektiren bir formdadır. En güncel en sıcak haberlerin anında hedef kitleye ulaştırılması önemlidir.
Okur ile haber kuruluşu ve muhabir arasında artık karşılıklı bir etkileşim söz konusudur. Dolayısıyla internet haberciliğinde hedef kitlenin beklentileri ve tepkileri de çok daha önemlidir.
Son dönemlerde YouTube gibi video paylaşım sitelerinin ön plana çıkması ile internet için video haberler yeni bir haber modeli olarak öne çıkmaktadır.
Haber kaynakları internet haberciliğinde geleneksel habercilik anlayışında değişen bir başka faktördür. İnternet ile dünyanın her yerine ulaşabiliyor ve hızlı bir akış sağlayabiliyor konumda olmak, dünyanın her yerinden muhabirlerle çalışabilmeyi de beraberinde getirmiştir.
İnternetteki big data kavramı yani büyük veri yığınları haberin yeni kaynaklarından biridir. İnternet ortamının rekabetinde öne çıkabilmenin kuralları içerisinde en önemlisi olan fark yaratan özgün haberler sunabilmek için veri gazeteciliği başlı başına yeni nesil bir meslek olarak ortaya çıkmıştır.
İnternet haberciliğinde teknolojinin getirdiği yazılım araçları ile de sanal ortamda etkili haberler oluşturmak mümkündür.
İnternet Haberciliği Çağında Muhabir Olmak
Yukarıda saydığımız maddelere baktığımızda bir muhabir olarak yeni çağa adapte olmak gerek öğrenci olanların gerekse hali hazırda geleneksel medyada bu mesleği yapanların bugünün ve geleceğin habercilik dünyasında iyi bir kariyer yapabilmeleri için giderek önem kazanmaktadır. İster bir muhabir olun, ister foto muhabiri haberin hangi bölümünde çalışırsanız çalışın artık haberciliğin genel kurallarının yanında internete adapte olmuş formunu da bilmeniz size daha iyi iş imkanları sunabilir. Ayrıca veri gazeteciliği gibi yeni bir alanda da çalışma şansınız olabilir. Hayatımızın her alanında yararlandığımız teknoloji ile pek çok işimizi kolaylaştırdığımız bir gerçek. En basitinden artık dijital ajandalar ya da sesli asistanlar ile işlerimizi planlayabiliyoruz. Habercilik alanında da teknolojinin sağladığı imkanları avantaja dönüştürmek, yardımcı yazılım ve araçları kullanabilir noktaya gelmek habercilik alanında uzmanlaşmak isteyenler için hız kazandıran bir değer yaratabilir.
Tüm bunları ve daha fazlasını öğrenmek için ise yine teknolojiden yararlanarak online eğitim modeli ile internet haberciliği ile tanışabilirsiniz. İnternet haberciliğinin hangi alanında uzmanlaşmak isteyeceğinizi de böylelikle çok daha doğru bir şekilde belirleyebilirsiniz. Enstitü uzun dönem online eğitim programlarından İnternet Haberciliği kursu ile yeni nesil haberciliği teorik ve uygulamalı olarak öğrenebilir, kariyerinize yeni bir boyut kazandırabilirsiniz.
Muhabir ne demek?
Muhabir, olayları tüm objektifliğiyle haber haline getirerek kamuoyuna sunan kişidir. Muhabirliğin savaş, adliye, polis, spor, foto muhabiri ve genel muhabir gibi medya kişileri de bulunur. Muhabirler haber yaparken 5N1K kuralı ile yani “Ne?”, “Nerede?”, “Ne zaman?”, “Nasıl?”, “Neden?” ve “Kim?” sorularını sorarak çalışma yapar.
Foto muhabiri nedir? Foto muhabirinde aranan özellikler nelerdir?
Foto muhabirinin de aslında bir muhabirden farkı yoktur. Tek fark, bir foto muhabiri olay anında fotoğraf çekerek bu fotoğrafların habere göre uygunluğunu tespit ederek haberi yazar ve çalıştığı kuruma teslim eder. Foto muhabirinde aranan özelliklerden bazıları yaratıcı ve gözlem yeteneğinin iyi olması, el göz koordinasyonun kuvvetli olması, foto muhabirinin sabırlı, titiz ve dikkatli olmasıdır.
İnternet Çağında Habercilik Anlamında İyi Bir Kariyer İçin Ne Gereklidir?
Haberciliğin genel kurallarının yanında internete adapte olmuş formunu da bilmeniz size daha iyi iş imkanları sunabilir. Habercilik alanında da teknolojinin sağladığı imkanları avantaja dönüştürmek, yardımcı yazılım ve araçları kullanabilir noktaya gelmek habercilik alanında uzmanlaşmak isteyenler için hız kazandıran bir değer yaratabilir. Enstitü uzun dönem online eğitim programlarından İnternet Haberciliği eğitimi ile yeni nesil haberciliği uygulamalı olarak öğrenebilir, kariyerinize yeni bir boyut kazandırabilirsiniz.
İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.