İşsizlik Maaşı Ne kadar?
Konu | Açıklama | 2020 Yılında İşsizlik Maaşı Ne Kadar? |
---|---|---|
İşsizlik Maaşı Nedir? | Devlet tarafından işsiz kalanların mağduriyetlerini gidermek için ücretli bir ödenektir. | En düşük bin 177 lira, en yüksek ise 2 bin 354 lira. |
İşsizlik Maaşı Alabilmek İçin Gereken Şartlar | Kendi isteğiniz dışında işten çıkarılmanız, son 4 ay sigortalı olarak çalışmak ve işten ayrılmadan önce son 3 yılın 600 gününde sigortalı olmak gerekmektedir. | - |
İşsizlik Maaşı İçin Başvuru Süreci | İşsiz kaldığınız andan itibaren 30 günü geçmeyecek şekilde İŞKUR'a başvuru yapmanız gerekmektedir. | - |
İşsizlik Maaşı Başvuru Şartlarına Uyanların Ek Hakları | Genel sağlık sigortasından ücretsiz yararlanma, yeni iş bulma konusunda avantaj ve meslek geliştirme ve eğitim gibi programlardan yararlanma imkanı bulunmaktadır. | - |
İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? | İşsizlik ödeneği ister PTT şubelerinden isterseniz tanımladığınız banka kartına otomatik olarak İŞKUR tarafından yapılır. | - |
İşsizlik Maaşı Almak İçin Kaç Gün Çalışma Şartı | 3 sene içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışılmış olması gerekmektedir. | - |
İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Alınamaz? | Kendi isteği ile işten ayrılanlar, belirtilen sürelerde sigortalı olarak çalışmayanlar işsizlik maaşı alamazlar. | - |
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nereden Yapılır? | İşsizlik maaşı başvuruları İŞKUR birimlerine veya internet üzerinden yapılır. | - |
İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir? | Yeni bir işe başlama veya İŞKUR tarafından sunulan iş tekliflerini reddetme durumlarında işsizlik maaşı kesilir. | - |
İşsizlik Maaşı Hesaplama | Son dört ay içinde brüt maaşının yüzde 40'ı işsizlik maaşı olarak ödenir. | En düşük bin 177 lira, en yüksek ise 2 bin 354 lira. |
İşsizlik maaşı, devlet tarafından işsiz kalanların mağduriyetlerini gidermek için ücretli bir ödenektir. Bir kurumda çalışarak ücret almak önemli olduğu gibi işsiz kaldığımızda belli bir ücret almak da bireyler için önemlidir. Hayatın akışında dönem dönem işten ayrılma gibi durumlarla da karşı karşıya kalabiliyoruz. Şirketlerin yaşadığı ekonomik krizler, küçülme ya da personelle anlaşamama gibi durumlarda işsiz kalabiliriz. Ancak devletin sağladığı işsizlik ödeneği sayesinde sanki bir iş yerinde çalışıyormuş gibi para alabiliyorsunuz. Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi bu uygulama Türkiye'de de mevcut.
İşsizlik maaşı alabilmek için bazı şartlar bulunur. İşsizlik maaşı şartları sizler içinde uygun ise alabiliyorsunuz. İşsizlik maaşı başvuru, 2020 işsizlik maaşı fiyatları ve işsizlik maaşı başvuru şartları neler olduğunu bu detaylı yazı da bulabileceksiniz.
2020 İşsizlik Maaşı
İşsizlik ödeneği aynı asgari ücret gibi her sene artış gösteriyor. Her yıl bir önceki döneme göre daha fazla işsizlik ödeneği vatandaşlara yapılıyor. Milyonlarca kişinin aldığı ödenek herkes tarafından takip ediliyor. İşsizlik ödemesi alıyorsanız, her sene yaşanan artıştan sizde etkilenebilirsiniz. Örnek verecek olursak, yılın 9. ya da 10. ayından itibaren işsizlik ödeneği almaya hak kazandınız. 12. aydan sonra asgari ücret yapılan zamla birlikte alacağınız ücrette de artış olacaktır.
