AnasayfaBlogKonuşma Nasıl Başlatılır?
İletişim

Konuşma Nasıl Başlatılır?

15 Kasım 2019
Konuşma başlatma, en az sürdürmek kadar dikkat ister. Konuşma nasıl başlatılır? İlgi çekici konuşma konuları nelerdir? Etkili bir sohbet için stratejiler neler?
Konuşma Başlatma YöntemleriNeden Önemli?Ek Bilgi
Konularla giriş yapmakKonuşma başlatmak için mantıklı ve ilgi çekici konularla giriş yapmak iyi bir yöntem olabilir.Bu konular seçilirken kişinin ilgili olduğu alanlar belirlenebilir, böylece daha etkili bir ilk izlenim bırakabilir.
Etkili iletişim teknikleri ve beden dili kullanmakİletişim sürecinde beden dilinin önemi büyüktür. Konuşma yoluyla verilen mesajın yanı sıra beden dili de karşı tarafa bilgi verir.Etkili İletişim Eğitimi ile iletişim becerileri geliştirilebilir.
Konuşma başlatma için kullanılan sorularSorusu olan birisi daha ilgili görünür ve konuşmayı başlatmanın yanı sıra devam ettirebilir.Konuşma başlatma için önerilen sorulara orijinal sorular da eklenebilir.
Konuşmayı devam ettirmeİyi bir dinleyici olmak, konuşma sürecinde, karşılıklı anlaşmanın sağlanmasını ve devam ettirilmesini sağlar.Dinlediğinizi göstermek ve karşıdaki kişiyi teyit ederek sohbeti sürdürmek önemlidir.
Örnek konuşma konularıOrtak ilgi alanları üzerine konuşmak, konuşmayı başlatmayı ve sürdürmeyi kolaylaştırır.Konu seçimi, karşınızdaki kişinin ilgi alanları ve bilgi seviyesine göre ayarlanmalıdır.
Sosyal medya üzerinden konuşma başlatmaSosyal medya, kişinin ilgi alanları ve aktiviteleri hakkında bilgi verir ve konuşma başlatma konuları sağlar.Sosyal medya üzerinden alınan bilgilerin doğruluğu kontrol edilmeli ve konuşmada abartıya kaçılmamalıdır.
Stalk yapmakBir nevi araştırma yöntemi olan stalking, konuşmayı başlatma ve devam ettirme konusunda çeşitli bilgiler sağlar.Kişinin gizliliğine saygı gösterilerek ve aşırıya kaçmadan yapılmalıdır.
Konuşma tonu ve tempoKonuşma tonu ve temposu, konuşmanın alıcı üzerinde etkili olmasını sağlar.Anlamlı ve etkili bir konuşmanın en önemli unsurlarından birisidir.
Kişisel ilgi alanlarına odaklanmakKişiye özel sorular, konuşmayı bireysel ve ilginç kılar.Kişiye özel sorular, kişiye değer verildiği hissini verir ve konuşmanın devamını sağlar.
Konuşmayı sonlandırmaKonuşma başlatmak kadar konuşmayı uygun bir şekilde sonlandırmak da önemlidir.Konuşmayı sonlandırırken, gelecekteki konuşmalar için kapıyı açık bırakmak iyi bir yöntem olabilir.

Sevdiğimiz, değer verdiğimiz insanlarla iletişim kurmak, onlarla konuşmak ve bir şeyler paylaşmak bizim için değerlidir. Belli bir süredir tanıdığımız, hayatımızda olan bu insanlarla konuşmak pek de zor gelmez. Çünkü, birbirimizi tanıyor ve ortak noktalarımızı zaten biliyoruz.

Peki, yeni tanıştığımız ya da tanışmak istediğimiz kişilerle konuşma nasıl başlatılır? Hangi konularla iyi bir konuşma yapabiliriz? Konuşma başlatmak için mantıklı ve ilgi çekici konularla giriş yapmak iyi bir yöntem olabilir. Konuşma başlatma için en iyi konuları seçmek, özgüvenimizi artırmamıza yardımcı olabilir.Etkili İletişim Eğitimi sayesinde çok daha başarılı iletişim kurabilirsiniz.

