Keman Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar?
Konu | Açıklama | İlgili Bilgi |
---|---|---|
Keman Öğretmeni | Keman çalmayı öğreten, yol gösteren eğitimciye keman öğretmeni denir. | 4-5 yaşlarından itibaren keman eğitimine başlanılması önerilir. |
Öğretmenin Nitelikleri | Bir keman öğretmeninin, azimli, inatçı, disiplinli, planlı ve programlı olması gerekmektedir. | Her öğrencinin algılama kapasitesi ve beceri seviyesi farklı olduğu için öğretmenin öğrenciye uygun bir seviyede eğitim vermesi gerekmektedir. |
Öğretmenin İşlevi | Öğretmen, öğrenciyi tanıyıp ona uygun eğitim planını oluşturmalı ve öğrenciyi motive etmeli. | Yanlışlarında düzeltmeli, doğrusunda hakkını vermeli ve kavrayamadıklarında yol göstermeli. |
Nitelikler | Keman öğretmeninin nota okuma, müzik kulağı, ritim becerisi, solfej bilgisi ve kemana dair her türlü bilgiye sahip olması gerekmektedir. | Keman, sadece çalınan bir şey değil; beraberinde koca bir kültür de getirir. |
İş Tanımı | Keman öğretmeni, öğrencinin müzik bilgisini tanımalı ve ona göre bir eğitim planı belirlemelidir. | Bilinen bilgilerin tekrarı öğrenciyi sıkabilir; yeni bilgilere açık olmalı ve öğrencinin bilgi seviyesini hesaba katmalı. |
Öğrencinin Durumu | Öğrenci ne kadar profesyonelleşmek istiyorsa, öğretmenin eğitim planı da ona göre olmalıdır. | Öğretmen, öğrencinin hedeflerini, yeteneklerini ve gereksinimlerini anlamalıdır. |
Öğretim Teknikleri | Keman öğretmeni, ders sırasında öğrencinin dikkatini canlı tutmak için yaratıcı teknikler kullanmalıdır. | 30 dakika sonra dikkat dağılması olasılığına karşı farklı motivasyon teknikleri kullanılabilir. |
Öğretmen-Öğrenci İlişkisi | Azimli bir öğrenme süreci için öğretmenin pozitif ve destekleyici bir yaklaşım sergilemesi önemlidir. | Heves kırmamak ve olumlu bir yaklaşım, öğrenme sürecini destekler. |
Fiziksel Problem | Yeni öğrenenlerin parmaklarının çabuk yorulması, boyun ağrısı gibi fiziksel problemler olabileceği unutulmamalıdır. | Keman öğretmeni, öğrencinin fiziksel rahatlığını ve konforunu da göz önünde bulundurmalıdır. |
Keman Öğretmeni Maaşı | Keman öğretmenlerinin maaşı, deneyimlerine, çalıştıkları kuruma ve verdikleri özel ders sayısına göre değişkenlik gösterebilir. | Piyasada birçok farklı ücret seçeneği bulunmaktadır. |
Öğrenmek için aylar, yıllar verilen; parmaklarınızın nasırı arttıkça daha çok çalışma azmi veren bir enstrüman. Ezgisiyle kulaklarımızı, sonra ruhumuzu büyüleyen keman sesleri yazımız boyunca zihninizde dolansın. Öğrenmesinin bir hayli zor olduğunu biliyoruz, peki ya öğretmesi?
Keman Öğretmeni Nedir?
Keman öğrenmeye 4-5 yaşlarında başlanılması önerilir. Çocuğun zihinsel gelişimine, zekasına sağladığı yararlar öne sürülür. İşte bu tavsiyelerle beraber keman çalmayı öğreten, yol gösteren eğitimciye keman öğretmeni deriz. küçük yaşta öğrenme yetisinin verimli olması keman eğitimi için oldukça avantajlı. çünkü keman öğrenme süreci uzun vadede güzel sonuçlar getirebilecek bir eğitim sürecidir.
