AnasayfaBlogİşten Çıkış Görüşmesi Nedir?
İşten Çıkış Görüşmesi

İşten Çıkış Görüşmesi Nedir?

21 Ağustos 2020
Bir kişi elinde tuttuğu bir kağıt parçasına bakmaktadır. Kâğıt sol elinde, sağ eli ise bir kalem tutmaktadır. Kişi beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon giymiştir. Kişinin kısa, kahverengi saçları vardır ve gözleri kâğıda odaklanmıştır. Arka plan bulanıktır, ancak kişi, hepsi büyük bir masanın etrafında oturan diğer birçok insanla birlikte bir odada oturmaktadır. Masanın üzerinde bir fincan, bir dizüstü bilgisayar ve kalemler de dahil olmak üzere çeşitli nesneler var. Kişinin yüzü, sanki kağıtta bir şey arıyormuş gibi hafifçe aydınlatılmış.
KonuAçıklamaFayda
İşten Çıkış Görüşmesi Nedir?Bir çalışanın ayrılma sürecinin bir parçası olup, çalışana genellikle neden ayrıldığı, şirketle ilgili deneyimleri ve nasıl iyileştirilebileceği hakkında sorular soran yapılandırılmış bir röportajdır.Organizasyonel hedefler ve stratejiler hakkında kıymetli bilgi sağlar.
İşten Çıkış Görüşmesinin AmacıŞirketteki işten çıkışların nedenlerini anlamak, genel çalışma deneyimini iyileştirmek ve gelecekteki işten çıkışları azaltmaktır.İstifa eden çalışanların geri bildirimleri hem çalışan memnuniyetini artırmada hem de işveren markasını güçlendirmede yardımcı olur.
İşten Çıkış Görüşmesinde Hangi Sorular Sorulmalı?İşten çıkış sebebi, ulaşılabilirlik, yönetici tutumu, çalışma şartları ve düzeni, ekipman erişilebilirliği, terfi ve atamalar hakkındaki görüşler vb.İyileştirmeler yapılabilecek alanların tespitinin yanı sıra, olumlu yönlerin de belirlenmesi sağlanır.
İşten Çıkış Görüşmelerinin YaygınlığıGünümüzde işten çıkış görüşmeleri gerektiği kadar yaygın olmayabilir.Yapılan bu görüşmeler sayesinde birçok konu iyileştirilebilir ve şirket içinde gözden kaçan durumlar belirlenebilir.
İşten Çıkış Görüşmesi Raporlamasıİşten ayrılış görüşmelerinden alınan bilgilerin düzenli olarak bir araya getirilip, analiz edilmesi işlemidir.Hangi bölümde veya mağazada işten çıkışların yüksek, hangi sebeple işten ayrılıkların fazla olduğunu belirlemeye yardımcı olur.
İşten Çıkış Görüşmesinde Çalışanın Rolüİçtenlikle ve dürüst bir şekilde soruları yanıtlayarak şirketin hem kendi süreçlerini hem de gelecekteki potansiyel çalışanlarını iyileştirmesine yardımcı olur.Çalışanın memnuniyetini ve etkileşimini arttırır, çalışma süreçlerine ve işverene karşı bağlılığını güçlendirir.
İşten Ayrılan Çalışanın Görüşme Sonucunda Karar Verme Hakkıİşten ayrılma planını belki erteleyebilir, bulunduğunuz şirkete bir şans daha verebilirsiniz. Ancak bu durumda iki taraf da birbirine karşı anlayışlı olmalı, öz eleştiri yapmalıdır.Bu durum hem çalışan hem de şirket açısından olumlu bir çözüm olabilir.
İşten Çıkış Mülakatında Başarıİşten çıkış mülakatı standart insan kaynakları prosedürünün yasal bir parçası olup, çalışanın neden ayrıldığının belgelendiği ve doğrulandığı bir araçtır.İnsan kaynakları yönetiminin riskleri değerlendirmesine ve yönetmesine yardımcı olur.
360 Derece İşten Çıkış MülakatıBu mülakatta sadece çalışanın performansı değerlendirilmez, çalışan aynı zamanda yöneticilerini veya iş arkadaşlarını analiz etme ve eleştirme şansı bulur.Şirketin genel çalışma dinamiklerini ve performansını değerlendirebilmesi ve geliştirilmesi gereken alanları daha iyi belirleyebilmesi.
İşten Ayrılma MülakatıBir çalışanın istifa sürecinin bir parçası olup, sadece işten çıkış sürecini yönetmekle kalmaz aynı zamanda işten ayrılanın geri dönüşünü de yönetir.Atılan bu son adım, departmanları ve organizasyonel yapıları düzgün bir şekilde tamamlamakta yardımcı olur.

İnsan kaynakları uzmanı ve danışmanı olarak işimle ilgili bazı sorularla muhatap olurum. Genellikle iş mülakatı, işten çıkış mülakatı ve en çok ilgi gören pozisyonlar hakkında

İşten Çıkış Görüşmesinin Amacı Nedir?

Şirket içindeki düzenin iyileştirilmesi yönünde ki çalışmalara paralellik sağlayacak olan işten çıkış görüşmeleri şirkete birçok katkı sağlar. Örneğin, bir mağazacılık sektöründe İnsan Kaynakları departmanında çalışıyorsunuz ve Satış Elemanı pozisyonundan ayrılan bir kişi ile işten çıkış görüşmesi düzenleyeceksiniz. Bu görüşmenin sonunda mağaza içinde çalışanı rahatsız eden bir problemin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrılacak olan kişiden sorumlu Mağaza Müdürü'ne kişinin neden ayrıldığını sorduğunuzda verdiği cevap farklı olabilir.

Siz yaptığınız görüşmeyle iki taraftan aldığınız yanıtı harmanlamalısınız. Bu görüşme sonucunda şirket tarafında düzeltilebilecek konuyu tespit edip bunu rapor etmelisiniz. Kişinin işten ayrılmasına sebep olan kendisiyle aynı düzeydeki çalışma arkadaşı ya da yöneticisi olabilir. Bu durumda bu söz konusu kişilere gerekli eğitimleri almalarını sağlayabilirsiniz. Ay içinde bütün görüşme verilerini raporlayıp, çalışanların en çok hangi sebeple işten ayrıldıklarını analiz edebilirsiniz. Aylık verilere göre gerekli iyileştirme aksiyonlarını alabilirsiniz.

İşten Çıkış Görüşmesinde Hangi Sorular Sorulmalı?

Öncelikle işten ayrılacak olan kişiye karşı, şirketinizi güzel hatırlaması adına hoşgörülü ve anlayışlı olmalısınız. Elinizde bir İşten Ayrılış Mülakat Formu olmalı bu formla paralel doğrultuda sohbet havasında bir görüşme gerçekleştirmelisiniz. Mülakat formunda şu tarz sorular olabilir ;

  • İşten çıkış sebebiniz nedir? 

  • Şirketimizde çalışmayı bir yakınınıza tavsiye eder misiniz?

  • Şirketimizde çalışırken ihtiyacınız olduğunda İnsan Kaynakları'na ulaşabildiniz mi?

  • Yöneticiniz size ve çalışma arkadaşlarınıza karşı adil davrandı mı?

  • Çalışma şartları ve düzeni açısından şirketimizle ilgili yorumunuz nedir?

  • Çalışma ekipmanlarına kolay bir şekilde ulaşabiliyor muydunuz?

  • Genel olarak şirkette ki terfi ve atamaların doğru bir şekilde ilerlediğini düşünüyor musunuz?

  • İlerleyen zamanlarda tekrar şirketimizde çalışmayı düşünür müsünüz?

  • Bir konuda düzelme olsaydı işten ayrılmazdım diyebileceğiniz bir konu var mı?

Mülakat, sadece bu sorularla sınırlı kalmayabilir, bağlı olduğunuz sektöre ve çalışanların pozisyonlarına göre farklı sorular sorabilirsiniz. Kişi sorulara cevap vermek istemeyebilir, bu durumda kişiyi rahatlatmalı ve kendisinin verdiği cevaplarla şirket içinde hangi durumu düzeltmeniz gerektiğini anlamak istediğinizi açıklamalısınız. 

Günümüzde, işten ayrılış görüşmeleri gerektiği kadar yaygın değil. Fakat bu görüşmeler ile birçok konu iyileştirilebilir. Şirket içinde gözünüzden kaçan, düzeltilmesi gereken durumları bu görüşmelerle yakalayabilirsiniz. 

İşten ayrılış görüşmelerini genel olarak bu şekilde yürütebilirsiniz. İşten ayrılış görüşmelerinden verim alabilmenizin en iyi yolu görüşmelerin aylık olarak doğru bir şekilde rapor edilip, analiz edilmesidir.

Raporda Ulaşmanız Gereken Önemli Çıktılar;

  • Çalışanlar en çok hangi sebeple işten ayrılıyor? (Ücret yetersizliği, Yönetici, Lokasyon)

  • Ortalama çalışma süresi.