İlgili eğitim: Etkili İletişim Teknikleri ve Beden Dili

Konuşma Başlatma İpuçları Nelerdir?

Konuşma başlatma için, özellikle de yeni bir ortama giriyor ya da yeni kişiler ile tanışıyorsanız, işe yarar birkaç öneride bulunacağım. Bu sayede, ilk izlenimi en iyi şekilde bırakabilir, sağlıklı ilişkiler geliştirebilirsiniz. 



Konuşma Başlatma Soruları

  • Ev sahibi ile nasıl tanıştınız?

  • Daha önce de buradakine benzer organizasyonlara katıldınız mı?

  • Menüdeki yemekler harika görünüyor. Senin bana tavsiye edebileceğin bir şey var mı?

  • Hafta sonu gittiğin atölyeyi/workshopu beğendin mi? Nasıl geçti?

  • Ayakkabılarını/kravatını beğendim. Nereden aldın?

Diyelim ki bir seminere katılacaksınız. Konuşmacılar ile iletişime nasıl geçebileceğinizi biliyor musunuz? Seminerin konusu ile ilgili birkaç makale okuyabilirsiniz. Özellikle pek fikrinizin olmadığı konularda dahi bilgi edinebilir, mantıklı sorular hazırlayabilirsiniz. Öte yandan, konuşmacılar listesine göz atın ve onların biyografilerini okuyun. Böylece, hem kişisel ilgi alanlarını ve çalışmalarını daha yakından öğrenebilir, konuşma başlatma için harika malzemeler elde edebilirsiniz. Kahve aralarında sohbet başlatabilmek için ne söyleyebileceğinizi tam anlamıyla bileceksiniz.

İyi Bir Konuşma Başlatma 



Keyifli ve iyi sohbetlerin ortak bir noktası var: Güzel bir soru ile başlamak.

İyi Konuşma Sorularıyla Konuşma Nasıl Başlatılır?

Konuştuğunuz kişi ile ilgili bir soru olmalıdır. Profesyonel olarak ilgilendiği ya da kişisel bir soru olabilir. Filmler, kitaplar hakkında ya da gündem ile ilgili sorular sorarsanız bir uyum yakalama ihtimaliniz artar. Konuşmanız derinleştikçe de konular spesifikleşecektir. 



Mevcut yaptıkları işler ile alakalı sorular sorarken dikkatli ve hassas bir şekilde sormakta fayda var. Çünkü yaptıkları işten nefret eden insanlarla karşılaşmanız olası. Sorunuzun ardından da dikkatle dinlemeyi sürdürün.

Yeni bir ortama girecekseniz ya da yeni bir işe başlayacaksanız çalışma arkadaşlarınızın sosyal medyalarına ya da şirket bültenine göz atın. Yani bir nevi stalk yapın. Böylece, konuşma başlatma listeniz daha da genişler. Tabii, arama geçmişini silmeyi unutmayın.

  • Profilinizi Instagram önerilerde gördüm. Çektiğiniz profesyonel fotoğraflar çok başarılıydı!

  • LinkedIn profilinizi gördüm. Gayet etkileyici deneyim ve tecrübeleriniz olmuş.

  • Facebook profilin arkadaş önerileri arasında göründü. Şarkıcı olduğunu bilmiyordum. Bu harika bir şey. Bana da şarkı söyler misin?

Konuşmayı Devam Ettirme

Konuşma başladıktan sonra malzemeleri toplamaya devam edin. Peki nasıl? Elbette iyi bir dinleyici olarak. Bunu bir kere çözdüğünüz zaman, sohbetinizi her zaman devam ettirebileceksiniz. O halde, kanıtlanmış ipuçlarına geçelim:

  • Karşınızda konuşan kişiye ve size anlattıklarına odaklanın. 

