AnasayfaBlogMobilya ve Dekorasyon Bölümü (MYO)
Bölümler

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü (MYO)

28 Aralık 2020
Ahşap ayaklı beyaz bir sandalye, yeşil yapraklı beyaz bir vazo ve bir buket renkli çiçekle çevrili çerçevenin ortasında oturuyor. Vazonun sol tarafında beyaz zemin üzerinde siyah bir harf görülüyor. Sandalyenin düz bir sırtı ve dört ayağı, bir oturma minderi ve kolçakları vardır. Sandalyenin sağındaki vazo pembe, sarı ve mor çiçeklerden oluşan bir dizi çiçekle doludur. Vazonun yeşil yaprakları sandalyenin beyazıyla kontrast oluşturuyor ve resimde bir derinlik hissi yaratıyor.
Bölüm AdıGenel Tanımİş İmkanları
Mobilya ve Dekorasyon Bölümü(MYO)Mobilya ve dekorasyon işinin tasarımdan son haline kadar, ürünün ortaya çıkmasını sağlayacak profesyonellerin eğitildiği bir bölüm.Kişi, kendi atölyesini açabilir, bir mobilya fabrikasında veya bir iç mimarlık ofisinde çalışabilir. Dekorasyon markalarında çalışabilir ve danışmanlık yapabilir. Prefabrik konut üretimi tesislerinde ve kereste üretim tesislerinde ustalık yapabilir.
Mobilya ve Dekorasyon BölümüÜrünün tasarımından, planlama sürecine, kullanılacak malzemeye, uygulanması gereken teknolojiye kadar tüm süreçlere hakim yetiştirilen bölüm.Mobilya ve dekorasyon mağazalarında müşteri temsilcisi veya uygulamacı usta olarak çalışabilir. Devlet sektöründe Orman Bakanlığı'na bağlı bulunun çeşitli kuruluşlarda iş imkanı bulunmaktadır.
Mobilya ve Dekorasyon BölümüBu bölüm mezunları, tasarlanmış bir ürünün projeden gerçek ürüne dönüşmesini sağlarlar. Ürünün üretim süreci, üretim sonrası olabilecek problemler ve çözümler üzerinde hakimiyet sağlarlar.Tasarımın aslını ortaya çıkarmak için çalışan bir kişi, tasarım ve proje yöneticisi olarak çalışabilir. Montaja hazır hale gelen mobilyaları ayarlar ve cilalar.
Mobilya ve Dekorasyon BölümüBölüm öğrencileri, ürünün üretim sürecine, malzeme seçimine, teknoloji kullanımına ve yerleştirme stratejilerine hakim olarak yetiştirilir.Bir dizi dekorasyon ve mobilya üretim alanında iş bulma imkanlarına sahip olurlar: kendi atölyelerinde, mobilya fabrikalarında, iç mimarlık ofislerinde ve dekorasyon mağazalarında.

Çoğumuz günlük hayatımızda, özellikle pandemi döneminde çok fazla vakit geçirdiğimiz evlerimizin gözümüze güzel görünmesine ve zevkimize hitap edecek şekilde dekore etmeye oldukça önem veririz. Sosyal medyaya olan düşkünlüğümüz daha da arttıkça, ev dekorasyonlarının paylaşıldığı görsel içeriklerin de artması ve onlara sahip olmayı istemek doğal bir arzu.

Bu dekorasyonların bazıları evlerimizde yapılabilecek kadar kolay, bazıları ise ustalık ve teknik bilgi gerektiren işlerden olabilir. Henüz bölümünüzü seçmediyseniz ve dekorasyon yaparken mobilya yapımına da ilgi duyuyorsanız, işte teknik ve ustalık gerektiren bu işler için, üniversitelerin Mobilya ve Dekorasyon Bölümü tam size göre. Peki, nasıl bu mesleğe sahip olabilirsiniz? Detayları aşağıda paylaşalım. 