Fakat çocuklar hepimizin bildiği gibi maymun iştahlı olabiliyor. Zor geldiğinde veya sıkıldıklarında hemen vazgeçebiliyorlar. İşte bu noktada eğitimcinin önemi paha biçilemez. Çocuk eğer öğretmeniyle sağlıklı bir iletişim kurabilir ve onu severse enstrümanı öğrenmeye de aynı derecede hevesli olabilir.
Keman öğrenmek için hiçbir yaşın geç olmadığı da eğitimciler tarafından söylenir. Öğrenmenin yaşı yoksa keman öğrenmenin neden yaşı olsun ki? İyi bir keman öğretmeni, yönlendirmeleriyle beraber doğru enstrüman seçimini ve öğrenme sürecini yönetir. Peki biz keman öğretmeninde hangi özellikleri arıyoruz?
Keman Öğretmeni Hangi Niteliklere Sahip Olmalı?
Her şeyden önce azimli ve inatçı bir kişiliğe sahip olmaları gerekir. Bol sabır ve hevesle beraber iyi bir keman öğretmeni olabilirsiniz. Diğer yandan her eğitimci gibi disiplinli, planlı ve programlı çalışabilmelidirler. İster bir grup eğitmeni isterseniz de bireysel eğitim verin her türlü öğrencinin keman öğrenme sürecinde sağ kolu olmalısınız.
Yanlışlarında düzeltmeli, doğrusunda hakkını vermeli ve kavrayamadıklarında yol gösteren olmalısınız. Herkesin algılama kapasitesi, el becerisi, müziğe yatkınlığı farklıdır. Bunun farkında olup öğrenciye iyi bir seviyeye gelebilmek için ne kadar çaba harcaması gerektiğini, bu süreçte öğrenciyi neler beklediğini anlatmalıdır.
Bir keman öğrencisi olarak diyebilirim ki öğretmenin dürüstlüğü öğrencinin daha rahat olmasını sağlıyor. Öğrenci hangi seviyede olduğunu bildiğinde bir tık daha iyi olmak için daha çok istek duyuyor. Sonra bir tık daha ve kemana aşık biriyse de sonuçları harika olabiliyor.
Daha somut niteliklere gelirsek ise nota okuma, müzik kulağı, ritim becerisi, solfej bilgisi ve kemana dair her türlü bilgiye sahip olmalıdırlar. Enstrüman sadece çalınan bir şey değil beraberinde koca bir kültür de getirir.
Örneğin kemanın ilk İtalya’da ortaya çıktığını biliyor muydunuz? Ya da ünlü besteciler, keman sanatçıları, olmazsa olmaz temel eserleri gibi birçok bilgiyle donatılmış bir öğretmen olunmalıdır. Şimdi gelelim iş tanımına, keman öğretmeni ne iş yapıyor?
Keman Öğretmeni Ne İş Yapar?
Keman öğretmeninin başlıca işi öğrenciyi tanımak ve ona uygun metotları belirleyip bir eğitim planı oluşturmaktır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi herkesin öğrenme becerisi değişiklik gösterir. Örneğin zaten müzik bilgisi alt yapısı olan bir öğrenciye tutup nota çizgilerini öğretmenize gerek yoktur. Zaten bildiği şeylerin tekrarlanması öğrenciyi sıkacaktır.
Ya da hiçbir bilgisi olmayan birine ilk dersten gam-arpej çalışacağız demek de mantıklı olmayacaktır. O halde öğrenciyi ve müzik bilgisini tanımak birincil iş olarak kayda geçsin, devam edelim. Çalışılan ortam ve motivasyon.
Keman öğretmeni, öğrenmek için en uygun ortamı hazırlar. Bu bazen yaratıcı bir figür veya pozitif enerji yayan tasarımlar olabilir. Öğrenciyi motive edip ders boyunca odağında kalabilmek önemlidir. Okul derslerinden baz alalım.