  • Anda kalmaya özen gösterin. Farklı bir şey düşünmeden can kulağı ile dinleyin.

  • Konuşan kişilere gerçekten ilgi gösterin. Her konuşmadan yeni bir şeyler öğrenme fırsatı doğar.

  • Dinlediğinizi gösterecek şekilde karşınızdaki kişiyi zaman zaman tasdiklemek önemlidir. Başınızı hafifçe onaylar şekilde sallamak, harika, çok iyi gibi sözcükler yardımcı olabilir. Elbette gerektiği yerde ve abartıya kaçmamak şartı ile…

  • Dinlediklerinizi özetleyin. "Bir filmde gördüğünü mü söylüyorsun?, Ciddi misin? Bir haftada 2 kilo mu verdin?” gibi takip soruları ile.

İpucu: Bir sohbeti sürdürmek için sorularınızın tam ve net sorular olmasına gerek yok. Üstelik gerçekten şaşırtıcı ve ilginç bir konu ise… Konuştuğunuz kişinin o an son söylediği sözü, onun  tonlaması ile siz de tekrar ederek söyleyin. 

Örnek Konuşma Konuları Neler?

  • Filmler

  • Diziler

  • Okuduğunuz kitap

  • Müzik zevkleri

  • Spor dalları

  • Dünya mutfakları

Öte yandan daha spesifik sorulara odaklanabilirsiniz:

  • Son zamanlarda izlediğin iyi bir film oldu mu?

  • İyi bir kitap arıyorum. Tavsiye edebileceğin bir kitap var mı?

  • Hangi fotoğraf düzenleme uygulamasını önerirsiniz?

  • Kendime bir çift spor ayakkabı almam gerek. Seninkileri nereden aldın?

  • En sevdiğiniz tatil lokasyonu neresi? 

  • Ben sadece kış mevsimini seviyorum. Ya sen?

  • Tavsiye etmeye değer bir Meksika restoranı biliyor musunuz?

Etkili konuşma başlatma, nasıl yaklaşacağınızı bildiğiniz zaman zorlayıcı ve can sıkıcı değildir. Sohbeti başlatmak ve devam ettirmek için:

  1. Konu ve içerik konusunda dikkatli olun.

  2. Mümkün olduğunca önceden araştırma yapın.

  3. İyi konuşma konuları seçin.

  4. Aktif şekilde dinleyin.

  5. İyi sorular sorun.

  6. Mizah konusunda dikkatli olun.

Öte yandan, İletişim Eğitimleri sayesinde çok daha başarılı iletişim kurabilirsiniz.

Enstitü tarafından verilen online eğitimler sonrasında sertifika almaya hak kazanabilirsiniz.