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Nedir? 

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü, her tür mobilya ve dekorasyon işinin tasarımdan son haline kadar, ürünün ortaya çıkmasını sağlayacak profesyonellerin eğitildiği mesleki bir bölümdür. Bu bölümün öğrencileri, ürünlerin tasarımlarından, planlama süreçlerine, kullanılacak malzemeden, uygulanması gereken teknolojiye kadar tüm bilgilere sahip olarak yetiştirilir.

Üretilen mobilyanın, üretim sonrası karşılaşılacak sorunlara hakim ve yapılacaklar konusunda bilgi sahibi olurlar. Uygulanacak mekan içerisinde nasıl konumlanması gerektiğini, hangi alanda ne kadar sağlam olabileceğini teknik ve uygulamalı olarak öğrenirler. Ürünün proje çiziminden hayata geçme sürecine kadar işin tüm inceliklerine hakim olurlar.

Bu bölümü seçmek isteyen öğrenciler meslek yüksekokulu bünyesinde iki yıl eğitim alarak teorik eğitimlerini tamamlayıp, önlisans diplomasını aldıktan sonra, nitelikli eleman olarak çalışma hayatına başlayabilirler. Mobilya ve Dekorasyon Bölümü mezunu olduktan sonra iş imkanları nelerdir? Aşağıdaki başlıkta bahsedelim. 



Mobilya ve Dekorasyon Bölümü İş İmkanları Nelerdir? 

Mobilya ve Dekorasyon bölümünün iş imkanları oldukça geniştir. Kişi, bu bölümden mezun olduktan sonra ürünün tasarımından pazarlamasına kadar her türlü sürecine hakimdir. Çalışma hayali ve imkanlarına göre, ister kendi atölyesini açar, ister seri üretim yapan bir mobilya fabrikasında nitelikli olarak çalışmaya başlar, isterse de bir iç mimarlık ofisinde çalışabilir.

unlarla birlikte tasarım ve yaratıcı yeteneği gelişmiş ise dekorasyon markalarında çalışabilir ve danışmanlık yapabilir. Mobilya ve dekorasyon mağazalarında müşteri temsilcisi veya uygulamacı usta olarak çalışabilir. Prefabrik konut üretimi gibi tesislerde ustalık yapabilir. Ayrıca, kereste üretim tesislerinde de bir çok mobilya üzerine iş yapan kurum ve kuruluşlarda iş imkanı bulabilmektedirler.

Devlet sektöründe de iş imkanı bulunmaktadır. Mobilya ve Dekorasyon bölümünden mezun olan çalışan adayları, Orman Bakanlığı'na bağlı bulunun çeşitli kuruluşlarda, Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan (KPSS) elde edecekleri geçer puan ile çalışmaya hak kazanırlar. 

Yukarıda da gördüğünüz gibi oldukça geniş kapsama sahip çalışma alanı bulunmakta. Peki, Mobilya ve Dekorasyon bölümü mezunları girdikleri bu işlerde neler yapar? Onlara biraz da göz atalım. 

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? 

Mobilya ve Dekorasyon bölümünden mezun olan kişi artık hayal edilen ürünü, kağıtta işlemeye başlayarak, tasarımın aslını ortaya çıkarmak üzere işe koyulur. Nasıl mı? 



İlk olarak, yapılan tasarımı ve projesini inceler. İç mimar ya da endüstriyel tasarımcı ile çalışıyorsa detaylara hakim olmalıdır. Değiştirilmesi gereken, teknik anlamda olamayacak şeyleri uygun hale getirir. Tasarımın sahibi kendi ise, zaten duruma hakimdir. İkinci adımda üretimde çalışacak elemanların sahip olması gereken niteliklerini ve kaç kişi ile çalışması gerektiğini belirler.