Çoğu zaman ilk 30 dakikadan sonra derse odaklanmamız zorlaşır. Keman eğitiminde de bu durum göz önüne alınmalıdır. Aynı zamanda parmakların da yorgunluğu düşünülmeli. Özellikle yeni başlayanlar için parmakların çabuk yorulması, boyun ağrısı gibi fiziksel problemler normaldir. Keman öğretmeni bütün bunları düşünüp öğrenciye uygun bir planlama yaparak eğitimci kişiliğini ortaya koyar.
Öğrenci eğer bir okul için yetenek sınavına girecekse veya bir resitale hazırlanıyorsa da onu hazırlayan yine vefakar keman öğretmenidir. Öğrenci keman öğrenimini hangi noktaya getirmek istiyor, profesyonelleşmek istiyorsa ona uygun bir tempoda; sadece hobi olarak öğrenmek istiyorsa da o duruma uygun, sıkmayıp heves kırmadan bir eğitim planı oluşturmak gerekir. Heves kırmama noktası çok önemlidir.
Öğrenciyle iletişim her zaman çok iyisin şeklinde olmayacağı gibi başarısızlıkları da sürekli vurgulanmamalıdır. Özellikle ilk kez öğrenenler için heves önemli bir öğrenme aracıdır ve daha pozitif bir yaklaşım gerekir. Sonuçta zaten öğrenilmesi zor bir enstrüman, bolca emek, zaman ve sabır isteyen bir enstrüman dolayısıyla öğrenciye yaklaşım da bilinçli olmalıdır.
Öğrenmesi bu kadar zorken öğretmesi de elbette kolay değil. Yetenekleriyle idolümüz bellediğimiz, emeklerine teşekkür ettiğimiz keman öğretmenlerimiz çok değerli.
Keman Öğretmeni Maaşları
Keman öğretmenleri kurslarda, müzik okullarında, sanat merkezlerinde çalışabildiği gibi özel dersler de verebilirler. Belli bir maaştan bahsetmek keman öğretmenliği için zor olacaktır. Yine de kafamızda bir fikir oluşması açısından kurumda çalışan bir keman öğretmeni için ortalama 4000 TL maaştan söz edebiliriz.
Özel ders kısmına bakacak olursak araştırmalarımıza göre saat bazlı dersler başına 75-500 arası ücretlerin var olduğunu söyleyebiliriz.
Skalanın genişliği daha çok özgeçmişle ilgili bir durum oluyor. Keman öğretmenleri paylaştıkları özgeçmişlerinin zenginliğine göre bir ücret talep ediyor. Evet, keman öğretmenliğiyle ilgili birçok bilgiye sahip olduk. Şimdi kimler keman öğretmeni olmak istiyor?
Keman Öğretmeni Nasıl Olunur?
Keman öğretmeni olmak için konservatuvarların yetenek sınavlarına başvurabilirsiniz. Müzik bölümünün Yaylı Çalgılar Anasanat Dalında müzik yeteneğinizi geliştirip azminizle çok iyi keman sanatçıları olabilirsiniz.
Öğretmenlik için ise formasyon eğitimleri alarak mesleğinize eğitimcilik sıfatı da kazandırabilirsiniz. Tabii şunu da belirtelim ki özel ders vermek için bu kimliğe ihtiyacınız yok. Günümüzde teknoloji sayesinde birçok uygulamadan ilanlar vasıtasıyla öğrencilere ulaşılır.
Özel ders vermek isteyen keman sanatçıları özgeçmişlerini, bekledikleri ücreti, ders planlamalarını ve irtibat bilgilerini paylaşarak öğrencilerini bulabiliyorlar. Hatta 2020’nin bizi alışmak durumunda bıraktığı uzaktan eğitim sistemi ile de online şekilde dersler verilebiliyor.
Görüntülü konuşulabilen uygulamalar sayesinde öğretmenler öğrencilerine her zaman ulaşabiliyor. Tabii birebir yapılan eğitimlerin tadı ve yeri her zaman bir başka olacaktır.
İşin özü yetenek, azim, beceri edinmek ve sabır. Bütün bunların kombinasyonu ve doğru bir rotayla keman öğretmeni olabilirsiniz.
Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında.