AnasayfaBlogKule Vinç Operatörü Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Kule Vinç Operatörü Nedir? Ne İş Yapar?

11 Temmuz 2021
Görüntüde bir inşaat aracı görülüyor. Sürücü koltuğunda baret takmış bir adam oturuyor ve önüne bakıyor. Yüzü yakın plandadır ve yüz hatları net bir şekilde görülebilmektedir. Adam üzerinde beyaz bir 'O' harfi olan açık mavi bir gömlek giymektedir. Arka planda renkli bir nesne görülüyor ve hafif bulanık. Görüntünün sağ alt köşesinde bir şişe tutan bir el var. Adam ve araç görüntünün odak noktasını oluşturuyor. Arka plan gri ve araç sarıdır. Adam öne doğru bakmaktadır ve elleri direksiyonun üzerindedir.
Kule Vinç Operatörünün GörevleriGerekli NiteliklerMaaş Aralığı
Paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanırİşletme genel çalışma prensiplerine uymakBaşlangıç: 2900 TL
Kule vincin onarımına yardımcı olurBelli başlı sağlık şartlarına uyum sağlamakOrtalama: 4500 TL
Kule vincin bakımını yaparGözlerde görme, kulakta duyma gibi sağlık sorunları olmamakEn Yüksek: 5800 TL
Yükü kaldırır ve nakleder18 yaşını doldurmuş olmakBaşlangıç: 2900 TL
Yükün aktarılacağı yönü tespit ederMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylanan kurslar ve sertifikalarOrtalama: 4500 TL
Çalışma kayıtlarını tutarVerilen eğitimleri başarıyla tamamlamış olmakEn Yüksek: 5800 TL
İlgili emniyet tedbirlerini alırKazalara karşı önlem alabilecek donanıma sahip olmakBaşlangıç: 2900 TL
İş bitiminde vinci park durumuna getirirZorlu çalışma şartlarına uyum sağlayabilme yeteneğiOrtalama: 4500 TL
Kule vincin kontrol etmekYük Kaldırma Cetveli Kullanımı ve İş Güvenliği bilgisine sahip olmakEn Yüksek: 5800 TL
Kule vincin onarımına yardımcı olmak ve bakımını yapmakAlkol gibi sorunları olmamakBaşlangıç: 2900 TL

Kule vinç operatörü, yapılması gereken iş için belirlenen süre içinde, paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin naklini güvenli bir şekilde yapma becerisi gösteren meslek mensubudur. Kule vinç operatörü, işletmenin genel çalışma prensipleri çerçevesinde ekipmanları ve araç gereçleri etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olacak şekilde çalışmalarını yürütür.

Kule vincin onarımına yardımcı olması gerektiği gibi kule vincin bakımını yapmaktan da sorumludur. Kule vinci ile taşınması gereken yükü nakleder, yükü kaldırır ve yükün aktarılacağı yönü tespit eder. Oldukça geniş iş imkanları olduğundan bahsedilebilir. Özellikle inşaat sektöründe çalışma alanları çok geniştir.

Yazımızda kule vinç operatörü ile ilgili tüm merak edilen sorulara yanıtlar hazırladık. Kule vinç operatörü nedir? Kule vinç operatörü ne iş yapar? Kule vinç operatörü maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.

Kule Vinç Operatörü Nedir?

Kule vinç operatörü, şantiye gibi inşaat alanlarında sabit ya da hareketli olma özelliğine sahip kule tipi vinçleri kullanan kişilere verilen mesleki unvandır. Kule vinç operatörleri, kamu ya da özel sektörde ve genellikle de inşaat sektöründe faaliyet gösterir. İnşaat sektöründe yaşanan gelişmeler neticesinde meslek mensuplarına olan ihtiyaç da artmaktadır.



Kule vinç operatörü olmak isteyen kişilerin ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylanan kurslarda eğitim almaları gerekir. Eğitimini başarıyla tamamlayan kule vinç operatörü adayları, yine MEB tarafından verilen sertifika sınavına katılması gerekir. Sınavdan başarıyla ayrılan adaylar, kule vinç operatörü sertifikasını almaya hak kazanır.

Kule vinç operatörleri için eğitim tek başına yeterli olmayabilir. Aynı zamanda bu alanda başarıyla çalışmayı gerektiren niteliklere de sahip olmaları gerekir. Kişilerin eğitim süresince meslek için gerekli nitelikleri araştırıp, bu nitelikleri de geliştirmeleri önerilir.

Kule Vinç Operatörü Ne İş Yapar?