  • Hangi departman/mağazada aylık işten ayrılanların sayısı en fazla?

  • Hangi departman/mağazada işten ayrılış sebebi en fazla yönetici sebebiyle olmuş?

İşten Ayrılan Kişi Açısından İşten Çıkış Görüşmesi

İşten çıkış görüşmesi şirket açısından önemli olduğu kadar çalışanlar açısından da önemlidir. Çalışan olarak bu görüşmeye katılıyorsanız, görüşmeden kaçmamalı size yöneltilen soruları içtenlikle, dürüst bir şekilde yanıtlamalısınız. Yapılacak olan görüşmenin sizden sonra işe yerleşecek olan kişiler açısından ve hala çalışıyor olan çalışma arkadaşlarınız için faydalı olabileceğini unutmamalısınız.

Performansı yüksek bir çalışansanız ve şirketiniz sizi kaybetmek istemiyorsa, görüşme sırasında şirket ile ortak bir noktada buluşabilirsiniz. İşten ayrılma planınızı erteleyebilir, bulunduğunuz şirkete bir şans daha verebilirsiniz. Bu durumda iki taraf da birbirine karşı anlayışlı olmalı, öz eleştiri yapmalıdır.

İşten Çıkış Mülakatında Nasıl Başarılı Olunur?

Birçok şirket için işten çıkış mülakatı standart insan kaynakları prosedürünün yasal bir parçasıdır. Amacı çalışanın geçmişini tam olarak dosyalamaktır. İşten çıkış mülakatı sorularına verilen cevaplar çalışanın neden şirketten ayrıldığının nedenlerini belgelemek ve doğrulamak için kaydedilir. Bu şekilde kurum gönüllü istifa ve işten atılma gibi gelecekte sorunlara yol açabilecek potansiyel belirsizliklerden kaçınır.

Birçok ileri görüşlü şirket "360 derece" işten çıkış mülakatını benimsemiştir. Bu mülakatta sadece çalışanın performansı değerlendirilmez, çalışan aynı zamanda yöneticilerini veya iş arkadaşlarını analiz etme ve eleştirme şansı bulur. Bu şekilde şirket kurum dinamiklerine, üretkenliğine ve geliştirilmesi gereken alanlara dair daha çok fikir elde eder.

İşten Ayrılma Mülakatına Hazırlanmanın En İyi Yolu Nedir?

Mülakattan önce birkaç not almak yardımcı olabilir. Herhangi bir insanı özellikle suçlamadan veya parmakla göstermeden kendi endişe ve kaygılarınızı belirterek başlayın. Zamanı geldiğinde işveren veya insan kaynakları uzmanına sizin ayrılış sürecinizi kimin yürüteceğini, 360 derece mülakat olup olmayacağını, olmayacaksa mümkün olup olmadığını sorun. Sonra kendinize sorun: aşağılayıcı olmadan yapıcı geri bildirim nasıl verebilirsiniz? Örneğin kaybolmuş hissettiğinizi, iş tanımınızın ve sorumluluklarınızın belli olmadığını belirtmek adına "daha fazla yönlendirmeye ihtiyacım vardı, bu bana uygun bir iş değildi çünkü projelerdeki rolümden emin değildim." diyebilirsiniz.

Eğer bir taciz veya hakaret konusu varsa o zaman konuyu takip ettiğinize dair bir belge olacaktır. Bu durumda bu mülakatla başa çıkmak için avukatınızdan ne söylemeniz, ne söylememeniz gerektiği hakkında tavsiye isteyebilirsiniz.

İşten ayrılma mülakatı sürecinde söylemenizin uygun olduğu şeyler nelerdir ve neyi yapmaktan veya söylemekten kaçınmalısınız?

Eğer açık geri bildirim vermeniz istenirse, verin. Ve bunu işvereninizi hatalı duruma düşürmeyecek şekilde yapın. Durumun nasıl daha iyi olabileceğine odaklanın ve çözüm önerin. Bu hareket emin olun çok erdemli bir harekettir. Ayrıca pozitif bir ton yaratılmasına yardımcı olur ve siz oradan ayrılırken profesyonel itibarınıza zarar verebilecek çirkin bir izlenim bırakmaktan alıkoyar.

Bunu da düşünün - onlar geri bildirim veya şikayeti nasıl karşılayacak? Eğer içgüdünüz size dürüstlüğün anlaşılmayacağını söylüyorsa kendinize sorun: bu geri bildirimi vermenin bana yararı ne? Eğer sizin için önemliyse, verin. Burada yargıç sizsiniz. Birazcık hislerinizle hareket edin.