Konularla giriş yapmak, Konuşma başlatmak için mantıklı ve ilgi çekici konularla giriş yapmak iyi bir yöntem olabilir, Bu konular seçilirken kişinin ilgili olduğu alanlar belirlenebilir, böylece daha etkili bir ilk izlenim bırakabilir, Etkili iletişim teknikleri ve beden dili kullanmak, İletişim sürecinde beden dilinin önemi büyüktür Konuşma yoluyla verilen mesajın yanı sıra beden dili de karşı tarafa bilgi verir, Etkili İletişim Eğitimi ile iletişim becerileri geliştirilebilir, Konuşma başlatma için kullanılan sorular, Sorusu olan birisi daha ilgili görünür ve konuşmayı başlatmanın yanı sıra devam ettirebilir, Konuşma başlatma için önerilen sorulara orijinal sorular da eklenebilir, Konuşmayı devam ettirme, İyi bir dinleyici olmak, konuşma sürecinde, karşılıklı anlaşmanın sağlanmasını ve devam ettirilmesini sağlar, Dinlediğinizi göstermek ve karşıdaki kişiyi teyit ederek sohbeti sürdürmek önemlidir, Örnek konuşma konuları, Ortak ilgi alanları üzerine konuşmak, konuşmayı başlatmayı ve sürdürmeyi kolaylaştırır, Konu seçimi, karşınızdaki kişinin ilgi alanları ve bilgi seviyesine göre ayarlanmalıdır, Sosyal medya üzerinden konuşma başlatma, Sosyal medya, kişinin ilgi alanları ve aktiviteleri hakkında bilgi verir ve konuşma başlatma konuları sağlar, Sosyal medya üzerinden alınan bilgilerin doğruluğu kontrol edilmeli ve konuşmada abartıya kaçılmamalıdır, Stalk yapmak, Bir nevi araştırma yöntemi olan stalking, konuşmayı başlatma ve devam ettirme konusunda çeşitli bilgiler sağlar, Kişinin gizliliğine saygı gösterilerek ve aşırıya kaçmadan yapılmalıdır, Konuşma tonu ve tempo, Konuşma tonu ve temposu, konuşmanın alıcı üzerinde etkili olmasını sağlar, Anlamlı ve etkili bir konuşmanın en önemli unsurlarından birisidir, Kişisel ilgi alanlarına odaklanmak, Kişiye özel sorular, konuşmayı bireysel ve ilginç kılar, Kişiye özel sorular, kişiye değer verildiği hissini verir ve konuşmanın devamını sağlar, Konuşmayı sonlandırma, Konuşma başlatmak kadar konuşmayı uygun bir şekilde sonlandırmak da önemlidir, Konuşmayı sonlandırırken, gelecekteki konuşmalar için kapıyı açık bırakmak iyi bir yöntem olabilir
konuşma başlatma etkili iletişim sohbet etmek iletişim kurmak enstitü sertifika online eğitim
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, yakın plan bir düzende yerleştirilmiş bir grup ahşap figürü göstermektedir. Figürler, bir koni, beyaz bir top ve beyaz bir nesne de dahil olmak üzere çeşitli şekil ve boyutlarda görünmektedir. Figürler, aralarına serpiştirilmiş birkaç mandalla birlikte toprak bir yüzey üzerinde yer alıyor. Nesnelerin hepsi açık ahşap renginde ve arka plan biraz daha koyu bir tonda görünüyor. Figürler çok detaylı, yüzeylerinde karmaşık oymalar görülüyor. Genel sahne biraz gizemli ve gerçeküstü bir duyguya sahip.
Etkili İletişim

İş Hayatında Etkili Konuşma Teknikleri

11 Haziran 2020
Kısa sarı saçlı bir kadın, elinde bir kalemle masa başında oturuyor. Kalemi tutarken kolu hafifçe bükülmüş ve yoğun bir bakışla doğrudan başka bir kadına bakıyor. Kadın sağ bileğine bir bilezik takmış, sol kolunu ise etrafına bir ip sararak uzatmış. Kadın elindeki işe odaklanmış durumda ve yüz ifadesi konsantrasyon ve kararlılıktan oluşuyor. Resimde eli yakın plandan görülüyor ve parmağı kalemi sıkıca kavrıyor. Elindeki parlak kırmızı nesne sahneye renk katıyor.
Etkili İletişim

Etkili Konuşma İçin Yöntemler

27 Haziran 2021
Resimde biri parlak turuncu gövdeli ve beyaz konuşma balonlu, diğeri ise parlak mor gövdeli ve bir elini kaldırmış iki figür görülüyor. Ön planda, üzerinde beyaz bir metin bulunan mavi bir daire var. Daireye yakından bakıldığında şekli ve dokusu gibi daha fazla ayrıntı ortaya çıkmaktadır. Bu görsel iki kişi arasındaki bir konuşmayı göstermek için kullanılabilir; daire konuşmanın sözcüklerini içermektedir. Mor figürün havaya kalkmış eli, bir noktaya değindiklerini veya bir soru sorduklarını gösteriyor olabilir.
Etkili İletişim

Etkili ve Güzel Konuşma Teknikleri

04 Şubat 2020