Bu süreçler tamamlandıktan sonra çalışmaların genel planlarına uygun yürütülmesini sağlar. Yürütme işlemleri sırasında oluşan ya da oluşacak sorunları belirler ve gidermek üzere yapılması gerekenleri belirler. Sorunların giderilmesi sonrasında da zemin üzerinde çalışmak üzere, üretim için gereken malzeme listesini çıkarır ve maliyetini hesaplar.

Gereken onayları da aldıktan sonra malzeme siparişlerini verir. Gelen parçaları modele uygun halde bir araya getirir ve ahşap malzemeleri kesme, yontma ya da oyma işlemleri ile birleşime hazır olarak ayarlar. Montaja hazır hale gelen malzemeler, pürüzsüzleştirilir ve cilalatılıp takılması sağlanır. 

Tüm bunların yanında kullandığı alet ve ekipmanların bakımından da sorumlu olan Mobilya ve Dekorasyon ustası, yukarıda da okuduğunuz gibi tüm süreçlere hakim ve başında olan kişi olarak mesleğinin gerekliliklerini yerine getirmektedir. Peki, Mobilya ve Dekorasyon bölümüne gidecek olan öğrenciler tüm bu işleri yapmak için hangi dersleri görmektedir? Onu da bir başlık altında toplayarak merak eden öğrenci adaylarımızı bilgilendirelim. 

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Dersleri Nelerdir?

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü’nde aşağıdaki dersler verilmektedir. 

  • Tasarı Geometri,

  • Ağaç Malzeme Teknolojisi,

  • Temel Mobilya Tasarımı,

  • Mobilya Üretiminde Temel İşlemler,

  • Ahşap İşleme Teknikleri,

  • Ahşap Yüzey Süslemeciliği,

  • Bilgisayar Destekli Tasarım,

  • Klasik Mobilya Tasarımı,

  • Masif Mobilya Tasarımı,

  • Tutkallar ve Tutkallama Teknikleri,

  • Konut Mekan Tasarımı,

  • İşyeri Mekan Tasarımı,

  • Seri Üretim Teknikleri 

Ve tüm bunların yanında seri üretime uygulamalı olarak görecekleri pratik dersler gösterilmektedir. Meslek Yüksekokulunda dört yarı yıl olarak görülecek bu dersler sonrası önlisans diploması alınır. İstendiği takdirde Dikey Geçiş Sınavı’na girilerek dört yıllık Lisans eğitimine devam edilebilir. Lisans olarak geçebilecekleri bölümler ise, Orman Endüstri Mühendisliği ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı şeklindedir. 

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Taban Puanları ve Sırlama

Son olarak, okul seçeneği oldukça fazla olan Mobilya ve Dekorasyon bölümünün 2020 yılında ÖSYM sınavı sonucu kabul edilen öğrencilerin taban ve tavan puanlarına bir göz atalım. 

2020 yılı ÖSYM sınavı sonucu Mobilya ve Dekorasyon bölümünde okumaya hak kazanan öğrenciler, 170,71146 taban puan ile Afyon Kocatepe Üniversitesi, taban puanı en yüksek olan okul ise 278,26873 taban puanla İzmir Ekonomi Üniversitesi 569494 sıralama ile Mobilya ve Dekorasyon bölümüne yerleşmiştir.

Gelelim, tavan puana. Tavan puanı en düşük olarak 205,76771 puanla Kastamonu Üniversitesi 1684783 sıralama ile öğrenci kabul ederken, tavan puanı en yüksek okul 335,7066 puan, 866242 sıralama ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa olmuştur. 

Siz de bu bölümü okumak ve kendinizi iş hayatınızda daha başarılı yerlere taşımak istiyorsanız, IIENSTITU web sayfasından kişisel gelişim veya kariyer planlaması üzerine neler yapabileceğiniz konusunda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. IIENSTITU’nün ücretsiz online eğitimlerinden yararlanabilir, IIENSTITU Blog sayfasından keyifli ve faydalı içerik yazıları okuyabilirsiniz. Ayrıca alacağınız online eğitimler sonunda gireceğiniz testler sonrası, kariyeriniz için kullanabileceğiniz bir sertifika almış olacaksınız.

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü(MYO), Mobilya ve dekorasyon işinin tasarımdan son haline kadar, ürünün ortaya çıkmasını sağlayacak profesyonellerin eğitildiği bir bölüm, Kişi, kendi atölyesini açabilir, bir mobilya fabrikasında veya bir iç mimarlık ofisinde çalışabilir Dekorasyon markalarında çalışabilir ve danışmanlık yapabilir Prefabrik konut üretimi tesislerinde ve kereste üretim tesislerinde ustalık yapabilir, Mobilya ve Dekorasyon Bölümü, Ürünün tasarımından, planlama sürecine, kullanılacak malzemeye, uygulanması gereken teknolojiye kadar tüm süreçlere hakim yetiştirilen bölüm, Mobilya ve dekorasyon mağazalarında müşteri temsilcisi veya uygulamacı usta olarak çalışabilir Devlet sektöründe Orman Bakanlığı'na bağlı bulunun çeşitli kuruluşlarda iş imkanı bulunmaktadır, Mobilya ve Dekorasyon Bölümü, Bu bölüm mezunları, tasarlanmış bir ürünün projeden gerçek ürüne dönüşmesini sağlarlar Ürünün üretim süreci, üretim sonrası olabilecek problemler ve çözümler üzerinde hakimiyet sağlarlar, Tasarımın aslını ortaya çıkarmak için çalışan bir kişi, tasarım ve proje yöneticisi olarak çalışabilir Montaja hazır hale gelen mobilyaları ayarlar ve cilalar, Mobilya ve Dekorasyon Bölümü, Bölüm öğrencileri, ürünün üretim sürecine, malzeme seçimine, teknoloji kullanımına ve yerleştirme stratejilerine hakim olarak yetiştirilir, Bir dizi dekorasyon ve mobilya üretim alanında iş bulma imkanlarına sahip olurlar: kendi atölyelerinde, mobilya fabrikalarında, iç mimarlık ofislerinde ve dekorasyon mağazalarında
mobilya ve dekorasyon bölümü mobilya ve dekorasyon mobilya ve dekorasyon bölümü (MYO) mobilya ve dekorasyon bölümü iş imkanları mobilya tasarım ön lisans
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kale resmi içeren bir akıllı telefonun yakın çekim görüntüsü görülüyor. Kale siyah bir arka plan üzerine boyanmış ve resmin ortasında bir kadın yüzü görülüyor. Kadının yüzünde geniş bir gülümseme var. Telefonun yanında bir masanın üzerinde beyaz bir tabak vardır. Kalenin arka planında ağaçlar görülebilmektedir. Resim canlı mavi bir gökyüzüne karşı yerleştirilmiştir. Telefon resmin ön planında, kale ise arka planda yer alıyor. Telefon, merkezinde kale görüntüsü bulunan net bir ekrana sahiptir. Kale, ayrıntılı ağaçlar ve yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Görüntü net ve resmin renkleri canlı. Kadının yüzü merkezde net bir şekilde görülebiliyor ve gülümsemesi sıcak ve davetkar.
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
11390
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
7350
Bu görüntü yakın planda titreyen iki eli gösteriyor. Eller dışarıda çimenlik bir alanda duran iki kişiye ait ve arka planda bir ev görülüyor. Gökyüzü çoğunlukla açık ve güneş sahnenin üzerinde parlıyor. Her iki kişi de başparmaklarını uzatmış ve parmaklarını iç içe geçirmişlerdir. Her iki elin bilekleri görünüyor ve eller birbirini sıkıca tutuyor. Bu görüntü bir bağlantı, güven ve dostluk hissi uyandırıyor.
4.9
(19)

Görgü Kuralları Eğitimi

12 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
8080