Asgari ücret, 2020 yılında net olarak 2 bin 324 lira olmuştu. Bu artışın aynısı işsizlik ödeneğine de yansıdı. 2020 yılında işsiz kalanlar için ödenecek olan ücret en düşük bin 177 lira, en yüksek ise 2 bin 354 lira olarak hesaplandı. Elbette işten çıkmadan önce aldığınız ücret, işsizlik ödeneği doğrudan etkilemekte. Son 4 ayda aldığınız maaş baz alınarak işsizlik ücreti alıyorsunuz.
İşsizlik maaşı hesaplama yapmak için, son dört ayın brütünü incelemeniz gerekir. Son dört ay içinde brüt maaşının yüzde 40'ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor. Günlük ortalama kazancın brüt cinsinden hesaplanarak ödenek ücreti ortaya çıkar. Kaç ay ödenek alınacaksa gün olarak çarpılır ve çıkan sonuç sizlere ücret olarak geri ödenir. Kısaca iş hayatı boyunca aldığınız paranın yüzde 40'lık kısmını işsizlik ücreti olarak geri alabiliyorsunuz.
İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları
İşsizlik ücretini alabilmek için sadece işten çıkarılmak ya da kovulmak yetmiyor. İşsizlik maaşı şartları içinde farklı farklı maddeleri barındırıyor. Bu maddelere uyan kimse o zaman ödenekten faydalanabiliyor. İşsizlik maaşı başvuru şartlarını tek tek sıralamak gerekirse,
Öncelikle kendi isteğiniz ve arzunuz dışında işten çıkarılmış olmanız lazım. Yani kendiniz iş yerinden istifa ederseniz ödenek alamazsınız.(Ancak iş yerinde yaşanan kötü koşullardan dolayı ayrılmak zorunda kalanlar istisnadır. Mobbing, fazladan çalışma ya da mola kullanmama gibi durumlar)
İşten çıkarılmadan önce son 4 ay sigortalı olarak çalışmak. Çıkış işlemleri yapılmadan önce 120 günü sigortalı olarak tamamlamak gerekir. Fakat son 120 gün içinde hastalık, izin, doğal afet, ekonomik kriz, disiplin cezası gibi sebeplerden dolayı yaşanılan eksik günler dahil olmaz. 4 ay içinde bu gibi durumlar yaşandığında kesinti yapılmaz.
İşten ayrılmadan önce son 3 yılın 600 gününde sigortalı olmak. 3 sene içinde sigortalı olarak çalışmaya ara verilen kişiler için ödenek yapılmaz. Son 3 yılda en az 600 günü doldurmak gerekir. Bu da ortalama 2 senede biraz daha fazla bir güne tekabül eder.
Son olarak işsiz kaldığınız andan itibaren 30 günü geçmeyecek şekilde işsizlik ödeneği için başvuru yapmanız gerek. Başvuruları şahsen İŞKUR birimlerine ya da internet üzerinden yapmanız lazım. 30 günü geçen başvurular kabul edilmez ve işsizlik ödemesi alınmaz.
İşsizlik maaşı başvuru yapabilmek için bu şartları yerine getirmek gerekir. Ayrıca işsizlik ödeneği alan bireyler sadece ücret desteği almamakta. Ödeneğin yanında,
Genel sağlık sigortasından ücretsiz şekilde yararlanabilir.
Yeni iş bulma konusunda birçok avantaj sağlanır. Özellikle de İŞKUR'un birimleri iş bulma konusunda yardımcı olur.
Meslek geliştirme ve eğitimi gibi programlardan da yine yararlanma imkanı mevcut.
İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
İşsizlik maaşı alma şartları yerine gelen kişiler her ay düzenli olarak maaşlarını alabilir. İşsizlik ödeneğini ister PTT şubelerinden isterseniz tanımladığınız banka kartına otomatik olarak İŞKUR tarafından yapılmakta. İşsizlik ücretinin de belli bir sınırı vardır.