Eğer yakın zamanda bir işten çıkış mülakatınız varsa bu eski deyişi hatırlayın "köprüleri yıkma!" İşinizde durum ne olursa olsun her zaman durumu pozitif bir şekilde bırakmak en iyisidir. Önceki işvereninizden referans istemeniz gerektiğinde geleceğin size ne getireceğini hiçbir zaman bilemezsiniz.

İşten Çıkış Görüşmesi Nedir?, Bir çalışanın ayrılma sürecinin bir parçası olup, çalışana genellikle neden ayrıldığı, şirketle ilgili deneyimleri ve nasıl iyileştirilebileceği hakkında sorular soran yapılandırılmış bir röportajdır, Organizasyonel hedefler ve stratejiler hakkında kıymetli bilgi sağlar, İşten Çıkış Görüşmesinin Amacı, Şirketteki işten çıkışların nedenlerini anlamak, genel çalışma deneyimini iyileştirmek ve gelecekteki işten çıkışları azaltmaktır, İstifa eden çalışanların geri bildirimleri hem çalışan memnuniyetini artırmada hem de işveren markasını güçlendirmede yardımcı olur, İşten Çıkış Görüşmesinde Hangi Sorular Sorulmalı?, İşten çıkış sebebi, ulaşılabilirlik, yönetici tutumu, çalışma şartları ve düzeni, ekipman erişilebilirliği, terfi ve atamalar hakkındaki görüşler vb, İyileştirmeler yapılabilecek alanların tespitinin yanı sıra, olumlu yönlerin de belirlenmesi sağlanır, İşten Çıkış Görüşmelerinin Yaygınlığı, Günümüzde işten çıkış görüşmeleri gerektiği kadar yaygın olmayabilir, Yapılan bu görüşmeler sayesinde birçok konu iyileştirilebilir ve şirket içinde gözden kaçan durumlar belirlenebilir, İşten Çıkış Görüşmesi Raporlaması, İşten ayrılış görüşmelerinden alınan bilgilerin düzenli olarak bir araya getirilip, analiz edilmesi işlemidir, Hangi bölümde veya mağazada işten çıkışların yüksek, hangi sebeple işten ayrılıkların fazla olduğunu belirlemeye yardımcı olur, İşten Çıkış Görüşmesinde Çalışanın Rolü, İçtenlikle ve dürüst bir şekilde soruları yanıtlayarak şirketin hem kendi süreçlerini hem de gelecekteki potansiyel çalışanlarını iyileştirmesine yardımcı olur, Çalışanın memnuniyetini ve etkileşimini arttırır, çalışma süreçlerine ve işverene karşı bağlılığını güçlendirir, İşten Ayrılan Çalışanın Görüşme Sonucunda Karar Verme Hakkı, İşten ayrılma planını belki erteleyebilir, bulunduğunuz şirkete bir şans daha verebilirsiniz Ancak bu durumda iki taraf da birbirine karşı anlayışlı olmalı, öz eleştiri yapmalıdır, Bu durum hem çalışan hem de şirket açısından olumlu bir çözüm olabilir, İşten Çıkış Mülakatında Başarı, İşten çıkış mülakatı standart insan kaynakları prosedürünün yasal bir parçası olup, çalışanın neden ayrıldığının belgelendiği ve doğrulandığı bir araçtır, İnsan kaynakları yönetiminin riskleri değerlendirmesine ve yönetmesine yardımcı olur, 360 Derece İşten Çıkış Mülakatı, Bu mülakatta sadece çalışanın performansı değerlendirilmez, çalışan aynı zamanda yöneticilerini veya iş arkadaşlarını analiz etme ve eleştirme şansı bulur, Şirketin genel çalışma dinamiklerini ve performansını değerlendirebilmesi ve geliştirilmesi gereken alanları daha iyi belirleyebilmesi, İşten Ayrılma Mülakatı, Bir çalışanın istifa sürecinin bir parçası olup, sadece işten çıkış sürecini yönetmekle kalmaz aynı zamanda işten ayrılanın geri dönüşünü de yönetir, Atılan bu son adım, departmanları ve organizasyonel yapıları düzgün bir şekilde tamamlamakta yardımcı olur
işten çıkış çıkış mülakatı İşten Çıkış Mülakatı Kariyerinizi Mahvetmesin işten ayrılma mülakatı işten çıkış mülakat soruları işten çıkış mülakat formu işten çıkış mülakatı nedir
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.