Kule tipi çok ağır ve çok büyük olma özelliğine sahiptir. Bu sebeple de olası bir kaza durumunda can ve mal kaybı ne yazık ki kaçınılmaz olur. Kule vinç operatörlerinin iş sağlığı ve güvenliği kurallarına dikkat etmesi ilk ve öncelikli görevi olarak görülmelidir. Ayrıca kendisine verilen sorumluluğu kendisinden beklenen zaman içinde teslim etmesi gerekir. Kule vinç operatörlerinin diğer görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.



  • Kule tipi vincin kontrol edilmesini sağlayacak kişidir.

  • Yüklerin taşınmasını sağlamalıdır.

  • Vinç ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği kontrollerini yapması gerekir.

  • Çalışma kayıtlarını tutması gerekir.

  • Yürüyüş sistemlerini, elektrik ve gövde aksamlarını, halatları, dönüş ve şaryo sistemlerini kontrol etmekten sorumludur.

  • Kule vincin onarımına yardımcı olması gerekir.

  • Kule vincin bakımını yapması gerekir.

  • Hareketli makaraları, dönüş dişlilerini, yürüyüş mafsallarını, kanca halatlarını yağlaması gerekir.

  • İlgili emniyet tedbirlerini almalıdır.

  • Yükü kaldırmalıdır.

  • Yükün aktarılacağı yönü tespit etmeli ve yükü gideceği yere götürmelidir.

  • İş bitiminde vinci park durumuna getirmesi gerekir.

Kule Vinç Operatörü Maaşları

Kule vinç operatörü sanayi ve inşaat alanları gibi çeşitli inşa alanlarında çalışmalarını yürütür. Tüm bu alanlarda arazi koşullarında teçhizatlar ve makineler gibi ağır eşyaları vinç yardımı ile kaldırmaktan sorumludur. Bu kaldırılan eşyalar da doğru yerlere bırakılmalıdır. Tüm bu nesnelerin doğru taşınması için vinçler aracılığı ile taşıma yapılır. Kule vinç operatörü yeterli donanıma sahip kişiler olmalıdır. Çünkü genel olarak kule vinç operatörleri zorlu çalışma şartlarına uyum sağlaması gereken kişilerdir. Özellikle de mevsimsel zorluklara karşı önlem aşmaları gerekir. Kule vinç operatörü olmak için belli başlı şartlar vardır. Kule Vinç operatörü olmak için kursta belli başlı eğitimleri almak gerekir. Bu kurslarda ise İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı eğitimi ile Yük Kaldırma Cetveli Kullanımı dersleri gösterilir. Aynı zamanda Kalite Sistemleri ve İşletme Kuralları gibi konularda da eğitim almaları önemlidir. Vinç operatörlerinin maaş aralıkları değişiklik gösterir. Burada belirleyici olan kişinin çalıştığı özellikleridir. Aynı zamanda kişinin tecrübesi ve sahip olduğu nitelikleri maaşını etkileyen önemli unsurlardır. Peki, kule vinç operatörü ne kadar maaş kazanır?

  • Buna göre işe ilk defa başlayan kule vinç operatörleri 2 bin 900 lira maaş kazanır. 

  • İş tecrübesi kazanan ve başarılı çalışmalar ile öne çıkan kule vinç operatörleri ortalama 4 bin 500 lira maaş alırlar. 

  • Kule vinç operatörleri için en yüksek maaş ise 5 bin 800 lira olarak belirlenmiştir.

Kule Vinç Operatörü Nasıl Olunur?

Kule vinç operatörü olmak için mutlaka 18 yaşını doldurmak şartı aranır. Aynı zamanda kule vinç operatörü olmak için hiçbir sağlık sorununun bulunmaması gerekir. Özellikle de gözlerde görme, kulakta duyma ve alkol gibi sorunların olmaması şarttır. Bunun yanı sıra kule vinç operatörünün adli sicil kaydı da mutlaka temiz olması gerekir. Kule vinç operatörü olmak isteyen kişilerin en az ilkokul mezunu olması gerekir. Bunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardan ders almak gerekir. Bu kurumlarda usta öğreticiler tarafından Özel Uzmanlar İş Makineleri ve Operatörlük Kursu verilmektedir. Dolayısı ile bu kurslardan eğitimler başarıyla alındıktan sonra sertifika almaya hak kazanılır. Kule vinç operatörlüğü yapabilmek için sertifikasını alan kişilerin bazı mesleki nitelikle de sahip olması aranır. Bu nitelikler hem başarılarında hem de kazançlarında büyük rol oynar. Buna göre bir kule vinç operatörünün sahip olması gereken nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Esnek ve zorlayıcı çalışma koşulları sebebiyle bir kule vinç operatörlerinden beklenen ilk nitelik, güçlü bir fiziğe sahip olmalarıdır. 

  • El, göz ve ayak koordinasyonuna sahip olmaları mesleğin olmazsa olmazlarındandır.

  • Dikkatli ve disiplinli olmaları, titiz çalışmalar yürütmeleri beklenir.

  • Ekip çalışması içinde uyum göstermeleri beklenir.

  • Güçlü bir zaman yönetimi becerisi sergilemeleri gerekir.

  • Birlikte çalıştığı kişilerle iyi iletişim içinde olması beklenir.

  • Kendilerine verilen sorumlulukları eksiksiz olarak tamamlamaları oldukça önemlidir.

  • Askerlik hizmetini tamamlamış ya da muaf olmaları gerekir.

İlgili eğitim: Etkili Zaman Yönetimi Eğitimi

Paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanır, İşletme genel çalışma prensiplerine uymak, Başlangıç: 2900 TL, Kule vincin onarımına yardımcı olur, Belli başlı sağlık şartlarına uyum sağlamak, Ortalama: 4500 TL, Kule vincin bakımını yapar, Gözlerde görme, kulakta duyma gibi sağlık sorunları olmamak, En Yüksek: 5800 TL, Yükü kaldırır ve nakleder, 18 yaşını doldurmuş olmak, Başlangıç: 2900 TL, Yükün aktarılacağı yönü tespit eder, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylanan kurslar ve sertifikalar, Ortalama: 4500 TL, Çalışma kayıtlarını tutar, Verilen eğitimleri başarıyla tamamlamış olmak, En Yüksek: 5800 TL, İlgili emniyet tedbirlerini alır, Kazalara karşı önlem alabilecek donanıma sahip olmak, Başlangıç: 2900 TL, İş bitiminde vinci park durumuna getirir, Zorlu çalışma şartlarına uyum sağlayabilme yeteneği, Ortalama: 4500 TL, Kule vincin kontrol etmek, Yük Kaldırma Cetveli Kullanımı ve İş Güvenliği bilgisine sahip olmak, En Yüksek: 5800 TL, Kule vincin onarımına yardımcı olmak ve bakımını yapmak, Alkol gibi sorunları olmamak, Başlangıç: 2900 TL
Kule Vinç Operatörü Kule Vinç Operatörü nedir Kule Vinç Operatörü ne iş yapar Kule Vinç Operatörü maaşları Kule Vinç Operatörü nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın gülümsüyor ve arkasında dijital bir arka planla kameraya bakıyor. Yüzü yakın plandadır ve gözlerini, burnunu ve ağzını göstermektedir. Açık tenli ve koyu renk saçlı. Üzerinde O logosu olan beyaz bir üst giyiyor ve arka plan bulanık bir sayı görüntüsüyle dolu. Yüz ifadesi parlak ve neşeli ve gözleri neşe dolu. Mutlu ve memnun bir insana benziyor.
4.8
(5)

Algoritma Eğitimi

8 Konu5 Saat
Açık sarı saçlı güzel bir kadın kameraya gülümsüyor. Gözleri mutlulukla parıldıyor ve dudakları davetkâr bir şekilde kıvrılmış. Beyaz yakalı mavi bir üst ve beyaz bir etek giyiyor. Cildi parlıyor ve yanakları hafifçe kızarmış. Elleri önünde kenetlenmiş ve bir çift beyaz küpe takıyor. Bakışları doğrudan ve dostça. Neşe, çekicilik ve güven yayıyor.Özlem Anı
4640
Bu, bilgisayar ekranının önünde gülümseyen bir kadının görüntüsüdür. Muhtemelen C# programlama ile ilgili bir çevrimiçi kursa katılıyor gibi görünüyor. Siyah arka plan üzerindeki beyaz yazılar muhtemelen kurs materyalinin bir parçasıdır ve ekrandaki bulanık metin görüntüsü de kursla ilgili olabilir. Kadının yüzü yakın plandadır, bu da materyale çok dikkat ettiğini göstermektedir. Ayrıca, burnunun yakın çekimi de materyali dikkatle incelediğini göstermektedir. Görüntüden, kadının çevrimiçi bir C# eğitim kursuna katıldığı anlaşılmaktadır.
5
(51)

C# Eğitimi

10 Konu5 Saat
Açık sarı saçlı güzel bir kadın kameraya gülümsüyor. Gözleri mutlulukla parıldıyor ve dudakları davetkâr bir şekilde kıvrılmış. Beyaz yakalı mavi bir üst ve beyaz bir etek giyiyor. Cildi parlıyor ve yanakları hafifçe kızarmış. Elleri önünde kenetlenmiş ve bir çift beyaz küpe takıyor. Bakışları doğrudan ve dostça. Neşe, çekicilik ve güven yayıyor.Özlem Anı
9130