Bütün şartları yerine getirsenizde işsizlik ödeneği almak için muhakkak İŞKUR'a başvuruda bulunmak gerek. Otomatik bir sistem mevcut değildir. Her vatandaş birey olarak kendi başvurusunu yapması lazım. Başkası yerine başvuru ya da ikinci bir kişinin yaptığı başvuru kabul edilemez. Şahsın bizzat başvurusunu tamamlaması gerekir. Ancak bu şekilde işsizlik ödeneği alır.
İşsizlik maaşı almaya hak kazanan kişilerin çalıştığı süre kaç ay alacağına etki eder. Normal de 3 sene içinde 600 günden az çalışan işçi almaya hak kazanmaz. Üç yıl için 600 gün çalışıp işten çıkan kişi, 180 gün işsizlik ödeneği alır. Bu da ortalama 6 aya tekabül etmekte. 900 gün çalışan kişi, 240 gün ödenek almış olur. Son olarak tamamen 3 sene çalışan bir kişi, yani 1080 günü tamamlayan birey 300 gün işsizlik maaşı almaya hak kazanır. Bu da tam 10 ay yapmış olur. Neredeyse 1 sene iş bulamadığınız takdirde maaş alabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken bir hususta, işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekir. Peki hangi hallerde ödenek kesilir?
İkamet adresini değiştiren kişi işsizlik ödeneğinden yararlanamaz ve düşer.
Herhangi bir sağlık kuruluşundan raporlu olan bireyler de faydalanamaz.
Askere gidecek olan kişilerinde ödemesi kesilir.
Emekli maaş bağlanması.
Yeni bir işe başlayan kişinin de işsizlik ödeneği kesilir.
Mahkeme yoluyla yeniden işe kabul edilen bireylerinde işsizlik maaşı kesilir.
İşsizlik maaşları bu gibi durumlarda kesintiye uğrar. İŞKUR'a yaşayacağınız sorunları 15 gün içinde bildirmeniz gerekir. Eğer 15 gün içinde bildirmediğiniz takdirde geri ödemek zorunda kalırsınız. Ana paranın yanında faizi ile birlikte kuruma ödeme yapma durumu ortaya çıkabilir.
Son olarak ortalama alabileceğiniz rakamlardan bahsedelim. Son 4 ay içinde asgari ücretle çalışan biri net 1 bin 168 lira para almaktadır. 3 bin 500 lira ücret alan birey, işten ayrılmasıyla birlikte net 1 bin 389 lira ödeme almaya hak kazanır. Eğer son 4 ay içinde 6 bin lira para alıyorsanız, işten çıkarıldığınız da tam olarak 2 bin 336 lira işsizlik ücreti alabiliyorsunuz. Bu rakamlar 2020 yılı için geçerlidir. En yüksek işsizlik ödeneği, asgari ücret rakamını geride bırakmış oluyor.
İşsiz kaldığınız dönemde, online eğitim programlarımızdan yararlanarak çalışmak istediğiniz alana yönelik kendinizi geliştirebilirsiniz.
Herkes işsizlik maaşı alabilir mi?
Evet. Her çalışan işsizlik maaşı almaya hak kazanır. İş verenin işçiyi çıkarması sonucunu işsizlik ödeneğinden yararlanılabilir. Burada önemli olan bir yerde sigortalı olarak çalışmış olmanız gerekir.
İşsizlik ödeneği en az ve en fazla ne kadar alınabilir?
İşsizlik ücretini en az 6 ay boyunca alabilirsiniz. En fazla da 10 ay işsizlik ödeneğinden faydalanabiliyorsunuz. Ancak zaruri durumlarda ödenek kesintiye uğrayabilir. İş bulma, emekli maaşa bağlanma gibi.
Ödenek almak için iş verenin işten çıkarması mı gerekir?
Evet. Ödenek alabilmek için iş akdinizin fesih edilmesi gerekir. Ancak iş veren haklı sebeplerden dolayı sizi işten çıkarırsa alamayabilirsiniz. Aynı şekilde sizde haklı sebeplerden dolayı ayrılırsanız ödenek alabilirsiniz.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.